Tel:NL 070 250 0062
THAI 66 (0)2 105 4614
Mij Reisplan

Myanmar algemeen

Myanmar klinkt nog altijd mysterieus, vol vraagtekens, vol verrassingen ook en onverwachte ontmoetingen. Wat we wel weten is dat er verschrikkelijk veel moois te zien is. Altijd geldt: ga goed voorbereid op reis. Deze algemene informatie over Myanmar is daarom een goed begin van wat -misschien wel- een reis gaat worden.

Als u meer specifieke informatie over Myanmar of een van de omringende landen wilt, aarzelt u dan niet om ons te e-mailen, chatten, bellen NL 070 250 0062 of te bezoeken. Uw vragen zullen wij met plezier beantwoorden.

Foto's:

Myanmar algemene informatieMyanmar algemene informatieMyanmar algemene informatieMyanmar algemene informatieMyanmar algemene informatieMyanmar algemene informatieMyanmar algemene informatieMyanmar algemene informatieMyanmar algemene informatieMyanmar algemene informatie

Algemene Informatie


Myanmar algemene informatie
Myanmar heeft een totale oppervlakte van 676.577 km2. Dat staat leuk, maar laat nog veel aan de verbeelding over. Myanmar is een groot land, dat is wel duidelijk. Ter vergelijking: het is twee keer zo groot als Vietnam en heeft de oppervlakte van Groot-Brittannië en Frankrijk samen!

Myanmar is het grootste land in Zuidoost-Azië en grenst aan Bangladesh, India, China, Laos en Thailand. MYANMAR ! Exclusieve Green Wood Travel privé reizen
PERSOONLIJKE VOORKEUR BEPAALT DE REIS !
Op uw volgende feestje moet u eens vragen wie weet wat de hoofdstad van Myanmar is. Niet veel mensen gaan goed antwoorden. Het is Nay Pyi Taw. Het betekent zoiets als 'zetel van de koning' of 'de koninklijke hoofdstad'.

Nay Pyi Taw, dat ruim 300 kilometer ten noorden van Yangon ligt is sinds 2006 de hoofdstad. De infrastructuur van de nieuwe stad is gebouwd op de groei. Het wegen netwerk is nog grotendeels leeg en maar langzaam trekt hier andere dan de noodzakelijke bevolking naartoe (vooral militairen, ambtenaren en inmiddels ook personeel voor hotels). Waarom moest er een nieuwe hoofdstad komen, wilt u weten? Dat is niet helemaal duidelijk, maar officieel is weleens medegedeeld dat Yangon (eerder Rangoon) te druk en vol was geworden.

Al in de 19e eeuw werd Myanmar, dat tot 1989 Birma heette, een Britse kolonie en dat bleef het tot aan het eind van de Tweede Wereldoorlog. Birma ging als democratische natie verder maar werd in 1962 na een staatsgreep een militaire dictatuur. Daar worstelt het land zich de laatste jaren wat onderuit met burgerbestuurders en verkiezingen. In 2015 won de partij van Nobelprijs winnaar Aung San Suu Kyi met overmacht de verkiezingen. In de grondwet werd voorkomen dat zij minister-president mocht worden, maar niettemin kreeg zij een rol als 'staats adviseur', vergelijkbaar met de functie van premier. Achter de schermen van de volksvertegenwoordiging trekt het leger nog zeer strak aan de touwtjes. Aung San Suu Kyi verloor internationaal haar glans door de vervolging van de Rohingya's in Myanmar.

Voor bezoekers zijn Yangon, Mandalay en Bagan de voornaamste plaatsen om te bezoeken. Yangon is met ruim vijf miljoen inwoners verreweg de grootste stad. In Mandalay en Naypyidaw wonen elk ruim een miljoen mensen. Vanuit het buitenland is het mogelijk om naar Yangon en Mandalay te vliegen. Andere plaatsen zijn alleen met Birmese luchtvaartmaatschappijen te bereiken.

Bevolking


Myanmar algemene informatie
De meeste Birmezen (er zijn er in totaal zo'n 55 miljoen) zijn Bamar (zo'n 68 procent), een van de vele etnische bevolkingsgroepen in Myanmar. In totaal zijn er meer dan 130 verschillende minderheden. Vaak hebben ze hun eigen culturele geschiedenis en eigen taal. Verder treft u waarschijnlijk Shan (9 procent), Kayin (7 procent), Rakhine (4 procent) en Mon.

De taal van de Bamar is het Birmees, tevens de officiële taal van het land. Het is gerelateerd aan het Tibetaans en Chinees. Traditionele familiebanden en respect voor ouderen staan nog steeds centraal. Gastvrijheid en oprechte vriendelijkheid zijn kenmerkend voor de Birmezen.

Religie


Myanmar algemene informatie
Het zal u mogelijk niet verbazen dat de meeste Birmezen boeddhist zijn (bijna 88%), maar er zijn ook christenen (ongeveer 6%), moslims (ongeveer 4%) en aanhangers van tribale geloven.

Qua Boeddhisme wordt de Theravada variant aangehangen, net als in Thailand en Cambodja. Dat is de oudste van de twee grote stromingen in het boeddhisme en is gebaseerd op de filosofie en leer van Siddhartha Gautama, beter bekend als Boeddha, de grondlegger van het boeddhisme. Veel van de filosofie is vastgelegd in de taal het Pali. In het Pali betekent Theravada de weg van de ouderen.

Klimaat en weer


Myanmar algemene informatie
Myanmar heeft een tropisch klimaat met drie seizoenen, analoog aan dat van Thailand. Dat wil zeggen dat het van maart tot medio mei heet kan zijn met temperaturen van 25 tot 38 graden Celsius.
Het regenseizoen loopt van half mei tot september en het winterseizoen tot februari, met temperaturen tussen de 18 en 24 graden.

Het winterseizoen is de drukste periode voor het toerisme, maar steeds meer mensen geven de voorkeur aan het regenseizoen (paraplu niet vergeten!), omdat het dan niet zo druk is. Het tijdsverschil met Thailand bedraagt een half uur, dus 4,5 uur met de Nederlandse / Belgische zomertijd en 5,5 uur met de Nederlandse / Belgische wintertijd.



Internet en telefonie


Myanmar algemene informatie
De meeste hotels, restaurants en cafés in de grote steden bieden (gratis) internet aan. Er zijn ook internet-cafés, maar die worden vooral gebruikt om te gamen. Op steeds meer plaatsen in Myanmar is internet aan een stevige opmars bezig, toch leveren een gebrekkige bandbreedte en slechte elektriciteit soms frustratie op. De verbinding is dus mogelijk traag; veel trager dan u waarschijnlijk bent gewend. Facebook. Gmail en Twitter worden niet langer door de overheid geblokkeerd.

Bellen kan dus via Facetime, Skype, Whatsapp, Line of soortgelijke internetdiensten. Klassiek Birmees is telefoneren op straat, omdat de meeste mensen geen telefoon hadden. Op veel plekken op straat zitten Birmezen met een paar telefoons achter een tafeltje. Voor de inwoners van Myanmar was dit jarenlang de manier om te bellen. Omdat ook in Myanmar de mobiele telefoon aan populariteit wint, verdwijnen veel van deze typische telefoon aanbieders.

Op uw eigen simkaart heeft uw mobiele telefoon geen ontvangst, maar u kunt deze vervangen door een Birmees prepaid of top-up exemplaar van Ooredoo, Telenor of MPT (Myanmar Post & Telecommunications). Die koopt u bij een van de vele lokale mobiele telefoon winkeltjes. Er kan u gevraagd worden naar een kopie van uw paspoort en visum en naar een pasfoto. Met de prepaid kunt u niet alleen in Myanmar voordelig bellen, maar ook internationaal.

Eten en drinken


Myanmar algemene informatie
Net als in Thailand is eten zo'n beetje de belangrijkste dagelijkse bezigheid. De Birmezen zijn er gek op en maken er werk van. Net als in Thailand hoeft goed eten niet veel te kosten, ook in Myanmar kun je geweldig op straat eten. Wie krijgt er niet meteen zin in Mohingar, het populaire ontbijt van rijstnoedels, vis en knapperig gefrituurde courgette? De Birmese keuken kent invloeden uit China en India en is veelal gebaseerd op vis of groenten. En rijst natuurlijk!

Geliefd is Athouq, een lichte maar gepeperde salade van groente en fruit, met citroensap, pinda's, uien en geroosterde kikkererwten en chili. Vergeet niet dat veel van de culinaire rijkdom van Myanmar tot voor kort ontoegankelijk was voor de rest van de wereld. Culinaire ontdekkingsreizigers wacht dus een missie.

Een bezoek aan een theehuis kunnen we ook aanbevelen. Het zijn al eeuwenlang de plekken waar de belangrijke zaken van het leven met vrienden worden besproken. Hier wordt veel zwarte thee gedronken, meestal met een flinke klont suiker en een scheut melk. Een biertje lusten ze ook in Myanmar. Populair zijn Myanmar Beer, Dragon of Mandalay Beer.

Het spreekt misschien voor zich, maar we zeggen het toch maar even. In Myanmar kunt u geen water uit de kraan drinken. Let er bij flessen water op dat de sluiting nog intact is en ben voorzichtig met ijsblokjes. In veel restaurants drinkt men groene thee bij het eten. Deze is gratis en veilig.

Cultuurschok


myanmar algemene informatie
Myanmar is lang afgesloten geweest van de rest van de wereld. Het is eigenlijk nog maar redelijk recent open voor bezoekers. U zult dat merken als u in Myanmar bent.

Probeert u zich er altijd van bewust te zijn dat u te gast bent in dit land. Door u zoveel mogelijk aan te passen aan lokale waarden en normen en u discreet op te stellen qua gedrag en kleding (zeker in tempels of op het platteland), zult u zichzelf ook makkelijk kunnen bewegen in Myanmar zonder dat u de lokale bevolking daarbij in verlegenheid brengt.

Veel mensen gaan nog traditioneel gekleed in een soort sarong. Mannen in een 'longyi', vrouwen in een 'htamein'. Bijna iedereen houdt knieën en schouders bedekt. Dat geldt niet alleen in tempels, maar overal. Uw korte broek wordt dus waarschijnlijk niet op prijs gesteld.
Doe in de tempel uw schoenen en sokken uit.

Geld en spullen worden overhandigd met de rechterhand. De linkerhand ondersteunt daarbij de rechter elleboog. Pak niets aan met uw linkerhand (u wordt geacht die vooral op het toilet te gebruiken).

Op toiletten is het niet vanzelfsprekend dat er een rol toiletpapier staat of hangt. In Myanmar gebruikt men de billenspuit. De waterslang hangt meest aan de rechterkant van het toilet. Hecht u aan een dubbel gelaagd velletje, neem dan zelf wat papier mee als u op pad gaat.

Begin niet over religie en politiek, is ook hier een wijze les. Actuele politiek en de recente geschiedenis kunnen (nog) gevoelig liggen. In Myanmar zijn ze niet gewend zo openlijk als in Nederland te discussiëren. Hollandse directheid wordt (niet alleen) in Myanmar mogelijk als onbeschoft ervaren. In Myanmar wordt de pers en elke oppositie tegen het regime sterk gecontroleerd en aangepakt.

In hotels en op plaatsen waar toeristen komen, wordt waarschijnlijk genoeg Engels gesproken. Maar ga er nooit vanuit. Uw fijne glimlach en rustig stemgeluid doen wonderen, ook als u eigenlijk wilt schreeuwen en met uw vuist op tafel wilt slaan. Niet doen, het is contraproductief.

Wijs niet met uw voet (ook niet naar spullen op de grond). Raak niet het hoofd van een onbekende aan.
Raak monniken helemaal niet aan. En ga niet bewust in hun schaduw lopen.

Heel veel mensen roken. Sigaretten kosten weinig en er wordt overal vrolijk op los gerookt. Ook op plaatsen waar u het in Nederland of België niet meer gewend bent. Heel veel mensen (ook vrouwen) pruimen 'paan'.

Als mensen in een restaurant om de aandacht van de ober vragen, maken ze met hun lippen een kus-geluid.

Afdingen is heel gewoon. Het kost wat tijd, maar het kan ook een spel zijn dat op een leuke manier wat contact kan opleveren. U biedt gewoon een lager bedrag en kijkt wat er gebeurt. Wel belangrijk is dat u vooral vriendelijk blijft tegen de verkopers. Op plaatsen waar veel toeristen komen, is de vraagprijs hoog en raden wij u aan sterk af te dingen. Vooral als u meerdere stuks wilt kopen van iets, kunt u vaak nog extra kortingen bedingen.

Acclimatiseren


myanmar algemene informatie
Door het tijdverschil van vier en een half (zomertijd) of vijf en een half uren (wintertijd), hebben veel Europese gasten last van jetlag. Probeert u zich na aankomst zo snel mogelijk aan te passen aan de lokale tijd.

Ga bij aankomst overdag hooguit vier uur slapen. Vertrek ontspannen uit Nederland en probeer het tijdsverschil met Nederland zo snel mogelijk te overbruggen.

Naast het tijdsverschil is ook sprake van een stevige verandering van klimaat. Pas uw tempo in het begin aan, drink de koude drankjes niet te snel. Wees voorzichtig met de (felle) zon!

Fooien


Myanmar algemene informatie
In het algemeen gesproken is een fooi geven in Myanmar geen vanzelfsprekendheid. Het is niet gebruikelijk om in lokale eetgelegenheden waar u bijvoorbeeld een noedelsoepje nuttigt een fooi achter te laten.

Niettemin, de salarissen in Myanmar liggen laag, zeer laag. Een extra dollar in een restaurant of een hotel, maakt voor de Birmezen een verschil.

Ook kunt lokale gidsen en chauffeurs aan het einde van hun diensten een tip te geven. Voor een gids ongeveer 10,000 kyat per dag. Voor een chauffeur ongeveer 8.000. Het is natuurlijk afhankelijk van uw tevredenheid over hun werk.

Feestdagen en festivals


myanmar algemene informatie
-Onafhankelijkheidsdag op 4 januari, waarin het einde van de Britse kolonisatie (1948) wordt herdacht.

-Birmees nieuwjaar (Thingyan Festival) wordt gevierd in de tweede helft van april. Net als in Thailand wordt er veel met water gegooid om elkaar bij wijze van te verschonen van kwaad en van gedane zonde te ontdoen. Ook worden er op veel plekken vogels en vissen vrij gelaten.

-Tijdens het Kason festival wordt in mei (als het water het laagst staat) de geboorte van Boeddha herdacht. Er zijn processies (meestal bij tempels en pagodes) en bij heilige Bodhi bomen (een Banyan boom waar Boeddha onder zat) wordt water geplengd om te zorgen dat de boom voldoende water houdt. Ook op het water is veel te doen, zoals speciale river cruises.

-Taunggyi Balloon Festival. In het najaar, na het regenseizoen, worden overal in het land verlichte ballons opgelaten. Ook hier is het idee dat de zorgen samen met de ballonnen verdwijnen.

-Myanmar Thadingyut Festival in oktober. Ook dit festival lijkt op een evenement dat u misschien uit Thailand kent (zoals u misschien weet hanteren beide landen de Theravada variant van het Boeddhisme). Er worden oranje gekleurde lantaarns massaal naar de horizon gestuurd. Deze lantaarns horen in Thailand bij Yi Peng (dat in het noorden van Thailand wordt gevierd, tegelijkertijd met Loy Krathong).

Binnenlands vervoer


Myanmar algemene informatie
Het verkeer in Myanmar rijdt rechts (of doet alsof). Op de weg geldt het recht van de sterkste. Dat wil zeggen: vrachtwagens en bussen eerst, op de voet gevolgd door personenauto's. Chauffeurs gaan er altijd van uit dat de voetganger zich bijtijds uit de voeten maakt. Uiterste voorzichtigheid is dus geboden, met name in het drukke Yangon, dat overigens zes keer meer taxi's heeft dan New York.

Tot 2011 waren auto's voor de meeste Birmezen veel te duur omdat de sector werd gemonopoliseerd door een paar zakenmannen. Het militaire regime gaf de markt grotendeels vrij. De prijzen daalden; showrooms schoten als paddenstoelen uit de grond en auto's werden massaal verkocht. Gevolg: de ergste verkeersopstoppingen van Zuidoost-Azië. In Yangon beweegt het verkeer nagenoeg nog minder dan in Manilla, Jakarta of Bangkok. Wijze raad is duur, al lijkt een systeem van metro en skystrain (zoals in Bangkok) de beste oplossing.

Wie zich binnenlands over land wil verplaatsen moet de tijd hebben. De bus van Yangon naar Mandalay doet er gemakkelijk 9 uur over, bijvoorbeeld. De trein nemen is een leuk avontuur, maar gaat nog langzamer. Mandalay - Bagan, een andere populaire route, is goed per boot te doen.

Grote internationale auto verhuur bedrijven zijn nog niet in Myanmar gevestigd, maar hotels kunnen vaak wel wat regelen. Of doe dit vooraf via Green Wood Travel.

Vliegen binnen Myanmar kan met Air Bagan of Myanmar National Airlines.

<< Sri Lanka voorbereidingen Doi Ithanon National Park >>