Tel:NL 070 250 0062
THAI 66 (0)2 105 4614
Mij Reisplan

Doi Ithanon National Park

Doi Ithanon National Park is het dak van Thailand. Het ligt ten noorden van Chiang Mai, in het meest bergachtige deel van het land, waar de bergen een uitloper zijn van de Himalaya. Binnen de grenzen van het park ligt ook de hoogste berg van Thailand, Doi Ithanon, 2565 meter hoog.

Vroeger heette de berg Doi Luang, grote berg, maar omdat de laatste koning van Chiang Mai, Inthawichayanon, een natuurbeschermer avant la lettre was, die probeerde de enorme bossen en het berglandschap te beschermen, werd de berg na zijn overleden als eerbetoon naar hem genoemd.

Doi Ithanon National park bestaat sinds 1954 en was een van de eerste 14 nationale parken van Thailand. Inmiddels zijn er zo'n 150. Het hele gebied rond Doi Ithanon dat deel uitmaakt van het park beslaat zo'n 480 vierkante kilometer.

Naast bergen treffen bezoekers er 'evergreen' bos aan, in de lagere gebieden veel teakhouten- en dennenbossen en plankwortelbomen (een tropische Aziatische boom), en boven 1800 meter veel veenmossen.

Wat kan ik er doen?


Doi Ithanon National Park
Veel Thai komen naar Doi Inthanon National Park als er een lang weekeinde is of tijdens speciale feestdagen als het Thais Nieuwjaar in april. Dan kan het erg druk zijn en ontstaan er files naar het park. Iedereen wil dan lekker wandelen, pootjebaden en picknicken.

Er zijn enkele watervallen die de moeite waard zijn om te bezoeken. Sirithan Waterval is het gemakkelijkst te bereiken. De watervallen zijn uiteraard het leukst, net na de regentijd. Omdat ze in een rotsachtig gebied liggen, zijn ze niet geschikt om in te zwemmen. Een andere waterval is Wachirathan. Hier valt het water ongeveer 40 meter naar beneden.

Iets verder weg is de Siriphum waterval, maar die is -als u op het juiste moment van het jaar in het park bent- mooi omdat hier veel Sakura bomen groeien. In de eerste maanden van het jaar bloeien de Siamese Sakura bomen volop. De roze bladeren vormen een paar weken lang een prachtig en fotogeniek decor.

Tot slot noemen we nog de Mae Pan, met 100 meter waterval. Deze ligt wat verder van de hoofdingang en is omdat u een trek er naar toe moeten lopen (2 kilometer) wat minder populair bij lokale bezoekers. En misschien juist allemaal hierom wel juist leuk om te doen.

Populair is de top van de berg Doi Ithanon en het lopen van trails. Zie verderop.

Waar verblijf ik?


Doi Ithanon National Park
In het park kan worden gekampeerd. Er is een kampeerterrein op een paar honderd meter van de hoofdingang. U kunt ter plaatste kampeerspullen huren. Ook kunnen er bungalows worden gehuurd. Er is geen restaurant bij het kampeerterrein, maar er zijn meerdere restaurants in het park. Ook bij de waterval van Mae Pan is een kampeerterrein, maar hier kunt u geen spullen huren.

Doi Ithanon National park leent zich goed om als dagtrip vanuit Chiang Mai te worden ontdekt. Chiang Mai is en blijft geliefd bij veel reizigers. Ze vinden de noordelijke stad tussen de heuvels een verademing in vergelijking met Bangkok.

De oude hoofdstad van het Lanna koninkrijk is kleiner en dus rustiger en beter te overzien, de temperaturen zijn er prettiger. Centraal in Chiang Mai is de vierkante ooit ommuurde oude stad, waarvan de restanten gelukkig nog goed herkenbaar zijn. Binnen deze muren, maar zeker ook eromheen, is het een levendige bedoening. Er zijn genoeg dag- en avond markten om heerlijk overheen te struinen. Soms duikt daartussen ineens een tempel of een oude stadspoort op.

Hoe kom ik er?


Doi Ithanon National Park
Het park ligt op ongeveer 70 kilometer ten zuidwesten van Chiang Mai. Het park is met het openbaar vervoer te bereiken, maar, omdat er veel gebruik moet worden gemaakt van de lokale songthaew (een open vrachtwagen met twee banken achterin), gaat veel tijd op aan wachten. Bovendien: de afstanden binnen het nationale park zijn aanzienlijk. Een eigen auto met chauffeur is dus een goed alternatief.

U bent dan helemaal vrij om te gaan en staan waar u wilt, zonder zorgen over het Thaise verkeer en de Thaise rijstijl. Uw eigen en ervaren chauffeur brengt u veilig van A naar B. Hij stopt overal waar u maar wilt, zo lang als u wilt. Dat kan met de privé-chauffeur van Green Wood Travel.

De berg Doi Ithanon


Doi Ithanon National Park
De berg Doi Ithanon, met 2565 meter de hoogste van Thailand, vormt het figuurlijke middelpunt van het gelijknamige nationale park.

De meeste bezoekers gaan naar het beroemde en fraaie uitkiijkpunt op 5 kilometer onder de top. De twee stoepa's Phra Mahathat Naphamethanidon (gebouwd naar aanleiding van de 60e verjaardag van koning Bhumibol) en Nophamethanidon (gebouwd naar aanleiding van de 60e verjaardag van koningin Sirikit) zijn weliswaar de blikvangers, maar leggen het uiteindelijk af tegen het uitzicht over de natuurlijke omgeving. De zonsondergang is hier mooi om mee te maken.

Aan de voet van de berg liggen meerdere Hmong en Karen minderheden-dorpjes, bijna altijd met een marktje of restaurantjes met lokale specialiteiten.

Dieren


Doi Ithanon National Park
Van alle dieren die in Doi Ithanon national park leven springen de vogels het meest in het oog. Samen met het Kaeng Krachan National Park is Doi Ithanon de plek voor vogel liefhebbers.

Er leven hier meer dan 500 soorten vogels. U ziet hier mogelijk de Chinese Zaagbek, Merels, Donkere Roodmussen, Zwartkeellijsters of een Geelrugdikbek. Deze vogels leven in Thailand alleen in Doi Ithanon.

Ook vleermuizen hebben het goed naar hun zin in Doi Ithanon, er zijn meer dan dertig verschillende soorten aangetroffen. Er wonen ook wilde zwijnen, gibbons en herten. Natuurlijk worden er ook de nodige reptielen aangetroffen. Uniek is de Chiang Mai Dwarf Gecko, een gekko niet groter dan een vingerkootje, die leeft alleen hier.

Wandelen


Doi Ithanon National Park
Wandelen kan hier ook. Langs en door het regenwoud, met zicht op de rivieren en valleien, en af en toe een minderheden dorpje binnen handbereik. De Ang Ka Luang Nature Trail is een korte wandeltocht en gaat deels over speciaal hiervoor aangelegde houten wandelpaden. Het is er groen en vochtig, met veel woud en mossen.

Iets uitdagender is de Kew Mae Pan Nature Trail. Een kleine drie kilometer (onder begeleiding van een lokale gids) over goede wandelpaden over de bergrug met zicht over de omgeving. Deze trek is alleen in het droge seizoen geopend en dus dicht in de regentijd (van juni tot eind oktober). Veel georganiseerde wandeltochten komen ook in Hmong dorpjes, bij de twee stoepa's op het uitkijkpunt en bij een of meerdere watervallen.

<< Sri Lanka voorbereidingen Erawan National Park >>