Tel:NL 070 250 0062
THAI 66 (0)2 105 4614
Mij Reisplan

Laos algemeen

In Laos valt nog wat te ontdekken. U ontdekt er de kleurrijke mensen, de prachtige natuur, bloeiende cultuur, en wie weet iets over uzelf. Geef uw nieuwsgierigheid ruim baan in Laos. Bewonder de kalkstenen bergruggen van Vang Vieng, onderga de magie van het eeuwenoude Luang Prabang en ontdek de miniatuur Boeddha's en gouden stoepa van Vientiane.

Uw alledaagse snelle westerse wereld is hier ver weg. De tijd lijkt hier langzamer te gaan. Het levensritme wordt op veel plaatsen bepaald door de natuur van groene vlaktes en woeste bergruggen. De dorpelingen leven rustig, vaak afgelegen in verscholen dorpjes tussen de heuvels. Hun tradities en leefwijze al eeuwenlang nauwelijks veranderd. Ontmoet deze mensen en onderga de prachtige natuur in dit nog nauwelijks bezochte deel van Azië. LAOS! Green Wood Travel heeft rondreizen door alle delen van Laos Privé reizen.
UW VOORKEUR BEPAALT DE REIS !


"Als je wilt dat je leven eenvoudig verloopt, dan krijg je moeilijkheden. Ben je niet bang voor problemen, dan tref je succes," klinkt het Laotiaanse gezegde. Dat klinkt onbevreesd, vol doorzettingsvermogen en als een 'open mind'. Neem die 'open mind' mee en onderzoek dit bijzondere land. Het boeddhistische Laos wordt al duizenden jaren bevolkt maar laat zich nog graag ontdekken. De paden zijn nog niet platgetreden, bezoekers worden met open armen ontvangen. Ontdek Laos nu het nog ongedwongen kan. De mensen zijn vriendelijk, de cultuur rijk en het natuurschoon is overweldigend. En wat zo leuk is: de Laotianen zijn ook benieuwd naar u.

U kunt nog niet rechtstreeks vanuit Nederland of België naar Laos vliegen. U moet een tussenstop maken, bijvoorbeeld in Bangkok. Vlieg daarna door naar de hoofdstad Vientiane (of eventueel Luang Prabang, het enige andere vliegveld in Laos).

Informatie over visum, vaccinaties en geldzaken vindt u op LAOS VOORBEREIDINGEN.

Foto's:

Laos algemeen rondreis LaosLaos algemeen rondreis LaosLaos algemeen spannende bestemmingLaos algemeen spannende bestemmingLaos algemeen rondreis LaosLaos algemeen rondreis LaosLaos algemeen spannende bestemmingLaos algemeen spannende bestemmingLaos algemeen rondreis LaosLaos algemeen rondreis Laos

Algemene Informatie


Green Wood Travel rondreis Laos
Mensen die Thailand nog van tientallen jaren geleden kennen, krijgen eenmaal in Laos misschien wel een kleine flashback. De twee landen lijken best een beetje op elkaar. Sommige beroemde Thaise gerechten hebben hun oorsprong in Laos. Grondgebied was in de lange geschiedenis de ene keer Thai en later weer Lao. Ze delen hun kijk op het boeddhisme, er zijn veel overeenkomsten in de taal.

Veel volksstammen die in Laos leven komen ook in Thailand voor. Net als in Thailand is rijst een belangrijk landbouw (en export) product.

Laos is geen groot land ( en nu even niet met Nederland vergelijken, dan is bijna alles groot). Wie een lijn van noordwest naar zuidoost trekt, komt op iets meer dan duizend kilometer uit. Veel van dit land ligt hoog, op plateaus tussen de bergen (Mount Bia is met 2818 meter de hoogste), groene heuvels en langs rivieren, waarvan de Mekong de grootste en bekendste is. Laos heeft ongeveer 7 miljoen inwoners (dan is het weer wel kleine vergeleken met Nederland).

BEMOEIALS
Net als in Thailand, en eigenlijk ook de rest van de regio, bestonden er, tot de koloniale machten zich met het gebied kwamen bemoeien, vooral kleine stadstaten of koninkrijken die zich voor langer of korter rondom een stad vormden. Ze bestonden bij de gratie van een succesvolle koning of heerser en verloren vaak macht zodra het rijk minder goed bestuurd werd en ergens anders een nieuw rijk opkwam. Luang Prabang is daar een mooi voorbeeld van. LAOS! Green Wood Travel heeft rondreizen door alle delen van Laos Privé reizen.
UW VOORKEUR BEPAALT DE REIS !
In het midden van de 14e eeuw vestigde zich rond Luang Prabang een door de Khmer gesponsorde koning, Fa Ngum. Hij stichtte daar zijn eigen koninkrijk, Lan Xang (Het koninkrijk van een miljoen olifanten). Het koninkrijk was honderden jaren succesvol en vredig, tot er conflicten kwamen met Birmezen en Thai. In de 17e eeuw viel Lan Xang uiteen en ontstonden er drie koninkrijken: Luang Prabang, Wieng Chan (Vientiane) en Champasak. Nieuwe staten, maar het DNA van Lan Xang, met een basis voor de Laotiaanse cultuur, organisatie en het besef van een gezamenlijke geschiedenis, is gevormd.

De Lao hebben afwisselend goede en slechte banden gehad met hun (koninklijke) buren, de Khmer (Cambodja) en de Birmezen (Myanmar). Ook het Siamese rijk bemoeit zich weer met Laos. In de 18e eeuw wordt het grootste gedeelte van Laos bezet, een beetje in een strijd met Vietnam dat ook aanspraak maakt op het grondgebied. In 1820 verklaarde Laos de oorlog aan Siam. Dat duurt tot in de 19e eeuw, dan doen de Thai afstand van Laos en geven het gebied aan de Fransen, die reeds grote delen van Vietnam in handen hebben. De Fransen gebruikten Laos hoofdzakelijk om hun koloniale grondgebieden in Vietnam af te schermen van Siam.

VAN KOLONIE TOT COMMUNISTISCH
Van grote invloed op het huidige Laos en nog altijd herkenbaar zijn drie periodes: als deel van het Khmer rijk, als kolonie van Frankrijk en het koloniale bestaan. In 1893 wordt Laos een kolonie van Frankrijk. Dat is het bijna 50 jaar geweest en de gevolgen daarvan zijn nog altijd goed terug te zien in Laos. Bijvoorbeeld omdat Frans nog altijd een gangbare taal is. In 1946 Laos onttrekt zich aan de Fransen, maar het krijgt pas in 1950 gedeeltelijk autonomie. Als Laos in 1953 weer een eigen staat. Bijna onmiddellijk breekt er een burgeroorlog uit tussen koningsgezinden en communisten (Pathet Lao). De communisten trekken aan het langste eind. In 1975 wordt Laos door het inmiddels tot Lao People's Front omgedoopte Pathet Lao een communistische staat.

Klimaat en weer


Green Wood Travel rondreis Laos
Laos heeft een mild tropisch klimaat, maar kent, omdat het hoog ligt, grote verschillen. In de Mekong Delta kan het 10 graden zijn, maar ook soms 40.

In het regenseizoen (van mei tot oktober) kan er, hoe verrassend, flink wat regen vallen. De meeste neerslag valt op het Bolovens Plateau. De gemiddelde temperatuur ligt rond de 27 graden.

In het droge seizoen (van november tot april) liggen de gemiddelde temperaturen tussen de 16 en 21 graden (december tot februari). Maar in april en mei kan die oplopen tot boven de 30 graden, meestal niet lang voordat de regen weer komt.Bevolking


Green Wood Travel rondreis Laos
Qua bevolking is Laos altijd in beweging geweest. Er leefden en leven tientallen verschillende stammen. Om een soort van overzicht te creëren werden ze min of meer naar regio ingedeeld. Lao Loum vindt u langs Mekong en in de steden. Ook deze groep is weer onder te verdelen, dat treft u bijvoorbeeld de Tai Dam, Tai Deng, Phuan in het noordoosten, Lue in het noordwesten en Phu Tai in het zuiden. Om maar even aan te geven dat er nogal wat variatie is).

Er zijn Lao Theung (Lao of the Mountain Slope) en Lao Soung (Lao of the Mountain Tops, onder meer bekende stammen als de Hmong, Mien, Lahu en Hani). De officiële taal in Laos is het Lao, zoals gesproken en geschreven in de hoofdstad Vientiane. Maar elke van bovengenoemde groepen heeft weer een eigen taal. Zo spreken de Lao Theung een Mon Khmer dialect. Verder zijn er variaties terug te voeren naar Birmees en zelfs Tibetaans.

Religie


Green Wood Travel rondreis Laos
Laos was lang communistisch en officieel was het aanhangen van een geloof dus niet toegestaan. Sinds 1991 bestaat er in Laos weer godsdienstvrijheid.

Omdat er voor de communisten kwamen al het Theravada Boeddhisme werd aangehangen, volgen nog altijd veel mensen (ongeveer 50 tot 60% van Laotianen) dit geloof. Vaak gecombineerd met of naast lokale niet boeddhistische religies. Een kleine minderheid is christen of moslim.

Internet en telefoon


Green Wood Travel rondreis Laos
De meeste hotels, restaurants en cafés in de grote steden bieden (gratis) internet aan. Er zijn ook nog internet-cafés. Op steeds meer plaatsen in Laos is internet aan een stevige opmars bezig, toch leveren een gebrekkige bandbreedte en slechte elektriciteit soms frustratie op. De verbinding is dus mogelijk traag; veel trager dan u waarschijnlijk bent gewend.

Internet wordt door de overheid gecontroleerd. Er zijn strenge wetten waarmee de overheid kritiek op het regime probeert te onderdrukken. Het kan dus zijn dat u websites die u gewend bent te openen, in Laos niet kunt openen. Bellen kan via Facetime, Skype, Whatsapp, Line of soortgelijke internetdiensten. Of eventueel via de kantoren van Lao Telecom.

Op uw eigen simkaart heeft uw mobiele telefoon geen ontvangst, maar u kunt deze vervangen door een lokaal (Lao telecom of van een van de vele andere aanbieders) prepaid of top-up exemplaar. Die koopt u bij een van de vele lokale mobiele telefoon winkeltjes. Er kan u gevraagd worden naar een kopie van uw paspoort en visum en naar een pasfoto.

En verder


Green Wood Travel rondreis Laos
MEDIA. De overheid beheerst de media. Televisiestations en kranten (de bekendste Engelstalige krant is The Vientiane Times) zijn in handen van de staat. Een vrije pers bestaat niet. Ook internet wordt gecontroleerd. Er zijn strenge wetten die kritiek op het regime onderdrukken.

VOLTAGE. 230 Volt. Een verloop- of wereldstekker kan uitkomst bieden. Laos heeft andere stopcontacten dan u thuis in Nederland of België gewend bent.

KLOK. In onze zomertijd is het in Laos 5 uur later, in de winter 6 uur.

Meer informatie over Laos vindt u op het Laotiaans VERKEERSBURO.

Belangrijkste bezienswaardigheden


Green Wood Travel rondreis Laos
Zeker de moeite waard van het bezoeken zijn:

HET 4000 EILANDENGEBIED
Siphandon, het 4000 eilandengebied, is een sprookjesachtige omgeving geschapen door de Moeder aller rivieren de Mekong. De rivier is hier op zijn breedst, tijdens het regenseizoen wel zo'n 12 kilometer. Als het water zich terugtrekt ontstaan er overal kleine eilandjes, letterlijk duizenden. Vandaar de naam. Het is hier niet alleen mooi, u ervaart ook hoe het traditionele Lao leven er uit ziet.

LUANG PRABANG
Het door bergen omringde stadje Luang Prabang bestaat al meer dan duizend jaar en ademt geschiedenis en Laotiaanse cultuur. Het staat vanwege dat unieke karakter sinds 1995 op de Werelderfgoedlijst. Laos' belangrijkste toeristische bezienswaardigheid heeft wat te bieden: voormalige koninklijke paleizen, ruim dertig tempels (het is nog altijd het centrum van het Lao boeddhisme), maar ook sfeervolle historische straatjes boordevol winkeltjes en restaurants. Iedere morgen lopen honderden monniken in hun saffraan gele gewaden door de straten om hun dagelijkse aalmoezen te verzamelen. Dit is ook de plek om een fietstocht door de stad en de omgeving te maken!

DE VLAKTE DER KRUIKEN
De Vlakte der Kruiken. In het grote gebied rondom de stad Phonsavan zijn zandstenen en granieten kruiken gevonden, sommige klein, anderen meer dan drie meter hoog, maar allemaal meer dan tweeduizend jaar oud. Het verhaal gaat dat ze gebruikt werden om rijstwijn voor de doden op te slaan. Maar of dat helemaal klopt is ook nu nog steeds niet duidelijk. Maak een wandeltocht in het mysterieuze en fraaie gebied op de top van een heuvel waar zo'n 150 kruiken liggen. Overbodig om te zeggen dat ook het uitzicht meer dan de moeite waard is. U krijgt een panoramisch uitzicht over de omringende landerijen en natuur van de Ban Xieng Dee Vallei.

VANG VIENG
Vang Vieng is wereldberoemd (of zou het toch in ieder geval moeten zijn) omdat het waarschijnlijk het allermooiste natuurgebied heeft dat je in Laos zult aantreffen. Het heeft groene dalen, riviertjes die langs de heuvels meanderen en worden omringd door eeuwenoude kalksteenformaties. Fietsen en tuben en een bezoek aan de blauwe lagune zijn hier een 'must'.

We hebben nog meer tips. U vindt ze op Laos 10++ Tips.

<< Sri Lanka voorbereidingen Bangkok - Rooftop Bars >>