Tel:NL 070 250 0062
THAI 66 (0)2 105 4614
Mij Reisplan

Vietnam algemeen

Niemand hoeft verrast te zijn dat Vietnam wereldwijd een steeds grotere schare fans aan zich bindt. In ieder geval hoeft niemand verrast te zijn die ooit in Vietnam is geweest. Die is waarschijnlijk zelf ook al fan van dit veelzijdige en charmante land. Alle papillen worden hier getrakteerd.

Ogen weten niet waar ze kijken moeten. De rotspieken en het water van Halong Bay, de bergen en de rijstvelden van Ninh Binh, ze zijn oogstrelend mooi en uniek in de wereld. VIETNAM ! Exclusieve Green Wood Travel privé reizen
PERSOONLIJKE VOORKEUR BEPAALT DE REIS !
De neus en de mond genieten van de vele gerechten die op elke hoek van de straat worden geprepareerd, de oren zullen moeten wennen aan de geluiden van de straat in Hanoi en Ho Chi Minh City.

Op deze pagina vertellen we meer over het land dat u mogelijk wilt of zult gaan bezoeken. Zoekt u informatie over wat u moet doen voor een visum, hoe het zit met geldzaken en inentingen, kijk dan op VIETNAM VOORBEREIDINGEN.

Foto's:

vietnam algemene informatie aanbiedingenvietnam algemene informatie ticketsvietnam algemene informatie rondreisvietnam algemene informatie ticketsvietnam algemene informatie aanbiedingenvietnam algemene informatie rondreisvietnam algemene informatie rondreisvietnam algemene informatie ticketsvietnam algemene informatie aanbiedingen

Algemene informatie


vietnam algemene informatie
Vietnam heeft een indrukwekkende kustlijn, die ononderbroken van noord naar zuid de Zuid-Chinese Zee volgt. Die kust levert veel fraais op. Natuurlijk, Halong Bay, niet te ver van Hanoi, badplaatsen als Nha Trang en Da Nang en de fascinerende Mekong Delta waar het land door het water uit elkaar wordt gereten. Vietnam grenst aan Cambodja, Laos en aan China.

Ho Chi Minh Stad (Saigon) en Hanoi zijn de grootste steden van het land. Hanoi is het politieke hart van het land, Saigon het economische en culturele middelpunt. Verschillend in sfeer, maar beiden onderdeel van de recente geschiedenis.

Vietnam gaat ver terug, maar van invloed op de toekomst, op het nu, is de komst van de Europeanen. Allereerst kwamen aan het begin van de 16e eeuw de Portugezen, iets later volgden de Nederlanders en toen de Britten. Allemaal proberen ze hier voet aan land te krijgen, hetgeen om verschillende redenen niet lukte. De Vietnamezen zaten niet op hun handel te wachten en nog minder op de pogingen van de missionarissen die mee reisden om het christendom te verspreiden.

Frankrijk slaagde er aan het eind van de 19e eeuw in Vietnam in haar macht te krijgen en de verschillende delen van het land toe te voegen aan Frans Indochina. Voor een groot deel van de Vietnamese bevolking was dat niet van harte. Er waren veel opstanden, er werd op leven en dood strijd gevoerd en er ontstond stevige oppositie, onder anderen onder leiding van Ho Chi Minh, die later zo'n grote rol in de Vietnamese geschiedenis zou spelen.

Het Franse bouwwerk begint te wankelen als aan het begin van de Tweede Wereldoorlog Japan aanspraken maakt op het Vietnamees grondgebied. Al vanaf 1941 probeert de Viet Minh beweging onder leiding van Ho Chi Minh onder het juk van zowel de Fransen als de Japanners uit te komen. Tussen 1945 en 1954 gebeurt er veel. De machtsinvloed van de Viet Minh wordt groter, in 1945 wordt in Hanoi een eigen regering geplaatst. De Tweede Wereldoorlog maakt een eind aan de rol van Japan. Gevolg: de regio komt op de politieke agenda. In 1954 wordt op de Conferentie van Geneve besloten dat Indochina zal worden opgedeeld in onafhankelijke landen. De directe macht van de Fransen is daarmee voorbij. Het is de bedoeling dat Vietnam een land wordt, maar lokale leiders worden het niet eens. Er ontstaat een noordelijk deel (onder Ho Chi Minh, gesteund door China en later Rusland) en een zuidelijke staat (gesteund door de Verenigde Staten en Frankrijk). VIETNAM ! Exclusieve Green Wood Travel privé reizen
PERSOONLIJKE VOORKEUR BEPAALT DE REIS !


Het is het begin van een conflict dat zou uitmonden in de Vietnam oorlog. Onder Ho Chi Minh vinden in het Noorden (gewelddadige) hervormingen plaats om een Vietnam op communistische leest te schoeien. In het zuiden proberen de Amerikanen een betrouwbaar regime te organiseren, hetgeen niet erg goed lukt. Er ontstaat daar tevens verzet van een beweging die zich Viet Cong noemt. Met Noord tegenover Zuid, met de Russen en Chinezen tegenover de Amerikanen, een sterk verdeeld Vietnamees volk en communistische steun voor de Viet Cong zijn alle ingrediënten voor een oorlog aanwezig. Die blijft dan ook niet uit.

Een lange uitzichtloze oorlog volgt. Een oorlog die door televisiekijkers en krantenlezers in de hele wereld wordt gevolgd. Ook in Nederland, mede door de komst van Vietnamese bootvluchtelingen. Pas als de Noord-Vietnamezen in 1975 Saigon binnenvallen komt er een einde aan de strijd. De Viet Minh van Ho Chi Minh winnen de oorlog en Vietnam wordt als Socialistische Republiek Vietnam herenigd.

Nog altijd is Vietnam een communistisch land met een eenpartijstelsel. Het mausoleum van Ho Chi Minh in Hanoi is zeker een bezoek waard. Al is het maar vanwege de plechtigheid waarmee het gepaard gaat. Soldaten in smetteloze uniformen, rijen schoolkinderen die gaan kijken naar de grote leider. Fotograferen mag niet en te lang stil staan of praten ook niet.

Bevolking


vietnam algemene informatie
Vietnam is met bijna honderd miljoen inwoners qua bevolking een van de 15 grootste landen ter wereld.

Meer dan driekwart van de mensen woont en werkt op het platteland. De etnische Vietnamezen - Kinh of Viet - vormen de grootste bevolkingsgroep (ruim 85 procent).

Opvallend is dat er meer dan 50 verschillende etnische groepen worden erkend. Onder anderen Tay, Thai, Muong, Mong, Nung, Hoa en Khmer.

Op de ladder van het World Happiness Report (waarin de Verenigde Naties jaarlijks enquêtes uitvoeren om in elk land geluk en tevredenheid te toetsen) staat Vietnam in 2018 op de 95ste plaats. De Vietnamezen geven hun leven een 5.1. Even ter vergelijking: Nederlands staat op 6 (7.4), Finland op 1 (7.6), Thailand op 46 (6.0), Cambodja op 120 (4.4).

Doorgaans zult u hartelijk ontvangen worden. Studenten praten graag met buitenlanders om hun Engels of Frans te oefenen. De persoonlijke vragen die zij u ongetwijfeld stellen (naar leeftijd, salaris of burgerlijke staat), zijn heel gebruikelijk in Vietnam. Men groet op de traditionele manier: zij drukken hun handen tegen elkaar aan voor hun lichaam en maken een lichte buiging.

Religie


vietnam algemene informatie
De meeste Vietnamezen zijn boeddhist (ruim 85%). Velen die boeddhist zijn, hebben ook elementen vanuit andere religies of uit andere levenswijsheden overgenomen. Zo hebben het (Chinese) confucianisme en het taoïsme duidelijk hun invloed op de levenswijze en religieuze waarden en normen van vele Vietnamese boeddhisten. Hun religie kunt u typeren als een 'smeltkroes' van geloofsovertuigingen; naast de eerder genoemde geloofsovertuigingen speelt ook animisme een rol.

Er zijn twee vormen van het boeddhisme in Vietnam: Mahayana en Theravada. Mahayana is de meest populaire, Theravada (dat de belangrijkste vorm in Thailand en Cambodja is) heeft vooral aanhangers onder Khmer.

Het christendom wordt aangehangen door een kleine 7 procent van de Vietnamezen. Dat er christendom (meestal rooms-katholiek) in Vietnam is, is een gevolg van de jarenlange aanwezigheid van de Fransen in Vietnam. Om die reden is het niet zo moeilijk om in de grote steden, zoals in Ho Chi Minh City of Hanoi, een grote kathedraal te vinden.

Ongeveer 2 procent hangt lokale religies aan (Cao Dai). Nog kleiner is de hoeveelheid hindoes (0,8%) en moslims (0,5%).

Klimaat en weer


vietnam algemene informatie het weer
Het weer in Vietnam kan per locatie verschillen, omdat het land zo langgerekt is. Er zijn 3 verschillende klimaten te onderscheiden. In het noorden kunnen we spreken van een sub-tropisch klimaat terwijl in het zuiden een tropisch klimaat is. Het centrale deel van Vietnam is een overgangsgebied van deze klimaten. Hieronder vindt u per locatie de voor en nadelen, en de beste tijd om bepaalde gebieden te bezoeken.

Noord-Vietnam
In het Noorden van Vietnam met o.a. de plaatsen Hanoi, Sapa, Mai Chau en Halong Bay is het zomers warm en in de winter kan het flink koud zijn. In de wintermaanden (december-maart) is het ten noorden van Hanoi zo'n 10-15 graden en kan de temperatuur zelf onder het vriespunt zakken in de bergen. Daarentegen is het in de zomermaanden (mei-oktober) warm en krijg je zo af en toe te maken met een flinke stortbui. Het is niet gebruikelijk dat het hele dagen regent, maar hevige regenval kan wel voor overlast zorgen in de berggebieden. In de stad steek je een paraplu op, stamp je door de plassen op straat en ondervind je er over het algemeen minder hinder van als het een keertje flink regent. Vaak ook kun je in juli en augustus overigens prima weer hebben met heel weinig regen. Beste reistijd: maart-mei en september-november.

HanoiJanFebMrtAprMeiJunJulAugSepOktNovDec
Gem. Temperatuur overdag1718 21252930303029262317
Gem. Zonuren per dag1 1 12 4 5444324
Gem. Dagen met regen71315141514151614977


Midden-Vietnam en zuidelijke kust
In Midden-Vietnam met o.a. Hue, Hoi-An, Nha Trang en Mui-Ne zijn de temperatuurverschillen minder groot tussen de zomer en de winter. De zon schijnt grotendeel van het jaar. Van half oktober tot half december heb je echter kans op cyclonen aan de kust bij Hoi-An en Hué. In deze periode heb je ook kans op veel regenval die tot plaatselijke overstromingen kan leiden. Het is niet zo dat je in deze periode deze plaatsen niet kunt bezoeken, maar je dient wel rekening te houden met slechter weer met name bij Hué en Hoi-An. Beste reistijd: februari-oktober.

Hoi-An/DanangJanFebMrtAprMeiJunJulAugSepOktNovDec
Gem. Temperatuur overdag232426283031313129272523


Zuid-Vietnam
In het zuiden met de bekende stad Saigon en de Mekong Delta is het het hele jaar warm. De twee seizoenen bestaan uit het droge en natte seizoen. Droog is het in principe van november t/m april. In de periode van mei tot oktober kun je een dagelijkse bui verwachten. Over het algemeen zijn deze goed voorspelbaar en duren ze niet lang en is er geen reden om in deze periode het zuidelijk deel van het land te bezoeken. Beste reistijd: november-april.

SaigonJanFebMrtAprMeiJunJulAugSepOktNovDec
Gem. Temperatuur overdag2829 30313130292929292827
Gem. Zonuren per dag5 6 5 6 4 4 455444
Gem. Dagen met regen2124162123212120117
Internet en telefoon


vietnam algemene informatie internet
Vietnam beschikt over goed G4 internet netwerk. Dat moet ook wel, want net als de rest van de wereld zitten ze in Vietnam inmiddels ook zo'n beetje met een hand vast aan hun mobiele telefoon. Google, Facebook, YouTube en Twitter zijn net zo populair als in Nederland of België. Dat er goede netwerken zijn betekent dus dat gratis bellen via Whatsapp, Messenger, Skype, Line of FaceTime dus prima mogelijk is. De meeste hotels, coffeeshops en restaurants bieden gratis WiFi. Op sommige plaatsen in de grotere steden zijn gratis WiFi hotspots.

Het is handig om al bij aankomst op het vliegveld een prepaid-pakket aan te schaffen. Grote en goede aanbieders zijn op alle vliegvelden te vinden. Het ligt er een beetje aan welk pakket u kiest, maar u betaalt tussen de 10 en 25 euro per maand voor bellen en internet.

Controleer thuis, voordat u op reis gaat, wel even of uw telefoon simlock vrij is. Dat wil zeggen, of er een andere simkaart wordt geaccepteerd dan de kaart die er al in zit.

Houd er rekening mee dat de Vietnamese overheid websites censureert. Het kan dus zijn pagina's die u mogelijk in Nederland of België opent, in Vietnam niet toegankelijk zijn, meestal om politieke redenen.

Om vanuit Vietnam naar Nederland te bellen toetst u +31 (of 0031) en voor België +32. Daarna het kerngetal zonder 0, gevolgd door het abonneenummer. U kunt altijd bellen met uw eigen Nederlandse simkaart, maar dan zijn de kosten aanzienlijk hoger dan in Nederland of met een tijdelijke lokale simkaart.

Eten en drinken


vietnam algemene informatie eten
Eten in Vietnam is lekker en goedkoop. Er zijn ongeveer 500 traditionele gerechten, dus keus te over. Ook Frans eten is vrijwel overal verkrijgbaar, zoals lekkere stokbroodjes met paté, spek, groente en pepers. Op straat staan veel stalletjes met etenswaar en snoepgoed, gebakken zoete aardappels en bananen, pasteitjes, zoete soepen gemaakt van fruit met kokosmelk, vers fruit en nog veel meer.

Veel streken in Vietnam hebben hun eigen specialiteiten en delicatessen. Wat dacht u van garnalen met suikerriet, eend in sinaasappelsaus, pittige rundersalade, op verschillende manieren klaargemaakte verse vis, schelp- en schaaldieren en niet te vergeten de wereldberoemde Vietnamese loempia's? Deze lijst kunnen we oneindig uitbreiden. Zelfs hondenvlees wordt in Noord-Vietnam beschouwd als een delicatesse en wordt in speciale restaurants geserveerd.

Vietnamezen drinken graag thee en koffie. Frisdranken, bier en sterke drank zijn overal verkrijgbaar. Er zijn diverse biersoorten op de markt en in sommige plaatsen wordt lokaal bier gebrouwen; beer Saigon, Huda, Halida enz. Andere alcoholische versnaperingen zijn in Vietnam relatief duur. Drinkwater is in flessen te koop; water uit de kraan is niet voor consumptie geschikt.

Cultuurshock


vietnam algemene informatie
Tijdens een bezoek aan een ver land als Vietnam krijgt u te maken met andere gebruiken en gewoontes dan in Nederland/België. Het is raadzaam gedrag en kleding aan te passen. De laatste jaren is men in veel plaatsen in Vietnam gewend geraakt aan buitenlandse toeristen met 'andere' kledinggewoonten, gedragsregels en omgangsvormen. Probeert u zich er altijd van bewust te zijn dat u te gast bent in dit land. Door u zoveel mogelijk aan te passen aan lokale waarden en normen en u discreet op te stellen qua gedrag en kleding (zeker in tempels of op het platteland), zult u zichzelf ook makkelijk kunnen bewegen in Vietnam zonder dat u de lokale bevolking daarbij in verlegenheid brengt. Een korte broek met een hemdje kan wel aan de Vietnamese stranden, maar in de stad zullen de Vietnamezen u nakijken. Neem daarom altijd iets mee om benen en schouders te bedekken, bijvoorbeeld een wikkelrok en een shirt met lange mouwen.

Bedelen komt in Vietnam relatief weinig voor. Geef kinderen liever niets, zij worden vaak door hun ouders van school gehouden om bedelend geld te verdienen. Door hen geld te geven, vergroot u dit probleem.

Begin niet over religie en politiek, is ook in Vietnam een wijze les. Actuele politiek en de recente geschiedenis kunnen (nog) gevoelig liggen. In Vietnam zijn ze niet gewend zo openlijk als in Nederland te discussiëren. Hollandse directheid wordt (niet alleen) in Vietnam mogelijk als onbeschoft ervaren. In Vietnam wordt de pers en welke oppositie tegen het regime sterk gecontroleerd en aangepakt.

Veel Vietnamezen proberen Engels te leren. In hotels en op plaatsen waar veel toeristen komen, wordt waarschijnlijk genoeg Engels gesproken. Maar ga er nooit vanuit. Uw fijne glimlach en rustig stemgeluid doen wonderen, ook als u eigenlijk wilt schreeuwen en met uw vuist op tafel wilt slaan. Niet doen, het is contraproductief.

Heel veel mensen roken. Sigaretten kosten weinig en er wordt overal vrolijk op los gerookt. Ook op plaatsen waar u het in Nederland of België niet meer gewend bent.

Op toiletten is het niet vanzelfsprekend dat er een rol toiletpapier staat of hangt. Vietnamezen gebruiken liever de billenspuit. De waterslang hangt meest aan de rechterkant van het toilet. Hecht u aan een dubbel gelaagd velletje, neem dan zelf wat papier mee als u op pad gaat.

Afdingen is heel gewoon. Het kost wat tijd, maar het kan ook een spel zijn dat op een leuke manier wat contact kan opleveren. U biedt gewoon een lager bedrag en kijkt wat er gebeurt. Wel belangrijk is dat u vooral vriendelijk blijft tegen de verkopers. Op plaatsen waar veel toeristen komen, is de vraagprijs hoog en raden wij u aan sterk af te dingen. Vooral als u meerdere stuks wilt kopen van iets, kunt u vaak nog extra kortingen bedingen.

Acclimatiseren


vietnam algemene informatie
Door het tijdverschil van vijf of zes uren, hebben veel Europese gasten last van jetlag. Probeert u zich na aankomst zo snel mogelijk aan te passen aan de lokale tijd. Ga bij aankomst overdag hooguit vier uur slapen. Vertrek ontspannen uit Nederland en probeer het tijdsverschil met Nederland zo snel mogelijk te overbruggen.

Naast het tijdsverschil is ook sprake van een stevige verandering van klimaat. Pas uw tempo in het begin aan, drink de koude drankjes niet te snel. Wees voorzichtig met de (felle) zon!

Fooien


Het is niet gebruikelijk om in lokale eetgelegenheden waar u bijvoorbeeld een noedelsoepje nuttigt een fooi achter te laten.

In normale en duurdere restaurants en hotels is dat echter wel gebruikelijk. Het salaris van personeel in de dienstverlenende sector is vaak afgestemd op het ontvangen van fooien. Zo zal men zeer teleurgesteld reageren als u niet wat kleingeld (5-10% van de rekening) achterlaat.

Ook is het gebruikelijk lokale gidsen en chauffeurs aan het einde van hun diensten een tip te geven, natuurlijk afhankelijk van uw tevredenheid over hun werk.

Bij sommige toeristenactiviteiten zoals een cyclo tocht door Hanoi of een boottochtje in Ninh Binh rekenen de Vietnamezen op een tip. Vraag uw gids wat de procedure is en wat men van u verwacht.

Feestdagen en festivals


vietnam algemene informatie feestdagen
Vietnam hanteert een andere kalender dan wij, namelijk de 'lunar calendar', de maankalender. Dat betekent dat feestdagen elk jaar op een andere datum vallen. Zo is het Water Festival in Nha Trang altijd op de 5e dag van de 5e maand, maar toch nooit op dezelfde datum volgens onze kalender.

Het belangrijkste feest is Tet Nguyen Dan, het Vietnamees Nieuwjaar. Mensen trekken massaal naar hun geboortedorpen en familie om gezamenlijk het nieuwe jaar te beginnen. Het nieuwjaar valt tussen eind januari en maart. Reist u in deze tijd door Vietnam, zorg dan dat uw reisschema goed in elkaar zit en dat de kaartjes en tickets in uw bezit zijn.

Maandelijks worden geliefden en familieleden herdacht die zijn overleden. Er wordt wierook en geld verbrand en eten geofferd (om de doden een beetje op weg te helpen in hun volgende leven). Dit gebeurt meestal bij volle maan. Veel deelnemers eten dan geen vlees.

Hung Koningen Tempel Festival (het begint op de 10e dag van de 3e maand) is een eerbetoon aan de Hung koningen, de stichters van de natie. Het duurt vier dagen (al is de eerste dag de belangrijkste), er zijn veel processies, pelgrimstochten en tempelbezoek.

Op 30 april is het bevrijdingsdag of dag van de hereniging. Op 30 april 1975 namen noordelijke troepen onder leiding van Ho Chi Minh en Viet Cong het zuiden van Vietnam in. De bevrijding van Zuid-Vietnam, zoals deze feestdag ook wordt genoemd was de eerste stap op weg naar een Vietnam.

Op 2 september wordt gevierd dat Ho Chi Minh in 1945 in Hanoi de verklaring van onafhankelijkheid uitsprak.

Binnenlands vervoer


vietnam algemene informatie tickets
U komt aan op de luchthaven van Ho Chi Minh City (Saigon) of Hanoi. De douane in Vietnam is formeler en werkt bureaucratischer dan in de meeste andere landen van Zuidoost-Azië. Een duidelijke omschrijving van de douaneformaliteiten kunnen wij u niet geven, omdat de regels vaak veranderen. Het enige dat wij u aanraden, is kalm te blijven en niet geïrriteerd te raken door de bureaucratische werkwijze.

Om u toch alvast een idee te geven: u moet een aantal formulieren invullen. Sommige krijgt u in het vliegtuig, andere bij de douane. Mogelijk heeft u hiervoor een pasfoto nodig; deze kunt u meenemen of in de aankomsthal laten maken. U moet naar alle waarschijnlijkheid ook een verklaring invullen met vermelding van al uw waardevolle spullen.

Taxi's zijn (zeker in vergelijking met Nederland) goedkoop en behoorlijk veilig. Bekende, grotere taxi bedrijven zijn Mai Linh en Vinasun. App taxibedrijven Uber en Grab bieden taxi's en motortaxi's aan in Ho Chi Minh City (Saigon), Hanoi en Da Nang.

Treinen zijn zoals vaker in deze regio langzaam, maar wel leuk om een keer te nemen. Vietnam Railways is de NS van Vietnam. Als u een rondreis bij Green Wood Travel boekt zit een ticket voor een eventuele treinreis in uw complete pakket. Uiteraard rijden er treinen tussen Ho Chi Minh City en Hanoi (de twee grootste steden), maar reken erop dat de reis minimaal 32 uur duurt. Ook de snelle trein. Via Hanoi kunt u in het noorden per trein verder reizen, bijvoorbeeld naar China.

Vietnam Airlines, Jetstar, VietJet Air en Vasco zijn lokale luchtvaartmaatschappijen, waarvan Vietnam Airlines waarschijnlijk de beste is (en het minste aantal vluchten annuleert). VietJet Air vliegt ook op Bangkok, Phuket, Krabi, Chiang Rai en Chiang Mai in Thailand. Jetstar ook en heeft daarnaast een breder internationaal netwerk. Vietnam Airlines vliegt op Thailand, de regio en op Europa.

En verder


vietnam algemene informatie
TAAL
De officiële taal in Vietnam is Vietnamees. Het is een tonale taal, bestaande uit 7 tonen. Voor ons westerlingen is er nauwelijks een touw aan vast te knopen.

Gelukkig is het wel mogelijk alle tekens te lezen; Vietnam gebruikt namelijk ons eigen alfabet.

Verder worden er in de verschillende regio's veel dialecten gesproken en spreken de etnische minderheden ieder hun eigen taal. In de meeste (grotere) plaatsen kunt u redelijk goed met Engels terecht. De oudere Vietnamezen spreken vaak nog wel wat Frans.

<< Sri Lanka voorbereidingen Hotel-categorie & symboolverklaring >>