Tel:NL 070 250 0062
THAI 66 (0)2 105 4614
Mij Reisplan

Singapore 10++ Tips

Tegelijkertijd een stad en een land. Hoeveel steden kunnen dat zeggen? Singapore wel. De kleine 'technology hub' aan de zuidelijke punt van het Maleisisch schiereiland heeft zich niet alleen ontwikkeld tot een moderne welvarende stadstaat, nog altijd wordt Singapore meer en meer een plek die je als reiziger gezien wilt hebben.

Wie tien of vijftien jaar geleden de stad eens bezocht, kent mogelijk nu de stad niet meer terug. Het gaat snel in Singapore. Natuurlijk de Merlion staat er nog altijd, trots met de borst vooruit als symbool van Singapore. En gelukkig is Raffles hotel er nog altijd, net als Chinatown en -ooit het begin van het nieuwe Singapore- Sentosa Island.

De winkelstad is een groenere stad geworden, met meer tuinen en parken, niet alleen op de grond, maar ook in de lucht. De moderne metro zorgt dat u nooit ver hoeft te reizen. Tussen een ontbijt in Chinatown en een borrel in Marina Bay gaat weinig tijd verloren. Gelukkig is onveranderd gebleven dat Singapore een stad is voor fijnproevers, of het nou in een sjiek restaurant is of gewoon bij een van de hawkers op straat of in een foodcourt.

Foto's:

Singapore reis tipsSingapore reis tipsSingapore reis tipsSingapore reis tipsSingapore reis tipsSingapore reis tipsSingapore reis tips

Jurong Bird Park


singapore reis tips
Het is een dierentuin, maar dan wel een grote, en een verplicht nummer voor liefhebbers van vogels. Want die zitten er, in dit Jurong Bird Park. Van pinguïns, tot pelikanen, en van neushoornvogels en ibissen tot flamingo's.

Het park is opgedeeld in verschillende thematische vogelparken, zoals Wings of Asia (met 200 verschillende soorten Zuidoost-Aziatische vogels), Flamingo lake, Wetlands (met vogels die in brak water en mangrovegebieden leven), Parrot Paradise en Lory Loft (meer dan 3000 m2 groot, en mogelijk om hoog in de lucht parkieten, papegaaien en kaketoes te zien in een omgeving die lijkt op een tropisch regenwoud.)

Er leven 5000 vogels en daarmee is het het drukbevolkste vogelpark ter wereld. Jurong Bird Park heeft 400 verschillende soorten, waaronder een kleine 30 die met uitsterven worden bedreigd. Er zijn ook shows met papegaaien en demonstraties die laten zien hoe valken en arenden jagen.

Gardens by the Bay


singapore reis tips
Het lijkt wel ontworpen voor onze tijd, die waarin glimmende foto's op Instagram belangrijker zijn dan wat je werkelijk meemaakt. Insta-liefhebbers zitten goed in Gardens by the bay, dat precies is wat het zegt, een complex van tuinen aan de baai van de Singapore Strait.

In het drooggelegde stuk van de baai liggen drie tuinen: Bay South Garden (de grootste van de drie, geïnspireerd op de orchidee, de nationale bloem van Singapore), Bay East Garden (met een twee kilometer lange promenade aan het Marina Reservoir) en Bay Central Garden (de verbinding tussen de andere twee).

Twee grote glazen 'kassen' in Bay South Garden springen in het oog, de Flower Dome en Cloud Forest. Beiden zijn aangelegd als voorbeelden van hoe duurzame constructies er in de toekomst uit moeten zien en kunnen functioneren. Zo wordt regenwater bijvoorbeeld gebruikt om de gebouwen te koelen. In Cloud Forest staat de 42 meter hoge 'berg' Cloud Mountain (inclusief waterval) die kan worden bewandeld en beklommen.

Het hele complex bevat meerdere gespecialiseerde tuinen (Secret Life of Trees, Fruits and Flowers, The Chinese Garden, Wold of Palms, The Malay Garden etc.) Er is ook een tuin voor kinderen, al is dat letterlijk eerder een speeltuin.

Mogelijk nog opvallender zijn de 12 reusachtige 'bomen' van Supertree Grove". De bomen zijn tussen de 25 en 50 meter hoog en dienen als verticale tuinen. Ook hier wordt gekeken naar de mogelijkheden om in de toekomst duurzamer te bouwen en te leven. De tuinen hebben wijngaarden, een ananas-tuin en bloemenperken. De twee grootste torens zijn met een hangbrug verbonden en kunnen worden bezocht. Elke avond is er een licht- en muziekshow.

Marina Bay


singapore reis tips
Marina Bay is de naam van het water dat tussen de tuinen van Gardens by the bay ligt. Aan de baai ligt bijvoorbeeld ook het Formule 1 circuit van Singapore.

De baai valt uiteen in twee kleinere waterpartijen. Het water haar weg als de Singapore rivier, de Geylang rivier en de Rochor rivier, die door de stad heen kronkelen.

Wie door het Marina kanaal de meest centrale van die twee kleinere waterpartijen invaart, komt terecht in wat het nieuwe stadshart is geworden. Hier ligt niet alleen een kilometerslange promenade rondom het water, maar vindt u ook Asia Square (het zakendeel van Singapore), Youth Olympic Park, the Float@Singapore (het grootste drijvende theaterplatform ter wereld) en het Marina Bay Sands Hotel, dat inmiddels zelf een landmark van Singapore is.

Velen weten hoe het Marina Bay Sands hotel eruit ziet, ook al zijn ze er nooit geweest. Drie imposante torens en een langwerpig plat dak dat de drie verbindt, dat is Marina Bay Sands. Beroemd is het uitzicht vanuit het 150 meter lange zwembad op het dak (dat overigens alleen toegankelijk is voor hotelgasten). Het maakte van Marina Bay Sands een toeristenattractie op zich. Voor het uitzicht kunt u ook Sands Skypark View bezoeken, ook dat ligt op het dak van dit hotel. Het Marina Bay Sands is trouwens ook een casino, een conventiecentrum, het heeft twee theaters, een shoppingmall, meerdere chique restaurants en een museum.

Lau Pa Sat Markt


Singapore reis tips
Op deze markt is uw gulden nog een daalder waard. Wie kent deze slogan uit een andere tijd nog? Wie weet nog wat een daalder is. Afijn. Heeft u zin in sate? Dan moet u hier zijn.

Lau Pa Sat Market (de oude markt), ook wel bekend als Telok Ayer Market (de Maleisische naam) is een populaire foodcourt waar tegen fatsoenlijke prijzen nog altijd erg lekker te eten te koop is. Het is de laatste foodcourt in het oude centrale deel van Singapore.

De markt is gevestigd in een opvallend achthoekig gietijzeren gebouw. In de jaren '70 veranderde het langzaam van een 'natte' markt, een vismarkt, in een plek waar Singaporese 'hawkers' eten gingen verkopen.

Daarmee voldeed men aan de behoefte aan goedkope en snelle maaltijden. De buurt rondom de markt werd zakelijker en drukker en daarmee de vraag naar een goedkoop ontbijt of lunch groter.

Sungei Buloh Wetland Reserve


singapore reis tips
Niet ver van de brug die Singapore en Maleisië verbindt, ligt, aan de noordkant van het Singaporese eiland de Sungei Buloh Wetland Reserve.

Een waterrijk natuurgebied dat vooral bestaat uit moeras en mangrove. Het is een natuurreservaat, niet alleen vanwege de unieke begroeiing, maar ook vanwege de rijke vogelpopulatie. Veel vogels komen hier vanuit Australië (of zelfs Siberië) naar toe om te overwinteren.

Er zitten adelaars, eenden, strandlopers, reigers, lepelaars, maar ook otters, krabben, kreeften, de Atlas mot (de grootste mot), varanen en andere reptielen. Er zijn ook weleens krokodillen gezien, maar het is niet duidelijk of die uit Maleisië zijn overgestoken of hier echt leven.

U kunt er (desondanks) wandelen en er zijn uitkijkposten. Over een deel van het moeras is een houten wandelbrug gebouwd. Ook worden er rondleidingen gegeven.

Raffles Hotel


Singapore reis tips
Dit is niet zomaar een hotel, het Raffles in Singapore is een instituut. Het bestaat sinds 1887 en is genoemd naar sir Thomas Stamford Raffles, de oprichter van Singapore. Officieel is het al sinds 1878 een hotel, maar toen heette het nog anders.

Raffles is het oudste hotel in Singapore en sinds 1987 een nationaal monument. Toen het voor het eerst werd geopend had het tien kamers. Het is inmiddels meerdere keren verbeterd en verbouwd (en heeft nu ruim 100 kamers), voor het laatst in 2019. Toch is men er in geslaagd de beroemde oude charme te laten bestaan.

Nog altijd trekt het liefhebbers die even willen genieten van een Singapore Sling, die hier lang geleden door barkeeper Ngiam Tong Boon werd uitgevonden. Reken op 30 euro per cocktail, maar ook nostalgie heeft zijn prijs. Net zo geliefd is de English Afternoon Tea Experience in the Grand Lobby.

Clarke Quay


singapore reis tips
Zoals vaker begint een stad bij een rivier. Zo was in 1819 de Singapore River het levendige middelpunt van wat later een wereldstad zou worden. Boten vol vracht legden aan bij wat eenvoudig weg Boat Quay werd genoemd. En toen het drukker werd ook aan Clarke Quay.

De pakhuizen uit die tijd staan er nog altijd (ook die van Boat Quay), maar de omgeving is dramatisch veranderd. Clarke Quay is nu onderdeel van het levendige centrum van Singapore, een plek waar mensen naar toe gaan om een drankje te doen in een van de vele pubs, live muziek te zien of te eten in de restaurants aan het water.

Mocht u daar allemaal geen zin in hebben, dan kan Clarke Quay ook het begin zijn van een cruise over de Singapore rivier.

Merlion


singapore reis tips
Brussel heeft Manneke Pis, Kopenhagen de zeemeermin, Singapore de Merlion, een combinatie van een leeuw en een vis (ja, dat kan).

Dat hadden ze in 1965 toch maar mooi goed gezien bij het Singaporese toeristenbureau, toen ze naar iets zochten dat toeristen zou trekken. Tot op de dag van vandaag is het een succes.

Bij een trip naar Singapore hoort een foto van dit mythologische beeld met het hoofd van een leeuw en het lichaam van een vis.

De vis verwijst naar de tijd dat Singapore een vissersdorp was, de leeuw naar Singapura, dat in het Maleis leeuwenstad betekent. Ook over de naam Merlion is nagedacht. Mer verwijst naar zee, lion uiteraard naar leeuw.

Het bijna 9 meter hoge beeld werd in 2002 verplaatst naar het Merlion Park omdat het op de oorspronkelijk plaats aan de Singapore rivier niet goed zichtbaar meer was. Dat u het weet: vanwege het succes staan er inmiddels 7 merlion beelden in Singapore, maar voor de originele moet u dus naar het Merlion Park.

Sentosa


singapore reis tips
Sentosa Island was ooit een eiland vol piraten, later een Britse militair basis, een Japans gevangenkamp en is sinds 1972 een populaire (toeristen)attractie, waar van dat verleden gelukkig niks terug te vinden is.

Het eiland ligt iets ten zuiden van Singapore en kan worden bereikt per kabelbaan, tram of bus. In het kort: Sentosa is een dagje uit, met een enorm pakket aan entertainment.

We lichten er een paar uit. Butterfly Park en Insect Kingdom heeft 15 duizend vlinders en 3 duizend (soms zeldzame) insecten van over de hele wereld. U vindt op Sentosa de 47 meter lange Royal Albatross, een 'piratenschip' waarmee u een boottochtje kunt maken.

Aan de zuidkant van Sentosa ligt twee kilometer (aangelegd) strand, met alles wat daarbij hoort. Ook op Sentosa: een 37 meter grote kopie van de Merlion met uitkijkpunt.

Verder is er een Madame Tussaud, zijn er multimedia shows, is er een 4D theatervoorstelling, adventure-parken, zwembaden, en een speciaal indoor pretpark voor kinderen (Kortom: Disneyland in Singapore, en dit is nog maar het begin van een enorme lijst attracties).

Chinatown


singapore reis tips
Dit is precies wat u van een Chinatown verwacht. Smalle straatjes, oude huizen, marktjes, eettentjes, winkeltjes, hier en daar een oude tempel, antiek en prullaria. Deze Chinatown bestaat al sinds het midden van de 19e eeuw. Sir Raffles besloot in 1822 de stad op te delen in vier op etnische afkomst gebaseerde gebieden. Een daarvan werd Chinatown.

Chinatown's Maxwell Food Centre is een van de middelpunten. Dit trekt de hele dag hongerige Singaporezen en nieuwsgierige reizigers op zoek naar een sateetje, pompoen cake of Hainanese of Tian Tian kip met rijst.

De naam China Complex klinkt niet heel smakelijk, maar u vindt er vele honderden verschillende eettentjes in deze zeer gevarieerde reuzen-foodcourt.

De Sri Mariamman Tempel is al bijna net zo oud als de markt, en is de eerste Hindoe tempel in Singapore. Vooral 's avonds zijn er verschillende hindoe-rituelen te bewonderen. De Buddha Tooth Relic Tempel is relatief nieuw (op deze locatie sinds 2007) en -de naam zegt het al- bevat een tand van Boeddha.

Chinatown is overigens ook de plek voor hippere bars en restaurants. Van mediterraan seafood tot Afrikaanse koffieshops, het is er.

Southern Ridges


singapore reis tips
Southern Ridges is een wandelroute van 10 kilometer die dwars door de parken Mount Faber (het oudste park van Singapore), Telok Blangah Hill Park (opgebouwd uit verschillende terrassen met tuinen, en een park met een mooi uitzicht over de stad), Ridge Park en Labrador Nature Reserve voert.

Waar nodig zijn er smalle bruggen gebouwd als verbinding tussen moeilijk begaanbare delen van de route. De loopbrug bij Henderson Waves hangt 35 meter boven het park en is daarmee tevens Singapore's hoogste voetgangersbrug.

U hoeft niet per se de hele route te lopen, er zijn 8 afzonderlijke onderdelen die bij elkaar de Southern Ridges vormen, maar ook los te bewandelen zijn. Zij variëren van een paar honderd meter tot een kleine anderhalve kilometer.

Langs het traject van de Southern Ridges zijn bomen geplant die populair zijn bij vogels, om zo ook meer vogels in de stad aan te trekken.

Singapore Flyer


Singapore reis tips
Het is onmogelijk de Singapore Flyer over het hoofd te zien als u in Singapore bent. Het is het grootste reuzenrad ter wereld (met 165 meter hoogte).

Het staat in Marina Bay, een weergaloos uitzicht is dus gegarandeerd.

Er hangen 28 capsules (met airconditioning) aan het rad, die elk plaats bieden aan 28 passagiers.

National Orchid Garden (Singapore Botanic Gardens)


Singapore reis tips
De nationale bloem van Singapore is de orchidee, de Singaporese orchidee (officieel Vanda Miss Joaquim) om precies te zijn. Dat u in deze stad de National Orchid Garden vindt, hoeft dus niet te verbazen.

U vindt er zo'n 60 duizend orchideeën en meer dan 1000 verschillende soorten. De tuin is ingedeeld naar de jaargetijden, zo bevat de zomertuin vooral rode en roze orchideeën en de wintertuin witte en blauwe bloemen.

De tuin is onderdeel van de Singapore Botanic Gardens. Toegang tot deze tuinen is gratis, alleen voor de National Orchid Garden moet u betalen.

De Singapore Botanic Gardens bestaan al meer dan 160 jaar en liggen niet ver van het centrale winkeldistrict rond Orchard Road. Het tuinencomplex is 82 hectare groot en er valt veel te zien. Naast de National Orchid Garden is er Rainforest, een klein tropisch regenwoud gecreëerd, een speciale gembertuin, en een botanisch centrum (met een herbarium en een orchidee kwekerij).

Het park, dat op de Werelderfgoedlijst van de Verenigde Naties staat (vanwege de historische waarde van de tuinen en het wetenschappelijk onderzoek dat er wordt gedaan), heeft een paar grote meren (waaronder het Zwanenmeer) en meerdere restaurants.

Little India


reis tips singapore
Wat maakt Little India Little India? De karakteristieke Sri Veeramakaliamman tempel, bijvoorbeeld. De drukke straatjes met traditionele Indiase restaurants, de bedrijvigheid bij de kleermakers en de juweliers, maar ook het modernere en hippere Jalan Besar, met zijn restaurantjes en cafeetjes.

Little India ligt aan de Singapore rivier en is een van de kleinste districten van de stad. Het laat zich dus gemakkelijk te voet verkennen. De Sri Veeramakaliamman tempel staat er al sinds de 19e eeuw en trekt nog altijd veel bezoekers, gelovigen, maar ook mensen die een kijkje komen nemen. Verbaas u over de vele kleine, maar bijzonder kleurrijke beeldjes waaruit de tempel lijkt te zijn opgebouwd.

Aan kleuren, geuren en smaken is geen gebrek in dit stadsdeel. Maar waarschijnlijk steelt het ruim 120 jaar oude Huis van Tan Teng Niah de show. U wist niet dat er in een gebouw van twee verdiepingen zoveel kleur te verwerken valt.

De Sakya Muni Buddha Gaya Tempel is in 1927 gebouwd door een Thaise monnik. En dat valt te zien. Belangrijkste bezienswaardigheid is een 15 meter groot (en 300 ton zwaar) Boeddhabeeld, dat omringd wordt door lampjes. Vandaar dat de tempel ook vaak de tempel van de 1000 lichtjes wordt genoemd.

<< Sri Lanka voorbereidingen Laat U Verrassen! >>