Tel:NL 070 250 0062
THAI 66 (0)2 105 4614
Mij Reisplan

Kaeng Krachan National Park

Kaeng Krachan National Park is niet alleen het grootste nationale park van Thailand, het is ook zonder twijfel een van de mooiste en interessantste, zeker voor dierenliefhebbers. De vogelpopulatie is hier groot en gevarieerd, er leven nog luipaarden en olifanten, maar ook heel veel vlinders, en trouwens ook een behoorlijk assortiment aan slangen, zoals de King Cobra en pythons.

Omdat moeder natuur zich niet veel van door mensen gecreëerde grenzen aantrekt, beslaat dit natuurgebied Thailand en Myanmar. Vanuit Thailand is Kaeng Krachan, dat vooral uit regenwoud bestaat, het best te bereiken vanuit Hua Hin. Het park is in Thailand al bijna 3000 vierkante kilometer groot en de rivieren de Pranburi en de Phetchaburi vinden er hun oorsprong.

Vanuit Hua Hin of Cha Am is Kaeng Krachan goed te ontdekken met behulp van de Green Wood Travel Reisbutler.

Wat kan ik er doen?


Kaeng Krachan national park vogels kijken
Kaeng Krachan National park bestaat grotendeels uit tropisch regenwoud, maar heeft ook rotsen, een meer, bergen, watervallen en grotten. Zoals gezegd: de enorme vogel- en vlinderpopulatie geeft dit nationale park haar speciale charme.

U kunt er kamperen (zie verderop), als u wilt een bootje huren of een trek gaan lopen. Panoen Thung Mountain, ruim 1200 meter boven zeeniveau is voor sommigen een uitdaging. Reken minimaal op een trek van 5 tot 6 uur voor een geoefende wandelaar. Er ligt een camping bij (die niet het hele jaar geopend is).

In de wintermaanden is hier in de vroege ochtend de 'zee van mist' te zien. Er zijn meerdere behoorlijk spectaculaire uitkijkpunten. Ook de Hanuman Plain (Khao Pakarang) mag er zijn. Dit rotsgebied ziet er een beetje uit als koraal en heeft een mooi uitkijkpunt. Er leven hier veel gibbons en langoeren.

U kunt vogels gaan spotten (zie verderop), een wildlife tour boeken of er een dagje van maken en de Pala-U Waterval bezoeken. Leuk voor jong en oud.

Er zijn verschillende grotten, waarvan de Hua Chang Cave (olifantenhoofd grot) de meest toegankelijke is. Deze grot is 70 meter hoog. Wij adviseren u nadrukkelijk de grotten in dit nationale park alleen met een parkwachter te bezoeken.

Weet dat dit park groot is en dat u er te voet, met de fiets of motorfiets niet in mag. Eigen vervoer is essentieel. U kunt eventueel vervoer regelen bij de parkwachters in het hoofdkwartier.

Waar verblijf ik?


Kaeng Krachan national park vogels kijken
Er zijn meerdere kampeerplaatsen in het nationale park. Een vlak bij het hoofdkwartier, bij de waterval, Ban Krang en Phanoen Thung. En er zijn wat bungalows. Er is geen openbaar vervoer in het park en alleen auto's zijn toegestaan. De campings zijn basaal en zelfs niet altijd open. Er zijn enkele eenvoudige restaurants in de buurt van de campings (maar niet bij de waterval).

Bij het hoofdkwartier kunnen kampeerspullen worden gehuurd. Phanoen Thung ligt ver weg en is alleen met een 4-wheel drive bereikbaar of een trek van 5 tot 6 uur.

Bij het hoofdkwartier is eventueel vervoer te regelen, maar het is gemakkelijker om het park vanuit Hua Hin of Cha Am te bezoeken, met uw eigen vervoer (en eventueel chauffeur).

U bent dan helemaal vrij om te gaan en staan waar u wilt, zonder zorgen over het Thaise verkeer en de Thaise rijstijl. Uw eigen en ervaren chauffeur brengt u veilig van A naar B. Hij stopt overal waar u maar wilt, zo lang als u wilt. Dat kan met de privé-chauffeur van Green Wood Travel.

Hua Hin ligt op minder dan 200 kilometer van Bangkok en is voor veel inwoners van Bangkok de perfecte locatie voor een lang strandweekend. Want dat strand is de grootste attractie die Hua Hin te bieden heeft. Maar liefst vijf kilometer lang, afhankelijk van de getijden met meer of minder zand. Nooit overdreven druk, hier en daar komt een kind op een pony voorbij. Je ziet er pootjebaders en wandelaars, misschien nog wel meer strandwandelaars dan zwemmers. Het is drukker rond het centrum van Hua Hin, maar heeft een perfecte rust als u de moeite neemt wat verderop te gaan kijken.

Pala-U Waterval


Kaeng Krachan national park vogels kijken
De Pala-U waterval is niet de enige in Kaeng Krachan National park maar wel de bekendste en meest toegankelijke. De waterval ligt op ongeveer 60 kilometer van Hua Hin.

Het water komt over 16 niveaus omlaag. Het derde plateau trekt de meeste bezoekers omdat daar het best gezwommen kan worden. De Pala-U waterval moet u eerder zien als een leuke verkoelende attractie dan als een natuurspektakel. In de zomermaanden zijn er veel vlinders te zien.

Zin om te gaan kijken? Pala-U Waterval Familieplezier

Vogels


Kaeng Krachan national park vogels kijken
Een aardige samenloop van omstandigheden zorgt ervoor dat er in Kaeng Krachan zoveel verschillende vogelsoorten leven. Twee biologische zones kruisen hier. Voor veel 'noordelijke' vogels is dit het meest zuidelijke puntje van hun leefgebied, voor veel 'zuidelijke' vogels is dit het meest noordelijke deel van hun territorium.

Verder helpt de natuur een handje. De afwisselende begroeiing en de variatie van regenwoud met drogere woudsoorten, meertjes en fruitbomen zorgt ervoor dat er altijd veel vogels te zien zijn, soms zelfs behoorlijk zeldzame. Alhoewel het er dus altijd druk is, zijn de meeste vogels te vinden in de maanden maart en april.

Parkwachters of andere vogelaars kunnen u op weg helpen. Zij weten waar u bijvoorbeeld de bonte neushoornvogel kunt spotten, de blauwe pitta of de Maleise bosijsvogel. Overweeg een tour: Vogels spotten in Kaeng Krachan.

U ziet hier adelaars, neushoornvogels, fazanten, bosijsvogels, papegaaien, spechten, uilen en musvalken (om er echt maar een paar van de meer dan 530 soorten te noemen). Het park is tevens de enige plek in Thailand waar de trapstaartekster te bewonderen is!

Andere dieren


Kaeng Krachan national park vogels kijken
Diep in de bossen van dit park leven nog wilde olifanten en mogelijk nog een enkele tijger. Regelmatig zien parkwachters en bezoekers een luipaard. Maar het is garantie tot aan de voordeur, het is immers geen dierentuin. U moet een beetje geluk hebben om wilde dieren te zien.

De kans dat u een gibbon ziet, een varaan of een hert is aanzienlijk groter. Dat u de gibbons hoort is vrijwel zeker, zoveel lawaai maken ze wel. Er leven ook andere apen, zoals langoeren en makaken. Maar ook reuzen eekhoorns, jakhalzen, mangoesten, vlinders, hagedissen, wilde zwijnen, tapirs en meer dan 70 verschillende slangensoorten, zoals pythons, adders en cobra's.

<< Sri Lanka voorbereidingen Mu Koh Chang National Park >>