Tel:NL 070 250 0062
THAI 66 (0)2 105 4614
Mij Reisplan

Indonesië voorbereidingen

Indonesië heeft vele gezichten. Reizigers die alleen Lombok, Java, Borneo of Bali hebben bezocht, zullen in hun verhalen putten uit een totaal andere ervaring. Het is een van de grootste landen van de wereld en het bestaat uit duizenden eilanden. Neem dus de tijd voor dit prachtige land, en als het u aan tijd ontbreekt, neem u dan alvast voor zeker nog eens terug te gaan. INDONESIË ! Exclusieve Green Wood Travel privé reizen
PERSOONLIJKE VOORKEUR BEPAALT DE REIS !


Hoe dan ook, informeer u goed over reisdocumenten, gezondheid, geld en internet. Op deze pagina hebben we de belangrijkste zaken voor u bij elkaar gebracht.

Als u meer specifieke informatie over Indonesië of een van de omringende landen wilt, aarzelt u dan niet om ons te e-mailen, te bellen NL 070 250 0062 of te chatten. Uw vragen zullen wij graag beantwoorden.

Foto's:

Indonesië voorbereidingen voordelige vliegticketsIndonesië voorbereidingen voordelige vliegticketsIndonesië voorbereidingen voordelige vliegticketsIndonesië voorbereidingen voordelige vliegticketsIndonesië voorbereidingen voordelige vliegticketsIndonesië voorbereidingen voordelige vliegticketsIndonesië voorbereidingen voordelige vliegticketsIndonesië voorbereidingen voordelige vliegticketsIndonesië voorbereidingen voordelige vliegticketsIndonesië voorbereidingen voordelige vliegtickets

Reisdocumenten en Visum


Indonesie voorbereidingen reis
1 - VERBLIJF VAN MAXIMAAL 30 DAGEN

Nederlanders en Belgen die tot maximaal 30 dagen in Indonesië op vakantie gaan, hoeven vooraf geen visum aan te vragen.

Mits:
  • uw paspoort bij aankomst in Indonesië nog minimaal zes maanden geldig is
  • u aan kunt tonen dat u het land binnen 30 dagen verlaat, bijvoorbeeld met een (retour) ticket. Aankomstdag en vertrekdag worden meegeteld
  • u het land binnenkomt via een vliegveld, haven of over land (en dat zijn meestal de grotere vliegvelden en haven douane-overgangen).
    Ter controle, check of de douanepost voorkomt op deze lijst met DOUANE OVERGANGEN

  • Let op: Het is niet mogelijk dit visum in Indonesië te verlengen.

    2 - VISUM VOOR LANGER DAN 30 DAGEN

    A - VISA ON ARRIVAL
    Toeristen die langer dan 30 dagen willen blijven, kunnen bij aankomst in Indonesië een visa on arrival kopen (35 US dollar). Zij mogen dan 30 dagen blijven en dit visum bij een immigratiebureau eenmalig met 30 dagen verlengen (nog eens ongeveer 25 US dollar en de nodige administratieve handelingen. Dit kost u meerdere bezoeken aan het immigratiekantoor).
    Mocht u langer dan 30 dagen willen blijven, adviseren wij vooraf een visum aan te vragen.

    B - VOORAF EEN VISUM AANVRAGEN
    Vooraf een visum aanvragen is dus alleen nodig als u als toerist langer dan 30 dagen wilt blijven. Dat kan via de ambassade in Den Haag. Informatie over openingstijden vindt u op VISUM AMBASSADE INDONESIE. Belgen kunnen terecht bij de INDONESISCHE AMBASSADE BRUSSEL. INDONESIË ! Exclusieve Green Wood Travel privé reizen
    PERSOONLIJKE VOORKEUR BEPAALT DE REIS !


    Benodigdheden:
  • geldig paspoort, dat bij aankomst in Indonesië nog minimaal 6 maanden geldig is
  • VISUMFORMULIER
  • kopie van retourticket of boekingsbewijs met reisschema en vluchtinformatie
  • èèn pasfoto, volledig gezicht, lichte achtergrond
  • kinderen tot 12 jaar moeten een kopie geboortebewijs overleggen
  • Nederlanders moeten een kopie van het Uittreksel Basisregistratie Personen overleggen.

  • Verder:
  • aanvraag van het visum duurt 5 werkdagen
  • u moet het visum binnen 90 dagen laten ingaan. Hier geldt het moment dat u Indonesië binnen reist
  • u kunt dan tot 60 dagen blijven
  • het visum kan in Indonesië bij een kantoor van de immigratiedienst worden verlengd
  • bij aankomst in Indonesië moet uw paspoort nog minimaal 6 maanden geldig zijn en dient u een retourticket te kunnen overleggen

  • Meer informatie: VISA INDONESIË. Er zijn ook online visumbureaus die het visum voor u aanvragen.

    Informeer altijd tijdig bij de Indonesische ambassade (NL, BE) of de beschreven procedures en voorschriften nog van kracht zijn. Reisdocumenten en visa: het visum voor uw vakantie bestemming(en) is uw verantwoordelijkheid, niet die van Green Wood Travel!

    Geldzaken


    Indonesie voorbereidingen reis
    De munt van Indonesië heet roepia. U kunt op de vliegvelden en bij wisselkantoren in de grotere steden contant euro's of eventueel US dollars wisselen. Het is verstandig om naast pinpas en creditcard ook contant geld mee te nemen.

    Verder:
  • geld pinnen kan gemakkelijk. Er zijn veel ATM-machines, uiteraard vooral in de grotere steden. Meer op Java dan op Papua, bijvoorbeeld
  • geld pinnen met uw pinpas is in de regel goedkoper dan pinnen met uw creditcard
  • zorg al thuis dat uw pas op 'wereld' staat
  • vaak betaalt u de bank onkosten per transactie. Het is dus beter wat meer te pinnen om het aantal transacties te verlagen
  • banken, hotels en wisselkantoren wisselen geld. Hotels wisselen tegen een ongunstiger koers dan banken

  • Grote creditcardmaatschappijen hebben websites en apps om de dichtstbijzijnde geldautomaat te vinden. Bijvoorbeeld: MASTERCARD, VISA

    Blokkeren Belgische en Nederlandse bankpassen
    De meeste Belgische en Nederlandse banken blokkeren het gebruik van bankpassen buiten Europa in verband met het grote aantal diefstallen. U kunt die instelling zelf wijzigen of bij uw bank, voordat u op vakantie gaat aanvragen uw pas niet te blokkeren bij gebruik buiten Europa voor bepaalde tijd.

    Inentingen, malaria en knokkelkoorts


    Indonesië voorbereidingen voordelige vliegtickets
    Voor Indonesie zijn geen inentingen verplicht. Inentingen tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht), buiktyfus, en difterie, tetanus en polio (DTP) worden echter wel aangeraden.

    Let op: een poliovaccinatie is verplicht als u langer dan 4 weken naar Indonesië, Papua of Papua-Nieuw-Guinea reist.

    In Nederland krijgen de meeste kinderen een vaccinatie tegen de bof, mazelen en rode hond. Mensen die niet, of niet volledig, gevaccineerd zijn, kunnen ziek worden. Ook mensen die de ziekte nooit hebben gehad, kunnen ziek worden. In Indonesië loopt u het risico om deze ziekte op te lopen. Daarom adviseert de GGD soms een vaccinatie. Dat advies is afhankelijk van de leeftijd, vaccinaties in het verleden en doorgemaakte ziekten. Neem contact op met uw huisarts of de GGD.

    Malaria komt op Indonesie niet voor in Jakarta, Ubud en grote delen van JAVA, BALI, de Gili Eilanden en Pulau Seribu. Er is wel malaria op de Molukken, Nusa Tenggara Timur, Papua en Papua Barat, de KOMODO Eilanden, de Nusa Tenggara regio en gebieden rond Kalimantan (Borneo), Nusa Tenggara Barat (inclusief Lombok), Sulawesi en Sumatra. In de landelijke omgeving van Java komt wel malaria voor, maar minder dan op de eerder genoemde eilanden. Overleg dus altijd met uw huisarts of de GGD. Kijk voor meer informatie over vaccinaties en malaria op website van de GGD

    In Indonesie komen ook muggen voor die dengue, chikungunya en/of zika verspreiden. Heeft u koorts tijdens uw reis of in de eerste maanden na thuiskomst? Laat dan altijd ook uw bloed onderzoeken.

    Neem preventieve maatregelen zoals muskietennetten, muggenolie en muggenwierook.

  • Draag 's avonds en 's nachts bedekkende kleding; lange broek, lange mouwen, sokken.
  • Smeer de onbedekte huid in met een muggenmiddel met DEET. Slaap 's nachts onder een geïmpregneerde klamboe.
  • Zet de ventilator of airco aan: muggen hebben een hekel aan tocht en kou.
  • Draag lichte kleuren: muggen voelen zich aangetrokken tot donkere kleding.
  • Muggen prikken dwars door dunne broeken en sokken heen. Hoe ruimer de kleding zit hoe lastiger het voor de mug is om er door heen te steken en ook werkelijk in de buurt van je huid te komen.
  • Gebruik geen parfum of geurende deodorant of aftershave.

  • Handig om mee te nemen: klamboe en muggenmiddel met DEET, Stopmiddel tegen diarree en ORS tegen uitdroging bij diarree en een koortsthermometer (meten is weten).

    Kijk voor een actueel reis- of persoonsgebonden advies over lokaal voorkomende ziektes, inentingen en vaccinaties voor Indonesië op deze website van de GGD.


    Andere instellingen die u hierover kunnen voorlichten zijn:

    - Havenziekenhuis te Rotterdam, telefoon 0900 503 40 90
    website Travelclinic van het Havenziekenhuis

    - Instituut voor Tropische Geneeskunde te Antwerpen
    website Instituut voor Tropische Geneeskunde


    Mocht u allergisch zijn of een bepaald dieet moeten volgen, wilt u dat ons dan voor uw reis laten weten. Het is handig bij aankomst in Indonesië ook uw reisbegeleider daarvan op de hoogte te stellen.
    In de tropen moet men voorzichtig zijn met schaaf- en snijdwonden; deze helen langzaam en kunnen gemakkelijk geïnfecteerd raken.

    Geneesmiddelen


    Indonesie voorbereidingen reis
    Als u regelmatig geneesmiddelen moet slikken, is het aan te raden deze geneesmiddelen in voldoende mate mee te nemen. Mogelijk zijn deze medicijnen in Indonesië niet te verkrijgen. Neem voor de zekerheid ook een kopie van het recept mee.

    Wanneer u een speciaal doktersadvies heeft (b.v. bij een allergie) is het raadzaam dat uw arts dit advies in het Engels uitschrijft. Dit om bij eventueel artsenbezoek taalproblemen te voorkomen.

    Schaf voor medicijnen die zijn voorgeschreven door uw dokter (en alleen via de apotheek te verkrijgen zijn) een medicijnenpaspoort aan. Hierin staat welke medicijnen u gebruikt en wat de internationaal gebruikte stofnamen zijn. Zo'n medicijnenpaspoort is handig, bijvoorbeeld als uw medicijnen kwijtraken of op zijn, maar is geen officieel reisdocument. Het is niet voldoende om medicijnen die onder de Opiumwet vallen mee te mogen nemen, daarvoor is een officiële verklaring nodig.

    Redelijke geneeskundige zorg in noodgevallen is op Indonesië te vinden in ziekenhuizen (in de grotere steden) en beter nog in particuliere klinieken. In geval van ernstige ziekte of ongeval is medische evacuatie de beste optie. Een reisverzekering die dit dekt, is dus absolute noodzaak.

    Reizen in de tropen vergt nogal wat van uw lichaam, een goede conditie is daarom belangrijk. Bekwame artsen en tandartsen zijn niet altijd gemakkelijk bereikbaar. Vandaar dat wij u aanraden voor vertrek zo nodig uw (huis-)arts te bezoeken voor een medische check-up En laat de tandarts voor alle zekerheid uw gebit nakijken.

    Mocht u allergisch zijn of een bepaald dieet moeten volgen, wilt u dat ons dan voor uw reis laten weten. Het is handig bij aankomst in Indonesië ook uw reisbegeleider daarvan op de hoogte te stellen. In de tropen moet u voorzichtig zijn met schaaf- en snijwonden; deze helen langzaam en kunnen makkelijk geïnfecteerd raken.

    Als u eenmaal in Indonesië bent, is het belangrijk om een basishygiëne in acht te nemen. Was meerdere malen per dag uw handen. Drink geen water uit de kraan en let op de kwaliteit van het drinkwater (gebotteld water is overal verkrijgbaar). Consumptie van rauwe vis, schaal- en schelpdieren, rauwe groenten, ijsblokjes en ongekookte melk is niet aan te bevelen. En nogmaals: drink water alleen uit flessen.

    Reisverzekering


    Indonesie reisinformatie voorbereidingen
    Wij raden u aan om een reis-, medische-, annulering- en andere typen verzekeringen af te sluiten in Nederland of België. Deze soorten verzekeringen met gelijkwaardige werelddekking kunnen niet in Indonesië of Zuidoost-Azië worden afgesloten. Een goede reisverzekering is absoluut een vereiste.

    Heeft u reeds een reisverzekering, controleer dan of deze werelddekking biedt. Is dit niet het geval, laat uw huidige dekking dan uitbreiden. U bent anders niet verzekerd! Vergeet niet uw verzekeringsbewijs mee te nemen op vakantie.

    Kijk ook op onze VERZEKERINGSPAGINA voor meer informatie over de verschillende verzekeringen.

    Reisadvies Indonesië


    Indonesie voorbereidingen reisinformatie
    Hier vindt u het laatste Indonesië reisadvies van het MINISTERIE VAN BUITENLANDSE ZAKEN. Heeft u vragen over dit advies neem dan contact op met Green Wood Travel in Bangkok. Wij adviseren u graag.

    Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een reisapplicatie voor smartphones en pads. Met deze app bent u goed voorbereid wanneer u naar het buitenland vertrekt. U krijgt bijvoorbeeld actuele reisadviezen en u hebt in geval van nood de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades in de wereld bij de hand.

    De app is te downloaden in de Android Market en de App Store.
    Download de app voor Android
    Download de app voor iPhone

    U kunt voor actuele reisadviezen ook het Twitteraccount www.twitter.com/bzreisadvies volgen.

    Bij calamiteiten of nood kunt u het Ministerie van Buitenlandse Zaken ook 24 uur per dag bereiken per Whatsapp (+31 6 8238 7796), per telefoon (+31 247 247 247) of via TWITTER.

    Bagage


    Indonesie voorbereidingen
    De ervaring leert dat u meestal te veel meeneemt. Vooral schoenen e.d. veroorzaken nodeloos ruimtegebrek en (over)gewicht. Een extra (jeans)broek en een korte broek of rok zijn meestal genoeg.

    Kies het liefst katoenen of linnen kleding. Een regenjas of -poncho kan van pas komen tijdens de regentijd. Denk aan uw zonnebril, hoed of pet en goede zonnebrandcrème. Neem wat shirts met lange mouwen mee ter bescherming 's avonds tegen de muggen. Overweeg eventueel een muskietennet en deet.

    Indonesië is een traditioneel en religieus land. Daar dient u rekening mee te houden bij uw kledingkeuze, dat geldt voor mannen als vrouwen.

    Niettemin: bedenk dat u naar een land gaat waar van alles te koop is en ook nog tegen lage prijzen. U komt in Indonesië nooit onthand te zitten omdat u iets thuis heeft laten liggen.

    U mag per persoon (economy class) maximaal 20 of 23 kilo bagage inchecken en één stuks handbagage van meestal maximaal 7 kilo. CHECK BIJ DE LUCHTVAARTMAATSCHAPPIJ DE EXACTE IN TE CHECKEN HOEVEELHEID BAGAGE. Voor overgewicht betaalt u al snel zo'n 30 euro per kilo, dus dat kan flink oplopen.

    Wij adviseren u tijdens uw reis het volgende mee te nemen in uw handbagage:

  • Geldige reisdocumenten en visa (indien nodig)
  • Uw reisbescheiden (e-ticket)
  • Contactgegevens verzekeraar
  • Contactgegevens van Green Wood Travel
  • Eventuele medicijnen voor gebruik tijdens de reis
  • Uw overige waardedocumenten, creditcards en pinpassen


  • Vervoer naar Schiphol en Brussel


    Indonesië voorbereidingen voordelige vliegtickets
    SCHIPHOL
    Schiphol heeft een één terminal-concept. Alle drie de vertrekhallen liggen onder één dak. Inchecken voor de meeste niet-Schengenvluchten kan in vertrekhal 3. KLM- en SkyTeam vluchten worden voornamelijk ingecheckt in vertrekhal 2.

    Schiphol is te bereiken per auto, trein en (uiteraard) het vliegtuig. Het treinstation Schiphol ligt direct onder de luchthaven. Vanaf het perron gaat u met de roltrap of lift direct naar Schiphol Plaza.

    Vanaf Amsterdam, Utrecht, Leiden, Den Haag, Delft en Rotterdam kunt u rechtstreeks naar Schiphol reizen. Plan uw reis op NS.NL.

    Reizigers die in de buurt van Amsterdam wonen kunnen ook de bus overwegen. Er zijn 24 directe busverbindingen naar de luchthaven. Meer informatie vindt u op 9292.NL.

    BRUSSELS AIRPORT
    Brussels Airport zoals de luchthaven internationaal wordt aangeduid, ligt op 12 kilometer ten noordoosten van Brussel, in Zaventem. Van Antwerpen naar het vliegveld is ongeveer 40 kilometer. Vanuit Eindhoven is het ongeveer 125 kilometer, vanuit Breda ongeveer 95 kilometer en vanuit Maastricht zo'n 105.

    Vanaf de Brusselse Ring (die heel erg druk kan zijn) staat het vliegveld goed aangegeven. Wie de route vooraf wil bestuderen, vindt op ROUTE PLANNING een paar websites die uw route uitstippelen.

    Op niveau O is een busstation met rechtstreekse bussen naar onder meer het treinstation Brussel-Noord, het NAVO kwartier en Brussel Expo. Ook zijn er bussen naar Mechelen, Leuven en andere omliggende steden.

    Het vliegveld is goed bereikbaar met de trein (niveau -1). Antwerpen ligt op ruim een half uur treinen, Brussel-Centraal op 17 minuten en Brugge op anderhalf uur. Ook vanuit Nederland zijn de verbindingen goed. Zo'n 15 keer per dag zijn er treinen van en naar Amsterdam via Dordrecht, Rotterdam en Den Haag. Naar Amsterdam is een kleine drie uur. Den Haag iets meer dan twee.

    Via een overstap in Brussel-Zuid kunt u met de Thalys naar Parijs of Keulen en met de Eurostar naar Rijsel & Londen. Meer informatie vindt u op de website van de Belgische spoorwegen: TREINEN.

    Informatie over Düsseldorf, over parkeren op Schiphol en Brussels Airport vindt u hier: VERVOER NAAR DE LUCHTHAVENS VAN SCHIPHOL, BRUSSEL EN DUSSELDORF

    << Sri Lanka voorbereidingen Hotel-categorie & symboolverklaring >>