Tel:NL 070 250 0062
THAI 66 (0)2 105 4614
Mij Reisplan

Filipijnen algemeen

Eilanden spreken tot de verbeelding. Wie heeft zich niet ooit afgevraagd welk ene boek of plaat mee wordt genomen naar een afgelegen eiland. Televisieprogramma's over zichzelf reddende bekende en onbekende Nederlanders en Belgen zijn populair. Fantaseren over het eilandgevoel maakt de Robinson Crusoe in ons los. FILIPIJNEN ! Exclusieve Green Wood Travel Privé reizen.
UW VOORKEUR BEPAALT DE REIS !


Hoe kan het dan dat er op de Filipijnen, dat uit zo'n 7600 eiland bestaat, er nog zoveel te ontdekken is? Het Filipijnse eiland Palawan wordt in een adem genoemd met de Malediven, Bora Bora en de Galapagos Eilanden als het gaat om de mooiste eilanden ter wereld.

Dus! Hoe geweldig zou het zijn als Palawan, of wie weet Lagos, Apo, Boragay of Calaguas betekenis voor u krijgen en niet alleen nog maar een naam en een plaatje zijn op een website?

Natuurlijk vergeten we nu voor het gemak dat de Filipijnen nog een heleboel meer te bieden hebben. Die eilanden hebben de prachtigste stranden, uniek koraal en sommige zijn het ultieme doel van duikers en snorkelaars. Landrotten ontdekken misschien liever het Spaanse verleden in het stadje Vigan, Intramuros in de chaotische hoofdstad Manila of een van de 25 actieve vulkanen in het land.

Foto's:

algemene informatie Filipijnenalgemene informatie Filipijnenalgemene informatie Filipijnenalgemene informatie Filipijnenalgemene informatie Filipijnenalgemene informatie Filipijnenalgemene informatie Filipijnenalgemene reis informatie Filipijnen

Algemene informatie


reis informatie Filipijnen
De eilandengroep die samen de Filipijnen vormen zijn ruim 7 maal zo groot als Nederland en ruim 9 maal zo groot als België. Dan heeft u een beeld van de omvang van dit land. We hebben het al eerder gezegd: het bestaat uit zo'n 7600 eilanden. De twee grootste eilanden, Luzon en Mindanao, beslaan twee derde van de oppervlakte.

Het is niet zo gek dat, gezien de omvang van wat nu de Filipijnen zijn, er aanvankelijk slechts losjes georganiseerde leefgemeenschappen neerstreken langs rivierdelta's en aan zee. En alhoewel historici nu denken dat sommigen van die gemeenschappen in de loop van die tijd tot goed aangestuurde staten uitgroeiden (zoals de Caboloan, die veel zaken deden met Japan en China en hun tanden zwart verfden omdat ze niet op dieren wilde lijken, of later de sultanaten van Sulu en Maguindanao, die de Islam naar de eilanden brachten), kregen de Filipijnen pas echt vorm door de komst van de Spanjaarden.

Nog altijd is de invloed van twee buitenlandse mogendheden nadrukkelijk herkenbaar in de hedendaagse Filipijnse samenleving. Die van de Spanjaarden en de Amerikanen.

Het was de Spanjaard Miguel López de Legazpi die in 1565 op Cebu de eerste Europese nederzetting stichtte, feitelijk het begin van de Spaanse kolonisatie. Omdat er weinig nationale structuur was, hadden de politieke wetten die de Spanjaarden uitvaardigden veel invloed. Ze creëerden een overkoepelende machtsorganisatie, eentje die leidend was in de verspreiding van het christendom. Deze Spanjaard liet ook een fort bouwen in Maynila (Manila) en verjoeg de lokale moslimleider (die geen steun kreeg van andere islamitische staten in de regio). Er werd nog een behoorlijk potje oorlog gevoerd tussen moslims en christenen, die de Spanjaarden in hun voordeel beslisten.

De Spanjaarden brachten organisatie en wetgeving, stichtten universiteiten en beroepsonderwijs, introduceerden de Gregoriaanse kalender en brachten chocolade en ananas vanuit Zuid-Amerika naar de Filipijnen.

De Filipijnen waren ruim 300 jaar lang een Spaanse kolonie tot de archipel in 1898 aan het eind van de Spaans-Amerikaanse oorlog in handen kwam van de Amerikanen. Hoewel de Filipijnse revolutionaire beweging vanaf 1872 mede door Andrés Bonifacio, later de vader van de Filipijnse revolutie genoemd, betekenis kreeg, werd pas onder leiding van Emilio Aguinaldo op 12 juni 1898 de onafhankelijkheid uitgeroepen. Aanvankelijk trokken revolutionairen en Amerikanen op tegen de Spanjaarden. Pas toen bleek dat de Amerikanen niet zomaar van plan waren de Filipijnen aan lokaal gezag over te dragen, kwamen de twee bondgenoten tegenover elkaar te staan. Het Amerikaanse leger was oppermachtig maar kreeg geen greep op een Filipijnse guerrilla opstand. FILIPIJNEN ! Exclusieve Green Wood Travel Privé reizen.
UW VOORKEUR BEPAALT DE REIS !


Net als in Nederlands-Indie veranderde de Tweede wereldoorlog de verhoudingen definitief. De Filipijnen werden door Japan bezet. Pas na de oorlog, toen de Amerikanen terugkeerden naar de Filipijnen werd in goed overleg besloten dat de Filipijnen onafhankelijk zouden worden. Dat gebeurde in 1946.

Bekend, of berucht, zo u wilt, is president Ferdinand Marcos (al is het maar om de exorbitante schoenencollectie van zijn vrouw Imelda). Marcos werd in 1965 gekozen tot president en in 1969 herkozen. Hij profiteerde als katholiek van de nimmer aflatende strijd tegen eilanden met een overwegende moslim populatie zoals Mindanao, waar men in sommige delen van het eiland tot op de dag van vandaag strijd voor onafhankelijkheid voert. Standvastige (deels communistische) oppositie en wetteloosheid deden Marcos in 1972 de dictatuur uitroepen. Marcos noemde het verhullend de weg naar een 'New Society'. Duizenden doden (die vaak opzichtig op straat werden achter gelaten om het volk schrik aan te jagen), verdwijningen en martelingen verder, kwam pas in 1986 onder druk van de Verenigde Staten een eind aan de macht van Marcos.

De Filipijnen bestaan uit duizenden bergachtige eilanden, vaak ontstaan uit vulkanen en rijkelijk bekleed met tropisch regenwoud en bossen. Mount Apo, een potentieel actieve vulkaan, ligt op het eiland Mindanao en is met 2954 meter de hoogste berg van de Filipijnen. Apo is niet de enige vulkaan met potentie, er zijn er meer (Mayon, Mount Pinatubo en de Taal Vulkaan). De Kanlaon Vulkaan is de actiefste, sinds 1966 al 25 keer uitgebarsten.

De Cagayan River op Luzon is met ruim 500 kilometer de langste rivier van het land.

Bevolking


reis informatie Filipijnen
In totaal wonen er op de Filipijnen zo'n 109 miljoen mensen. Daarmee is het qua inwonersaantal nummer 13 op de wereldranglijst.

Manila is de hoofdstad en de grootste stad van het land. Officieel maakt Manila onderdeel uit van de economische regio Metro Manila, tevens het regeringscentrum. Metro Manila bestaat uit 17 zelfstandig aangestuurde delen, allemaal met een eigen burgemeester.

Het grootste onderdeel van Metro Manila is Quezon City (dat qua inwonersaantal het officiële district Manila nog overtreft en van 1948 tot 1976 de hoofdstad van de Filipijnen was). Manila (het 'capital district') en Makati (het moderne westerse deel van Manila) liggen aan de zuidkant tegen Quezon City.

Eerlijk gezegd zult u er in de praktijk allemaal weinig van merken, het gaat naadloos in elkaar over. Wij noemen het allemaal gewoon Manila.

Alleen al in de metropool Manilla wonen ongeveer 14 miljoen mensen. Dat zult u merken als u naar Manila gaat, want in geen enkele andere stad ter wereld wonen zoveel mensen op zo weinig vierkante meters. Dat zal voorlopig niet beter worden, er komen in het hele land jaarlijks anderhalf miljoen nieuwe Filipijnse wereldburgers bij.

Er zijn zo'n 175 verschillende etnologische achtergronden bij elkaar gebracht op de Filipijnen, waarvan de Visayan en de Tagalog de grootste groepen zijn.

Filipino (ook wel Tagalog genoemd) is de eerste taal, maar er wordt overal goed Engels gesproken. Dat is nog steeds een officiële taal op de Filipijnen. 19 regionale talen hebben ook een officiële status.

Religie


reis informatie Filipijnen
Ruim 80 procent van de bevolking is volgeling van de Rooms-Katholieke kerk en het land is daarmee na Brazilië en Mexico het grootste katholieke land ter wereld en bovendien het enige overwegend katholieke land in de regio.

Zo'n 11 procent van de Filipino's is protestant en een kleine 6 procent is moslim. De protestanten vindt u vooral in het noorden van Luzon en in het zuiden van Mindanao. De moslims leven vooral op Mindanao en op de eilanden die daar in de buurt liggen.

Het christendom is overigens niet de officiële religie van de Filipijnen, want officieel is het land seculier.

Klimaat en weer


reis informatie Filipijnen
De Filipijnen hebben een tropisch klimaat, dat wordt gekarakteriseerd door een hoge gemiddelde temperatuur, een hoge luchtvochtigheid en overvloedige regenval. Een airconditioned hotel is dan ook geen overbodige luxe (hoewel het natuurlijk ook zonder airconditioning kan, want de meeste Filippino's leven -en werken- zonder airconditioning).

Van maart tot en met mei is het in grote delen van de Filipijnen erg warm. Daarna valt van juni tot oktober in grote delen van het land veel regen als gevolg van de moesson. Het regent dan wel vaak, maar meestal korte, heftige buien, waarna het weer droog -en warm- wordt, maar vaak wel met een hoge luchtvochtigheid.

Van november tot en met februari is het op veel plekken juist droger en koeler. De warmste maand is mei en de koelste maand januari. De gemiddelde temperatuur op zeeniveau is 26,6° Celsius, maar in de bergen is de gemiddelde temperatuur lager.Internet en telefonie


reis informatie Filipijnen
Filipino's zijn digitaal de actiefste mensen ter wereld. Volgens onderzoek besteden ze minimaal tien uur per dag op hun smart phone. De concurrentie doet haar best, maar in de Filipijnen zitten ze vaster aan hun telefoon dan waar dan ook elders.

De Filipijnen beschikken over een fatsoenlijk digitaal netwerk, maar dat wil niet zeggen dat het overal even goed is en net zo snel als thuis. Google, Instagram, Facebook, YouTube en Twitter zijn net zo populair als in Nederland of België.

Dat er redelijke tot goede netwerken zijn betekent dus dat gratis bellen via Whatsapp, Messenger, Skype, Line of FaceTime dus prima mogelijk is. In de grote steden en op de meeste plaatsen op de Filipijnen is er een netwerk beschikbaar. De meeste hotels, coffeeshops en restaurants bieden gratis WiFi.

Het is handig om al bij aankomst op het vliegveld een prepaid-pakket aan te schaffen. Grote en goede aanbieders (Globe, Smart) zijn op alle grote vliegvelden te vinden. U kunt bijna overal bij kleine winkeltjes of in winkelcentra een lokale simkaart kopen.

Controleer thuis, voordat u op reis gaat, wel even of uw telefoon simlock vrij is. Dat wil zeggen, of er een andere simkaart wordt geaccepteerd dan de kaart die er al in zit.

Om vanuit de Filipijnen naar Nederland te bellen toetst u +31 (of 0031) en voor België +32. Daarna het kerngetal zonder 0, gevolgd door het abonneenummer. U kunt altijd bellen met uw eigen Nederlandse simkaart, maar dan zijn de kosten aanzienlijk hoger dan in Nederland of met een tijdelijke lokale simkaart.

Eten en drinken


reis informatie Filipijnen
De Filipijnse keuken is niet de beroemdste in de regio. Eerlijk is eerlijk, de Filipijnen leggen het af tegen de meeste andere landen in deze regio, als het om het bedienen van smulpapen gaat. Wat voor veel mensen in ieder geval een geruststelling is, is dat er op de Filipijnen niet heel erg pittig wordt gegeten.

Een ding is zeker: ze houden van vlees. Neem 'lechon', dat niks anders is dan varken aan het spit. 'Longganisa' zijn Filipijnse worstjes, 'adobo' is kip of varkensvlees in een rijke saus van knoflook, olie, azijn en sojasaus, of 'tapa', gepekeld vlees van het lam, varken, rund of zelfs paard. Onmisbaar bij elke maaltijd is de rijst.

'Pulutan' (letterlijk: iets oppakken) is populair, het stamt af van de Spaanse tapas. In goed Nederlands: finger food.

Op straat, in de bussen en op busstations verkoopt men gekookte eieren, genaamd 'balut'. Dit zijn bebroede eenden eieren, waar een embryo kuiken in zit! Pinoys eten dit als een energizer. Lekker en ook goed voor het uithoudingsvermogen is het alom verkrijgbare tropische fruit. Het aanbod is enorm, zoals bananen, mango's, watermeloenen, lychees, ramboetans en nog veel meer.

Wat opvalt is dat de invloeden overal vandaan komen, uiteraard uit Spanje en de Verenigde Staten (die het ooit op de Filipijnen voor het zeggen hadden), maar ook India en China ('lumpia'), Maleisië en Indonesië hebben hun invloed.

Drinkwater is overal in flessen verkrijgbaar; water uit de kraan is niet voor consumptie geschikt, wel voor het poetsen van uw tanden. Op hotelkamers wordt bijna altijd gezorgd voor (gratis) flessen drinkwater.

Cultuurschok


reis informatie Filipijnen
Op de Filipijnen is familie belangrijk. Daarin verschilt het niet van andere Aziatische landen. Familie gaat voor alles, en is vaak ook de basis om financieel en maatschappelijk op terug te vallen.

Omgangsvormen zijn belangrijk. Boos worden, de stem verheffen, driftig worden, werkt contraproductief. De Filipino tegen wie u 'te keer gaat' gaat op slot. Dan weet u zeker dat u niet bereikt wat u wilt. Rustig blijven en uitleggen dat er geen bed op uw hotelkamer staat duurt langer, maar nachtrust is gegarandeerd.

Gezichtsuitdrukking verklaart veel. Een opgetrokken wenkbrauw betekent soms gewoon 'hallo', zonder dat dat gezegd wordt.

Zet uw ellebogen niet op tafel als u eet. Dat wordt als onfatsoenlijk ervaren. Niet als gast opstaan voordat de anderen van tafel gaan. Ga bij een Filipijnse familie niet per ongeluk aan het hoofd van de tafel zitten.

Lokaal wordt het eten nog met de hand gegeten. Neem het tussen de vier vingers van uw hand en duw het met uw duim uw mond in. Niet in de handpalm leggen, dat is niet netjes.

De meeste Filipino's komen nooit op tijd. Een half uurtje later dan afgesproken komen is heel normaal. Maar ben niet verbaasd als de afgesproken tijd toch vooral als bevestiging geldt dat u elkaar gaat zien. Op een gegeven moment, ergens.

Lopen? Nee dank u. Filipino's rijden nog liever twee uur rondjes dan dat ze parkeren en driehonderd meter moeten lopen.

Acclimatiseren


Door het tijdverschil van zes (zomer) of zeven (winter) uren, hebben veel Europese gasten last van jetlag. Probeert u zich na aankomst zo snel mogelijk aan te passen aan de lokale tijd.

Ga bij aankomst overdag hooguit vier uur slapen. Vertrek ontspannen uit Nederland en probeer het tijdsverschil met Nederland zo snel mogelijk te overbruggen.

Naast het tijdsverschil is ook sprake van een stevige verandering van klimaat. Pas uw tempo in het begin aan, drink de koude drankjes niet te snel. Wees voorzichtig met de (felle) zon!

Fooien


algemene informatie Filipijnen
De meeste mensen op de Filipijnen zijn arm en verdienen een laag salaris. Alhoewel op de Filipijnen een fooi niet automatisch verwacht wordt, is een fooitje niet alleen welkom, voor sommige mensen in hotels en restaurants maakt het het verschil tussen een goede en een slechte dag.

Veel restaurants op de Filipijnen rekenen een service charge. U hoeft dus niet extra te tippen. Wilt u dit toch doen, dan is 20 tot 50 peso een keurige tip.

De lokale bevolking rondt na een taxirit het bedrag naar boven af.

Ook voor gidsen geldt dat 10% een redelijke fooi is. P20 of P50 is een gangbare tip voor iemand die uw koffer naar uw kamer draagt. Dat klinkt als weinig, maar weet dat veel van deze mensen verder weinig verdienen en P50 voor hen een aanzienlijke bijdrage is.

Feestdagen en festivals


algemene informatie Filipijnen
Elk jaar worden in de Filipijnen omvangrijke festiviteiten georganiseerd, die bekendstaan als Barrio Fiestas en waarmee de beschermheilige van de plaats, het dorp of de regio wordt geëerd.

Ook zijn er oogstfeesten. Een festival wordt gevierd met kerkelijke ceremonies, straatparades, vuurwerk, schoonheid- en danswedstrijden en hanengevechten.

Elk dorp heeft wel een eigen festival. Enkele grote en bekende Filipijnse festivals, die alle drie in januari worden gevierd, zijn het Ati-Atihan festival in Kalibo, Sinulog in Cebu City en Dinagyang in Iloilo City.

Ook erg bekend is het Feest van de zwarte Nazarener, waarbij elk jaar op 9 januari honderdduizenden gelovigen een zwart beeld in een massale processie door de straten van Manilla naar Quiapo Church dragen.

Het Masskara Festival, het festival van de maskers, wordt elk jaar in de derde week van oktober gevierd in Bacolod. Geboren vanuit de gedachte dat er meer gelachen moest worden, is dit enigszins op het Braziliaanse carnaval lijkende festival, waarbij kleurrijk uitgedoste feestvierders grote maskers dragen. Er is een optocht, er zijn speciale sportwedstrijden, concerten en miss-verkiezingen.

Mocht u tijdens uw verblijf op de Filipijnen in de gelegenheid zijn een festival mee te maken dan is dat zeker aan te raden. Wij verstrekken u graag meer informatie hierover.

<< Sri Lanka voorbereidingen Doi Ithanon National Park >>