Tel:NL 070 250 0062
THAI 66 (0)2 105 4614
Mij Reisplan

Khao Yai National Park

Nog niet zo lang geleden kregen twee niets vermoedende automobilisten de schrik van hun leven toen in het Khao Yai Nationale Park een olifant spontaan verliefd werd op hun auto. Het enorme dier ging op de motorkap zitten, klom tegen de auto op en plaatste zijn voorpoten over het dak. De twee inzittenden kwamen met de schrik vrij, maar met de auto was niks meer te beginnen.

Het goede nieuws van deze gebeurtenis is, dat het nog heel bijzonder is dat u in Thailand wilde olifanten kunt zien. Uiteraard niet op deze manier, maar een wilde olifant in zijn natuurlijke omgeving zien is bijna uniek. De kans daarop in Thailand is het grootst in het Khao Yai National Park.
KHAO YAI Nationaal Park
Exclusieve Green Wood Travel Khao Yai Reizen.
PERSOONLIJKE VOORKEUR BEPAALT DE REIS !

Khao Yai National Park, het eerste in Thailand, het werd in 1962 geopend, heeft niet alleen wilde olifanten, er leven ook makaken, wilde beren, neushoornvogels, herten en gibbons. En het is zeker niet uitgesloten dat u tijdens een bezoek apen of een neushoornvogel ziet.

Het park ligt maar op een kleine 200 kilometer van Bangkok en is goed te bereiken. Het is het op twee na grootste nationale park van Thailand en is zo'n 2.100 vierkante kilometer groot; het bestaat uit grasland, regenwoud en evergreen (groenblijvend) of 'droog' woud. Het park is onderdeel van het Dong Phayayen-Khao Yai Forest Complex (5 beschermde gebieden van Khao Yai tot aan de grens met Cambodja) en staat op de Werelderfgoedlijst van de Verenigde Naties voornamelijk omdat het een intact zijnde 'moesson woud' of 'droog woud' herbergt, een meer open vorm van bebossing dan het dichtere tropisch regenwoud.

Wat is er te zien en te doen?


Khao Yai National park informatie
Khao Yai National Park bestaat uit een reeks bergen waarvan de Khao Rom (1,351 meter) de hoogste is. Maar Khao Lam (1,326 meter), Khao Keaw (1,292 meter), Khao Sam Yod (1,142 meter) en Khao Far Pha (1,078 meter) mogen er ook zijn. Het gebied kent uitgestrekte grasvelden, afgewisseld met bossen. De hellingen in het noorden en oosten dalen langzaam af, terwijl die in het westen en zuiden steil oprijzen. Veel rivieren vinden hun oorsprong in dit gebied. De valleien zijn groen en weelderig, hebben watervallen en worden bewoond door wilde olifanten, makaken, neushoornvogels, gibbons en nog veel meer.

Overweeg een tour waarin u de mooie en leuke kanten van Khao Yai in volle glorie kunt ervaren. Bijvoorbeeld Khao Yai National Park Explorer (3 dagen): "U gaat hier wandelen, zwemmen bij een waterval (uit de film The Beach), eten in lokale restaurantjes. U ziet rotstekeningen van twee duizend jaar oud, vergezichten vanaf een berg, hopelijk olifanten bij een verzamelplaats, een boeddhistische pelgrimsplaats, lokale markten en overnacht midden in dit rijke natuurgebied."

Rond zonsondergang vliegen bij de vleermuizengrot (Bat Cave) vele honderdduizenden vleermuizen uit (sommigen zeggen wel een miljoen), op hun nachtelijke jacht naar eten. Dat uitzwermen duurt meer dan een half uur en is een magnifiek gezicht. In het kalkstenen gebergte van Khao Yai ontstonden over een periode van miljoenen jaren scheuren in de rotsen. Ze werden een geliefde schuilplaats voor de vleermuizen, die zich hier tegoed te doen aan de vele insecten die hier rondfladderen. U kunt dit (en nog veel meer) ervaren tijdens Kamperen in Khao Yai National park (2 dagen).

Of wat denkt u van Vogels spotten in Khao Yai? U gaat een volle dag op pad en op zoek naar kleurrijke en bijzondere vogels. Er zijn in Khao Yai meer dan 300 verschillende soorten aangetroffen. U wordt om 6 uur 's ochtends opgehaald en gaat als de spreekwoordelijke vroege vogel op pad om te speuren naar Siamese Fireback Pheasants, een Puff-throated Babbler, de Scaly-breasted Partridge of een paar White-crested Laughingthrush.

Heeft u minder tijd? Dan lonkt een dagtocht vanuit Bangkok: Jungle en watervallen in Khao Yai National park. U maakt een jungletocht en gaat naar de Haew Suwat watervallen, zoals gezegd, die beroemd werden door een scene in de film The Beach. Het zijn echter niet de grootste watervallen van Khao Yai, dat zijn de Haew Narok watervallen. Uiteraard bezoekt u die ook.

Waar verblijf je in Khao Yai?


Khao Yai national park informatie
In het nationale park zelf is niet veel accommodatie, afgezien van een paar lodges en (en dat is wel erg leuk) kamperen (Kamperen in Khao Yai National park (2 dagen)). De meeste hotels en resorts bevinden zich aan de noordkant van het nationale park. Meestal niet ver van de noordelijke ingang.

De accommodatie hier is uitstekend, vaak met een zwembad, en verder afhankelijk van het service niveau dat u kiest. Er is niet echt een stadskern, dus veel restaurants en hotels liggen relatief ver uit elkaar. Te ver om te lopen, dus eigen vervoer of lokaal vervoer is nodig.

TIP: Beleef het 'Back to the Nature' gevoel bij het Lala Mukha Tented Resort in het Nationale Park, Khao Yai. Dit volledig eco-vriendelijke resort beschikt over bijzondere accommodaties, namelijk Luxe Safaritenten. In deze tenten komt het campinggevoel helemaal terug maar wel in combinatie met comfort.

Klimaat


Khao Yai National Park informatie
Khao Yai kent 3 hoofdseizoenen, met een jaarlijkse gemiddelde temperatuur van 23 graden Celsius.

Regenseizoen:
van mei tot oktober. Het regent dan vrijwel elke dag met schitterende watervallen tot gevolg. De gemiddelde dagtemperatuur bedraagt 27 graden Celsius. Na de regen komt doorgaans zonneschijn. Het is dan fantastisch fotograferen.

Droge seizoen:
dit loopt van november tot en met februari. Het is de meest ideale periode voor een bezoek, vanwege het heldere, koele en zonnige weer. De temperatuur bedraagt dagelijks zo'n 22 graden, maar kan 's nachts teruglopen naar 10 graden Celsius.

Warme seizoen:
van maart tot april. Zelfs in deze periode is het in Khao Yai, met een dagtemperatuur in de buurt van 30 graden, niet zo warm als elders in het land. Door het gebrek aan regen kunnen watervallen in april droogvallen.

Planten en bomen


Khao Yai natuur informatie
De rijke variëteit aan planten (ongeveer 2000 soorten) verbaast de menig bezoeker. Torenhoge bomen bedekt met mossen, klimplaten, druipende lianen, rotanpalmen, kwetsbare varens en een steeds veranderend patroon van zwammen vormen een indrukwekkend decor. Er valt altijd iets nieuws te ontdekken in het oerwoud. Wie wordt niet verrast door een veld met zonnebloemen of wijnvelden? Niet meteen landschap dat je in Thailand verwacht.

Het tropisch regenwoud en het heuvelachtige evergreen forest vormen zo'n 70% van het landschap in Khao Yai National park. Dit ligt bijna altijd meer dan 1000 meter boven de zeespiegel. De lager gelegen gebieden bestaat uit grasland, droge en altijd groene bossen en zelfs wat savanne.

Grasland vormt een unieke leefomgeving in Khao Yai. Enkele diersoorten in het park kunnen hier het hele jaar grazen. Grasland vormt daarnaast een welkome afwisseling van het oerwoud. Jaarlijks wordt dat in brand gestoken om te voorkomen dat bomen zich hier kunnen wortelen. Daardoor blijft dit een belangrijk voedergebied voor herten, olifanten en andere graseters. Er komen ongeveer 70 zoogdieren voor en minstens 74 soorten reptielen, hoewel die zich vaak schuil houden.

Het park is rijk aan bamboe, rotan palmen, varens, veelkleurige mossen, slingerplanten en paddenstoelen.

Dieren


Khao Yai dieren informatie
De wouden van Khao Yai zitten vol met wilde dieren, van zeer klein naar erg groot. Kijk links, rechts, naar beneden en naar boven. Luister zorgvuldig naar alles wat beweegt. Gibbons zijn 's morgens een uitstekende wekker! Stille en geduldige wandelaars kunnen een glimp van deze apen opvangen, die in de bomen leven. Makaken leven aan de rand van de weg (en zoeken soms mensen op omdat ze weten dat er dan eten in de buurt is) en olifanten zijn soms te bekijken op plekken met zoutstenen (om aan te likken) of 's avonds op de weg door het park.

De gelukkigen vangen mogelijk een glimp op van een tijger in het grasland. Al is dat laatste niet waarschijnlijk. Veel van de parkwachters hebben er nog nooit een tijger gezien. Toch is men ervan overtuigd dat er tijgers leven, omdat er regelmatig ontlasting van tijgers wordt gevonden.

Civetkatten, eekhoorns, egels en wilde zwijnen zorgen voor de nodige afwisseling in het park. Slangen en hagedissen maken hun aanwezigheid doorgaans kenbaar door geritsel op de grond als u wandelt. Behandel de slang als gevaarlijk totdat u er zeker van bent dat dit niet het geval is. U ziet veel gekko's die insecten vangen op muren en plafonds. Cicades houden nooit op met hun krassend geluid. Hoeveel insecten er leven durft niemand te schatten. Er zitten alleen al meer dan 5000 soorten vlinders in het park.

Vogels vindt u in Khao Yai in overvloed; er zijn meer dan 320 soorten aangetroffen. Geduld is noodzakelijk, naast een goede verrekijker en een vogelgids. De kant van de weg, de oude golfbaan en de uitkijktorens vormen goede plekken om te beginnen. U kijkt uw ogen uit. En wie weet ziet u een neushoornvogel. Nergens in Thailand leven er meer dan hier.

Vleermuizen: bijna een miljoen insectenetende vleermuizen leven in een grot aan de rand van het park. Rij ongeveer 3 kilometer noordelijk van de ingang bij Pak Chong en neem een smal pad aan de linkerkant, net na de tempel. Na een paar honderd meter gaat u rechtsaf. Volg dit pad tot het eind. U kunt de heuvel beklimmen tot aan de grot. Ga niet de grot in, want daardoor verstoord u de rust van de vleermuizen. Laat de stroom eerst 3 minuten naar buiten komen voordat u flitslicht gebruikt.

Watervallen


Khao Yai watervallen informatie
Er zijn aardig wat watervallen in het Khao Yai National park. Sommige zijn vooral leuk om in te gaan pootjebaden (Sarika en Nang Rong) of bij te gaan picknicken (zoals veel Thai graag doen op een vrije dag). Anders zijn serieuzer qua afmeting en alleen geschikt om te bewonderen.

HAEW NAROK
Dit is de grootste waterval in Khao Yai. De naam vertaalt zich letterlijk als: afgrond van de hel. Het water komt over drie niveaus naar beneden. Vanaf het laagste niveau klettert het water zo'n 80 meter de diepte in. Het spreekt een beetje voor zich, maar als het regenseizoen goed heeft huis gehouden is het water spektakel hier het grootst. Er loopt een twee kilometer lange wandelroute van de weg naar de waterval. Helaas is er regelmatig een olifant om het leven gekomen, die mis stapt en onverwacht het water in glijdt.

WANG HAEW
De op een na grootste en een behoorlijk spectaculaire (het water klotst alle kanten op), met een val van 60 meter. Jammer genoeg is deze waterval niet gemakkelijk te bereiken. Een bezoek vereist een trekking van twee dagen.

HAEW SUWAT
Niet de grootste waterval (zo'n 20 meter) van Khao Yai maar mogelijk wel de beroemdste. En dat komt omdat Leonardo DiCaprio in de film 'The Beach' hier vanaf sprong. Gemakkelijk te bereiken en met een viewpoint bij de top van de waterval.

HAEW SAI
Ook een waterval die de moeite waard is. Niet extreem hoog, maar mooi omdat het water via meerdere terrassen omlaag dendert. Ligt op ongeveer 800 meter wandelen van Haew Suwat.

Pas op voor bloedzuigers. Vooral in het natte seizoen bevinden zich in het regenwoud veel bloedzuigers. Deze dunne grijs-witte wormpjes hebben het vooral gemunt op de enkels en voeten van voorbijgangers. Ze zijn twee tot drie centimeter groot en staan u op hun achterste op te wachten op het pad en storten zich op uw voeten. Draag dichte schoenen en goede sokken, stop uw broek in uw sokken. Of u kunt sokken kopen waar de diertjes niet door- of omheen kunnen. U draagt ze over uw eigen sok in uw schoen. Met een touwtje bindt u de sok onder de knie. Een prima bescherming. Overigens zijn ze niet gevaarlijk en dragen ze geen ziektes over.

<< Sri Lanka voorbereidingen Hotel-categorie & symboolverklaring >>