Tel:NL 070 250 0062
THAI 66 (0)2 105 4614
Mij Reisplan

Duurzaam reizen in Azie met Green Wood Travel

Vele miljoenen reizigers komen elk jaar naar Thailand om eens lekker uit te rusten van een jaar lang werken. Ze vermaken zich op een van de vele eilanden, verwonderen zich in de prachtige tempels en kunnen geen genoeg krijgen van de heerlijke gerechten die keer op keer uit Thaise keukens worden getoverd. Al 27 jaar draagt Green Wood Travel vanuit Bangkok een steentje bij aan het vakantieplezier van veel Nederlanders en Belgen. Wat veel van deze reizigers niet weten is dat ze indirect bijdragen aan een beter Thailand. Reizen met Green Wood Travel is dus meer dan een perfecte reis op maat.

In die afgelopen 25 jaar tijd zijn we ons met zijn allen bewust geworden van de veranderingen in het klimaat en van de gevolgen van vervuiling en desinteresse voor onze planeet. Niemand van ons is bij machte dit proces eigenhandig te keren. Duurzaam reizen betekent het vinden van een manier waarop toerisme op lange termijn kan worden onderhouden zonder schade toe te brengen aan de natuurlijke en culturele omgeving.
We moeten het met zijn allen doen en ieder het zijne. Je kent misschien nog een oude campagne die het belang van een leefbare wereld onder onze aandacht probeerde te brengen: Een beter milieu begint bij jezelf.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen. Vijftien jaar geleden zijn we met ons project Hemelboom begonnen. Iedere gast kan bij ons kantoor in Bangkok een zakje zaadjes meenemen en zelf (waar je maar wilt) een boom planten. Eén boom voorziet immers in de zuurstofbehoefte van 10 mensen, neutraliseert uitlaatgassen, filtert regenwater en doet nog veel meer positiefs. De hemelboom groeit niet alleen in Thailand maar ook in Nederland en België. Waarom het een hemelboom heet kun je een beetje raden, ze groeien 'tot in de hemel', met andere woorden, ze kunnen wel 25 meter worden.

Daar blijft het niet bij. Sinds 2010 participeren we in herbebossingsprojecten in de omgeving van Hua Hin en Chumphon. Al jaren planten we regelmatig honderden jonge mangrove boompjes. In Chumphon is al te zien hoe hard de mangroveboompjes groeien die we een paar jaar geleden hebben geplant. In Kui Buri National Park waren we onderdeel van een koninklijk project om de vegetatie voor olifanten te herstellen. Daar werd woud gekapt voor ananasplantages, maar de wilde olifanten die daar leefden kwamen in het nauw omdat hun leefruimte werd beperkt. Koning Bhumibol besloot dat de natuurlijke habitat van de olifanten moest worden hersteld. Over dit en een paar van onze andere projecten lees je verderop meer.

Dat het GREEN in onze naam er niet voor de sier staat, blijkt ook bij ons kantoor in Punnawithi, Bangkok. Op het dak staat het vol met zonnepanelen en dat is in Thailand nog echt een noviteit. Deze maatschappelijke betrokkenheid heeft een prettige bijkomstigheid: alle elektriciteit voor het kantoor van Green Wood Travel wordt geleverd door de zon, die hier overdag onophoudelijk schijnt. Dat maakt ons een klimaatneutraal bedrijf en hier zijn we, dat willen we best even kwijt, erg trots op.

Duurzaam ondernemen wordt gekenmerkt door een harmonieuze balans tussen 'People, Planet, Profit'. Het gaat niet alleen om het milieu, maar ook om maatschappelijke betrokkenheid, de relatie met de mensen in je omgeving. Alle kleine beetjes helpen, dus zorgen we ervoor dat onze oude computers helemaal worden opgeknapt en een plek krijgen op scholen in onze buurt. We ondersteunen projecten waarin voor gezinnen schoolspullen (schoolgeld, uniformen, boeken) worden gefinancierd en landelijke projecten, vaak koninklijke initiatieven, waarin boeren worden gesteund die voor duurzame landbouw kiezen. Ze gebruiken geen gifstoffen en wisselen de verbouw van gewassen zodat de landbouwgrond niet wordt uitgeput.
Iedereen die met Green Wood Travel reist, draagt hier dus aan bij. Zo krijgt jouw vakantie in Azië nog wat extra glans.

TREES FOR ALL - Duurzaam reizen moet de negatieve gevolgen van het toerisme minimaliseren en idealiter gunstig zijn voor het gebied waarin het plaatsvindt.Bossen zijn uitermate geschikt als middel om je CO2-uitstoot te compenseren. Ze nemen CO2 op uit de lucht en zetten dit om naar zuurstof. Lever vandaag een bijdrage aan de wereld van morgen. Met DEZE rekentool kun je direct de uitstoot van je reis compenseren. Je krijgt dan een bewijs van compensatie.

Trees for All is de enige stichting in Nederland mét CBF keur waar compensatie mogelijk is in duurzame bos projecten.

Foto's:

Duurzaam reizen in Azie met Green Wood TravelDuurzaam reizen in Azie met Green Wood TravelDuurzaam toerisme in Thailand met Green Wood TravelDuurzame reizen in Thailand met Green Wood TravelDuurzaam reizen in Azie met Green Wood TravelDuurzaam reizen in Azie met Green Wood TravelDuurzaam reizen in Azie met Green Wood TravelDuurzaam toerisme in Thailand met Green Wood TravelDuurzaam toerisme in Thailand met Green Wood TravelDuurzame Thailand reizen met Green Wood Travel

Chumphon Mangrove bossen 2019


Green Wood Travel bomen planten
Het Mu Ko Chumphon National Park bestaat uit beschermde eilanden, koraalrif, maar vooral uit tropisch regenwoud. Een van de projecten die we al jaren volgen (en waar we al jaren aan meedoen, we hebben inmiddels meer dan 900 bomen geplant) is het lokale mangrove project. Op deze foto's uit december 2019 kunt u zien hoe de boompjes die we (en wij niet alleen gelukkig) jaren geleden in de moerasgrond hebben geplant nu groeien, en hoe er doorlopend nieuwe boompjes worden bijgezet.

Deze mangrove bomen worden door ons de CO2-slurpers van dit gebied genoemd. Niet alleen wordt veel CO2 uit de lucht gehaald maar de mangroves verbeteren ook voor het zeeleven om zich heen, zodat alle krabben, jonge visjes en garnalen ook een kans hebben zich voort te planten.

Foto's:

Green Wood Travel bomen plantenGreen Wood Travel bomen plantenGreen Wood Travel bomen plantenGreen Wood Travel bomen planten

Seed Bomb Kanchanaburi 2018


Duurzaam reizen in Azie Green Wood Travel
Een paar jaar geleden besloot de Thaise overheid tot een opmerkelijke manier om nieuwe bomen en planten tot leven te brengen. Seed bombing oftewel herbebossing vanuit de lucht. Met vliegtuigjes of drones worden zaadjes in gebieden gedropt waar nieuwe aanwas hard nodig is. Op deze manier 'plantte' de Thaise overheid miljoenen hectare groen. Goed gedaan, denk je waarschijnlijk, en dat vinden wij ook. Maar zo'n project wordt nog leuker als je er zelf aan mee kunt doen, en dat hebben we dus gedaan.

In Kanchanaburi sloten we ons aan bij het Khao Nampu Nature and Wildlife Education Center om zelf vieze handen te maken en seed bombs te gooien. Het voordeel van zo'n kleinschalig project is dat ze heel goed weten wat er in dat gebied aan beplanting nodig is. Waar herbebossing dus vanuit de gedachte 'nooit geschoten is altijd mis' wordt uitgevoerd, is resultaat hier vanzelfsprekender.

Zo'n seed bomb bestaat uit klei, compost en zaadjes. Een beetje afhankelijk van het seizoen zitten de zaadjes meer in het midden of aan de buitenkant. Als het nog veel gaat regenen worden ze in het midden gestopt omdat de 'bom' dan nog uit elkaar valt door de regen. De 'bom' werkt ook als beschermlaag voor de zaadjes. Door de compost hebben ze meer tijd, soms wel tot een half jaar, om goede bodem te vinden.

In het -gelukkig nog behoorlijk groene- natuurgebied rond de Kwae Yai Rivier gingen we per boot op weg om met de katapult (onder meer) de bommetjes Siamese Rosewood (Palissander) de natuur in te schieten. We hopen dat ze in goede aarde vallen!

Foto's:

Duurzaam reizen in Azie Green Wood TravelDuurzaam reizen in Azie Green Wood TravelDuurzaam reizen in Azie Green Wood TravelDuurzaam reizen in Azie Green Wood TravelDuurzaam reizen in Azie Green Wood TravelDuurzaam reizen in Azie Green Wood TravelDuurzaam reizen in Azie Green Wood TravelDuurzaam reizen in Azie Green Wood TravelDuurzaam reizen in Azie Green Wood TravelDuurzaam reizen in Azie Green Wood TravelDuurzaam reizen in Azie Green Wood TravelDuurzaam reizen in Azie Green Wood TravelDuurzaam reizen in Azie Green Wood TravelDuurzaam reizen in Azie Green Wood TravelDuurzaam reizen in Azie Green Wood TravelDuurzaam reizen in Azie Green Wood TravelDuurzaam reizen in Azie Green Wood Travel

Zonnepanelen voor het kantoor in Bangkok 2017


Klimaat neutraal toerisme in Thailand
Het ligt eigenlijk enorm voor de hand om in Thailand elektriciteit op te wekken met behulp van de zon. De zon is er, zoals je waarschijnlijk weet, bijna altijd. Zelfs in regentijd schijnt de zon tussen de buien door. Toch is het gebruik van zonnepanelen in Thailand nog een noviteit. Tegelijkertijd loopt het voor op de omringende landen.

Na een aanloopperiode wordt er sinds 2011 serieus werk van deze duurzame energiebron gemaakt. In 2013 werd opnieuw een sprong gemaakt en verdubbelde de capaciteit van door zon verkregen elektriciteit. De Thaise overheid heeft zich voorgenomen dat in 2036 maar liefst 40% van alle energie verkregen moet worden uit duurzame bronnen.

Toen in 2016 werd begonnen aan de bouw van ons kantoor in Punnawithi twijfelden we geen moment en kozen voor een flinke hoeveelheid zonnepanelen op het dak van het complex. We zijn er best trots op te kunnen zeggen dat we nu klimaatneutraal energie verbruiken. De panelen voorzien ons hele kantoor van elektriciteit.

Foto's:

Klimaat neutraal toerisme in ThailandKlimaat neutraal toerisme in Thailand

Trees for the Future! Chumphon 2016


Duurzaam reizen in Thailand mangrove aanplant Chumphon
Trees for the future! Kijkt u nog eens naar die hele kleine boompjes die we een paar jaar geleden in Chumpon hebben hebben geplant. In oktober 2016 zijn er we er opnieuw geweest. Tot ons grote plezier is te zien hoe geweldig hard deze mangrove bomen groeien. Je hebt hier echt eer van je werk! Aan motivatie ontbrak het al niet, maar we hebben opnieuw vierhonderd nieuwe bomen geplant. De mangrove is een ijzersterke wortelrijke boom en gedijd goed in zowel brak als zout water. Hij doorstaat met het grootste gemak stormen en groeit, zogezegd, als kool.

Ondanks hun 'sterk ruikende' reputatie spelen mangrovebossen een belangrijke rol in het dagelijkse leven van vele diersoorten. De bossen absorberen meer kooldioxide dan fytoplankton, een kritische factor om de stabiliteit van het klimaat te onderhouden. Daarnaast beschermen mangrovebossen de kusten tegen schadelijke stormen, golven, overstromingen en helpt het ook erosie te voorkomen door afzettingen te stabiliseren met hun sterk vertakte wortelstelsel. Waterkwaliteit en helderheid wordt door de bossen onderhouden en schadelijke stoffen worden gefilterd. Mangrovebossen spelen niet alleen verschillende ecologisch essentiële functies in hun leefgebied, maar zijn ook een belangrijke bouwsteen voor een duurzaam milieu.

Foto's:

Duurzaam reizen in Thailand mangrove aanplantDuurzaam reizen in Thailand mangrove aanplantDuurzaam reizen in Thailand mangrove aanplantDuurzaam reizen in Thailand mangrove aanplantDuurzaam reizen in Thailand mangrove aanplant ChumphonDuurzaam reizen in Thailand mangrove aanplant ChumphonDuurzaam reizen in Thailand mangrove aanplant ChumphonDuurzaam reizen in Thailand mangrove aanplant ChumphonDuurzaam reizen in Thailand mangrove aanplant ChumphonDuurzaam reizen in Thailand mangrove aanplant Chumphon

Mangrove aanplant Mo Ku Chumphon National Park 2015


Duurzaam toerisme in Thailand mangrove aanplant Chumphon National park
Green Wood Travel is een fel pleitbezorger voor een beter milieu. We zetten ons al jaren in voor meer natuurbescherming in Zuidoost-Azië. Voor iedere 5000 baht (135 euro) die u bij ons besteed verdient u een boom. We laten die aanplanten of doen mee bij herbebossingsprojecten in Mo Ku Chumphon National Park en in het Kuri Buri National Park.

Om de daad bij het woord te voegen heeft Green Wood Travel zelf de handen vuil gemaakt. Met de door u verdiende bomen heeft GWT 500 mangrove bomen aangeplant in het Mo Ku Chumphon National Park. Deze mangrove bomen worden door ons de CO2-slurpers van dit gebied genoemd. Niet alleen wordt veel CO2 uit de lucht gehaald maar de mangroves verbeteren ook voor het zeeleven om zich heen, zodat alle krabben, jonge visjes en garnalen ook een kans hebben zich voort te planten.

Door te reizen met Green Wood Travel doet u dus niet alleen u zelf een plezier maar ook het milieu.

Foto's:

Duurzaam reizen in ThailandDuurzaam reizen in ThailandDuurzaam reizen in ThailandDuurzaam trips in Thailand Sustainable TourismDuurzaam reizen in ThailandDuurzaam trips in Thailand Sustainable TourismDuurzaam trips in Thailand Sustainable TourismDuurzaam reizen in ThailandDuurzaam toerisme in Thailand mangrove aanplant Chumphon National parkDuurzaam toerisme in Thailand mangrove aanplant Chumphon National parkDuurzaam toerisme in Thailand mangrove aanplant Chumphon National parkDuurzaam toerisme in Thailand mangrove aanplant Chumphon National parkDuurzaam toerisme in Thailand mangrove aanplant Chumphon National parkDuurzaam toerisme in Thailand mangrove aanplant Chumphon National parkDuurzaam toerisme in Thailand mangrove aanplant Chumphon National parkDuurzaam toerisme in Thailand mangrove aanplant Chumphon National park

Boomaanplant in Kui Buri National Park


Duurzaam Boomaanplant in Thailand Kuiburi Sustainable Tourism
Groeiende bomen nemen het broeikasgas kooldioxide (CO2) op uit de lucht en geven zuurstof (O2) af. Vliegtuigmotoren doen het omgekeerde. Vliegen betekent het verbranden van fossiele brandstoffen (olie, benzine, kerosine) en dus de uitstoot van gassen die het broeikaseffect versterken. Door bomen te planten die CO2 weer opnemen, kunt u het negatieve effect van uw reis op het milieu teniet doen en Thailand nog mooier maken!

Aan het Kui Buri National Park herbebossingproject nabij Hua Hin is een bijzonder verhaal verbonden dat wij u niet willen onthouden.

In de omgeving van Hua Hin is, net als recent in andere delen van Thailand, veel oorspronkelijk regenwoud verdwenen door houtproductie en gewassenteelt. In deze omgeving leefden ook wilde olifanten, die steeds meer in het nauw kwamen door de beperking van hun leefgebied. Veel van de nieuw ontgonnen grond werd gebruikt om ananassen te verbouwen. Op een gegeven ogenblik kwamen regelmatig kudden olifanten op zoek naar voedsel in de ananasplantages terecht wat een enorme schade teweegbracht. De lokale boeren strooiden gif en 11 olifanten werden zo gedood. Dat werd in de media bekend gemaakt en leidde tot verontwaardigde reacties. De koning trok zich het lot van de olifanten aan en verordende dat de oorspronkelijke vegetatie terug moest worden aangeplant om de olifanten van voer te voorzien. In 1999 werd het Kui Buri National Park geopend als 90ste nationale park in Thailand, een koninklijk project om de verstoorde balans tussen mens en natuur weer enigszins te herstellen.
Green Wood Travel werkt hier graag aan mee en mocht u, naast de door ons gratis aangeboden bomen, meer willen doen dan kan dat natuurlijk!

Foto's:

Duurzaam Boomaanplant in Thailand Kuiburi Sustainable TourismDuurzaam reizen in Thailand BoomaanplantDuurzaam Boomaanplant in Thailand Kuiburi Sustainable TourismDuurzaam reizen in Thailand BoomaanplantDuurzaam Boomaanplant in Thailand Kuiburi Sustainable TourismDuurzaam reizen in Thailand BoomaanplantDuurzaam Boomaanplant in Thailand Kuiburi Sustainable TourismDuurzaam reizen in Thailand BoomaanplantDuurzaam reizen in Thailand BoomaanplantDuurzaam Boomaanplant in Thailand Kuiburi Sustainable TourismDuurzaam reizen in Thailand BoomaanplantDuurzaam Boomaanplant in Thailand Kuiburi Sustainable TourismDuurzaam Boomaanplant in Thailand Kuiburi Sustainable TourismDuurzaam reizen in Thailand BoomaanplantDuurzaam Boomaanplant in Thailand Kuiburi Sustainable TourismDuurzaam reizen in Thailand BoomaanplantDuurzaam reizen in Thailand BoomaanplantDuurzaam Boomaanplant in Thailand Kuiburi Sustainable Tourism

Project de CO2 slurper (sinds 2007)


CO2 slurpers Thailand bomen planten
De hemelboom de grond in - de CO2 slurper
Green Wood Travel bestaat 15 jaar! (2007) Die tijd is omgevlogen en de toekomst ziet er beslist rooskleurig uit. We maken ons echter in toenemende mate zorgen over het milieu en de opwarming van de aarde. Green Wood Travel stelt haar gasten voor om mee te helpen een 'boom op te zetten'. Één boom voorziet immers in de zuurstofbehoefte van 10 mensen, neutraliseert uitlaatgassen, filtert regenwater en doet nog veel meer positiefs.

Wij hebben gekozen voor de 'hemelboom' (Ailanthus altissima). Deze exoot groeit niet alleen in Thailand en Nederland/België maar (bij wijze van spreken) ook tot in de hemel. De boom kan een hoogte bereiken van maar liefst 25 meter!

Als al onze gasten een hemelboom planten, produceren we gezamenlijk voldoende zuurstof om vele tonnen kooldioxide te compenseren. U vindt in dit zakje een aantal zaadjes. Maak van úw boom ónze droom...

Instructie:
- leg het zaadje in het voorjaar binnenshuis 12 uur op een nat watje
- stop het zaadje in een potje aarde en zand
- als het plantje 3 tot 4 cm groot is, plant het dan voorzichtig over in een grotere pot
- wordt de boom te groot voor uw huiskamer? Zoek dan een passende plek in tuin, plantsoen of bos

Zaadjes en instructies zijn NOG ALTIJD gratis verkrijgbaar via Green Wood Travel Bangkok.

Foto's:

CO2 slurpers Thailand bomen planten

Trees for the Future Project in Bang Pu


Duurzaam reizen in Thailand Boomaanplant mangrove Bang Pu
Bang Pu is een populaire attractie in Samut Prakarn, een provincie naast Bangkok. Bang betekent dorpje en Pu betekent krab. De betekenis van Bang Pu is dus vrij vertaald 'het dorpje van de krab'. Een lang strand is hier te vinden met mangrovebossen, kleine vissen, garnalen en natuurlijk ook krabben. Nieuwsgierige slijkspringers verwelkomen u in het mangrovebos. Deze vissen leven net als kikkers onder en boven water. Ze 'springen' en 'lopen' bij eb over drooggevallen modder. Verwacht daarom geen goudgeel zand, maar een modderstrand.

Op dit moment behoren gebieden met mangrovebossen, als Bang Pu tot bedreigde natuurgebieden. Wereldwijd is al meer dan de helft van deze bossen vernietigd. Mangrovebossen bedekten ooit meer dan driekwart van de tropische kustlijnen, maar nu zijn 11 van de 70 soorten met uitsterven bedreigd.

Green Wood Travel wil hier een stokje voor steken door een boompje bij te dragen aan een duurzaam milieu.

<< Sri Lanka voorbereidingen Hotel-categorie & symboolverklaring >>