Tel:NL 070 250 0062
THAI 66 (0)2 105 4614
Mij Reisplan

Thailand - Zuid-Thailand informatie

Het zuiden van Thailand is op de kaart gemakkelijk herkenbaar. Dat is het land dat ondergeschikt is aan de zeeën die het land omringen. Het is bij uitstek het deel dat het best appelleert aan het beeld van Thailand als ideaal vakantieland. Er is de lang gestrekte kust aan de Andaman Zee, met Phuket en Koh Phi Phi, en aan de andere kant de Golf van Thailand, waar Koh Samui het voornaamste doel van veel reizigers is.THAILAND ! Exclusieve Green Wood Travel rondreizen.
PERSOONLIJKE VOORKEUR BEPAALT DE REIS !


Toch is Zuid-Thailand niet synoniem aan strand en zee, daar heeft het te veel voor te bieden. Het beste bewijs daarvoor wordt geleverd door het prachtige Khao Sok National Park, met het Cheow Lan Lake en de opvallende kalkstenen rotspieken en jungle.

Het zuiden heeft ook een eigen identiteit. Dat merk je aan het afwijkende dialect (net zoals andere regio's in Thailand bestaat er lokaal een eigen variatie op het Thais). Beter waarneembaar is de invloed van het zuiden op de toch al zo gevarieerder en rijke Thaise keuken. Met invloeden uit Maleisië en Indonesië voegt deze streek gerechten toe aan de menukaart. Sate is hier populairder dan in andere delen van het land en -nogal logisch met een zee aan iedere kant- is er veel seafood. Gerechten uit het zuiden zijn vaak wat pittiger dan die uit centraal Thailand. Typisch zijn de curry's, soms nat en soms droog, zoals de khua kling, een droge geroerbakte combinatie van varkensgehakt en heel veel chili.

Verder is er een gevarieerde bevolkingssamenstelling. Meer dan in andere delen van het land bestaan boeddhisme en islam hier naast elkaar. Op Phuket is bijvoorbeeld ongeveer een vijfde moslim. In de meest zuidelijke provincies, die tegen Maleisië aan liggen, zijn te veel calamiteiten tussen islamitische groeperingen en de Thaise autoriteiten. Het diepe zuiden kan dus vooralsnog als reisdoel beter worden overgeslagen. Gelukkig is er meer dan genoeg te kiezen in de rest van het land.

Foto's:

zuid thailand informatie gratiszuid thailand informatie vliegen naar thailandzuid thailand informatie waar naar toezuid thailand informatie strand en zeezuid thailand informatie gratiszuid thailand informatie vliegen naar thailandzuid thailand informatie waar naar toezuid thailand informatie strand en zeezuid thailand informatie snorkelenzuid thailand informatie snorkelenzuid thailand informatie snorkelenzuid thailand informatie snorkelenzuid thailand informatie gratiszuid thailand informatie vliegen naar thailandzuid thailand informatie strand en zeezuid thailand informatie gratiszuid thailand informatie vliegen naar thailandzuid thailand informatie strand en zeezuid thailand informatie strand en zeezuid thailand informatie snorkelen

Chumphon


Zuid Thailand vliegen naar Thailand
Chumphon had altijd al een van de mooiste koraalriffen van Thailand, maar sinds er vanuit Bangkok op Chumphon gevlogen wordt, ontdekken vooral Thai dit natuurschoon. Ook rondom Chumphon is er meer dan genoeg strand te vinden.

Al blijft het stadje (met een paar interessante tempels en een leuke avondmarkt) voor veel reizigers vooral de poort naar Koh Tao. Thai noemen Chumphon 'de toegangspoort tot Zuid-Thailand' en kennen het ook als het 'Land van de Twee Zeeën'. Dan hebben we het over de Golf van Thailand aan de ene kant en aan de andere de Andaman Zee, als we de Isthmus (landengte) van Kra oversteken.

Similan en Surin Eilanden


Zuid Thailand vliegen naar Thailand
Veel mooier dan de Similan en Surin Eilanden wordt het niet. Liefhebbers van zee, snorkelen en duiken hebben de Thaise eilanden ongetwijfeld hoog op hun verlanglijstje staan. Terecht. De Andaman Zee heeft daar kristalhelder water, zit boordevol kleurrijke vissen en prachtig koraalrif. Er is veel te zien, van anemoonvissen (Nemo) en schildpadden tot haaien en barracudas. Maar ook het decor van woeste rotsen en jungle bebossing mag er zijn.SIMILAN EILANDEN Exclusieve Green Wood Travel individuele reis
DE ONVERGETELIJKE SIMILAN EILANDEN


'Het is alsof je in een groot aquarium zwemt', schrijft een van onze reizigers in een recensie, 'vissen in alle kleuren vormen en maten komen je tegemoet, ook de eilanden die je aandoet zijn een lust voor het oog.' National Geographic rekent de eilanden tot de beste tien plekken om te snorkelen en duiken in de wereld! Niet zo gek dat de eilanden inmiddels tot een beschermd natuurpark behoren.

Het Similan Eilanden Nationaal Park is een groep van negen eilanden in de Andaman zee, op ongeveer 55 kilometer ten westen van Khao Lak. De meeste zijn onbewoond, behalve Koh Similan en Koh Miang. Ook de Surin Eilanden waren lang onbewoond. Alleen rondtrekkende Moken leefden er. Surin was vooral het domein van vliegende eekhoorns, zee-arenden, hagedissen en apen.

Khao Lak


Zuid Thailand vliegen naar Thailand
Het gebied rond Khao Lak wordt overheerst door de berg Lak, aan wie deze regio haar naam ontleent. Het is een van de mooiste en meest natuurrijke delen van Thailand.

Vanaf het vaste land gezien wordt de 'gouden kust van Thailand' een beetje verborgen door de drie nationale parken die er omheen liggen, Kha Sok, Khao Lak en Phang Nga.KHAO LAK Exclusieve Green Wood Travel individuele reis
PARADIJSELIJK THAILAND


Toch heeft Khao Lak, dat op ongeveer 80 kilometer van Phuket ligt, ook voor strandliefhebbers veel te bieden. Over een lengte van zo'n 30 kilometer, soms slechts onderbroken door een vissersdorp rijgen de stranden zich aaneen.

Verwacht hier geen barretjes of nachtleven. Het strand is hier nog vooral het strand. De bekendste stranden zijn het ruim een kilometer lange Khao Lak Beach, Natai en Thai Muang, en het noordelijke strand tussen Khuk Khak Beach en het dorpje Baan Nam Khem. Levendiger en drukker zijn Bang Niang Beach en Nang Thong Beach.

Phang Nga


Zuid Thailand vliegen naar Thailand
De baai van Phang Nga is er een voor fotografen en natuurliefhebbers. De kalkstenen pieken die hier achteloos verspreid in zee staan, zijn beroemd geworden. Neem alleen al James Bond eiland (Koh Tapu), eigenlijk niks meer dan een -weliswaar- fraaie rotspunt in zee, maar beroemd geworden door een 007 film. Het hele gebied, met meer dan 40 eilandjes, bebost moerasgebied, koraalrif en mangrove, maakt deel uit van het Phang Nga Bay Marine National Park.

Het is een onderwaterwereld die bulkt van de vissen en schilderachtige kalkstenen eilanden, grotten met prehistorische schilderingen en dorpjes op palen, bewoond door zogeheten zeenomaden. Hun herkomst is onbekend, maar is vermoedelijk Indonesië. Hier ligt ongetwijfeld ergens het mooiste strand ter wereld, tussen de surrealistisch uit het azuurblauwe water oprijzende eilandjes, overwoekerd met hardgroene planten. In de buurt van het slaperige dorpje Phang Nga ligt Tham Sawan Khuha, grotten met oude Boeddhabeelden, hongerige apen en vleermuizen, die bij de schemering er massaal op uittrekken.

Krabi


Zuid Thailand vliegen naar Thailand
Krabi is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Het is zelf helemaal geen onverdienstelijke badplaats, maar wordt totaal overschaduwd door de meer dan fantastische eilanden in de omgeving, zoals Koh Phi Phi.KRABI Exclusieve Green Wood Travel individuele reis
PARELS VAN DE ANDAMAN


Toch vormen ook sommige kleinere eilandjes in de buurt een aantrekkelijk doel van een dagtrip. Bijvoorbeeld: De Vier Eilanden Tour. De vier strand- en eiland locaties die op deze Vier Eilanden tour worden aangedaan, hebben een ding gemeen: je komt ogen tekort. Railay Beach (Rai Leh), Chicken Island (Koh Kai), Koh Tub en Koh Poda (Poda Island) zijn het perfecte decor voor een zorgeloze dag van op een boot zitten, snorkelen, zwemmen, door het witte zand struinen en relaxen.

Phuket


Zuid Thailand vliegen naar Thailand
Phuket is zo groot (576 km2) dat wie niet oplet het eilandgevoel snel kwijt is. Er is een oud stadscentrum, er zijn tempels, een florissant uitgaansleven en jaarlijks meerdere populaire festivals.

Maar uiteraard gaat het de meeste bezoekers om de stranden. Er zijn er zo'n 30 verschillende kortere en langere stranden. De bekendste zijn Patong Beach (in combinatie met een uitbundig nachtleven), Kata (levendig, leuk), Karon (rustiger) en Kamala (het rustige strandleven, weinig toeters en bellen). En of het allemaal niet genoeg is, Phuket is ook de perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan de eilanden in de nabije omgeving.

Phuket, de 'parel van het Zuiden' heeft alles wat de verwende vakantieganger zich maar kan wensen: een internationale luchthaven, fraaie en voordelige hotels, schitterende stranden, indrukwekkende klippen, veel winkels, de meest uiteenlopende restaurants en een uitgebreid nachtleven. Wie de drukte zoekt is hier aan het goede adres, wie rust zoekt eveneens.

Het eiland was ooit een belangrijke handelspost tussen Oost en West, met de Arabieren als belangrijkste partners. In Phuket Town vallen hiervan nog de architectonische overblijfselen te bewonderen. Het stadhuis is gebruikt voor opnamen in de film 'The Killing Fields'. De afgelopen decennia heeft de toeristenindustrie zich op het eiland (met een korte brug verbonden met het vasteland) uitermate snel ontwikkeld. Nu hoort Phuket tot de top van de vakantiebestemmingen in Azië.

Laem Promthep, de kaap aan de uiterste zuidzijde is een fraai punt om (met vele anderen) de zonsondergang te aanschouwen; de weg erheen voert door dichte jungle en is vanwege de vele uitkijkpunten op zich al de moeite waard. Elke vakantiedag een ander strand op het programma? Geen probleem op Phuket.

Koh Phi Phi


Zuid Thailand vliegen naar Thailand
Koh Phi Phi (eigenlijk twee eilanden: Phi Phi Don en het kleinere Phi Phi Le) was lang de verbeelding van het ultieme paradijselijke eiland. Het eiland zelf was prachtig, ruig begroeid en door de grillige vorm voorzien van vele kleine strandjes.

Op sommige plekken lagen beide kanten van het eiland maar op een paar honderd meter van elkaar. De bouw van een dorpje en de komst van meer dan genoeg reizigers maken het wat moeilijker dat paradijselijke nog te zien. Toch is het er nog wel.

Ga even met een bootje het water op en de kleur van het water, de bizarre rotspieken die uit zee oprijzen, de koralen en de vissen, openbaren wat Phi Phi aan rijkdom heeft. Phi Phi is per boot te bereiken vanuit Krabi, Trang en Phuket.

Koh Lanta


Zuid Thailand vliegen naar Thailand
Als je van uit de lucht op Koh Lanta neerkijkt zie je aan de westkust een vele kilometers lange strook zand en strand. In de strip door het midden overheerst het tropisch regenwoud en aan de oostkant prijken de rotsen.KOH LANTA Exclusieve Green Wood Travel individuele reis
PARELS VAN DE ANDAMAN


Eenmaal op het eiland ontdekt u dat het hier nog relatief rustig is. Hier komen strandliefhebbers en mensen die graag rust willen. Aanbevolen stranden: Klong Dao Beach, Phra Ae Beach (ook wel het lange strand genoemd) en Ba Kan Tiang Beach.

Op en rond het eiland kunt u zwemmen, duiken, kanovaren en trektochten maken. Lanta wordt beschouwd als de toegangspoort tot de beste duikplekken in de Andaman Zee.

Trang


Zuid Thailand vliegen naar Thailand
Goedbeschouwd is Trang, een kustprovincie in het zuiden van Thailand, een cliché. Hier liggen de prachtige kleine met palmen bestrooide eilandjes die je alleen in films ziet. De stranden zijn wit, zacht en ogenschijnlijk eindeloos. De zee is blauw, helder en ligt vol met onderwatertuinen van koraal. En met kleurrijke tropische vissen natuurlijk.

Er is geen betere manier om dit bijzondere deel van Thailand te ontdekken, dan in een week, rustig van dag tot dag, van het ene naar het andere eiland te varen. Met Eiland Hoppen in de Trang Archipel reis je in 7 dagen met een eigen langstaartboot en je lokale Engelstalige gids (en bemanning) langs de mooiste eilanden van de Andaman Zee. De Trang-eilanden liggen niet ver van elkaar, maar zijn toch heel verschillend. Er is nooit haast, er is geen vaststaand tijdschema. Dat betekent: alle tijd om te zwemmen, zonnebaden, vissen of snorkelen.

Helaas heeft niet iedereen een week de tijd. Gelukkig kun je de omgeving van Trang met deze speciale Ontdek Ongezien Trang tour ook in 1 dag (vanuit Krabi) zien. Je verkent per roeiboot drie grotten, bezoekt het Chaomal Nationaal Park en Pak Meng Beach. En je gaat zwemmen IN de Morakot grotten en snorkelen bij Koh Ngai.

KOH KRADAN
Als er al sprake is van baas boven baas, dan fluisteren Thaise stemmen dat Koh Kradan de mooiste stranden van de Trang Archipel heeft. Een groot deel van het kleine eiland wordt in beslag genomen door kokosnoot- en rubber plantages. Er zijn geen wegen of winkels. Het eiland heet Kradan als verwijzing naar de langwerpige vorm van het eiland. Langs een van die lengtes loopt het ongeveer 2 kilometer lange Yang Long strand (met prachtig zacht wit zand). Aan de andere kant is veel vis en kleurrijk koraal te zien. Een deel van dat koraal steekt als het eb is boven het ondiepe water uit.

Satun en Koh Lipe


Zuid Thailand vliegen naar Thailand
Bijna in het meest zuidelijke stukje Thailand, al bijna aan de grens met Maleisië, ligt aan de westkust de badplaats Satun en een eindje van de kust, in de Straat van Malakka, het eiland Koh Lipe.

SATUN
Satun is niet bepaald een van Thailands bekendste provincies. Met minder dan een half miljoen mensen ook niet bepaald een van de grotere. Maar Satun is wel een kleine diamant die maar door weinigen gevonden wordt. Voor veel reizigers is het de poort naar of van Maleisië. En voor nog meer mensen alleen maar de haven naar Koh Lipe. Dat is een beetje jammer. Het is niet alleen een sfeervol stadje, ooit deel van een sultanaat en omringd door heuvelrijk bebost natuurgebied, het heeft ook zelf hele mooie stranden. Die grotendeels uitkijken op een van de meer dan 80 eilanden die hier voor de kust liggen.

KOH LIPE
Koh Lipe is een klein eiland in de provincie Satun, in het uiterste zuiden van Thailand, tegen de grens met Maleisië. Volgens velen kunnen Lipe en de eilandjes er om heen zich meten met de Malediven. De omgeving is subliem, omringd door een glasheldere zee, kleurrijke koraalriffen en tropische vissen. Het is het enige bewoonde eiland van de tien die deel uitmaken van de Andang Archipel. Er zijn drie grotere stranden op het eiland, die je in een wandeling van een uur allemaal kunt bezoeken.

Koh Tao


Zuid Thailand vliegen naar Thailand
Een klein en groen tropisch eiland met een bergachtig decor. Het begint met een T? Het is Koh Tao (schildpad-eiland). Het eiland straalt rust uit, de stranden zijn uitgestrekt, de zee is heerlijk helder, de bevolking uiterst vriendelijk, het eten fantastisch!KOH TAO Exclusieve Green Wood Travel individuele reis
TROPISCHE EILANDEN EN KHAO SOK REGENWOUD


Snorkelen en duiken gaat extreem goed op dit eiland vanwege de overvloedige aanwezigheid van koraal. Volg een duikcursus en ontdek de wonderbaarlijke onderwaterwereld vol tropische vissen en koraal.

Vanaf Koh Tao kunt u ook zonder probleem een bezoek brengen aan de omliggende eilandjes Koh Pha-Ngan en Koh Nang Yuang (een bounty-eiland vol natuurschoon, een resort en met bijna verlaten stranden).

Koh Phangan


Zuid Thailand vliegen naar Thailand
Koh Pha-Ngan is een fraai eiland met mooie palmenstranden, op 45 minuten varen van Koh Samui.KOH PHANGAN Exclusieve Green Wood Travel individuele reis
THAILAND LAND VAN TWEE ZEEEN


Het heet ook wel het party-eiland van Thailand. Dat komt voornamelijk door de Full Moon Party's die bij elke volle maan op Haad Rin-strand plaatsvinden.

Toch hoeft dat u niet af te schrikken (als het al geen uitnodiging is). In de periodes dat er geen party's zijn is het hier prettig verblijven. En uiteraard ook op de plekken waar het feest geen greep op krijgt.

Koh Samui


Zuid Thailand vliegen naar Thailand
Koh Samui is misschien wel het meest veelzijdige eiland van Thailand (en na Phuket ook Thailands populairste). Feestnummers vinden er wat van hun gading, maar ook de mensen die liever op tijd uit de veren zijn om een vroege strandwandeling te maken.KOH SAMUI Exclusieve Green Wood Travel individuele reis
WONDERLIJK THAILAND


Samui heeft ook ideaal weer. In tegenstelling tot enkele andere populaire eilanden is het weer op Samui redelijk stabiel en de meeste tijd van het jaar droog.

Het beroemdste strand is ongetwijfeld Chaweng Beach waar het prettig toeven is, op een leuke manier kijken en bekeken worden en waar de meeste nachtvlinders neerstrijken.

Lamai lijkt op Chaweng maar is iets rustiger. Bophut is een oud vissersdorp, maar dan met 2 kilometer strand. Maenam Beach is van de bekendste stranden de rustigste. Koh Samui is groot en afwisselend genoeg om ook op dagen dat u geen zin heeft in het strand interessant te zijn

Ang Thong Marine National park


Zuid Thailand vliegen naar Thailand
Mu Koh Angthong National Marine Park in de Golf van Thailand (en niet zo ver van het populaire eiland Koh Samui) is een bijzonder mooie eilandengroep van 42 grotere en kleinere eilanden. Het hele gebied is zo'n 100 vierkante kilometer groot, ongeveer de helft daarvan is land (met kalkstenen rotswanden tot soms wel 400 meter hoog), de andere helft water.

Het grootste eiland is Koh Phaluai, dat van oudsher werd bewoond door 'sea gypsies', die nu vooral van de visserij leven. Het enige andere eiland waar mensen wonen is Koh Wua Ta Lap, waar een paar stranden zijn (en bungalows en kampeergelegenheid).

Dit nationale park is een officieel Ramsar gebied. Dat wil zeggen dat het zich houdt aan de afspraken die zijn gemaakt op de conventie (genoemd naar de stad Ramsar in Iran waar deze werd gehouden) in 1971. Het doel is om maritieme natuurgebieden te beschermen en duurzaam te onderhouden. Dat geldt voor het waterlandschap maar ook voor de aanwezige flora en fauna.

GREEN WOOD TRAVEL TIP - Een heerlijke sportieve dag met zon, zee en onderwaterwereld in een sprookjesachtige omgeving niet ver van Koh Samui: Zee-kajakken en snorkelen in Angthong Marine Park

Khao Sok National Park


Zuid Thailand vliegen naar Thailand
Het nationale park Khao Sok, het grootste beschermde natuurgebied in het zuiden van Thailand, is een waar Walhalla voor de natuurliefhebber. Er leven niet alleen meer diersoorten dan in vergelijkbare natuurgebieden, het landschap is afwisselend en heeft (foothill) regenwoud, meren en kalkstenen bergen. Ook het Cheow Lan Meer en de Ratchaprapha Dam maken deel uit van het nationale park. Het ligt in de provincie Surat Thani en dus betrekkelijk dicht bij Koh Samui, Phuket, Krabi en Khao Lak. Een extra reden om het te bezoeken!KHAO SOK NATIONAL PARK Exclusieve Green Wood Travel individuele reis
TROPISCHE EILANDEN EN KHAO SOK REGENWOUD


Khao Sok National Park, bijna 740 km2 groot en ruim 160 miljoen jaar oud, bestaat vooral uit (foothill) regenwoud, maar omdat het in de wintermaanden minder regent zijn er ook 'semi-evergreen' gebieden waar de bomen in de droge tijd hun blad verliezen, hetgeen voor herfstachtige effecten zorgt.

Er zijn meren, indrukwekkende kalkstenen heuvels en u treft er een buitengewone hoeveelheid dieren en planten aan. De parel van het plantenrijk hier is de Rafflesia, een van de grootste bloemsoorten ter wereld. Er leven olifanten, neushoornvogels, gibbons, herten, beren en tapirs, om er slechts een paar te noemen.

GREEN WOOD TRAVEL TIP - Op zoek naar een van de mooiste plekken in Khao Sok? Khao Sok Ratchapraphra Drijvend Resort

Khao Sok is waarschijnlijk afgeleid van 'Ban Sop', het dorp van de doden. Dat klinkt niet vrolijk. Het verwijst naar een dodelijke epidemie in 1944. Veel gelukkigen die het overleefden vluchtten toen naar andere gebieden, het dorp met de nare naam achterlatend. Andere bronnen menen dat Khao Sok afstamt van de Pantoorat (Giant) Mountain, die ook bekend staat als Khao Sop, 'Corpse Mountain'. Ook al niet vrolijk. De vorm van de berg doet mensen denken aan de houding waarin het lichaam gebogen is als het in een biddende houding zit bij een begrafenisritueel.

Nakhon Si Thammarat


Zuid Thailand vliegen naar Thailand
Nakhon Si Thammarat ligt zo'n 600 kilometer van Bangkok verwijderd. Veel Thai zeggen Muang Khon of Nakhon, een stuk gemakkelijker. De bijnaam van dit gebied luidt ' het land van de zee en de bergen', en daar is weinig aan gelogen. Het achterland is groen bebost en ruig, met bergen. Er zijn watervallen en grotten. Lokaal is Wat Chedi, de kippentempel, populair. Het spreekt voor zich, maar de tempel staat vol met beelden van kippen, aanbidders rekenen op geluk.NAKHON SI THAMMARAT Exclusieve Green Wood Travel individuele reis
AUTOREIS KOMPAS OP ZUID-THAILAND


De geschiedenis van de gelijknamige stad gaat ver terug. Met een voorname rol in de ontwikkeling van het boeddhisme is het nu een stad die religieus divers is. Het bewijs daarvan wordt geleverd door boeddhistische en hindoeïstische tempels en moskeeën. Beroemd is de kunst van nang talung, het Thaise schaduw-poppenspel, dat hier vandaan komt. Net als lakhon, Thaise klassieke dans.

De lange strook van stranden die vanaf Hua Hin al naar het zuiden van Thailand leidt, gaat hier onafgebroken door. Bekend zijn Hin Ngam Beach en Kho Khao Beach (dat ook bekend staat als Hat Beach), Nai Phlao Beach (drukker) en Na Dan Beach (rustiger).

Thale Noi in Phatthalung


Zuid Thailand vliegen naar Thailand
Thale Noi, een groot meer in de provincie Phatthalung, aan de kust bij de Golf van Thailand, roept beelden op van vissers die in alle rust hun yok yok stellages controleren op vangst, van roze lotusbloemen en een bijzonder gevarieerde vogel populatie.

Dat is geen toeval, want dit meer en moerasgebied werd in de jaren '70 de eerste regio in Thailand waar niet meer gejaagd mocht worden. De natuur heeft daar maximaal van geprofiteerd. En wij mensen dus ook.

GREEN WOOD TRAVEL TIP - Als u in de buurt bent (of in de buurt wilt zijn), overweeg dan deze bijzondere boottocht. De zonsopkomst was zelden zo mooi:
Thale Noi Phatthalung Boottrip

<< Sri Lanka voorbereidingen Hotel-categorie & symboolverklaring >>