Tel:NL 070 250 0062
THAI 66 (0)2 105 4614
Mij Reisplan

Laos voorbereidingen

Laos is niet het eerste land waar veel mensen aan denken als ze reisplannen beginnen te maken. Het land ontwikkelt zich langzaam en ook minder snel dan bijvoorbeeld Vietnam, een van de andere voormalige Franse Indochinese staten. Er gaan nog geen drommen mensen naar Laos. En dat is meteen al de eerste reden om nu wel te gaan. Andere redenen zijn: de mensen, vaak nog traditioneel levende stammen; de natuur, bergen, rivieren, groene landschappen; en een rijke en turbulente geschiedenis, van Khmer tot kolonie. Laos heeft geen zee, het grenst aan land met Cambodja, Vietnam, China, en wordt door de Mekong rivier van Myanmar en van Thailand gescheiden. LAOS ! Exclusieve Green Wood Travel Privé reizen.
UW VOORKEUR BEPAALT DE REIS !


Het is verstandig dat u zich vooraf informeert over belangrijke zaken als het visum en gezondheid, geldzaken en geneesmiddelen. Vandaar dit informatiebulletin. Informatie over bevolking, het weer en lokaal internet vindt u op LAOS ALGEMEEN.

Hebt u specifieke vragen die wij hier niet beantwoorden, wilt u meer informatie over Laos of de omringende landen, aarzel dan niet bel NL 070 250 0062, e-mail of chat met ons. Wij bieden een kleine twintig kortere en langere tours in Laos aan. Zoals u van ons gewend bent, kunnen deze tours worden aangepast aan uw specifieke wensen, bijvoorbeeld omdat u langer in Vientiane of Luang Prabang wilt blijven of absoluut de Vlakte der Kruiken of het 4000 eilanden gebied niet wilt missen.

Foto's:

Laos voorbereidingenLaos voorbereidingenLaos voorbereidingenLaos voorbereidingenLaos voorbereidingenLaos voorbereidingenLaos voorbereidingenLaos voorbereidingenLaos voorbereidingenLaos voorbereidingen

Reisdocumenten en visum


Green Wood Travel vliegtickets
Een visum is verplicht.

Om een visum te kunnen aanvragen heeft u een paspoort nodig dat bij aankomst minimaal nog 6 maanden geldig is. Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig.

VISUM ONLINE AANVRAGEN
Online een visum aanvragen voor Laos kan via de officiële website Laos eVisa en duurt drie dagen (officiële vrije dagen in Laos niet meegerekend).

Ga op de website naar APPLY NOW. Hier moet u uw e-mailadres invullen en ontvangt u een verificatiecode. Vul de verificatiecode daarna in op de website en u krijgt toegang tot een aanvraagformulier.

Voor de digitale aanvraag is nodig:
 • een geldig paspoort (nog 6 maanden geldig bij aankomst)
 • u moet de pagina met uw persoonsgegevens digitaal meesturen
 • en u moet een recente digitale pasfoto (4x6 cm) meesturen
 • het digitaal aanvraagformulier
 • de betaling (creditcard Visa, MasterCard. JCB, Union Pay)

 • Na de aanvraag krijgt u een referentienummer waarmee u uw aanvraag kunt traceren.

  Kinderen hebben een eigen visum nodig.

  U krijgt vervolgens (binnen drie dagen) een e-mail met een eVisa Approval Letter, waarmee u naar de speciale balie op het vliegveld gaat. Daar laat u de 'brief' zien (het moet een print zijn, een digitale versie is nog niet toegestaan. De print mag in zwart-wit zijn), samen met uw paspoort, en dan krijgt u daar uw definitieve single-entry visum.

  Reist u niet via het vliegveld in Vientiane of dat van Luang Prabang, maar naar een ander vliegveld of over land, dan adviseren wij uw visum vooraf bij een ambassade aan te vragen. Momenteel wordt het eVisa alleen geaccepteerd op het vliegveld van Vientiane, in Luang Prabang en bij de grens Lao-Thai Friendship Bridge I. Vraag uw visum op tijd aan. Het digitale systeem is nog niet feilloos. Zorg dat er genoeg tijd is om eventueel uw visum alsnog bij een ambassade aan te vragen.

  VISUM AANVRAGEN IN EUROPA
  U kunt een visum aanvragen bij de ambassade van Laos in Brussel. Daarvoor is nodig:
 • geldig paspoort (nog 6 maanden geldig bij aankomst)
 • recente pasfoto (kleur)
 • ondertekend aanvraagformulier
 • kopie van het vliegticket

 • Het visum kost ongeveer 40 euro (3 tot 5 werkdagen) en is 3 maanden geldig voor een verblijf van 30 dagen. Verlenging van verblijf is mogelijk bij de immigratiedienst in Laos.

  Het adres van de ambassade in Brussel is Brabanconne Avenue 19-12, B-1000 Bruxelles (Brussel). Tel: (322) 740 0950. Meer informatie over ambassades in Europa vindt u op LAO AMBASSADES EUROPA.

  U kunt ook een visumservice gebruiken, bijvoorbeeld die van de ANWB.

  VISUM AANVRAGEN IN AZIË
  Een visum voor een maximaal verblijf van 30 dagen kunt u bijvoorbeeld ook aanvragen bij aankomst op Vientiane Wattay, Pakse en Luang Prabang International Airport en op de International Friendship Bridge in Nong Khai, dat is ook de grenspost bij het Thanaleng treinstation, of bij de Thais-Laotiaanse grensplaats Huay Xai. In principe kunt u bij alle grensposten een visum kopen. Niet bij alle andere overgangen krijgt u 30 dagen, soms 15 dagen. Wilt u het zekere voor het onzekere nemen, regel dan een visum voor vertrek (of kies voor een van deze grotere/bekendere grensovergangen).

  Het visum kost ongeveer 36 US$ per persoon. U dient hiervoor een aantal formulieren in te vullen en tevens te beschikken over een recente pasfoto (maar neem er eentje extra mee).

  Ook kunt u een visum aanvragen bij een Laotiaanse ambassade, bijvoorbeeld in Bangkok.

  Laotiaanse Ambassade in Bangkok: 520, 502/1-3 Soi Sahakarnpramoon, Th Pracha Uthit/Pracha-Uthit Road, Wang Thonglang, Bangkok 10310. Tel: (+66) 2539 6679, (+66) 2539 6667-8

  Als u vroeg in de ochtend het visum aanvraagt, kunt u meestal uw visum na twee werkdagen afhalen. U moet eerst een entreenummer trekken voor uw visumaanvraag. Kom dus vroeg naar de ambassade. Het loket gaat om 8 uur open (maandag t/m vrijdag).

  Voor de aanvraag van een toeristenvisum in Bangkok is het volgende nodig:
 • een geldig paspoort (minimaal nog 6 maanden geldig bij aankomst)
 • twee identieke en recente pasfoto's
 • een visumformulier in tweevoud (ook te verkrijgen via Green Wood Travel)
 • 1.450 THB. (Nederlandse en Belgische paspoorthouders)

 • Een visumaanvraag kan in persoon afgehandeld worden, dit duurt ongeveer twee werkdagen. U kunt dit ook door een derde persoon laten afhandelen op commissie-basis. Het toeristenvisum is 30 dagen geldig.

  LET OP: controleer altijd de visum procedure voordat u actie onderneemt. De procedure kan onverwacht worden gewijzigd.

  Geldzaken


  green wood travel prijsgarantie
  De lokale munteenheid is de kip (LAK). Desondanks berekenen Laotiaanen veel diensten en goederen in Amerikaanse dollars. In Vientiane, Luang Prabang en enkele andere locaties zijn er PIN-automaten waar u geld kunt opnemen.

  Voor meer informatie over de actuele koers klik op KOERS.

  Als u wilt weten waar u pinautomaten vindt, kijk op ATM LOCATER.

  De meeste Belgische en Nederlandse banken blokkeren het gebruik van bankpassen buiten Europa in verband met het grote aantal diefstallen. U kunt bij de bank of via de website van de bank uw pas omzetten naar wereldwijd.

  In grotere hotels (en restaurants, etc), en dan vooral in de steden, kunt u met uw creditcard betalen. Visa is in Laos de meest geaccepteerde. Maar ook Master Card en American Express zijn zeer gangbaar. Geld opnemen met een creditcard is meestal niet gratis. De kosten verschillen per bank en per creditcard, maar in de regel is geld opnemen met een creditcard (zeker als het gaat om kleine bedragen) relatief erg duur.

  Neem eventueel cash euro's, US dollars of Thaise baht mee.

  Gezondheid en inentingen


  green wood travel bangkok
  Voor Laos zijn geen inentingen verplicht. Inentingen tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht) en difterie, tetanus en polio (DTP) worden echter wel aangeraden.

  De resistentie van malariamuggen tegen profylaxis is wereldwijd een groot probleem. Hoewel enkele toeristische gebieden malariavrij zijn, kent Laos ook risicogebieden. Vooral in bosrijke gebieden. De vroege verschijnselen van malaria zijn koorts, moeheid, hoofdpijn en spierpijn. Verder kunnen diarree, braken en hoesten met kortademigheid voorkomen.

  Een malaria-aanval kan erg op griep lijken. Denk daarom bij koorts of griep die langer dan twee dagen aanhoudt, aan malaria. Heeft u koorts tijdens uw reis in malariagebied of in de eerste maanden na thuiskomst? Laat dan altijd ook uw bloed onderzoeken op malaria. Malaria kan behandeld worden. Hoe sneller men begint met behandelen hoe groter de kans op herstel.

  In Laos komen ook muggen voor die dengue, chikungunya en/of zika verspreiden. Heeft u koorts tijdens uw reis of in de eerste maanden na thuiskomst? Laat dan altijd ook uw bloed onderzoeken.

  Vraag de GGD of uw huisarts naar malariapillen. Neem preventieve maatregelen zoals muskietennetten, muggenolie en muggenwierook.

 • Draag 's avonds en 's nachts bedekkende kleding; lange broek, lange mouwen, sokken.
 • Smeer de onbedekte huid in met een muggenmiddel met DEET. Slaap 's nachts onder een geïmpregneerde klamboe.
 • Zet de ventilator of airco aan: muggen hebben een hekel aan tocht en kou.
 • Draag lichte kleuren: muggen voelen zich aangetrokken tot donkere kleding.
 • Muggen prikken dwars door dunne broeken en sokken heen. Hoe ruimer de kleding zit hoe lastiger het voor de mug is om er door heen te steken en ook werkelijk in de buurt van je huid te komen.
 • Gebruik geen parfum of geurende deodorant of aftershave.

 • Handig om mee te nemen: klamboe en muggenmiddel met DEET (tegen malaria), Stopmiddel tegen diarree en ORS tegen uitdroging bij diarree en een koortsthermometer (meten is weten).

  Kijk voor een actueel advies over malaria, inentingen en vaccinaties voor Laos op deze website van de GGD.

  Geneesmiddelen


  green wood travel reisadvies
  Wij raden u aan de geneesmiddelen die u eventueel gebruikt in voldoende mate mee te nemen. Mogelijk zijn deze in Laos niet verkrijgbaar. Neem voor de zekerheid ook een kopie van het recept mee. Wanneer u een speciaal doktersadvies heeft (bijvoorbeeld bij een allergie) is het raadzaam uw arts dit advies in het Engels te laten uitschrijven. Dit om taalproblemen bij een eventueel artsenbezoek te voorkomen. Rondom de Morning Market in Vientiane zitten grotere apothekers. Bij Poppy's in Rue Hengboun wordt Engels gesproken.

  Schaf voor medicijnen die zijn voorgeschreven door uw dokter (en alleen via de apotheek te verkrijgen zijn) een medicijnenpaspoort aan. Hierin staat welke medicijnen u gebruikt en wat de internationaal gebruikte stofnamen zijn. Zo'n medicijnenpaspoort is handig, bijvoorbeeld als uw medicijnen kwijtraken of op zijn, maar is geen officieel reisdocument. Het is niet voldoende om medicijnen die onder de Opiumwet vallen mee te mogen nemen, daarvoor is een officiële verklaring nodig.

  Ziekenhuizen met een geneeskundige zorg die te vergelijken is met Nederland kent Laos (nog) niet. Het land telt een paar particuliere klinieken met redelijke zorg in noodgevallen. In het French Medical Centre in Vientiane kunt u terecht als u een dokter nodig hebt. In geval van ernstige ziekte of ongeval is medische evacuatie naar bijvoorbeeld Bangkok de beste optie (de Laotianen die zich dit kunnen veroorloven doen het ook). Een reisverzekering die dit dekt, is dus absolute noodzaak.

  Reizen in de tropen vergt nogal wat van uw lichaam, een goede conditie is daarom belangrijk. Bekwame artsen en tandartsen zijn niet altijd gemakkelijk bereikbaar. Vandaar dat wij u aanraden voor vertrek zo nodig uw (huis-)arts te bezoeken voor een medische check-up. En laat de tandarts voor alle zekerheid uw gebit nakijken.

  Mocht u allergisch zijn of een bepaald dieet moeten volgen, wilt u dat ons dan voor uw reis laten weten. In de tropen moet u voorzichtig zijn met schaaf- en snijwonden; deze helen langzaam en kunnen makkelijk geïnfecteerd raken.

  Als u eenmaal in Laos bent, is het belangrijk om een basishygiëne in acht te nemen. Was meerdere malen per dag uw handen. Drink geen water uit de kraan en let op de kwaliteit van het drinkwater (gebotteld water is overal verkrijgbaar). Consumptie van rauwe vis, schaal- en schelpdieren, rauwe groenten, ijsblokjes en ongekookte melk is niet aan te bevelen. En nogmaals: drink water alleen uit flessen.

  Reisverzekering


  Een goede reisverzekering is een absoluut vereiste. Deze kunt u eenvoudig in Nederland of België afsluiten, ook als u buiten Nederland woonachtig bent. Heeft u reeds een reisverzekering, controleer dan of deze werelddekking biedt. Is dit niet het geval, laat uw huidige dekking dan uitbreiden. U bent anders niet verzekerd! Vergeet niet uw verzekeringsbewijs mee te nemen op vakantie.

  Reisadvies Laos


  Green Wood Travel vliegtickets
  Hier vindt u het laatste Laos reisadvies van het MINISTERIE VAN BUITENLANDSE ZAKEN. Heeft u vragen over dit advies neem dan contact op met Green Wood Travel in Bangkok. Wij adviseren u graag.

  Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft ook een reisapplicatie voor smartphones en pads. Met deze app bent u goed voorbereid wanneer u naar het buitenland vertrekt. U krijgt bijvoorbeeld actuele reisadviezen en u hebt in geval van nood de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades in de wereld bij de hand.

  Downloaden
  De app is te downloaden in Google Play en de App Store.
  Download de app voor Android
  Download de app voor iPhone

  U kunt voor actuele reisadviezen ook Buitenlandse Zaken op TWITTER volgen.

  Bij calamiteiten of nood kunt u het Ministerie van Buitenlandse Zaken ook 24 uur per dag bereiken per Whatsapp (+31 6 8238 7796), per telefoon (+31 247 247 247) of via TWITTER.

  Bagage


  Green Wood Travel vliegtickets
  De ervaring leert dat u meestal te veel meeneemt. Vooral schoenen e.d. veroorzaken nodeloos ruimtegebrek en (over)gewicht. Een extra (jeans)broek en een korte broek of rok zijn meestal genoeg.

  Bedenk dat u naar een land gaat waar van alles te koop is en ook nog tegen lage prijzen. U komt in Laos niet snel onthand te zitten omdat u iets thuis heeft laten liggen. Denk wel aan b.v. een reservebril.

  U mag per persoon (economy class) maximaal 20 kilo bagage inchecken en één stuks handbagage van maximaal 7 kilo. Voor overgewicht betaalt u gemiddeld 30 euro per kilo, dus dat kan flink oplopen.

  Controleer dit altijd bij de luchtvaartmaatschappij voor u vertrekt. De voorwaarden kunnen wijzigen!


  Wij adviseren u tijdens uw reis het volgende mee te nemen in uw handbagage:

 • Geldige reisdocumenten en visa (indien nodig)
 • Uw reisbescheiden (e-ticket)
 • Contactgegevens verzekeraar
 • Contactgegevens van Green Wood Travel
 • Eventuele medicijnen voor gebruik tijdens de reis
 • Uw overige waardedocumenten en pinpassen


 • Vervoer naar de luchthaven


  Green Wood Travel vliegtickets
  U kunt nog niet rechtstreeks vanuit Nederland of België naar Laos vliegen. U moet een tussenstop maken, bijvoorbeeld in Bangkok. Vlieg daarna door naar de hoofdstad Vientiane (of eventueel Luang Prabang, het enige andere vliegveld in Laos).

  Schiphol heeft een één terminal-concept. Alle drie de vertrekhallen liggen onder één dak. Inchecken voor de meeste niet-Schengenvluchten kan in vertrekhal 3. KLM- en SkyTeam vluchten worden voornamelijk ingecheckt in vertrekhal 2.

  Schiphol is te bereiken per auto, trein en (uiteraard) het vliegtuig. Het treinstation Schiphol ligt direct onder de luchthaven. Vanaf het perron gaat u met de roltrap of lift direct naar Schiphol Plaza. Vanaf Amsterdam, Utrecht, Leiden, Den Haag, Delft en Rotterdam kunt u rechtstreeks naar Schiphol reizen. Plan uw reis op NS.NL.

  Reizigers die in de buurt van Amsterdam wonen kunnen ook de bus overwegen. Er zijn 24 directe busverbindingen naar de luchthaven. Meer informatie vindt u op 9292.NL.

  Brussels Airport zoals de luchthaven internationaal wordt aangeduid, ligt op 12 kilometer ten noordoosten van Brussel, in Zaventem. Van Antwerpen naar het vliegveld is ongeveer 40 kilometer. Vanuit Eindhoven is het ongeveer 125 kilometer, vanuit Breda ongeveer 95 kilometer en vanuit Maastricht zo'n 105.

  Vanaf de Brusselse Ring (die heel erg druk kan zijn) staat het vliegveld goed aangegeven. Wie de route vooraf wil bestuderen, vindt op ROUTE PLANNING een paar websites die uw route uitstippelen.

  Het vliegveld is goed bereikbaar met de trein (niveau -1). Antwerpen ligt op ruim een half uur treinen, Brussel-Centraal op 17 minuten en Brugge op anderhalf uur. Ook vanuit Nederland zijn de verbindingen goed. Zo'n 15 keer per dag zijn er treinen van en naar Amsterdam via Dordrecht, Rotterdam en Den Haag. Naar Amsterdam is een kleine drie uur. Den Haag iets meer dan twee.

  Via een overstap in Brussel-Zuid kunt u met de Thalys naar Parijs of Keulen en met de Eurostar naar Rijsel & Londen. Meer informatie vindt u op de website van de Belgische spoorwegen: TREINEN.

  Wilt u meer weten over de luchthavens van Brussel en Düsseldorf, waar u parkeert of hoe u er met het openbaar vervoer het beste komt? Kijk dan op onze uitgebreide pagina: VERVOER NAAR DE LUCHTHAVEN.

  << Sri Lanka voorbereidingen Hotel-categorie & symboolverklaring >>