Tel:NL 070 250 0062
THAI 66 (0)2 105 4614
Mij Reisplan

Thailand - West-Thailand informatie

West-Thailand komt niet automatisch op het netvlies van veel reizigers. Natuurlijk, er zijn er die naar Kanchanaburi gaan of naar Hua Hin, maar wie de moeite neemt om even naar dit deel van Thailand te kijken, ontdekt niet alleen dat er verrassend veel te zien is, maar ook dat het een opvallend gevarieerd aanbod heeft, van jungle tot strand, van kleine Birmees-Thaise nederzettingen tot bijzondere grotten en watervallen. West-Thailand heeft meer te bieden dan menig ander land in z'n geheel.THAILAND ! Exclusieve Green Wood Travel rondreizen

In het westen grenst het in zijn geheel aan Myanmar, vandaar dat we het over Birmees-Thaise nederzettingen hebben. Op sommige plaatsen zijn de verschillen hier klein. Ga maar eens kijken in Sangkhlaburi (en bij de Three Pagodas Pass). Ten oosten vloeit deze regio geruisloos over in centraal Thailand, en als dat ophoudt in een kuststrook aan de Golf van Thailand. Een strook zee en strand die zich ogenschijnlijk eindeloos voortzet in Zuid-Thailand.

Qua natuur is dit gebied in drie delen op te splitsen: bergen, valleien en kust. Er zijn over de hele lengte van West-Thailand enorme meren en waterreservoirs, die laatsten ontstaan door de bouw van stuwdammen. Vaak met elkaar verbonden door de rivieren die het land hier doorsnijden.

Blader eens rustig door de locaties die hieronder worden genoemd en ontdek hoe gevarieerd dit deel van Thailand is. De natuur heeft hier nog zeggenschap, de mens is ondergeschikt. De grootste waterval van Zuidoost-Azië, de rivier de Ping, het grootste kunstmatig meer van Thailand, handenvol nationale natuurparken, spectaculaire grotten en honderden kilometers strand. Maak uw borst maar nat, dit is West-Thailand.

Foto's:

west thailand informatie rondreiswest thailand informatie thailand ticketswest thailand informatie thailand ticketswest thailand informatie thailand ticketswest thailand informatie thailand ticketswest thailand informatie rondreiswest thailand informatie thailand ticketswest thailand informatie thailand ticketswest thailand informatie rondreis

Ratchaburi


west thailand informatie rondreis
Ratchaburi is een verrassing voor velen. Een onbekend cadeautje, maar spectaculair als het is uitgepakt. Voor zover reizigers in dit gebied komen is het doel de beroemde drijvende (toeristen) markt Damnern Sadoeak.

Meestal bezocht vanuit Bangkok, ook al ligt de markt zo'n 90 kilometer buiten de hoofdstad. Hier wordt het beeld van de klassieke Thaise drijvende markt met verve in leven gehouden. U kunt er lekker eten, veel foto's nemen, een boottochtje maken of souvenirs aanschaffen.

Authentieker is op zaterdag en zondag de Thais-Chinese Lau Tak Lak markt, die iets verderop ligt.

Khao Ngu Stone Park (foto) is een park met woeste kalkstenen rotspieken, grotten met boeddhistische wandschilderingen en een flink meer. U kunt er heerlijk wandelen of de speciaal aangelegde houten promenade. Met wat geluk ziet u er apen. Mensen die wat meer uitdaging nodig hebben kunnen er rotsklimmen.

Hua Hin


west thailand informatie rondreis
Zo'n honderd jaar geleden, toen al die prachtige eilanden en stranden van Thailand nauwelijks op bezoek mochten rekenen, werd de spoorweg tussen Bangkok en Hua Hin voltooid. Dat spoor bracht leden van de koninklijke familie naar de badplaats, toen nog vooral een dorp van vissers.

Prins Krom Phra Naresworarit liet wat huizen aan zee bouwen en noemde het strand ernaast Hua Hin. Zonder het zich waarschijnlijk te realiseren, startte de prins zo de toekomst van Hua Hin als vakantieoord. Koning Rama VII bouwde er een zomerpaleis, dat later de naam 'zonder zorgen' kreeg. In de voetsporen van de koninklijke familie volgde de Thaise upper class uit Bangkok als vanzelf. Thailands eerste badplaats was een feit.

Hua Hin ligt op minder dan 200 kilometer van Bangkok en is voor veel inwoners van Bangkok de perfecte locatie voor een lang strandweekend. Want dat strand is de grootste attractie die Hua Hin te bieden heeft. Maar liefst vijf kilometer lang, afhankelijk van de getijden met meer of minder zand. Nooit overdreven druk, hier en daar komt een kind op een pony voorbij. Je ziet er pootjebaders en wandelaars, misschien nog wel meer strandwandelaars dan zwemmers. Het is drukker rond het centrum van Hua Hin, maar heeft een perfecte rust als u de moeite neemt wat verderop te gaan kijken.

Khao Takiab, betekent letterlijk 'chopstick berg', maar staat vooral bekend als 'monkey mountain'. Dat laatste omdat er veel apen op de opvallende en uit de kluiten gewassen rots leven. De rots verfraait niet alleen het zicht vanaf het strand, maar biedt ook een prachtig uitzicht over de omgeving. Om het allemaal nog mooier te maken, ligt er op de heuvel een tempel. Wie naar boven wil, begint bij de trappen, herkenbaar aan de grote bel.

Meer weten? Kijk op Hua Hin 10++ Tips.

Kanchanaburi


west thailand informatie rondreis
Wie in Kanchanaburi is kan niet om de brug over de rivier de Kwai heen. Beroemd vanwege de gelijknamige film. Het was een van de bruggen van de Japanse dodenspoorlijn naar Birma die de Geallieerden probeerden te vernietigen. Nu een herinnering aan zwarte dagen.

U kunt ook een treinrit over deze Birma dodenspoorlijn maken. Het is een schitterende tocht over het beruchte traject langs de Kwai, nog altijd over houten viaducten.

Bezoek de Kanchanaburi Erebegraafplaats. Hier rusten bijna zeven duizend Nederlandse- en andere Geallieerde krijgsgevangenen die omkwamen tijdens het werk aan de Birma dodenspoorlijn.

De Erawan watervallen bestaan uit zeven helderblauwe waterterrassen waarin u kunt zwemmen. Ook geschikt voor een wandeling langs de verschillende niveaus of een rustmoment om te picknicken.

GREEN WOOD TRAVEL TIP - Hell Fire Pass. "Als je 's nachts van bovenaf de pas in kijkt, ziet het eruit als de hel van Dante", schreef een krijgsgevangene die de gruwelijkheden overleefde. Zo kreeg deze pas zijn naam. Hier dwongen de Japanners de krijgsgevangenen onder onmenselijke omstandigheden tot extreme werkuren. In een berg moest een pas voor een treinspoor worden uitgehakt, maar materiaal om mee te werken was er nauwelijks. De hitte, een gebrek aan voedsel, ziektes en een meedogenloze overheerser kosten velen het leven.

Pranburi en Khao Sam Roi Yot


west thailand informatie rondreis
Niet veel mensen kennen Praburi en dat is jammer. Pranburi is een rustige plaats met prachtige stranden. Het ligt aan de Golf van Thailand, ten zuiden van Hua HIn. Het is een geschikte uitvalsbasis voor tochten naar het park van de driehonderd pieken, Khao Sam Roi Yot National Park.

Dit enorme natuurgebied omvat land en zee; eilanden, mangrove gebieden, moerassen, grotten en de kalkstenen rotsen langs de kust, die soms verstopt lijken te liggen onder een dikke laag groene begroeiing.

Volgens de legende strekt de zee zich ooit ver uit over het land om zich daarna deels terug te trekken. Een achtergebleven boot met 300 man erop bleef achter. Elk van die mannen kwam op een afzonderlijk eiland terecht. Vandaar: berg met de driehonderd pieken. Denk er het uwe van, maar belangrijk is de schoonheid van dit nationale park. Het eerste nationale (maritieme) park in Thailand aan de kust. Het bestaat uit ongeveer driekwart land en een kwart water. De hoogste rotspieken komen tot 600 meter, een veilige hoogte voor een diverse vogelpopulatie. Er valt hier veel te zien.

GREEN WOOD TRAVEL TIP - Bijzonder is de mystieke Phraya Nakhon Grot. Beeldvanger is het geel-groene paviljoen in de centrale open ruimte van de grot. Het staat er sinds 1890 en -alhoewel ogenschijnlijk in de vrije ruimte- kost het aardig wat klimwerk om er te komen. Een rotstrap van 430 meter leidt naar de eerste grot. Die moet u door, dan over de 'brug van de hel' naar de tweede grot. Daar staat het paviljoen. Alleen voor doorzetters dus (en de mensen die tijd hebben en een goede conditie).

Umphang


west thailand informatie rondreis
De omgeving van Umphang, al bijna Myanmar, is vooral ruig oerwoud. Er leven hier nog traditionele bergstammen, als de Karen, de Hmong en Meo.

Thi Lo Su Waterval. In de taal van de Karen betekent het simpelweg' de grote waterval'. Een betere naam hadden ze niet kunnen bedenken. Het is de grootste in Zuidoost-Azië, de op vijf na grootste van de wereld en zeker ook een van de mooiste. Vanaf 900 meter boven zeeniveau hoogte stort het water naar beneden (de werkelijke waterval is 200 meter diep). U kunt een verfrissende duik nemen in een van de lager gelegen terrassen van de waterval. Het hele jaar door is de omgeving van de waterval bedekt met groene mossen en varens. Naast de waterval ligt een natuurlijke warme bron.

In de omgeving zijn grotten, andere watervallen en kunnen jungletreks worden gelopen. Kijk op: Umphang Jungle Safari.

Tak


west thailand voorbereidingen mooie plekken
Zo'n tweeduizend jaar geleden was Tak een klein koninkrijk, dat later op werd genomen in het Sukhothai koninkrijk, al valt van die geschiedenis nu niet veel meer van te herkennen. Kenmerkend voor wat nu de provincie Tak is, zijn natuurparken en een dam in de rivier de Ping.

Het meer dat door de aanleg van de dam is ontstaan is 300 vierkante kilometer groot en daarmee het grootste van Thailand. De dam is vernoemd naar koning Bhumibol.

Taksin Maharat National Park (met de grootste boom van Thailand), Namtok Pha Charoen National Park, Lan Sang National Park en Khun Phawo National Park liggen allemaal in Tak. Het geeft een beeld van hoe de natuur hier overheerst. De parken vormen bij elkaar een van de grootste natuurlijke oerwouden van Zuidoost-Azië.

Mae Sot is (relatief gezien, het is geen Bangkok) de drukst bezochte plaats in de provincie Tak. Er leven nog veel bergstammen. Die treffen elkaar op de Hilltribe Market, waar groente en fruit, kleding en andere noodzakelijke spullen worden verhandeld. De best bezochte tempel is Chao Por Phawo Shrine, iets buiten het stadje, en met een fraai uitzicht.

Sangkhlaburi


west thailand voorbereidingen mooie plekken
Ga bij de beroemde brug van Sangkhlaburi zitten en laat de wereld die zich voor je ontspint rustig op je afkomen. Het is ontspannend en fascinerend. Dit kun je met recht een andere wereld noemen. Myanmar en Thailand kruisen elkaar hier, er is volop leven op de rivier en er wordt druk geschuifeld over de brug, die niet alleen Thai en Mon met elkaar verbindt, maar ook zelf een verhaal heeft.

De brug, helemaal van hout, is gebouwd door de Mon, een van de Birmese minderheden die hier al eeuwen leven. Het is met 850 meter de langste houten brug in Thailand en de op een na langste ter wereld (de beroemde U Bein brug in Mandalay is de langste). In de ochtend hangt er vaak een mist over het water, in de avond speelt de ondergaande zon prachtig met het licht.

GREEN WOOD TRAVEL TIP - Maak een tochtje per boot naar de gezonken tempel. Het kost je een uurtje maar je ziet de omgeving even vanaf de Songaria rivier en de tempel, die is weggezakt in het water van het Vajiralongkorn Meer nadat er een dam was gebouwd. Het is het laatste wat nog te zien is van de oude stad die hier lag.

De Three Pagodas Pass, een kilometer of 20 buiten Sangkhlaburi, vormt de grens tussen Myanmar en Thailand. Er staan drie kleine witte pagodas, er is een markt en een mooi uitzicht over de heuvels.

Cha Am


west thailand voorbereidingen mooie plekken
Cha Am is het 'fraaie zusje' van Hua Hin en ligt op 25 kilometer afstand. Het is rustiger en heeft 7 kilometer strand, een lange boulevard, gestoffeerd met hoge pijnbomen, en met de nodige restaurantjes en winkeltjes.

Aan het einde vindt u een vissershaven met tal van seafood restaurantjes. Toch valt de avond niet noodzakelijk vroeg in Cha Am. Veel studenten en jonge Thai uit Bangkok zoeken in Cha Am de vrolijkheid van het weekeinde op. Dat bestaat uit bananenboten en hier en daar een strandparty.

Prachuap Khiri Khan


west thailand voorbereidingen mooie plekken
Prachuap Khiri Khan, aan de Golf van Thailand, is de smalste provincie van Thailand en wordt in het noorden begrensd door Phetchaburi en in het zuiden door Chumphon.

Hua Hin is de bekendste badplaats van deze provincie maar als u wat verder naar het zuiden gaat vindt u prachtige stille stranden en romantische baaien zoals in Pranburi en Baan Grood. Ook het indrukwekkende Khao Sam Roi Yot nationale park, dat de grootste zoetwater moerassen van Thailand omvat, ligt hier.

De gelijknamige provinciehoofdstad is ook zeker de moeite waard en absoluut niet toeristisch, dat wil zeggen weinig buitenlandse toeristen, want de Thai weten dat het hier prima toeven is.

In het oogt springt hier (letterlijk) de Thammikaram Worawihan Tempel die van heinde en ver te zien is op een heuvel. De klim naar boven is de moeite waard voor het uitzicht, al worden sommige mensen (soms terecht) afgeschrikt door de honderden apen die hier leven (en best uw zonnebril willen hebben).

GREEN WOOD TRAVEL TIP - Klein maar fijn is de teakhouten Wat Ao Noi Tempel, met onder meer een liggende boeddha in een grot. De tempel wordt beschermd door een 'naga' slang. Ga niet alleen voor de tempel, ook de omgeving is hier zeer de moeite waard.

Phetchaburi


west thailand voorbereidingen mooie plekken
De provincie Phetchaburi wordt zo'n beetje voor de helft opgeslokt door het regenwoud van het Kaeng Krachan National Park, waar het goed wandelen is en waar u kunt kamperen. Is regenwoud niet uw ding? Geen probleem, de provincie ligt ook aan de Golf van Thailand. Strand is dus in overvloed voorradig.

Kaeng Krachan National park is met bijna 3000 vierkante kilometer het grootste nationale park van Thailand. En dat zegt wel wat want Thailand heeft meerdere enorme natuurparken waar moeder natuur nog ongestoord haar gang kan gaan, waar zeldzame planten groeien en soms nog wilde olifanten leven.

Het park is een Walhalla voor vogelliefhebbers. Er zijn meer dan 400 verschillende soorten gespot (waaronder 7 soorten van de opvallende neushoornvogel, maar ook adelaars). Dat is het hoogste aantal van alle nationale parken in Thailand. Er leven bijna 60 verschillende soorten zoogdieren en 300 soorten vlinders. Alhoewel in kleine hoeveelheden zijn er luipaarden gezien, maar ook herten, beren, makaken, gibbons, slangen, jakhalzen en wilde olifanten.

Het stadje Phetchaburi zelf (of Phetburi, zoals de meeste Thai het noemen) heeft een lang verleden en speelde een strategische rol tijdens de hoogtijdagen van het Khmer rijk, Sukhothai en Ayutthaya. Veel van de tempels die in die tijd werden gebouwd bestaan niet meer, maar sommige kleinere nog wel.

GREEN WOOD TRAVEL TIP - Phra Nakhon Khiri, ook bekend als Khao Wang (het paleis op de berg) is een kleine historisch paleis dat gebouwd is door de Thaise koning Rama IV. Het staat op een heuvel en biedt dus ook een mooi uitzicht.

Kamphaeng Phet


west thailand voorbereidingen mooie plekken
Ook Kamphaeng Phet gaat ver terug in de geschiedenis. Het ligt dicht tegen de grens met Myanmar, dus werd het al honderden jaren geleden (ruim 700 om wat preciezer te zijn) ingezet in de verdedigingslinie van het Sukhothai koninkrijk.

De betekenis van de naam is dan ook zoiets als 'muur, zo hard als diamant' of 'het sterke fort'. Die verdedigingsmuren bestaan nog grotendeels en vormen nu het oude stadsdeel van Kamphaeng Phet.

Het stadje ligt aan de rivier de Ping en heeft levendige markten. In de omgeving zijn warmwaterbronnen en watervallen te vinden in Khlong Lan en Mae Wong National Park.

Maar de belangrijkste reden om hier op bezoek te gaan is het Kamphaeng Phet Historical Park. Voor een deel ligt het binnen de slotgracht van de oude stad, en deels in het woud. Dit park laat zich goed ontdekken per fiets!

<< Sri Lanka voorbereidingen Bangkok - Rooftop Bars >>