Tel:NL 070 250 0062
THAI 66 (0)2 105 4614
Mij Reisplan

Maleisië voorbereidingen

Maleisië is misschien niet het eerste land dat bij mensen opkomt die naar Azië willen. Dat is jammer, want Maleisië heeft alles wat een reiziger zoekt. We lopen even het lijstje af: wervelende steden, check; witte zandstranden, check; heerlijk gevarieerd en lekker eten, check; nationale parken en wildlife, check; adembenemende eilanden, check; leuke mensen met allerlei verschillende achtergronden, check; een klimaat met veel zon, check. Kortom: u kunt uw hart verliezen aan Maleisië, want het is er interessant, het is er heerlijk en bovenal, het is er echt Azië.MALEISIË GREEN WOOD TRAVEL MALEISIË REIZEN
PERSOONLIJKE VOORKEUR BEPAALT DEZE REIZEN


Er zijn prachtige eilanden met lange stranden waar de zon meestal schijnt. Het land heeft een geweldig aanbod aan natuur, zoals de Cameron Highlands en het oudste regenwoud ter wereld Taman Negara. Maleisië heeft charmante oude steden, zoals Georgetown op het eiland Penang en Malakka met z'n koloniale geschiedenis, maar staat ook met twee benen in de moderne tijd. Neem Kuala Lumpur met het hoogste tweeling gebouw ter wereld, de Petronas Twin Towers.

U kunt direct van Amsterdam naar Kuala Lumpur vliegen met KLM. Vliegt u met Emirates, Qatar of EVA Air, dan maakt u een tussenstop.

Een mooie en geslaagde reis begint, zoals u weet al thuis. Allereerst met plannen maken en die vervolgens in werking zetten. Na de voorpret komen de praktische voorbereidingen. Als u naar Maleisië gaat bent u op deze pagina aan het juiste adres. U leest er alles over visums, geldzaken, gezondheid en nog veel meer.

Foto's:

maleisie voorbereidingen green wood travelmaleisie voorbereidingen green wood travelmaleisie voorbereidingen rondreismaleisie voorbereidingen green wood travelmaleisie voorbereidingen rondreismaleisie voorbereidingen rondreismaleisie voorbereidingen green wood travelmaleisie voorbereidingen green wood travelmaleisie voorbereidingen rondreismaleisie voorbereidingen rondreis

Reisdocumenten en Visum


maleisie voorbereidingen visum
Nederlanders en Belgen hoeven voor een toeristisch verblijf van maximaal 90 dagen geen visum aan te vragen voor Maleisië.

Wel heeft u een paspoort nodig dat bij aankomst op de luchthaven minimaal nog 6 maanden geldig is. Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig.

Bij aankomst kan u door de douane gevraagd worden een retourticket of een ticket naar een volgende bestemming te laten zien.

Het visum is gratis en kan, ook gratis, worden verlengd.

Bewaar wel goed de departure card die u bij aankomst krijgt.

Ook overland vanuit Thailand, Singapore, Indonesië of Brunei naar Maleisië reizen is geen probleem. U krijgt hetzelfde 90 dagen visum.

Meer informatie vindt u op de website van de ambassade van Maleisië in Den Haag.

Geldzaken


maleisie voorbereidingen geld
De munteenheid in Maleisië is de ringgit (MYR).

PINNEN

Het is verstandig om uw bankpas mee te nemen. Let op: zet uw pas voordat u vertrekt op WERELD, anders kunt u niet pinnen in Azië. Met uw pas kunt u bij de geldautomaten (ATM) van Thaise banken pinnen.

De Maleisische bank en uw Nederlandse bank rekenen kosten, ongeacht het bedrag dat u opneemt. Het kan daarom verstandig zijn een hoger bedrag op te nemen, zodat u minder vaak moet pinnen. U kunt in ieder geval pinnen bij banken met het logo van Cirrus en Maestro.

Let op: bij veel Nederlandse banken kunt u maximaal 500 euro per dag pinnen. Afhankelijk van de koers gaat u hier mogelijk over heen als u het maximale bedrag in ringgit pint. Probeer dan bijvoorbeeld iets lager bedrag.

GELD WISSELEN

De banken zijn (in de regel) geopend van maandag tot en met vrijdag van 9 of 9.30 uur tot ongeveer 15.30 uur. Sommige zijn op zaterdag kort in de ochtend open. In sommige streken, waar de islam sterk vertegenwoordigd is, zijn de banken op vrijdag gesloten.

Op zo'n beetje elke hoek van de straat kunt u in Kuala Lumpur geld wisselen bij wisselkantoortjes. Er staat goed aangegeven wat de koers is die zij u bieden. Bekende kantoortjes zijn Vital Rate, Spectrum Forex, Merchantrade, Max Money, Metro Exchange, NS Cash Point en UAE Exchange. Ze zijn vaak te vinden in commerciële districten of toeristische gebieden. Omdat ze vaak in shoppingmalls zitten, zijn ze ook tot rond 9 uur 's avonds open.

Zowel bij de banken als de wisselkantoortjes moet u zich kunnen legitimeren!

CREDIT CARDS

U kunt bij de meeste winkels en restaurants in shoppingmalls of het luxere segment in de grote steden met een creditcard betalen.

Geld opnemen bij de bank met een creditcard is duur. De kosten zijn ongeveer 20 euro en u moet ook nog 2 procent commissie betalen over het gehele bedrag. Banken berekenen vaak ook nog een ongunstige wisselkoers.

NIET VERGETEN:

De meeste Belgische en Nederlandse banken blokkeren het gebruik van bankpassen buiten Europa in verband met het grote aantal diefstallen. U kunt bij uw bank, voordat u op vakantie gaat aanvragen uw pas niet te blokkeren bij gebruik buiten Europa voor bepaalde tijd.

Inentingen, malaria en knokkelkoorts


maleisie voorbereidingen malaria
Voor Maleisië zijn geen inentingen verplicht. Inentingen tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht) en difterie, tetanus en polio (DTP) worden echter wel aangeraden.

Vaccinatie met DTP biedt bescherming tegen difterie, tetanus en polio. Indien u na 1-1-1950 geboren bent en alle kindervaccinaties gehad heeft, volstaat 1 prik. U bent dan 10 jaar beschermd. Indien u de vaccinaties nooit ontvangen heeft, adviseert de GGD drie prikken.

Hepatitis A (besmettelijke geelzucht) is een ontsteking van de lever, veroorzaakt door een virus. Het virus wordt overgedragen door met ontlasting besmet voedsel en drinkwater. Een complete vaccinatie tegen hepatitis A bestaat uit twee prikken. De eerste prik tegen hepatitis A geeft één jaar bescherming. Een tweede, na minimaal zes maanden, geeft een bescherming van zeker 30 jaar.

Kijk voor een actueel reisadvies van de GGD op VACCINATIES MALEISIË.

Beschermt u zich goed tegen muggensteken. Op het Maleisisch schiereiland (waar Kuala Lumpur) op ligt, komt bijna of geen malaria voor. Normale voorzorgsmaatregelen om muggenbeten te voorkomen zijn hier afdoende. Op Borneo komt aan westelijke kant geen malaria voor, maar moeten bezoekers aan het oostelijk gebied extra maatregelen treffen. Gaat u naar Borneo overleg dan met uw (huis)arts.

Malaria is een ziekte die doorgaans hoge koorts geeft en wordt veroorzaakt door een steek van een mug van de soort Anopheles. De mug spuit door de steek parasieten in het bloed. In sommige landen hoeft u geen malariapillen te slikken, maar wordt een noodbehandeling meegegeven in het geval u malaria krijgt. Dit hangt ook van uw medische gezondheid af. Vraag advies bij de GGD of uw huisarts.

In Maleisië kunnen muggen ook DENGUE (knokkelkoorts), CHIKUNGUNYA en/of ZIKA over brengen. Neem daarom preventieve maatregelen zoals muskietennetten, muggenolie en muggenwierook.

Dengue-muggen steken overdag, malaria-muggen vooral bij zonsopkomst en zonsondergang.

  • Draag 's avonds en 's nachts bedekkende kleding; lange broek, lange mouwen, sokken.
  • Smeer de onbedekte huid in met een muggenmiddel met DEET. Slaap 's nachts onder een geïmpregneerde klamboe.
  • Zet de ventilator of airco aan: muggen hebben een hekel aan tocht en kou.
  • Draag lichte kleuren: muggen voelen zich aangetrokken tot donkere kleding.
  • Muggen prikken dwars door dunne broeken en sokken heen. Hoe ruimer de kleding zit hoe lastiger het voor de mug is om er door heen te steken en ook werkelijk in de buurt van je huid te komen.
  • Gebruik geen parfum of geurende deodorant of aftershave.

  • Handig om mee te nemen: klamboe en muggenmiddel met DEET. Stopmiddel tegen diarree en ORS tegen uitdroging bij diarree en een koortsthermometer (meten is weten). Ook over muggen vindt u meer informatie op de eerder genoemde website van de GGD.

    GELE KOORTS

    Heeft u voordat u in Maleisië aankomt een land (of streek) bezocht waar gele koorts heerst, of er een tussenstop gemaakt van meer dan 12 uur, dan is een vaccinatiebewijs verplicht (bewijs moet minimaal tien dagen oud zijn). Kinderen tot 1 jaar zijn van de inenting vrijgesteld.

    MAZELEN

    In dit land bestaat een verhoogd risico op mazelen. Vaccinatie wordt aanbevolen voor iedereen die vanaf 1965 is geboren en geen mazelen heeft doorgemaakt of niet volgens het Rijksvaccinatieprogramma is ingeënt. Vaccinatie wordt ook aanbevolen aan kinderen ouder dan 6 maanden die nog geen BMR vaccinatie volgens het Rijksvaccinatieprogramma hebben ontvangen.

    TUBERCULOSE

    In Maleisië bestaat een verhoogd risico op tuberculose. Bespreek met uw (huis)arts of vaccinatie of controle op besmetting voor u zinvol is. Lees meer op REIZIGERSADVIES.

    Geneesmiddelen


    maleisie voorbereidingen rondreis
    Als u regelmatig geneesmiddelen moet slikken, is het aan te raden deze geneesmiddelen in voldoende mate mee te nemen. Mogelijk zijn deze medicijnen in Maleisië niet te verkrijgen. Neem voor de zekerheid ook een kopie van het recept mee.

    Wanneer u een speciaal doktersadvies heeft (b.v. bij een allergie) is het raadzaam dat uw arts dit advies in het Engels uitschrijft. Dit om bij eventueel artsenbezoek taalproblemen te voorkomen.

    Schaf voor medicijnen die zijn voorgeschreven door uw dokter (en alleen via de apotheek te verkrijgen zijn) een medicijnenpaspoort aan. Hierin staat welke medicijnen u gebruikt en wat de internationaal gebruikte stofnamen zijn. Zo'n medicijnenpaspoort is handig, bijvoorbeeld als uw medicijnen kwijtraken of op zijn, maar is geen officieel reisdocument. Het is niet voldoende om medicijnen die onder de Opiumwet vallen mee te mogen nemen, daarvoor is een officiële verklaring nodig.

    Over het algemeen is de medische zorg in Maleisië van een redelijk niveau. Privé-klinieken zijn er over het algemeen beter dan reguliere ziekenhuizen. Ziekenhuizen en apotheken zijn beter in stedelijke gebieden als Kuala Lumpur, dan bijvoorbeeld op Borneo. Op deze website vindt u het in Maleisië dichtstbijzijnde privé-ziekenhuis.

    Reizen in de tropen vergt nogal wat van uw lichaam, een goede conditie is daarom belangrijk. Bekwame artsen en tandartsen zijn niet altijd gemakkelijk bereikbaar. Vandaar dat wij u aanraden voor vertrek zo nodig uw (huis-)arts te bezoeken voor een medische check-up. En laat de tandarts voor alle zekerheid uw gebit nakijken.

    Mocht u allergisch zijn of een bepaald dieet moeten volgen, wilt u dat ons dan voor uw reis laten weten. In de tropen moet u voorzichtig zijn met schaaf- en snijwonden; deze helen langzaam en kunnen makkelijk geïnfecteerd raken.

    Als u eenmaal in Maleisië bent, is het belangrijk om een basishygiëne in acht te nemen. Was meerdere malen per dag uw handen. Drink geen water uit de kraan en let op de kwaliteit van het drinkwater (gebotteld water is overal verkrijgbaar). Consumptie van rauwe vis, schaal- en schelpdieren, rauwe groenten, ijsblokjes en ongekookte melk is niet aan te bevelen. En nogmaals: drink water alleen uit flessen.

    Reisverzekering


    Een goede reisverzekering is een absoluut vereiste. Deze kunt u eenvoudig in Nederland of België afsluiten, ook als u buiten Nederland woonachtig bent. Heeft u reeds een reisverzekering, controleer dan of deze werelddekking biedt. Is dit niet het geval, laat uw huidige dekking dan uitbreiden. U bent anders niet verzekerd! Vergeet niet uw verzekeringsbewijs mee te nemen op vakantie.

    Reisadvies Maleisië


    maleisie reisadvies rondreis
    Hier vindt u het laatste Maleisië reisadvies van het MINISTERIE VAN BUITENLANDSE ZAKEN. Heeft u vragen over dit advies neem dan contact op met Green Wood Travel in Bangkok. Wij adviseren u graag.

    Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft ook een reisapplicatie voor smartphones en pads. Met deze app bent u goed voorbereid wanneer u naar het buitenland vertrekt. U krijgt bijvoorbeeld actuele reisadviezen en u hebt in geval van nood de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades in de wereld bij de hand.

    Downloaden
    De app is te downloaden in Google Play en de App Store.
    Download de app voor Android
    Download de app voor iPhone

    U kunt voor actuele reisadviezen ook Buitenlandse Zaken op TWITTER volgen.

    Bij calamiteiten of nood kunt u het Ministerie van Buitenlandse Zaken ook 24 uur per dag bereiken per Whatsapp (+31 6 8238 7796), per telefoon (+31 247 247 247) of via TWITTER.

    Bagage


    maleisie voorbereidingen vliegtickets
    De ervaring leert dat u meestal te veel meeneemt. Vooral schoenen e.d. veroorzaken nodeloos ruimtegebrek en (over)gewicht. Een extra (jeans)broek en een korte broek of rok zijn meestal genoeg.

    Bedenk dat u naar een land gaat waar van alles te koop is en ook nog tegen lage prijzen. U komt in Maleisië nooit onthand te zitten omdat u iets thuis heeft laten liggen. Denk wel aan b.v. een reservebril.

    U mag per persoon (economy class) maximaal 20 kilo bagage inchecken en één stuks handbagage van maximaal 7 kilo. Voor overgewicht betaalt u gemiddeld 30 euro per kilo, dus dat kan flink oplopen.


    Wij adviseren u tijdens uw reis het volgende mee te nemen in uw handbagage:

  • Geldige reisdocumenten en visa (indien nodig)
  • Uw reisbescheiden (e-ticket)
  • Contactgegevens verzekeraar
  • Contactgegevens van Green Wood Travel
  • Eventuele medicijnen voor gebruik tijdens de reis
  • Uw overige waardedocumenten en pinpassen


  • Vervoer naar de luchthaven


    maleisie voorbereidingen rondreis
    Schiphol heeft een één terminal-concept. Alle drie de vertrekhallen liggen onder één dak. Inchecken voor de meeste niet-Schengenvluchten kan in vertrekhal 3. KLM- en SkyTeam vluchten worden voornamelijk ingecheckt in vertrekhal 2.

    Schiphol is te bereiken per auto, trein en (uiteraard) het vliegtuig. Het treinstation Schiphol ligt direct onder de luchthaven. Vanaf het perron gaat u met de roltrap of lift direct naar Schiphol Plaza. Vanaf Amsterdam, Utrecht, Leiden, Den Haag, Delft en Rotterdam kunt u rechtstreeks naar Schiphol reizen. Plan uw reis op NS.NL.

    Reizigers die in de buurt van Amsterdam wonen kunnen ook de bus overwegen. Er zijn 24 directe busverbindingen naar de luchthaven. Meer informatie vindt u op 9292.NL.

    Brussels Airport zoals de luchthaven internationaal wordt aangeduid, ligt op 12 kilometer ten noordoosten van Brussel, in Zaventem. Van Antwerpen naar het vliegveld is ongeveer 40 kilometer. Vanuit Eindhoven is het ongeveer 125 kilometer, vanuit Breda ongeveer 95 kilometer en vanuit Maastricht zo'n 105.

    Vanaf de Brusselse Ring (die heel erg druk kan zijn) staat het vliegveld goed aangegeven. Wie de route vooraf wil bestuderen, vindt op ROUTE PLANNING een paar websites die uw route uitstippelen.

    Het vliegveld is goed bereikbaar met de trein (niveau -1). Antwerpen ligt op ruim een half uur treinen, Brussel-Centraal op 17 minuten en Brugge op anderhalf uur. Ook vanuit Nederland zijn de verbindingen goed. Zo'n 15 keer per dag zijn er treinen van en naar Amsterdam via Dordrecht, Rotterdam en Den Haag. Naar Amsterdam is een kleine drie uur. Den Haag iets meer dan twee.

    Via een overstap in Brussel-Zuid kunt u met de Thalys naar Parijs of Keulen en met de Eurostar naar Rijsel & Londen. Meer informatie vindt u op de website van de Belgische spoorwegen: TREINEN.

    Wilt u meer weten over de luchthavens van Brussel en Düsseldorf, waar u parkeert of hoe u er met het openbaar vervoer het beste komt? Kijk dan op onze uitgebreide pagina: VERVOER NAAR DE LUCHTHAVEN.

    Bij het inchecken


    maleisie voorbereidingen vliegen
    Inchecken gaat tegenwoordig het gemakkelijkst en snelst als u dat online doet. Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen kunt via uw computer of smartphone vanaf 24 uur tot 3 uur voor vertrek online inchecken. Dat kan dag en nacht en vanaf elke locatie, zolang u maar internet hebt. Tot 24 uur voor uw vlucht kunt u online een stoel kiezen (afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij).

    Mensen die MET KINDEREN REIZEN, kinderen die alleen reizen of passagiers die assistentie nodig hebben, kunnen in de regel niet vooraf online inchecken. Bekijk altijd goed de voorwaarden van de maatschappij waar u mee reist.

    Als u niet al online hebt ingecheckt, kunt u op Schiphol gebruik maken van de selfservice kiosken. Met deze machines kunt u met behulp van uw paspoort inchecken en (eventueel) een (andere) stoel kiezen. Nadat u via de kiosk hebt ingecheckt hoeft u alleen nog uw (eventuele) bagage af te geven. Dat kan minimaal twee uur voor vertrek op Schiphol.

    Als u geen gebruik van de kiosk of internet check in maakt, kunt u ook bij de balie inchecken voor elke vlucht die op diezelfde dag vertrekt. Op Schiphol kunt u bij EVA Air en KLM (zeker) drie uur voor vertrek van de vlucht inchecken. De balies gaan 40 minuten voor het vertrek dicht.

    Kijk voor meer informatie over luchtvaartmaatschappijen op EVA AIR, KLM, FINNAIR, EMIRATES of VLIEGTICKETS.

    En verder


    maleisie voorbereidingen vliegtickets
    RIJBEWIJS

    Het Nederlandse rijbewijs is geldig in Maleisië. Maar, neem voor de zekerheid een IRB (internationaal rijbewijs) mee in verband met mogelijke taalproblemen en omdat verhuurbedrijven het vaak verlangen. Ook bestuurders van een bromfiets moeten in Maleisië een rijbewijs hebben.

    VOLTAGE

    Voltage in Maleisië is 220 volt. De stopcontacten hebben drie rechthoekige gaten. Neem dus een wereldstekker mee.

    RELIGIE

    Meer dan 60 procent van de Maleisiërs is moslim, in sommige gebieden is dit percentage aanzienlijk hoger. Houdt u daar rekening mee in uw gedrag, bijvoorbeeld met betrekking tot kleding en gebruik van alcohol. Realiseert u zich of u bijvoorbeeld tijdens de ramadan in Maleisië bent. Er zal dan meer gesloten zijn en aan het begin en eind van de ramadan zullen veel mensen reizen.

    << Sri Lanka voorbereidingen Bangkok - Rooftop Bars >>