Tel:NL 070 250 0062
THAI 66 (0)2 105 4614
Mij Reisplan

Myanmar voorbereidingen

Het is heerlijk om weg te mijmeren over de duizenden tempels in Bagan of de vissers op één been op het Inle Meer. Maar het is ook goed om u te informeren over belangrijke zaken als het visum en gezondheid. Vandaar dit informatiebulletin. Hebt u specifieke vragen die wij hier niet beantwoorden, wilt u meer informatie over Myanmar of de omringende landen, aarzel dan niet bel NL 070 250 0062, e-mail of chat met ons. Uw vragen zullen wij graag beantwoorden.
Om uw reis naar Myanmar tot een onvergetelijke gebeurtenis te maken, beschikt Green Wood Travel over een persoonlijke vertegenwoordiging in Yangon (Myanmar).

En, o ja, bereidt u er vast op voor dat de meest gestelde vraag aan u, de bezoeker, zal zijn: Where you from?

Foto's:

Myanmar informatie prijsgarantie Birma rondreisMyanmar informatie prijsgarantie Birma rondreisMyanmar informatie prijsgarantie Birma rondreisMyanmar informatie prijsgarantie Birma rondreisMyanmar informatie prijsgarantie Birma rondreisMyanmar informatie prijsgarantie Birma rondreisMyanmar informatie prijsgarantie Birma rondreisMyanmar informatie prijsgarantie Birma rondreisMyanmar informatie prijsgarantie Birma rondreis

Reisdocumenten en Visum


Myanmar land informatie reis
U moet vooraf een visum voor Myanmar aanvragen!

U kunt op verschillende manieren een visum voor Myanmar aanvragen:
1. Het E-Visum
2. Via de ambassade in Brussel of Berlijn
3. In Bangkok

Dat gaat zo:

1. E-VISUM
Vul het aanvraagformulier in via eVisa Myanmar. Op het moment van aanvraag moet uw paspoort nog minimaal 6 maanden geldig zijn. U dient een digitale recente kleuren pasfoto mee te sturen en moet per creditcard 50 US$ betalen voor de aanvraag. LET OP: Rabobank creditcards worden niet geaccepteerd.

U krijgt na ongeveer drie werkdagen per e-mail een bevestiging toegestuurd waarmee u toegang krijgt tot Myanmar. Na afgifte is deze 90 dagen geldig en geeft recht op een bezoek van maximaal 28 dagen. U kunt slechts 1 keer Myanmar binnen reizen. Niet vergeten die bevestiging af te drukken en mee te nemen!

Met de digitale bevestiging kan dat bij:
 • Yangon International Airport
 • Mandalay International Airport
 • Nay Pyi Taw International Airport
 • Tachileik Land Border Checkpoint
 • Myawaddy Land Border Checkpoint
 • Kawthaung Land Border Checkpoint
 • Tamu Land Border Checkpoint
 • Rih Khaw Dar Land Border Checkpoint

 • Wij adviseren u om uiterlijk 14 dagen voor vertrek alles afgerond te hebben. Ook voor kinderen dient u een E-visum aan te vragen.

  2. VIA DE AMBASSADE
  Nederlanders en Belgen kunnen dat doen in Brussel. Er is wel een honorair consulaat in Breda, maar die verstrekken geen visa.

  Ambassade van Myanmar , General Wahislaan 9, 1030 Brussel.
  Tel: 02-701-9380

  Openingstijden visum aanvraag: 10:00 - 12:00 uur. (maandag - vrijdag, niet op feestdagen)
  Ophalen visum kan van: 14:00 - 16:00 uur. (maandag - vrijdag, niet op feestdagen)

  Er is ook een ambassade van Myanmar in Berlijn.

  Wat heeft u nodig bij aanvraag via de ambassade?

 • Nationaal paspoort, minimaal nog 6 maanden geldig bij aankomst in Myanmar.
 • Aanvraagformulier
 • Twee recente gelijke kleurenpasfoto's van 4x6cm en niet ouder dan 6 maanden.
 • Naam van het hotel van verblijf en touroperator in Myanmar. Deze gegevens vindt u bij de te downloaden aanvraagformulieren.
 • Een retour ticket
 • Visumkosten 40 euro
 • U kunt het visum 5 (werk)dagen later ophalen (tussen 14.00 en 16.00 uur) met de bevestiging dat uw visum klaar is.

 • Visum is geldig voor een periode van 3 maanden vanaf afgiftedatum, met een maximaal verblijf van 28 dagen (kan niet verlengd worden.)

  Kijk voor actuele informatie over de aanvraag van een visum op de website van de Ambassade van Myanmar. U kunt via deze pagina ook actuele aanvraagformulieren downloaden.

  3. IN BANGKOK
  U kunt ook uw visum in Thailand aanvragen. Dat kan tussen 09.00 en 12:00 uur op werkdagen bij de ambassade van Myanmar. Het duurt meestal (en minimaal) drie werkdagen voordat u uw visum krijgt. Kosten: ongeveer 1600 Thaise Baht.

  Ambassade van Myanmar, 132 North Sathorn Road Bangkok 10500.
  E-mail: myanmarembassybkk@gmail.com

  Openingstijden: 09:00 - 16:30 uur. Voor visumaanvraag: 09:00 - 12:00 uur. (maandag - vrijdag) Niet op feestdagen in Thailand en Myanmar!
  Ophalen tussen 15:30 en 16:30 uur (maandag - vrijdag) Niet op feestdagen in Thailand en Myanmar!

  Wat heeft u nodig?
 • Nationaal paspoort, minimaal 6 maanden geldig bij aankomst in Myanmar.
 • Internationaal retourvliegticket.
 • Paspoort (met minimaal twee lege pagina's) meebrengen EN paspoortkopie.
 • Aanvraagformulier
 • Twee recente gelijke kleurenpasfoto's van 4x6cm en niet ouder dan 6 maanden.
 • Naam van het hotel van verblijf en touroperator in Myanmar. Deze gegevens ontvangt u bij boeking van Green Wood Travel.
 • De visumkosten bedragen ongeveer 40 euro per persoon. (Niet te verlengen en geldig voor 28 dagen.)
  Als u vroeg in de ochtend het visum aanvraagt dan kunt u meestal uw visum na twee werkdagen afhalen. U moet eerst entreenummers trekken voor uw visumaanvraag. Kom dus vroeg, omstreeks 07.30 uur, naar de ambassade.


 • Er is een Nederlandse Ambassade in Yangon.
  Open van maandag tot vrijdag van 08:30 tot 17:00 uur.
 • Telefoon: +95 1 2317575
 • Via WhatsApp. Stuur direct een WhatsApp-bericht. Of voeg het mobiele nummer +316 8238 7796 toe aan de contactlijst van uw smartphone en stuur de ambassade dan uw bericht.
 • Twitter via @247BZ


 • Geldzaken


  Myanmar land informatie reis
  De lokale munt is de kyat (uitgesproken als 'tsjat'). Voor een euro krijg je ongeveer 1.300 kyat, maar dat varieert natuurlijk. Er zijn biljetten van 1 tot 5000 kyat, munten zijn nagenoeg waardeloos. Kyat mogen niet worden ingevoerd of worden geëxporteerd. Langzamerhand wordt de kyat steeds gangbaarder als betaalmiddel.

  De Amerikaanse dollar wordt niet meer voor alles als tweede valuta gebruikt. Het spreekt voor zich dat afrekenen met de dollar in hotels, guesthouses en voor de aanschaf van tickets duurder is dan betalen met kyat.

  Ook pinnen gaat steeds beter. Op de meeste luchthavens (Yangon, Mandalay, Bagan en Heho) en in de grotere steden (onder meer Yangon, Mandalay, Bagan, Inle Lake, Kalaw) kan worden gepind met creditcards van Visa en MasterCard en vaak met bankpassen. Het maximale bedrag is 300.000 kyat (ongeveer 250 euro). De kosten bedragen ongeveer 5.000 kyat.

  Let er wel op dat uw pinpas ingesteld staat op pinnen buiten Europa (dat is geen standaardinstelling). Omdat niet alle pinautomaten altijd en overal goed werken is extra cash geld een verstandige optie. Grote (alleen niet gevouwen, onbeschadigde en 'niet bevlekte'!!) biljetten van 100 dollar of 50 of 100 euro leveren een betere koers op dan kleinere biljetten.

  Pas op met zwart wisselen. Birmezen benaderen toeristen vaak met de vraag 'change money?' Wees daar voorzichtig mee (vooral open en bloot op straat). Wisselaars smeren u mogelijk oude, ongeldige biljetten aan of doen alsof er iets mis is met uw dollars. Vraag dus altijd aan de gids om geld voor u te wisselen. Of wissel wat extra bij een bank in Yangon (waar geld wisselen het best gaat).

  Inentingen, malaria en knokkelkoorts


  Myanmar land informatie reis
  Voor Myanmar zijn geen inentingen verplicht. Inentingen tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht) en difterie, tetanus en polio (DTP) worden echter wel aangeraden.

  Vaccinatie met DTP biedt bescherming tegen difterie, tetanus en polio. Indien u na 1-1-1950 geboren bent en alle kindervaccinaties gehad heeft, volstaat 1 prik. U bent dan 10 jaar beschermd. Indien u de vaccinaties nooit ontvangen heeft, adviseert de GGD drie prikken.

  Hepatitis A (besmettelijke geelzucht) is een ontsteking van de lever, veroorzaakt door een virus. Het virus wordt overgedragen door met ontlasting besmet voedsel en drinkwater. Een complete vaccinatie tegen hepatitis A bestaat uit twee prikken. De eerste prik tegen hepatitis A geeft één jaar bescherming. Een tweede, na minimaal zes maanden, geeft een bescherming van zeker 30 jaar.

  De resistentie van malariamuggen tegen profylaxis is wereldwijd een groot probleem. Hoewel enkele toeristische gebieden malariavrij zijn, kent Myanmar ook risicogebieden. Vooral in bosrijke gebieden. De vroege verschijnselen van malaria zijn koorts, moeheid, hoofdpijn en spierpijn. Verder kunnen diarree, braken en hoesten met kortademigheid voorkomen.

  Een malaria-aanval kan erg op griep lijken. Denk daarom bij koorts of griep die langer dan twee dagen aanhoudt, aan malaria. Heeft u koorts tijdens uw reis in malariagebied of in de eerste maanden na thuiskomst? Laat dan altijd ook uw bloed onderzoeken op malaria. Malaria kan behandeld worden. Hoe sneller men begint met behandelen hoe groter de kans op herstel. Vraag de GGD of uw huisarts naar malariapillen.

 • Draag 's avonds en 's nachts bedekkende kleding; lange broek, lange mouwen, sokken.
 • Smeer de onbedekte huid in met een muggenmiddel met DEET. Slaap 's nachts onder een geïmpregneerde klamboe.
 • Zet de ventilator of airco aan: muggen hebben een hekel aan tocht en kou.
 • Draag lichte kleuren: muggen voelen zich aangetrokken tot donkere kleding.
 • Muggen prikken dwars door dunne broeken en sokken heen. Hoe ruimer de kleding zit hoe lastiger het voor de mug is om er door heen te steken en ook werkelijk in de buurt van je huid te komen.
 • Gebruik geen parfum of geurende deodorant of aftershave.

 • Handig om mee te nemen: klamboe en muggenmiddel met DEET (tegen malaria), Stopmiddel tegen diarree en ORS tegen uitdroging bij diarree en een koortsthermometer (meten is weten).

  In Myanmar kunnen muggen ook DENGUE (knokkelkoorts), CHIKUNGUNYA en/of ZIKA over brengen. Neem daarom preventieve maatregelen zoals muskietennetten, muggenolie en muggenwierook.

  Kijk voor een actueel advies over malaria, inentingen en vaccinaties voor Myanmar op deze website van de GGD.

  Geneesmiddelen


  Myanmar land informatie reis
  Wij raden u aan de geneesmiddelen die u eventueel gebruikt in voldoende mate mee te nemen. Mogelijk zijn deze in Myanmar niet verkrijgbaar. Neem voor de zekerheid ook een kopie van het recept mee. Wanneer u een speciaal doktersadvies heeft (bijvoorbeeld bij een allergie) is het raadzaam uw arts dit advies in het Engels te laten uitschrijven. Dit om taalproblemen bij een eventueel artsenbezoek te voorkomen.

  Ziekenhuizen met een geneeskundige zorg die te vergelijken is met Nederland kent Myanmar (nog) niet. Het land telt een paar particuliere klinieken met redelijke zorg in noodgevallen. In geval van ernstige ziekte of ongeval is medische evacuatie naar bijvoorbeeld Bangkok de beste optie. Een reisverzekering die dit dekt, is dus absolute noodzaak.

  Schaf voor medicijnen die zijn voorgeschreven door uw dokter (en alleen via de apotheek te verkrijgen zijn) een medicijnenpaspoort aan. Hierin staat welke medicijnen u gebruikt en wat de internationaal gebruikte stofnamen zijn. Zo'n medicijnenpaspoort is handig, bijvoorbeeld als uw medicijnen kwijtraken of op zijn, maar is geen officieel reisdocument. Het is niet voldoende om medicijnen die onder de Opiumwet vallen mee te mogen nemen, daarvoor is een officiële verklaring nodig.

  Reizen in de tropen vergt nogal wat van uw lichaam, een goede conditie is daarom belangrijk. Bekwame artsen en tandartsen zijn niet altijd gemakkelijk bereikbaar. Vandaar dat wij u aanraden voor vertrek zo nodig uw (huis-)arts te bezoeken voor een medische check-up. En laat de tandarts voor alle zekerheid uw gebit nakijken.

  Mocht u allergisch zijn of een bepaald dieet moeten volgen, wilt u dat ons dan voor uw reis laten weten. In de tropen moet u voorzichtig zijn met schaaf- en snijwonden; deze helen langzaam en kunnen makkelijk geïnfecteerd raken.

  Als u eenmaal in Myanmar bent, is het belangrijk om een basishygiëne in acht te nemen. Was meerdere malen per dag uw handen. Drink geen water uit de kraan en let op de kwaliteit van het drinkwater (gebotteld water is overal verkrijgbaar). Consumptie van rauwe vis, schaal- en schelpdieren, rauwe groenten, ijsblokjes en ongekookte melk is niet aan te bevelen. En nogmaals: drink water alleen uit flessen.

  Reisverzekering


  Myanmar land informatie reis
  Wij raden u aan om een reis-, medische-, annulering- en andere typen verzekeringen af te sluiten in Nederland of België. Deze soorten verzekeringen met gelijkwaardige werelddekking kunnen niet in Vietnam of Zuidoost-Azië worden afgesloten. Een goede reisverzekering is absoluut een vereiste.

  Heeft u reeds een reisverzekering, controleer dan of deze werelddekking biedt. Is dit niet het geval, laat uw huidige dekking dan uitbreiden. U bent anders niet verzekerd! Vergeet niet uw verzekeringsbewijs mee te nemen op vakantie.

  Kijk ook op onze VERZEKERINGSPAGINA voor meer informatie over de verschillende verzekeringen.

  Reisadvies


  myanmar reisadvies
  Hier vindt u het laatste Vietnam reisadvies van het MINISTERIE VAN BUITENLANDSE ZAKEN. Heeft u vragen over dit advies neem dan contact op met Green Wood Travel in Bangkok. Wij adviseren u graag.

  Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft ook een reisapplicatie voor smartphones en pads. Met deze app bent u goed voorbereid wanneer u naar het buitenland vertrekt. U krijgt bijvoorbeeld actuele reisadviezen en u hebt in geval van nood de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades in de wereld bij de hand.

  Downloaden
  De app is te downloaden in Google Play en de App Store.
  Download de app voor Android
  Download de app voor iPhone

  U kunt voor actuele reisadviezen ook Buitenlandse Zaken op TWITTER volgen.

  Bij calamiteiten of nood kunt u het Ministerie van Buitenlandse Zaken ook 24 uur per dag bereiken per Whatsapp (+31 6 8238 7796) of via TWITTER.

  Bagage


  Myanmar land informatie reis
  De ervaring leert dat u meestal te veel meeneemt. Vooral schoenen e.d. veroorzaken nodeloos ruimtegebrek en (over)gewicht. Een extra (jeans)broek en een korte broek of rok zijn meestal genoeg.

  Bedenk dat u naar een land gaat waar van alles te koop is en ook nog tegen lage prijzen. U komt in Myanmar niet snel onthand te zitten omdat u iets thuis heeft laten liggen. Denk wel aan b.v. een reservebril.

  U mag per persoon (economy class) maximaal 20 kilo bagage inchecken en één stuks handbagage van maximaal 7 kilo. Voor overgewicht betaalt u gemiddeld 30 euro per kilo, dus dat kan flink oplopen.

  Wij adviseren u tijdens uw reis het volgende mee te nemen in uw handbagage:

 • Geldige reisdocumenten en visa (indien nodig)
 • Uw reisbescheiden (e-ticket)
 • Contactgegevens verzekeraar
 • Contactgegevens van Green Wood Travel
 • Eventuele medicijnen voor gebruik tijdens de reis
 • Uw overige waardedocumenten en pinpassen


 • Vervoer naar Schiphol of een andere luchthaven


  Myanmar land informatie reis
  Zo'n zes miljoen reizigers maken elk jaar gebruik van de internationale luchthaven van Yangon. De 'oude' terminal wordt vooral gebruikt voor binnenlandse vluchten. De 'nieuwe' deel van het vliegveld, inmiddels tien jaar oud, is bestemd voor internationaal vliegverkeer. Toch wordt ook dit deel van het vliegveld nog steeds vernieuwd. De meeste internationale vluchten gaan naar Bangkok en Singapore. De andere internationale luchthavens in Myanmar zijn in Mandalay en in Nay Pyi Taw.

  Bij vertrek uit Myanmar moet er 20 US Dollar belasting worden betaald. Soms zit dit bedrag in uw vliegticket.

  Alhoewel het in Europa geen noodzaak meer is, is het verstandig uw binnenlandse vluchten en internationale vluchten 72 uur voor vertrek te herbevestigen. Naarmate meer maatschappijen e-tickets gaan gebruiken, zult u waarschijnlijk van eventuele wijzigingen per e-mail door de maatschappij op de hoogte worden gebracht.

  SCHIPHOL
  Schiphol heeft een één terminal-concept. Alle drie de vertrekhallen liggen onder één dak. Inchecken voor de meeste niet-Schengenvluchten kan in vertrekhal 3. KLM- en SkyTeam vluchten worden voornamelijk ingecheckt in vertrekhal 2.

  Schiphol is te bereiken per auto, trein en (uiteraard) het vliegtuig. Het treinstation Schiphol ligt direct onder de luchthaven. Vanaf het perron gaat u met de roltrap of lift direct naar Schiphol Plaza. Vanaf Amsterdam, Utrecht, Leiden, Den Haag, Delft en Rotterdam kunt u rechtstreeks naar Schiphol reizen. Plan uw reis op NS.NL.

  Reizigers die in de buurt van Amsterdam wonen kunnen ook de bus overwegen. Er zijn 24 directe busverbindingen naar de luchthaven. Meer informatie vindt u op 9292.NL.

  BRUSSELS AIRPORT
  Brussels Airport zoals de luchthaven internationaal wordt aangeduid, ligt op 12 kilometer ten noordoosten van Brussel, in Zaventem. Van Antwerpen naar het vliegveld is ongeveer 40 kilometer. Vanuit Eindhoven is het ongeveer 125 kilometer, vanuit Breda ongeveer 95 kilometer en vanuit Maastricht zo'n 105.

  Vanaf de Brusselse Ring (die heel erg druk kan zijn) staat het vliegveld goed aangegeven. Wie de route vooraf wil bestuderen, vindt op ROUTE PLANNING een paar websites die uw route uitstippelen.

  Op niveau O is een busstation met rechtstreekse bussen naar onder meer het treinstation Brussel-Noord, het NAVO kwartier en Brussel Expo. Ook zijn er bussen naar Mechelen, Leuven en andere omliggende steden.

  Het vliegveld is goed bereikbaar met de trein (niveau -1). Antwerpen ligt op ruim een half uur treinen, Brussel-Centraal op 17 minuten en Brugge op anderhalf uur. Ook vanuit Nederland zijn de verbindingen goed. Zo'n 15 keer per dag zijn er treinen van en naar Amsterdam via Dordrecht, Rotterdam en Den Haag. Naar Amsterdam is een kleine drie uur. Den Haag iets meer dan twee.

  Via een overstap in Brussel-Zuid kunt u met de Thalys naar Parijs of Keulen en met de Eurostar naar Rijsel & Londen. Meer informatie vindt u op de website van de Belgische spoorwegen: TREINEN.

  Informatie over Düsseldorf, over parkeren op Schiphol en Brussels Airport vindt u hier: VERVOER NAAR DE LUCHTHAVENS VAN SCHIPHOL, BRUSSEL EN DUSSELDORF

  Bij het inchecken


  Myanmar land informatie reis
  Inchecken gaat tegenwoordig het gemakkelijkst en snelst als u dat online doet. Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen kunt via uw computer of smartphone vanaf 24 uur tot 3 uur voor vertrek online inchecken. Dat kan dag en nacht en vanaf elke locatie, zolang u maar internet hebt. Tot 24 uur voor uw vlucht kunt u online een stoel kiezen (afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij).

  Mensen die MET KINDEREN REIZEN, kinderen die alleen reizen of passagiers die assistentie nodig hebben, kunnen in de regel niet vooraf online inchecken. Bekijk altijd goed de voorwaarden van de maatschappij waar u mee reist.

  Als u niet al online hebt ingecheckt, kunt u op Schiphol gebruik maken van de selfservice kiosken. Met deze machines kunt u met behulp van uw paspoort inchecken en (eventueel) een (andere) stoel kiezen. Nadat u via de kiosk hebt ingecheckt hoeft u alleen nog uw (eventuele) bagage af te geven. Dat kan minimaal twee uur voor vertrek op Schiphol.

  Als u geen gebruik van de kiosk of internet check in maakt, kunt u ook bij de balie inchecken voor elke vlucht die op diezelfde dag vertrekt. Op Schiphol kunt u bij Emirates en KLM (zeker) drie uur voor vertrek van de vlucht inchecken. De balies gaan 40 minuten voor het vertrek dicht. U kunt niet direct van Amsterdam naar Myanmar vliegen. Maak een overstap in Bangkok of Singapore.

  Kijk voor meer informatie over luchtvaartmaatschappijen op KLM, FINNAIR, EMIRATES of VLIEGTICKETS.

  Kleding


  Myanmar informatie prijsgarantie Birma rondreis
  Myanmar is conservatief op dit vlak. Te korte broeken (mannen en vrouwen) of te open bloezen worden als aanstootgevend beschouwd. In het algemeen wordt 'strandkleding' in een stedelijke omgeving niet op prijs gesteld.

  Als u pagodes en tempels bezoekt moet u er rekening mee houden dat schouders en knieën bedekt zijn, dat geldt zowel voor mannen als vrouwen. Draag sandalen of gemakkelijke instapschoenen, omdat heiligdommen blootsvoets (zonder kousen of sokken) moeten worden betreden. Dit is een regel waar niet wordt van afgeweken, dit geldt ook voor de ruïnes van Bagan.

  Warmere kleding (sweater) kan zeer welkom zijn tijdens reizen 'up country' in de uitlopers van de Himalaya, vooral 's avonds en 's nachts. Een ruim (katoenen of linnen) shirt met lange mouwen biedt ook uitkomst tegen eventuele muggen. Ook een pet of andere hoofdbescherming tegen de zon komt goed van pas.

  En verder


  Myanmar land informatie reis
  VOLTAGE
  De netspanning in Myanmar is 230 volt. In de meeste hotels kunt u met een Nederlandse stekker terecht, maar niet altijd. Aangezien het stekkertype nog wel eens verschilt, is het raadzaam om een universele adapter mee te nemen.

  Stroomstoringen zijn in Myanmar geen uitzondering, zeker op het platteland.

  SOUVENIRS
  Net zoals in andere Aziatische landen is het algemeen gebruik af te dingen op de prijs, vooral in gebieden waar veel toeristen komen. De kleine winkels in Yangon, aan Kaba Aye Pagoda Road zijn leuk om in rond te snuffelen, maar de prijzen zijn aan de hoge kant. Afdingen helpt hier niet veel. Pas in Mandalay op voor oud uitziende souvenirs. De meeste spullen zijn gloednieuw. Onderschat het vakmanschap niet en zeker niet op dit vlak.

  Veel van die souvenirs uit Mandalay worden ook in Bagan verkocht. Afdingen! Wie het vliegtuig neemt vanuit Bagan dient er rekening mee te houden dat de douane van de luchthaven van Bagan de bagage zeer streng onderzoekt op antiek.

  << Sri Lanka voorbereidingen Hotel-categorie & symboolverklaring >>