Tel:NL 070 250 0062
THAI 66 (0)2 105 4614
Mij Reisplan

Mu Koh Chang National Park

Reis in gedachte even met ons mee. Vanuit Bangkok gaan we naar de Golf van Thailand, we blijven dicht bij de kust, tot Cambodja Thailand bijna van de kaart duwt. In dat puntje ligt het maritieme nationale park Mu Koh Chang, ook wel de Koh Chang Archipel genoemd. Dat het 650 vierkante kilometer omvat zegt iets, maar dat er 52 eilanden onderdeel van die archipel zijn, zegt nog meer.

Er valt veel te zien: Koh Chang, het eiland dat naamgever is van dit nationale park, maar ook de eilanden Koh Kood en Koh Mak, of -let op- de groeidiamant Koh Wai. Aan de kust is het niet minder fraai. Daar vinden we het waterrijke mangrove- en moerasgebied van Chanthaburi en Trat.

Mu Koh Chang National Park werd in 1982 Thailand 28e nationale park en het koraalrif in dit gebied bezit een beschermde status. Beroemd (en trouwens net zo beschermd) zijn de stranden van Koh Chang en de zustereilanden.

Koh Chang


Mu Koh Chang National Park
Koh Chang is een van de grotere eilanden in Thailand en het herbergt zowel kleine strandjes als woeste rotsachtige jungle. Voor velen betekent de aankomst op het eiland eerst een rit over de steile heuvels van Chang voordat het strand wordt bereikt.

Er valt veel te ontdekken, van jungle, koraalriffen tot watervallen. De bekendste stranden zijn White Sand Beach, het langste strand op het eiland: Klong Prao Beach, en Lonely Beach, ooit (maar niet langer) het exclusieve domein van backpackers.

KHLONG PLU WATERVAL
Goed bereikbaar en leuk. Dat betekent ook dat u er waarschijnlijk niet als enige bent (ga als u kunt doordeweeks). Richt je op Klong Prao Beach en dan is het vanaf de parkeerplaats zo'n 600 meter klouteren. Het water valt zo'n 30 meter naar beneden en creëert een goede plas water om in te zwemmen. Uiteraard ziet de waterval er op z'n mooist uit net na de regentijd.

Alternatieven zijn: Khlong Neung Waterval, Chao Lueam Waterval, Khlong Nonsi Waterval en Than Mayom Waterval.

MANGROVE
Om de mangrove bossen wat beter te kunnen bekijken raden we Salak Khok Mangrove Boardwalk en Salakphet Mangrove Boardwalk aan. Houten wandelpaden die boven en tussen de mangrove bebossing zijn aangelegd. Salak Khok is het grootste mangrove bos van het nationale park. De boardwalk is bijna 900 meter lang (we zeggen er meteen bij: en niet altijd even goed onderhouden). Aan de zuidkant van het eiland vindt u Salakphet. Hier ligt zo'n 600 meter boardwalk in cirkelvorm en nog een uitloper van 300 meter.

KAI BAE UITKIJKPUNT
Aan de zuidkant van Kae Bae Beach ligt dit mooie uitkijkpunt waar de schijnwerper wordt gezet op de zee en de vier kleinere eilandjes Koh Yuak, Koh Man Noi, Koh Pli en Koh Man Nok.

Koh Mak


Mu Koh Chang National Park
Ten zuiden van Koh Chang vinden we Koh Mak. Van oudsher wordt dit kleine eiland (met officieel maar zo'n 400 bewoners) bevolkt door vissers.

Het witte zandstrand en het blauwe water, de kokosnoot plantages, de mangrove begroeiing, en de rust, vormen de belangrijkste aantrekkingskracht voor bezoekers van buitenaf. Als het laag water is kunt u van Koh Mak naar het eilandje Koh Kham lopen.

Koh Kood


Mu Koh Chang National Park
Koh Kood (in het Nederlands zeg je koh koet). Met bijna 2000 Khmer-Thaise inwoners toch snel de grote broer van Koh Mak. Maakt niet uit, er is ruimte genoeg. De stranden hier kunnen meedingen in de competitie naar de mooiste stranden in de wereld. Ze worden weleens vergeleken met de maagdelijk witte stranden van de Malediven.

Sommige zijn bereikbaar met de lokale bustaxi, andere alleen per boot. Ook de onderwater wereld is hier rijk voorzien van koraal en vis. Het eiland ligt op circa 20 minuten varen van Koh Chang en een uur van het vasteland.

Koh Wai


Mu Koh Chang National Park
Koh Wai is een van die kleine eilandjes die ogenschijnlijk achteloos tussen Koh Chang en Koh Mak zijn gedrapeerd als decorstukken voor de grotere broers. Maar Koh Kwai mag er zelf ook best zijn.

Groot is het niet, met op de langste einden 3 kilometer lang en 1 kilometer breed. U kunt dus gemakkelijk van de ene naar de andere kant wandelen. Om het oostelijk deel van het eiland ligt koraalrif. U vindt er zandstranden en er is een rotsachtig heuvelgedeelte waar veel vogels broeden.

Er is geen weg, geen dorpje, er zijn geen winkels, geen warm water en er is geen elektriciteit (alleen generatoren), geen geldautomaten en maximaal een klein beetje wifi (dat klinkt hoopvol, toch?). Er zijn een paar eenvoudige resort (al zijn ze -afhankelijk van het weer- soms ook even dicht).

Er gaan dagelijks boten naar Koh Chang en Koh Mak.

Chanthaburi


Mu Koh Chang National Park
Ook in de provincie Chanthaburi bepaalt de kuststrook voor een groot deel het aanzien. Toch is er een groot natuurgebied met oerwoud en watervallen. Fruitliefhebbers hoeven hier niet lang te zoeken, dit is de 'place to be' voor doerian en mangosteen.

Op de top van de Khitchakut berg (ongeveer 28 kilometer buiten Chanthaburi stad) vindt u Phra Bat Luang, de hoogste 'voetafdruk' van Boeddha in Thailand. Al sinds 1854 lopen pelgrims hier (vooral in februari en maart) de berg op om hun eerbied voor Boeddha te bewijzen.

De trek is ruim 15 kilometer, maar wie begint bij de Wat Pluang tempel rest nog maar iets meer dan een kilometer 'klimwerk'. Mocht u niet voor de voetafdruk gaan, dan is ook het uitzicht de moeite waard. Net als de enorme Hin Look Phra Bat rots die op het puntje van de berg lijkt te balanceren.

ZWEMMEN MET DOLFIJNEN
Deze dagtour ZWEMMEN MET DOLFIJNEN CHANTHABURI brengt u naar het dolfijnen-trainingscentrum Oasis Sea World. U kunt hier niet alleen met de dolfijnen zwemmen, ze laten zien wat ze kunnen en u hoort alles wat u over deze dieren wil weten.

Trat


Mu Koh Chang National Park
Trat heeft Cambodja in de rug en de Golf van Thailand aan de kust. Het is een nog lekker ouderwets gebied waarvan het gelijknamige stadje een centrale rol speelt voor reizigers die zowel naar de Thaise eilanden van dit natuurgebied gaan als die naar eilanden in Cambodja.

Aan de kust bij Trat hebben wij een paar suggesties voor heerlijke accommodatie voor u. Centara Chaan Talay Resort is een luxe verblijf, omgeven door de jungle begroeiing, terwijl u in een paar stappen op het 800 meter lange witte zandstrand staat.

En: In de ongerepte en schitterende natuurlijke omgeving van Trat vindt u een meertje met een authentiek mangrovebos, pal aan de kust. Daarin verscholen staan de charmante Thaise houten gebouwen en bungalows van het Banpu Resort.

Dieren


Mu Koh Chang National Park
Meteen maar een paar opvallende bewoners: de neushoornvogel, de Chinese pitta, de silver leaf langur (een langoer aap) of de zeekat (een inktvis). Toch allemaal dieren waar u nieuwsgierig naar bent, of hebben we het mis?

Er leven zo'n 120 soorten vogels, de nodige slangen (king cobra), maar ook krab etende makaken, wilde zwijnen en zeeschildpadden. En uiteraard veel kleurrijke vissen.

<< Sri Lanka voorbereidingen Filipijnen 10++ Tips >>