Tel:NL 070 250 0062
THAI 66 (0)2 105 4614
Mij Reisplan

Thailand - Vogelaar in Thailand

Met bijna 1000 waargenomen soorten is Thailand een waar Mekka voor vogelaars. Door zijn unieke ligging kent Thailand veel verschillende habitats en is het een belangrijke plek op de trekroutes.
Dus of je nu steltlopers wilt zien langs de kust, ijsvogels in de jungle of roofvogels in de bergen: alles is mogelijk.

De uitstekende infrastructuur van het land staat garant voor een vlotte bereikbaarheid van alle belangrijke vogelgebieden.


Steltkluut Vogels spotten in Thailand prive gids
Tijdens mijn reizen door Thailand de afgelopen tien jaar ben ik tot de conclusie gekomen dat het land tot de absolute top voor vogelaars behoort. Het land kent veel verschillende habitats met elk hun specifieke rijkdom aan soorten. En - niet onbelangrijk - vogelen in Thailand laat zich gemakkelijk combineren met de andere geneugten die het land te bieden heeft. THAILAND ! Exclusieve Green Wood Travel rondreizen.
PERSOONLIJKE VOORKEUR BEPAALT DE REIS !


Want of je nu van bruisend Bangkok houdt, graag per fiets het Noorden verkent of liever in een hangmat aan één van de mooie stranden ligt: altijd heb je mogelijkheid om in de onmiddellijke nabijheid prachtige soorten te zien. Vogels tref je hier namelijk overal aan: in de tuin van je hotel, in de stadsparken van Bangkok, bij de vele tempelcomplexen of in één van de vele nationale parken en jungles die het land rijk is.

Een kleine selectie uit de talloze mogelijkheden ...........

Foto's:

Groene Bijeneter Vogels spotten in Thailand prive gidsZwartkapijsvogel Vogels spotten in Thailand prive gidsWitwangstern Vogels spotten in Thailand prive gidsDraaihals Vogels spotten in Thailand prive gidsIndische Scharrelaar Vogels spotten in Thailand prive gidsWhite-faced Plover Vogels spotten in Thailand prive gidsZebraduif Vogels spotten in Thailand prive gidsChinese Spoorkoekoek Vogels spotten in Thailand prive gidsWitteugelprinia Vogels spotten in Thailand prive gidsSteltkluut Vogels spotten in Thailand prive gidsStaalborsthoningzuiger Vogels spotten in Thailand prive gidsVogels spotten in Thailand met prive gidsIndische NImmerzat Vogels spotten in Thailand prive gidsBrahmaanse Wouw Vogels spotten in Thailand prive gidsZwartkapijsvogel Vogels spotten in Thailand prive gidsKwak Vogels spotten in Thailand prive gids

Het Noorden


Doi Inthanon National Park
Doi Inthanon National Park is dé vogelspot bij uitstek van het Noorden. Goed bereikbaar vanuit Chiang Mai staan dit park en gelijknamige berg (2565mtr) garant voor een onvergetelijke ervaring. Maar liefst 382 soorten zijn hier waargenomen, waarvan 266 'residents'. De Groenstaarthoningzuiger is hier endemisch en wordt alleen gezien rondom de top van de berg.

Daarnaast tref je er o.a. Ornaatminia, Indische Bloedwielewaal en vele Vliegenvangers. Zelf heb ik destijds terplekke een scooter gehuurd, om zo zelf de berg en het park te verkennen. Niet door de verrekijker kijken terwijl je rijdt want de wegen zijn nogal bochtig!

Aanvraag via Green Wood Travel - Bangkok

Bangkok


Suan Rot Fai park
Voor een metropool heeft Bangkok bijzonder veel te bieden als je hier een dagje wilt vogelen. Mijn favoriete stop, als ik in Bangkok ben, is het Suan Rot Fai park.

Het park heeft o.a. diverse IJsvogelsoorten, Klauwieren en de prachtige Indische Scharrelaar in de aanbieding. Maar ook de kleurrijke Menievogels tref je er in grote hoeveelheden aan. Doordat het park druk bezocht is door de inwoners van Bangkok zijn de vogels aan mensen gewend en laten ze zich goed bekijken. Vanuit Bangkok kun je eenvoudig één- of meerdaagse vogelexcursies boeken.

Op eigen gelegenheid of met een gids - aan jou de keuze!

Laem Pak Bia


De mangroves en zoutpannen rondom Petchaburi kennen een enorme rijkdom aan soorten: Steltlopers, IJsvogels, Bijeneters, Waaierstaarten, Koekoeken, etc. Teveel om op te noemen. In de wintermaanden is dit tevens één van de plaatsen waar de met uitsterven bedreigde Lepelbekstrandloper en de White-faced Plover te zien zijn. Deze laatste soort is recentelijk herontdekt, nadat hij per abuis meer dan een eeuw uit de vogelgidsen verdween. Vandaag-de-dag is deze kleine plevier (verwant aan de Strandplevier) dé attractie van Laem Pak Bia. Met een van de lokale vissersboten kun je je tot aan de Sandspit laten varen, waar je dit prachtige vogeltje met eigen ogen kunt bewonderen. Een must voor elke vogelaar! En: de rustige badplaats Hua Hin ligt binnen handbereik! Ik ging op pad met Mr Deng - een visser die in zijn vrije tijd graag vogelt en tegen een kleine vergoeding met vogelaars de zee op gaat. Gezegend met een uitstekend stel ogen (en een telescoop), ziet hij de meest kleine vogels al van grote afstand.

Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk - een paar uur met hem op pad en je kunt weer tientallen soorten aan je lijstje toevoegen. Bij terugkomst heeft mevrouw Deng vaak nog wat lekkers klaarstaan. En dan te bedenken dat er vele lokale Mr. Deng's zijn in Thailand!

Organisatie aanvraag via Green Wood Travel?

Kaeng Krachan National Park


Met een oppervlakte van bijna 3000 km2 is dit Thailands grootste nationale park en verreweg de beste plek voor bossoorten.

Door zijn ligging vind je hier zowel 'noordelijke' soorten waarvoor dit de zuidelijkste plek op de distributiekaart is, als 'zuidelijke' soorten die Kaeng Krachan als meeste noordelijke plek hebben.
Een aantal echte zeldzaamheden zijn hier te vinden. Met een mix van geduld en geluk maak je hier kans op de Blauwe Pitta en de Reuzenpitta. Spechten en andere typische bosvogels zijn hier goed te horen en te zien. Het park is tevens de enige plek in Thailand waar de Trapstaartekster te bewonderen is! Trek dus gerust enkele dagen uit voor dit uitgestrekte gebied.

Organisatie aanvraag via Green Wood Travel?

Khao Sok National Park


Iets verder zuidelijk vind je Khao Sok National Park.

Hier zijn een aantal mooie trails te bewandelen, maar ook kun je je in een kano de rivier laten afzakken en op die wijze een aantal ijsvogelsoorten vanaf het water bewonderen: Zwartkapijsvogel, Maleise Bosijsvogel en Blauwborstijsvogel worden hier regelmatig gezien.

Ook is Khao Sok National Park een goede plek voor Babbelaars en voor de Grote- en Kleine Rivierarend. Ik maakte hier, vanuit een wiebelende kano, één van mijn eerste foto's van de Zwartkapijsvogel.

Thale Noi (Phatthalung)


Thale Noi is een meer (het noordelijk deel van het Songkhla Meer), niet ver van de Golf van Thailand, in de provincie Phatthalung in het zuiden van Thailand. Het is een favoriete plek voor trekkende waadvogels en vormt het grootste reservaat in Thailand voor watervogels. Maar u ziet er ook waterbuffels en andere dieren.
HOTEL IN PHATTHALUNG

In Thale Noi Waterbird Sanctuary zijn niet alleen zo'n 180 soorten vogels te zien, het decor is ook aantrekkelijk, want het bestaat voor een deel uit een meer met roze waterlelies (die in bloei staan van februari tot ongeveer april). Ook zijn er drassige grasvelden op dit 450 m2 grote reservaat. De meeste vogels zijn hier te spotten tussen november en maart. Daarna verplaatst een deel zich naar andere delen van de wereld, sommigen zelfs naar Siberië.


Hierboven staat slechts een kleine greep uit de vele mogelijkheden. Je kunt het zo gek niet bedenken, of je komt als vogelaar aan je trekken. Green Wood Travel is als geen andere in staat om de organisatie van je trip uit handen te nemen. Hierdoor kun je je concentreren op hetgeen waarvoor je komt: genieten van de enorme vogelrijkdom die het land te bieden heeft. En wil je een gids? Geen probleem, ook die regelt het team van Green Wood Travel graag voor je!

Door: Hans Overduin

<< Sri Lanka voorbereidingen Diepzeeduiken in Chumphon >>