Tel:NL 070 250 0062
THAI 66 (0)2 105 4614
Mij Reisplan

Bangkok - Markten

Als we even een beetje mogen overdrijven, dan zouden we kunnen beweren dat Bangkok eigenlijk een uit de hand gelopen drijvende markt is. In 1782, toen met het plaatsen van een stadspilaar Bangkok echt begon, en toen er ook werd gestart met de bouw van het Grand palace, was dit gebied vooral water. De paar mensen die er woonden en leefden deden dat vooral vanaf en op het water.THAILAND ! Exclusieve Green Wood Travel rondreizen.
PERSOONLIJKE VOORKEUR BEPAALT DE REIS !


De grote bloemen- en groente markt Pak Klong Talat, letterlijk de markt aan het water, was een drijvende markt. Langzaam, toen de bevolking toenam, werd meer en meer van dit watergebied drooggelegd en ontstond de stad zoals we die nu kennen. Markten, vroeger de drijvende markten, zijn altijd een essentieel onderdeel geweest van het Thaise leven. Er werd bereid eten en groente en fruit verkocht, verse vis of vlees. Maar ook andere artikelen die nodig zijn in het dagelijks leven, van emmers, kussens tot een nieuwe pan. Markten zijn nog altijd een plezier om te bezoeken. Of het nu een verse markt is, een amulettenmarkt, een avond bazaar of een markt met tweedehands spullen. We hebben de meest interessante op een rijtje gezet.

BANGKOK HOTELS - DE BANGKOK RICHTINGAANWIJZER - BANGKOK 10++ TIPS

Foto's:

Chatuchak Weekend Market


Chatuchak Markt trekt elk weekeinde drommen volk. Vanuit heel Bangkok (en waarschijnlijk ook uit de omstreken) komen koopjesjagers, nieuwsgierige aagjes, gezelligheidsdieren en marktfanaten naar de beroemdste markt van Bangkok.

Elk weekeinde trekken de 15 duizend stalletjes van de markt zo'n 200 duizend bezoekers. U bent er dus zeker niet alleen. Wat is er te koop? Kleding, eten, snuisterijen, boeken, schoenen, kunst, en nog veel meer.

De markt is gemakkelijk te bereiken met de BTS Skytrain en open op zaterdag en zondag van 9 uur 's ochtends tot 6 in de middag. Op vrijdagavond is een deel van de markt ook open, maar dan alleen als groothandel.

Chinatown: Khlong Thom


De grootste tweedehands markt van Chinatown (dat op zichzelf eigenlijk al een hele grote markt is) heet Khlong Thom. Hier vloeien twee markten in elkaar over, zonder dat duidelijk is welke waar begint of eindigt. En dat maakt ook helemaal niet uit.

Op zoek naar een oud horloge? Gereedschap? Chinese en Japanse porno dvd's? Een oplader voor een oude Nokia? Kookspullen, seksartikelen of (echt) kinderspeelgoed? Elektronische apparatuur, een pistool of andere tweedehands spullen? Dan is dit 'the place to be'.

De twee markten zijn allebei in een ver verleden ontstaan. Op de Dievenmarkt kon je spullen kopen die, zoals we dat zo mooi zeggen, van de vrachtwagen waren gevallen. Op de Lantaarnmarkt (Flashlight Market) was het vroeger zo donker dat klanten met een zaklantaarn moesten worden bijgelicht als ze een gewenst artikel wilde bekijken. Dat is niet meer zo, gelukkig.

De markt speelt zich af tussen de straten Sieuh Pah, Charoengkrung, Luang en Worachak. Het maakt niet uit waar u begint. Er valt hier in het weekeinde het meest te beleven. Van zaterdagochtend is en blijft men actief tot de late zondagmiddag.

Amulettenmarkten


WAT RATCHANADDA

Wat Ratchanadda is een rustig tempelcomplex aan de rand van de oude stad. Het ligt naast het Mahakan Fort en dichtbij Golden Mount. Als er al bezoekers naar deze tempel komen dan is het vanwege Loha Prasat, het metalen kasteel, een toren waar gelovigen zich kunnen bezinnen. Naast de tempel, een beetje aan de achterkant, ligt goed verscholen een van de leukste amulettenmarkten van Bangkok. Naast amuletten, boeddhistische- en hindoeïstische beelden, Thaise theater maskers

THA MAHARAJ

In de buurt van het Grand Palace was het lang een komen en gaan van amulettenverkopers. Die zochten en vonden wat ze zochten in de straten tussen het paleis, Sanam Luang en de Thammasat Universiteit. Die straatmarkt moest (net als andere open lucht markten) dicht. Gelukkig vond een deel van de markt op een steenworp afstand onderdak in Tha Maharaj, een winkelcentrum aan de rivier, met restaurants en dus een amulettenmarkt.

Pratunam


Pratunam is met de overweldigende aanwezigheid van Central World, een van de grootste shoppingmalls van Zuidoost-Azië, een beetje een vrolijk allegaartje. Pratunam (de Waterpoort) is de poort naar de rommelige gelijknamige kledingwijk, die zich uitstrekt tot de Baiyoke Sky toren, voorheen het hoogste gebouw van Bangkok.

Deze markt bedient mensen die op zoek zijn naar een t-shirt, een paar goedkope (namaak merk-) schoenen of hemd, of een Thais souvenir. Nog meer kleding vindt u in The Platinum shoppingmall, om de hoek van Pratunam. Verdiepingen vol kledingwinkeltjes. Officieel is het groothandel, maar daar valt in de praktijk niet veel van te merken.

De drijvende markten van Thonburi


De drijvende markten van Thonburi liggen allemaal in het westelijk deel van Bangkok, aan de westkant van de Chao Phraya rivier. Het zijn geen echte drijvende markten, zoals u die misschien kent van de plaatjes of zoals u zich die voorstelt. Meer dan drijvende markten zijn dit markten aan de klongs, wel allemaal met verkopers in bootjes. Een echte drijvende markt heeft Bangkok niet meer. De bekendste is Damnern Saduak, maar die ligt op 90 kilometer van Bangkok.

KLONG LAD MAYOM

In het weekeinde treft u hier lokale bevolking en groot-stedelingen die op zoek zijn naar vers eten, fruit en groente. En soms ook naar wat frisse lucht en rust. Als u naar deze markt gaat, ga dan vroeg. De markt begint rond 8 uur s ochtends. In de buurt kunt u boottochten door de omgeving maken.

TALING CHAN

Ook Taling Chan is een markt aan de rivier. Als er in Thailand een markt is, is er eten, en waar eten is, treft u de Thai. Er wordt op Taling Chan veel vers seafood aangeboden. U kunt er een wandelingetje maken, en indien gewenst, u ook laten masseren. Of een boottochtje maken met een longtailboat. Deze markt begint zodra de zon op komt.

Asiatique


Asiatique The Riverfront is in oude pakhuizen aan de rivier ingericht als nacht bazaar. Er zijn verschillende soorten restaurants te vinden, in allerlei klassen, veel winkeltjes, maar ook een reuzenrad, muay thai boks shows, het Calypso cabaret en poppentheater.

Van alle Bangkokse markten is dit waarschijnlijk de meest 'bedachte en geplande', maar voor mensen die er in de buurt verblijven, zeker een aanrader voor een gevarieerde avond uit (met goed eten).

Asiatique is elke dag open van 5 tot middernacht. De leukste manier om hier naar toe te gaan is per (gratis) boot vanaf de Taksin pier.

Talat Nang Loeng


Aan de rand van de oude stad, niet heel ver van de Khao San Road buurt of vanaf Golden Mount, ligt Talat Nang Loeng. Weinig bezoekers kennen deze markt, maar de Thai uit de nabije omgeving weten de weg zeker te vinden.

Nang Loeng markt, al een stuk ouder dan de meeste van de respectabele senioren die er nog rond schuifelen, is een combinatie van een vers markt en een grote geïmproviseerde streetfood foodcourt. Sommige van de restaurantjes zitten hier al 50 jaar of langer. De markt heeft een reputatie te verliezen als het gaat om Thaise desserts.

Ben er wel op tijd bij. Talat Nang Loeng begint echt vroeg in de ochtend en loopt in het begin van de middag al op haar einde. Op zondag is de markt dicht.

Khlong Toey Markt


Op de levendige Khlong Toey Markt vergeet u al snel dat u in de wereldstad Bangkok staat. Dit lijkt een dorp, in ieder geval een wereld op zich. Verse groente, vis en vlees gaat hier dagelijks van hand tot hand. Net als keukenspullen en wat kleding. Dit is een echte vers markt, Bangkok's grootste. Er zijn wel wat standjes waar u bereid eten kunt kopen, maar minder dan op de meeste andere markten.

Het gaat er hier ook -letterlijk- rauw aan toe. Niet voor mensen met een gevoelige maag. Goed te bereiken: neem de metro naar Queen Sirikit National Convention Center station. Vanaf daar is het een korte wandeling. (De metro naar Khlong Toey kan ook, maar dat is iets verder lopen.)

Chinatown: Itsaraphap Markt


Itsaraphap is de oudste markt straat van Chinatown en bestaat waarschijnlijk al sinds begin 18e eeuw. Vandaar de lokale naam: Talat Kao, de oude markt. Nog altijd komen hier elke dag Chinese tantes en Thaise dames naar toe om hun etenswaren te kopen. De keuze is enorm, er is verse vis en vlees, thee, kruiden, groente, fruit, lokale desserts, noten en heel veel eten waarvan niet meteen duidelijk is wat het is (mocht u het al willen weten).

De meeste bezoekers zullen vanaf Chinatown's centrale straat Yaowarat het smalle marktje binnen wandelen. Dan lijkt het even alsof het ophoudt, maar aan de andere kant van de Charoen Krung straat gaat de markt nog verder. Minder als voedselmarkt, maar meer met papieren luxe artikelen die worden verbrand in tempels om overleden familieleden een goede start in hun nieuwe leven te geven.

Rot Fai Train Market en Ratchada (Train) Night Market


Rot Fai betekent trein, de markt staat dus algemeen bekend als 'the trainmarket', omdat de markt ooit begon naast een oude spoorweg. Er zijn er nu 2. De originele ligt bij Srinakarin Soi 51, vlakbij de Seacon Square Shopping Mall. Van donderdag tot en met zondag is dit een populaire 'hang out'. Er is veel te eten en genoeg te drinken en het stikt er van de winkeltjes. De markt is verdeeld in een Market Zone, een Warehouse Zone en Rod's Antiques. Verzamelaars van oude Elvis spullen, oude camera's, auto-onderdelen en andere parafernalia kunnen zich hier goed bezig houden.

Beter te bereiken is de nieuwe versie van deze 'treinmarkt, die van Ratchada. U kunt er gemakkelijk met de metro naar toe. De markt ligt meteen achter het metro station Thailand Cultural Centre. Dat dit de tweede versie van de treinmarkt is zegt niks over de kwaliteit en de populariteit. Dit is een van de leukste avondmarkten van Bangkok. Er is veel streetfood te vinden, u treft er een keur aan winkeltjes (in dit geval vaak tentjes, met vintage spullen en veel hippe kleding) en er is een sfeervolle straat met barretjes en restaurants. Donderdag tot en met zondag, van een uur of 5 tot ongeveer middernacht.

Pak Klong Talat


De oude bloemen- en groentemarkt Pak Khlong Talat aan de rivier. Naar verluid is de markt nooit meer dicht geweest sinds de opening als drijvende markt, zo'n honderd jaar geleden. Pak Khlong Talat is een kleurrijke en levendige groothandelsmarkt.

Wie er rondloopt moet doorlopend opzij stappen voor brommers, mannen met manden en steekkarretjes vol met groente, fruit of bloemen. Veel van de bloemen gaan naar tempels, overal zitten mensen kleine offer kransen van bloemen te maken. In een ander deel van de markt verkopen ze vooral pepers, aubergines of gember. Het is hier nooit stil. De markt is altijd in beweging.

En verder...


BO BAE (op de foto)

Overdag, eigenlijk al vanaf diep in de nacht, is BO BAE, de grootste (groothandels) kledingmarkt van Thailand. Verwacht hier geen grote merken, hier is uw gulden nog een rijksdaalder waard (voor wie dat nog begrijpt).

PAT PONG

Beroemd en berucht is de markt van PAT PONG op Silom, waar u goedkope (nep) merk horloges en t-shirts vindt in een omgeving van barretjes vol (hoe zullen we het zeggen) 'amusement'.

KHAO SAN ROAD

Khao San Road is al meer dan 35 jaar de plek waar enthousiaste wereldontdekkers elkaar treffen. In essentie is er op Khao San weinig veranderd. Het is 's avonds een open lucht markt met winkeltjes (veel kleding), streetfood, en meer dan genoeg barretjes en restaurants. Parallel aan Khao San Road ligt Soi Rambuttri, zeg maar het kleine zusje van Khao San. Rambuttri biedt ongeveer hetzelfde maar is toch iets bedaarder, met meer terrassen en restaurants.

SAMPENG LANE, CHINATOWN

Een smalle straat van ruim een kilometer lang, die van het begin van Chinatown naar Paruhat, Klein India voert (of omgekeerd). Ooit het donkere en deels van het straatleven onttrokken domein van opium tenten, bordelen en illegale gokpaleizen, nu een aaneenschakeling van snuisterijen en spullen, waarvan u de meeste niet nodig heeft (maar misschien toch wilt hebben).

<< Sri Lanka voorbereidingen Bangkok - Rooftop Bars >>