Tel:NL 070 250 0062
THAI 66 (0)2 105 4614
Mij Reisplan

Khao Sam Roi Yot Marine National Park

Bij Khao Sam Roi Yot hoort een verhaal. Dit is wat er wordt verteld: ooit, toen dit gebied nog helemaal onder water stond, waren er allemaal kleine eilandjes. Een Chinese boot die dit water bevoer kwam tot zinken. De driehonderd mannen die het overleefde namen zochten allemaal bescherming op een eigen eiland. Zo ontstonden de eilanden met de 300 pieken.

Later, toen het water was gezakt en opgedroogd, werd het de berg met de 300 pieken. Dat is precies wat Khao (berg) Sam Roi (300) Yot (piek) betekent. Of het nou een berg is of dat het er 300 zijn, doet eigenlijk helemaal niet ter zake, wat we wel weten is dat dit een bijzonder natuurgebied is. Qua natuurschoon en met een bijzondere populatie van vooral heel veel soorten vogels.

Feitelijk: dit is het eerste nationale maritieme park in Thailand aan de kust. Het bestaat uit ongeveer driekwart land en een kwart water. De hoogste rotspieken komen tot 605 meter, een veilige hoogte voor de vogelpopulatie.

Algemeen


Khao Sam Roi Yot Marine National Park info
Dit mooie en relatief kleine park (98 km2) ligt 63 km zuidelijk van Hua Hin, in de provincie Prachuap Khiri Khan ( en op zo'n drie uur rijden van Bangkok). Het park werd opgericht in 1966 en was het eerste maritieme park van Thailand. Dit natuurgebied omvat land en zee; eilanden, mangrove gebieden, moerassen, strand, grotten en de kalkstenen rotsen langs de kust, die soms verstopt lijken te liggen onder een dikke laag groene begroeiing. Er is geen echte jungle begroeiing zoals in bijvoorbeeld Khao Sok, dus grotere wilde dieren als olifanten en tijgers treft men hier niet aan.

Er zijn meer dan 350 verschillende soorten vogels geteld. Het park heeft internationaal betekenis voor vogelaars; deze natuurlijke omgeving is uitermate geschikt als broedplaats en overwinteringsplaats voor vele vogelsoorten.

Ooit lag het vlakke gedeelte van het park ongeveer 30 meter onder water en staken alleen wat rotspieken boven het water uit. U kunt dit nog steeds zien aan de uitgedroogde mosselformaties tegen de rotswanden in de buurt van het hoofdkwartier. Khao Sam Roi Yot ligt in een van de droogste gebieden van Thailand. Aan de rand van het natuurgebied kweekt de bevolking krabben en garnalen.

Hoe kom ik er?


Khao Sam Roi Yot Marine National Park info
Om van Khao Sam Roi Yot National park te kunnen genieten hoeft u niet per se in het park te verblijven. Bezoek het vanuit Hua Hin, Cha Am of Pranburi. Vanuit Hua Hin (40 kilometer) en Pranburi (25 kilometer) gaan openbare bussen, maar u kunt natuurlijk ook een taxi nemen of uw vervoer via Green Wood Travel regelen.

Er is een hoofdkwartier vlak bij de kust. Daar begint een mooi wandelpad door de mangrovebossen. Er zijn restaurantjes nabij het hoofdkwartier en langs de verschillende stranden, zoals Phu Noi Beach, Laem Sala Beach en Sam Phraya Beach. U kunt er boottochtjes maken door het mangrovewoud of langs de kust.

Wat te doen? Phraya Nakhon Cave


Khao Sam Roi Yot Marine National Park info
Dit is bijzonder: de mystieke Phraya Nakhon Grot. Beeldvanger is het geel-groene paviljoen in de centrale open ruimte van de grot (die zo hoog en groot is dat er bomen kunnen groeien). Het paviljoen staat er sinds 1890 en -alhoewel ogenschijnlijk in de vrije ruimte- kost het aardig wat klimwerk om er te komen. Het is gebouwd om ter herinneren aan een bezoek dat koning Rama V dat jaar aan de grot bracht

Een rots-trap van 430 meter leidt naar de eerste grot. Die moet u door, dan over de 'brug van de hel' (omdat hier nogal eens wilde dieren naar beneden zijn gevallen) naar de tweede grot. Daar staat het paviljoen. Voor mensen die tijd hebben en een goede conditie. Neem een boot naar Laem Sala Beach, van daaruit is het een pittig half uurtje trekking.

Wat te doen? Vogels spotten


Vogels spotten in Thailand - Indische Scharrelaar
Ornithologen kunnen hier hun hart ophalen! Er zijn minstens 350 vogelsoorten gesignaleerd, waaronder 150 verschillende trekvogels. Vele soorten eenden, ganzen, roerdompen en aalscholvers hebben er hun vaste plek.

Onder de overwinterende soorten vindt u futen, reigers, kiekendieven en arenden - die vooral vanuit China hier naartoe komen.

Boek de mooiste excursies klik op de links:
Vogels Spotten in Kaeng Krachan

Fluisterzacht door de mangrove

Meer informatie over Vogelaar in Thailand

Foto's:

Vogels spotten in Thailand - DraaihalsVogels spotten in Thailand - Groene bijeneterVogels spotten in Thailand - Indische NImmerzatVogels spotten in Thailand - Indische ScharrelaarVogels spotten in Thailand - KwakVogels spotten in Thailand - StaalborsthoningzuigerVogels spotten in Thailand - SteltkluutVogels spotten in Thailand - White-faced PloverVogels spotten in Thailand - WitteugelpriniaVogels spotten in Thailand - WitwangsternVogels spotten in Thailand - ZebraduifVogels spotten in Thailand - Zwartkapijsvogel 1Vogels spotten in Thailand - ZwartkapijsvogelVogels spotten in Thailand met Green Wood Travel

Wat te doen? Thung Sam Roi Yot Freshwater Marsh


Khao Sam Roi Yot Marine National Park info
De zoet water moerassen van Sam Roi Yot zijn een ervaring op zich. Ze liggen uitgestrekt tussen de kalkstenen pieken van het omliggende gebergte, dat een mooi decor vormt op deze van zichzelf al prachtige locatie.

Dit moeras is zo'n 30 vierkante kilometer en heeft veel vis, vogels en als u het treft en in het juiste seizoen hier bent, veel lotussen.

Over het moeras is een houten wandelroute aangelegd. Zeven kleine paviljoens vormen de verbinding tussen deze op honderden meters lange, op een pier lijkende constructie.

Herten, apen, luipaardkatten en andere dieren


Khao Sam Roi Yot Marine National Park info
Op een van de eilandjes voor de kust leven langstaartmakaken, die stukken rots gebruiken om de schelpen open te breken. Om dit te zien kun je een boot huren van lokale vissers. De vissers hebben echter strikte orders niemand op dit eiland af te zetten, omdat daardoor dit ongewone apengedrag verstoord zou kunnen worden.

In het park zijn ook nog langoeren te vinden. Deze zwart-witte apensoort laat zich vooral in de late namiddag zien in de mangrovebomen in de buurt van het hoofdkwartier van het park. Er leven nog vele andere zoogdieren in het park: herten, wilde zwijnen, stekelvarkens, luipaardkatten en luiaards. Ook kunt u soms otters zien vissen in de moerassen en tussen de mangroves. Langs en in de rivier leven varanen, die wel tot een meter groot kunnen worden. Heel af en toe zijn er aan de kust Irriwaddy dolfijnen te zien.

Het grootste zoogdier in het park is de zwarte Sumatraanse berggeit, die vooral bij dageraad en schemering gezien kan worden tegen de rotsen. Er leven ongeveer 50 van deze dieren in het park, en het beste zicht heeft u vanaf het Khao Deng uitzichtpunt, niet ver van het hoofdkwartier van het park.

<< Sri Lanka voorbereidingen Hotel-categorie & symboolverklaring >>