Tel:NL 070 250 0062
THAI 66 (0)2 105 4614
Mij Reisplan

Filipijnen voorbereidingen

Een vakantie naar de Filipijnen betekent een droomreis naar één van de mooiste vakantielanden ter wereld. De Filipijnen bestaat uit meer dan 7600 eilanden, omringd door 's werelds mooiste koralen en zeeën. Het is bij uitstek een vakantieland voor avontuurlijke reizigers; in tegenstelling tot diverse andere landen in Zuidoost-Azië kom je in de Filipijnen nog niet op elke straathoek toeristen tegen. Het land is wat dat betreft nog steeds met een toeristische inhaalslag bezig.

Als u meer specifieke informatie over de Filipijnen of omringende landen wilt, aarzelt u dan niet om ons te e-mailen, chatten, bellen NL 070 250 0062 of te bezoeken. Uw vragen zullen wij met plezier beantwoorden.

Foto's:

informatie Filipijnen voorbereidingeninformatie Filipijnen voorbereidingeninformatie Filipijnen voorbereidingeninformatie Filipijnen voorbereidingeninformatie Filipijnen voorbereidingeninformatie Filipijnen voorbereidingeninformatie Filipijnen voorbereidingeninformatie Filipijnen voorbereidingeninformatie Filipijnen voorbereidingen

Reisdocumenten en visum


reis informatie filipijnen
VISUM TOT MAXIMAAL 30 DAGEN
Reizigers uit Nederland en België krijgen bij aankomst op de Filipijnen een visum (on arrival). Dit visum is 30 dagen geldig.

Vereisten:
 • uw paspoort moet nog 6 maanden geldig zijn op de dag van aankomst op de Filipijnen.
 • u moet een retourticket kunnen overleggen waaruit blijkt dat u binnen 30 dagen het land weer verlaat (niet noodzakelijk terug naar huis, maar wel naar een bestemming buiten de Filipijnen).

 • Deze periode kunt u bij het immigratie bureau in de Filipijnen verlengen met 29 dagen.

  VISUM LANGER DAN 30 DAGEN
  Blijft u langer op de Filipijnen, dan hebt u wel een visum nodig. Dit kunt u aanvragen bij de Filipijnse ambassade in Den Haag of bij elke andere Filipijnse ambassade ter wereld. U dient het visum tijdig, het best uiterlijk 2 weken voor vertrek, aan te vragen. Een afgegeven visum moet binnen 3 maanden gebruikt worden (of een visum voor meerdere entrees binnen 6 maanden). Na aankomst in de Filipijnen zijn beide visums 59 dagen geldig.

  Er zijn visa bureautjes die het visa voor u kunnen aanvragen. U kunt ook zelf naar de ambassade in Den Haag of Brussel gaan.

  Voor de aanvraag van een visum heeft u het volgende nodig:
 • ingevuld visumformulier; dat verkrijgbaar is bij de ambassade en via hun website.
 • paspoort, nog minimaal 6 maanden geldig na de geplande datum van vertrek uit de Filipijnen.
 • retour (vlieg) ticket naar en van de Filipijnen.
 • bewijs van inkomen uit loon, pensioen, uitkering of eigen bedrijf.
 • 1 recente pasfoto.

 • Een single entry visa kost ongeveer 30 euro.

  Adressen ambassades:

  Filipijnse ambassade in Den Haag:
  Laan van Copes van Cattenburch 125, 2582 EZ Den Haag
  Tel: 070-3604820
  E-mail: thehague.pe@dfa.gov.ph
  Website: Filipijnse ambassade in Den Haag

  Filipijnse ambassade in België:
  297 Avenue Moliere, 1050 Brussel
  Tel: 02 340 33 77 / 02 340 33 78
  E-mail: consular.brusselspe@gmail.com
  Website: Filipijnse ambassade in Brussel

  Nederlandse ambassade in Manila:
  26th Floor, Equitable PCI Bank Tower, 8751 Paseo de Roxas, Makati City, Metro Manila
  Tel: + 63 2 786-6666
  E-mail: man@minbuza.nl
  Website: Nederlandse ambassade in Manila

  Belgische ambassade in Manila:
  Multinational Bancorporation Center, 9th floor - 6805 Ayala Avenue, Makati City, Metro Manila
  Tel: + 63 2 845-1869 tot 73
  E-mail: Manila.Visa@diplobel.fed.be
  Website: Belgische ambassade in Manila

  Geldzaken


  reis informatie filipijnen
  De munteenheid in de Filipijnen is de peso (een herinnering aan de Spaanse kolonisator), door Filipino's ook wel piso genoemd.

  De Bank of the Philippine Islands (BPI) heeft in de meeste steden pinautomaten staan die goed met Nederlandse en Belgische bankpassen werken. De bank rekent 200 peso opnamekosten.

  Het maximum dat u in een keer kunt pinnen is 10.000 peso's. En: u kunt maar een keer per dag pinnen met een en dezelfde pas, wel handig om daar rekening mee te houden (en eventueel meerdere pinpassen mee te nemen).

  Het lijkt of er langzaam een kentering in dit beleid ontstaat. Wij horen berichten dat bij de HSBC bank een hoger bedrag kan worden gepind.

  Geldautomaten vindt u alleen in de grote en middelgrote steden en op plekken waar veel toeristen komen.

  Een creditcard biedt ook mogelijkheden om cash geld te pinnen, maar dit is meestal erg duur! U kunt er uiteraard wel in hotels, restaurants, bij vliegtuigmaatschappijen en (dure) souvenirwinkels mee betalen.

  Blokkeren Belgische en Nederlandse bankpassen
  De meeste Belgische en Nederlandse banken blokkeren het gebruik van bankpassen buiten Europa in verband met het grote aantal diefstallen. U kunt bij uw bank, voordat u op vakantie gaat aanvragen uw pas niet te blokkeren bij gebruik buiten Europa voor bepaalde tijd.

  Inentingen, malaria en knokkelkoorts


  INFORMATIE DE FILIPIJNEN
  Voor de Filipijnen zijn geen inentingen verplicht. Inentingen tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht) en difterie, tetanus en polio (DTP) worden echter wel aangeraden.

  Vaccinatie met DTP biedt bescherming tegen difterie, tetanus en polio. Indien u na 1-1-1950 geboren bent en alle kindervaccinaties gehad heeft, volstaat 1 prik. U bent dan 10 jaar beschermd. Indien u de vaccinaties nooit ontvangen heeft, adviseert de GGD drie prikken.

  Hepatitis A (besmettelijke geelzucht) is een ontsteking van de lever, veroorzaakt door een virus. Het virus wordt overgedragen door met ontlasting besmet voedsel en drinkwater. Een complete vaccinatie tegen hepatitis A bestaat uit twee prikken. De eerste prik tegen hepatitis A geeft één jaar bescherming. Een tweede, na minimaal zes maanden, geeft een bescherming van zeker 30 jaar.

  Kijk voor een actueel reisadvies van de GGD op VACCINATIES FILIPIJNEN

  Beschermt u zich goed tegen muggensteken. Malaria is een ziekte die doorgaans hoge koorts geeft en wordt veroorzaakt door een steek van een mug van de soort Anopheles. De mug spuit door de steek parasieten in het bloed. In sommige landen hoeft u geen malariapillen te slikken, maar wordt een noodbehandeling meegegeven in het geval u malaria krijgt. Dit hangt ook van uw medische gezondheid af. Vraag advies bij de GGD of uw huisarts.

  Op de Filipijnen kunnen muggen ook DENGUE (knokkelkoorts), CHIKUNGUNYA en/of ZIKA over brengen. Neem daarom preventieve maatregelen zoals muskietennetten, muggenolie en muggenwierook.

 • Draag 's avonds en 's nachts bedekkende kleding; lange broek, lange mouwen, sokken.
 • Smeer de onbedekte huid in met een muggenmiddel met DEET. Slaap 's nachts onder een geïmpregneerde klamboe.
 • Zet de ventilator of airco aan: muggen hebben een hekel aan tocht en kou.
 • Draag lichte kleuren: muggen voelen zich aangetrokken tot donkere kleding.
 • Muggen prikken dwars door dunne broeken en sokken heen. Hoe ruimer de kleding zit hoe lastiger het voor de mug is om er door heen te steken en ook werkelijk in de buurt van je huid te komen.
 • Gebruik geen parfum of geurende deodorant of aftershave.

 • Handig om mee te nemen: klamboe en muggenmiddel met DEET. Stopmiddel tegen diarree en ORS tegen uitdroging bij diarree en een koortsthermometer (meten is weten). Ook over muggen vindt u meer informatie op de eerder genoemde website van de GGD.

  Geneesmiddelen


  informatie filipijnen
  Als u regelmatig geneesmiddelen moet slikken, is het aan te raden deze geneesmiddelen in voldoende mate mee te nemen. Mogelijk zijn deze medicijnen op de Filipijnen niet te verkrijgen. Neem voor de zekerheid ook een kopie van het recept mee.

  Wanneer u een speciaal doktersadvies heeft (b.v. bij een allergie) is het raadzaam dat uw arts dit advies in het Engels uitschrijft. Dit om bij eventueel artsenbezoek taalproblemen te voorkomen.

  Schaf voor medicijnen die zijn voorgeschreven door uw dokter (en alleen via de apotheek te verkrijgen zijn) een medicijnenpaspoort aan. Hierin staat welke medicijnen u gebruikt en wat de internationaal gebruikte stofnamen zijn. Zo'n medicijnenpaspoort is handig, bijvoorbeeld als uw medicijnen kwijtraken of op zijn, maar is geen officieel reisdocument. Het is niet voldoende om medicijnen die onder de Opiumwet vallen mee te mogen nemen, daarvoor is een officiële verklaring nodig.

  In Manila zijn gemakkelijk goede (internationale) ziekenhuizen (Manila Doctors Hospital, St. Luke's Medical Center, Philippine General Hospital, Makati Medical Center, Asian Hospital and Medical Center) en apotheken (Mercury Drugstore, United Pharmacy, Watsons) te vinden. In andere grotere steden lukt het ook goed, maar in de provincie is dat aanzienlijk moeilijker.

  Reizen in de tropen vergt nogal wat van uw lichaam, een goede conditie is daarom belangrijk. Bekwame artsen en tandartsen zijn niet altijd gemakkelijk bereikbaar. Vandaar dat wij u aanraden voor vertrek zo nodig uw (huis-)arts te bezoeken voor een medische check-up En laat de tandarts voor alle zekerheid uw gebit nakijken.

  Mocht u allergisch zijn of een bepaald dieet moeten volgen, wilt u dat ons dan voor uw reis laten weten. Het is handig bij aankomst op de Filipijnen ook uw reisbegeleider daarvan op de hoogte te stellen. In de tropen moet u voorzichtig zijn met schaaf- en snijwonden; deze helen langzaam en kunnen makkelijk geïnfecteerd raken.

  Als u eenmaal in de Filipijnen bent, is het belangrijk om een basishygiëne in acht te nemen. Was meerdere malen per dag uw handen. Drink geen water uit de kraan en let op de kwaliteit van het drinkwater (gebotteld water is overal verkrijgbaar). Consumptie van rauwe vis, schaal- en schelpdieren, rauwe groenten, ijsblokjes en ongekookte melk is niet aan te bevelen. En nogmaals: drink water alleen uit flessen.

  Reisverzekering


  informatie filipijnen
  Wij raden u aan om een reis-, medische-, annulering- en andere typen verzekeringen af te sluiten in Nederland of België. Deze soorten verzekeringen met gelijkwaardige werelddekking kunnen niet in Vietnam of Zuidoost-Azië worden afgesloten. Een goede reisverzekering is absoluut een vereiste.

  Heeft u reeds een reisverzekering, controleer dan of deze werelddekking biedt. Is dit niet het geval, laat uw huidige dekking dan uitbreiden. U bent anders niet verzekerd! Vergeet niet uw verzekeringsbewijs mee te nemen op vakantie.

  Kijk ook op onze VERZEKERINGSPAGINA voor meer informatie over de verschillende verzekeringen.

  Reisadvies


  REISINFORMATIE FILIPIJNEN
  De Filipijnen is een prettig en redelijk veilig land om zelfstandig te reizen. Een uitzondering vormt wellicht het uiterste zuiden, waar Moslim-separatisten actief zijn. Om u een indruk te geven het zuidelijk gedeelte van Mindanao ligt op een soortgelijke afstand als van Kopenhagen naar Zuid Spanje. Zoals overal ter wereld zult u een bepaalde voorzichtigheid in acht moeten nemen.

  De bevolking is arm en westerse toeristen zijn per definitie schatrijk. Vooral in Manila en in Cebu komt zakkenrollerij en diefstal van tassen regelmatig voor. Met name de busstations en het vliegveld (maar soms ook de luxe malls waar u zich veilig waant) zijn geliefde werkterreinen voor criminelen. Laat uw bagage nooit zonder toezicht!

  Het is raadzaam uw waardepapieren in de kluis van het hotel op te bergen. Ook is het handig om altijd wat kleingeld bij de hand te hebben; in de bus of taxi kunt u dan betalen zonder uw portemonnee tevoorschijn te halen. Mocht er toch iets mis gaan dan kunt u zich wenden tot de toeristenpolitie.

  Laat u zich door deze waarschuwingen niet afschrikken. Met wat mensenkennis en voorzichtigheid is de kans dat er wat gebeurt niet groter dan in andere landen. Wantrouw 'te' vriendelijke mensen.

  Hier vindt u het laatste Filipijnen reisadvies van het MINISTERIE VAN BUITENLANDSE ZAKEN. Heeft u vragen over dit advies neem dan contact op met Green Wood Travel in Bangkok. Wij adviseren u graag.

  Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft ook een reisapplicatie voor smartphones en pads. Met deze app bent u goed voorbereid wanneer u naar het buitenland vertrekt. U krijgt bijvoorbeeld actuele reisadviezen en u hebt in geval van nood de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades in de wereld bij de hand.

  Downloaden
  De app is te downloaden in Google Play en de App Store.
  Download de app voor Android
  Download de app voor iPhone

  U kunt voor actuele reisadviezen ook Buitenlandse Zaken op TWITTER volgen.

  Bij calamiteiten of nood kunt u het Ministerie van Buitenlandse Zaken ook 24 uur per dag bereiken per Whatsapp (+31 6 8238 7796), per telefoon (+31 247 247 247) of via TWITTER.

  Bagage


  reis informatie Filipijnen
  De ervaring leert dat u meestal te veel meeneemt. Vooral schoenen e.d. veroorzaken nodeloos ruimtegebrek en (over)gewicht. Een extra (jeans)broek en een korte broek of rok zijn meestal genoeg.

  Bedenk dat u naar een land gaat waar van alles te koop is en ook nog tegen lage prijzen. U komt niet snel onthand te zitten omdat u iets thuis heeft laten liggen. Denk wel aan b.v. een reservebril.

  U mag per persoon (economy class) maximaal 20 kilo bagage inchecken en één stuks handbagage van maximaal 7 kilo. Voor overgewicht betaalt u gemiddeld 30 euro per kilo, dus dat kan flink oplopen.

  Controleer dit altijd bij de luchtvaartmaatschappij voor u vertrekt. De voorwaarden kunnen wijzigen!

  Wij adviseren u tijdens uw reis het volgende mee te nemen in uw handbagage:

 • Geldige reisdocumenten en visa (indien nodig)
 • Uw reisbescheiden (e-ticket)
 • Contactgegevens verzekeraar
 • Contactgegevens van Green Wood Travel
 • Eventuele medicijnen voor gebruik tijdens de reis
 • Uw overige waardedocumenten en pinpassen


 • Vervoer naar de luchthaven


  reis informatie Filipijnen
  SCHIPHOL
  Schiphol heeft een één terminal-concept. Alle drie de vertrekhallen liggen onder één dak. Inchecken voor de meeste niet-Schengenvluchten kan in vertrekhal 3. KLM- en SkyTeam vluchten worden voornamelijk ingecheckt in vertrekhal 2.

  Schiphol is te bereiken per auto, trein en (uiteraard) het vliegtuig. Het treinstation Schiphol ligt direct onder de luchthaven. Vanaf het perron gaat u met de roltrap of lift direct naar Schiphol Plaza. Vanaf Amsterdam, Utrecht, Leiden, Den Haag, Delft en Rotterdam kunt u rechtstreeks naar Schiphol reizen. Plan uw reis op NS.NL.

  Reizigers die in de buurt van Amsterdam wonen kunnen ook de bus overwegen. Er zijn 24 directe busverbindingen naar de luchthaven. Meer informatie vindt u op 9292.NL.

  BRUSSELS AIRPORT
  Brussels Airport zoals de luchthaven internationaal wordt aangeduid, ligt op 12 kilometer ten noordoosten van Brussel, in Zaventem. Van Antwerpen naar het vliegveld is ongeveer 40 kilometer. Vanuit Eindhoven is het ongeveer 125 kilometer, vanuit Breda ongeveer 95 kilometer en vanuit Maastricht zo'n 105.

  Vanaf de Brusselse Ring (die heel erg druk kan zijn) staat het vliegveld goed aangegeven. Wie de route vooraf wil bestuderen, vindt op ROUTE PLANNING een paar websites die uw route uitstippelen.

  Op niveau O is een busstation met rechtstreekse bussen naar onder meer het treinstation Brussel-Noord, het NAVO kwartier en Brussel Expo. Ook zijn er bussen naar Mechelen, Leuven en andere omliggende steden.

  Het vliegveld is goed bereikbaar met de trein (niveau -1). Antwerpen ligt op ruim een half uur treinen, Brussel-Centraal op 17 minuten en Brugge op anderhalf uur. Ook vanuit Nederland zijn de verbindingen goed. Zo'n 15 keer per dag zijn er treinen van en naar Amsterdam via Dordrecht, Rotterdam en Den Haag. Naar Amsterdam is een kleine drie uur. Den Haag iets meer dan twee.

  Via een overstap in Brussel-Zuid kunt u met de Thalys naar Parijs of Keulen en met de Eurostar naar Rijsel & Londen. Meer informatie vindt u op de website van de Belgische spoorwegen: TREINEN.

  Informatie over Düsseldorf, over parkeren op Schiphol en Brussels Airport vindt u hier: VERVOER NAAR DE LUCHTHAVENS VAN SCHIPHOL, BRUSSEL EN DUSSELDORF

  Bij het inchecken


  reis informatie Filipijnen
  U kunt vanuit Nederland en België niet rechtstreeks naar Manila vliegen.

  Inchecken gaat tegenwoordig het gemakkelijkst en snelst als u dat online doet. Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen kunt via uw computer of smartphone vanaf 24 uur tot 3 uur voor vertrek online inchecken. Dat kan dag en nacht en vanaf elke locatie, zolang u maar internet hebt. Tot 24 uur voor uw vlucht kunt u online een stoel kiezen (afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij).

  Mensen die MET KINDEREN REIZEN, kinderen die alleen reizen of passagiers die assistentie nodig hebben, kunnen in de regel niet vooraf online inchecken. Bekijk altijd goed de voorwaarden van de maatschappij waar u mee reist.

  Als u niet al online hebt ingecheckt, kunt u op Schiphol gebruik maken van de selfservice kiosken. Met deze machines kunt u met behulp van uw paspoort inchecken en (eventueel) een (andere) stoel kiezen. Nadat u via de kiosk hebt ingecheckt hoeft u alleen nog uw (eventuele) bagage af te geven. Dat kan minimaal twee uur voor vertrek op Schiphol.

  Als u geen gebruik van de kiosk of internet check in maakt, kunt u ook bij de balie inchecken voor elke vlucht die op diezelfde dag vertrekt. Op Schiphol kunt u bij Emirates en KLM (zeker) drie uur voor vertrek van de vlucht inchecken. De balies gaan 40 minuten voor het vertrek dicht. U kunt niet direct van Amsterdam naar Vietnam vliegen. Maak een overstap in Dubai of Bangkok.

  Kijk voor meer informatie over luchtvaartmaatschappijen op KLM, FINNAIR, EMIRATES of VLIEGTICKETS.

  << Sri Lanka voorbereidingen Informatie over de zeiljachten >>