Tel:NL 070 250 0062
THAI 66 (0)2 105 4614
Mij Reisplan

Thailand - Noord-Thailand informatie

De oorsprong van wat we nu kennen als Thailand ligt in het Noorden van het land. Lang geleden trokken daar vanuit China de Tai naar toe. Het was een gebied waar grenzen eigenlijk geen rol speelden. Als je niet al te precies de huidige landsgrens volgt, kun je zeggen dat Noord-Thailand ingesloten ligt tussen de Mekong rivier, aan de kant van Laos, en de Salween, aan de kant van Myanmar. Grenzen ontstonden pas toen de Franse en Britse koloniale machten land begonnen te claimen. Tussen die rivieren liggen de bergruggen en valleien rond kleinere rivieren, zoals de Nan, de Ping en de Yom en de Wang. Rivieren die zuidelijker in Thailand samen de Chao Phraya vormen, waaraan Bangkok is gebouwd.

Noord-Thailand is nog altijd vooral natuur, een bergachtig gebied vol wouden, valleien en watervallen. Het heeft maar liefst 60 nationale parken. De hoogste berg van Thailand, Doi Inthanon (met bijna 2600 meter hoogte) ligt niet ver van Chiang Mai, de onbetwiste hoofdstad van deze regio. In dit gebied woonden vooral bergvolkeren, en alhoewel veel minder, nog altijd. Het is ook de regio waar de handel in opium floreerde, omdat daar de bolpapaver werd verbouwd (aanvankelijk door de bergvolkeren als medicijn gebruikt), maar ook omdat het 'buitenland' dicht bij was en smokkelen, vanwege die niet bestaande grenzen, niet echt een probleem.

Volgens velen ligt hier ook de bakermat van de Thaise cultuur. Die ontstond in het Lanna Koninkrijk, feitelijk het prilste begin van wat Thailand zou worden. Al aan het eind van de 12e eeuw was Lanna of Lannathai een sterke zelfstandige staat, die pas honderden jaren later zou worden weggedrukt door Ayutthaya. In Lanna werd een belangrijke rol weggelegd voor het Theravada Boeddhisme, dat in Thailand nog altijd wordt aangehangen. In 1386 werd de Doi Suthep tempel gesticht, ook nu nog een van de hoogtepunten in Chiang Mai.

Reizigers komen in niet al te groten getale naar dit gebied. Zij die komen zijn geïnteresseerd in de natuur, de traditionele bevolking en opvallende tempels als Doi Suthep en de Witte Tempel in Chiang Rai. Maar er zijn er ook die van Noord-Thailand houden omdat het klimaat hier een stuk milder, lees minder warm, is dan in de rest van het land. Het kan er in de bergen in de winter zelfs behoorlijk fris worden.

Foto's:

noord thailand informatie reistipsnoord thailand informatie etennoord thailand informatie etennoord thailand informatie mooiste plekkennoord thailand informatie reistipsnoord thailand informatie etennoord thailand informatie mooiste plekkennoord thailand informatie duurzaam reizennoord thailand informatie reistipsnoord thailand informatie reistipsnoord thailand informatie mooiste plekkennoord thailand informatie reistipsnoord thailand informatie reistipsnoord thailand informatie mooiste plekkennoord thailand informatie duurzaam reizennoord thailand informatie reistipsnoord thailand informatie reistipsnoord thailand informatie mooiste plekkennoord thailand informatie duurzaam reizennoord thailand informatie mooiste plekken

Mae Sariang


Green Wood Travel Noord Thailand informatie
De Thaise stadjes Mae Sariang en Mae Hong Son delen dat ze dicht bij de grens met Myanmar liggen, ze behoren tot de meest westelijke stadjes van Thailand. Voor beide geldt dat de omgeving belangrijker is dan de plaatsjes zelf, al kan grensstadjes nooit een zekere charme worden ontzegd. Maar het zijn de groene valleien, rivieren, de bergachtige omgeving en de jungle die dit deel van Thailand zo interessant maken.

Mae Sariang ligt dicht bij de nationale parken Salawin en Mae Ngao en ook niet te ver van de hoogste berg van Thailand, Doi Ithanon.

In de buurt van Mae Sariang leven nog veel bergstammen. Het noorden van Thailand is nog grotendeels onontgonnen gebied voor veel reizigers, maar hier komt u waarschijnlijk 'niemand' tegen. Op zoek naar een authentieke reiservaring? Mae Sariang en omstreken.

GREEN WOOD TRAVEL TIP - Heeft u eigen vervoer, dan is de Mae Hong Son Loop een aanrader. Het 'loop' in de naam is hier precies wat het is, namelijk het Engelse woord 'loop', een lus, in dit geval een rondweg. Via de 'loop' bereikt u Mae Sariang, Mae Hong Son, Chiang Mai, Pai en de berg Doi Ithanon.

Chiang Mai


Green Wood Travel Noord Thailand informatie
Chiang Mai is en blijft geliefd bij veel reizigers. Ze vinden de noordelijke stad tussen de heuvels een verademing in vergelijking met Bangkok. De oude hoofdstad van het Lanna koninkrijk is kleiner en dus rustiger en beter te overzien, de temperaturen zijn er prettiger. Centraal in Chiang Mai is de vierkante ooit ommuurde oude stad, waarvan de restanten gelukkig nog goed herkenbaar zijn. Binnen deze muren, maar zeker ook eromheen, is het een levendige bedoening. Er zijn genoeg dag- en avond markten om heerlijk overheen te struinen. Soms duikt daartussen ineens een tempel of een oude stadspoort op.

In de omgeving van Chiang Mai kunt u prachtige jungle trektochten maken. INFORMATIE

Fragment uit: HET CHARMANTE THAILAND, dag 8: "In de middag bezoeken we een heetwaterbron, daarna gaan we gedurende anderhalf uur te voet verder door de jungle. We stoppen in een dorp van de Karen. Zij vormen de grootste minderheidsgroep bergstammen in Thailand. Er wonen er ongeveer een miljoen in het Noorden van Thailand, vlakbij Myanmar waar ze oorspronkelijk vandaan komen. Bekend zijn de vrouwen met meerdere ringen om hun nek. Ze geven de illusie dat de nek langer is. Dit doen alleen vrouwen van de Padaung stammen, een subgroep van de Karen. We bezoeken vandaag ook een tweede Karen dorp, op ongeveer twee uur lopen van het eerste dorp. Hier zullen we eten, uitrusten en de nacht doorbrengen."

GREEN WOOD TRAVEL TIP - Wat Doi Suthep ligt ruim 300 trappen hoog en biedt, nadat u de slangen trap hebt beklommen, een mooi uitzicht over de omgeving. Het is een van de belangrijkste tempels in dit deel van Thailand. Volgens de legende heeft een witte olifant hier een afgebroken stukje bot uit de schouder van Boeddha naar toe gebracht. Op de plek waar de olifant stopte is later het tempel complex gebouwd. Op de top van de berg trekt een gouden stoepa de volle aandacht. Gelovigen uit de wijde omgeving komen hier naar toe om te bidden. Ze laten lotusbloemen en offers achter. Er staan veel fruitbomen, kleine altaartjes en monumentjes en er staat een beeld van de witte olifant.CHIANG MAI Exclusieve Green Wood Travel individuele reis
DE GOUDEN THAILAND RONDREIS


-Heeft u altijd al meer willen weten over dat heerlijke Thaise eten en hoe het bereidt wordt? Deelnemen aan de Thai Farm Cooking School is dan een superleuke en leerzame dagbesteding! De Engelssprekende kookleraren weten hun enthousiasme voor het klaarmaken van Thaise gerechten goed over te brengen. Ze weten welke ingrediënten buiten Thailand verkrijgbaar zijn en hoe niet verkrijgbare ingrediënten vervangen kunnen worden door bij ons bekende producten. U kunt na deze cursus dus ook thuis aan de slag om uw familie of vrienden te verrassen met een heerlijke Thaise maaltijd! Meer weten? Kijk op Thai Farm Cooking School Chiang Mai

-Of: Maak een Jungle Flight, de avontuurlijkste attractie van Chiang Mai. Vlieg over en door het regenwoud op een van Thailand's vijf hoogste bergen, Doi Lankah, langs de zes kilometer lange, supersnelle en hoogste ziplines (kabelbaan of tokkelbaan) van Azië met maar liefst 39 platforms. Kijk voor de uitgebreid informatie op Tokkelen Jungle Zzziplijnen - 39 Platforms

Pai


Green Wood Travel Noord Thailand informatie
Pai ligt ongeveer halverwege Mae Hong Son en Chiang Mai en dus ook halverwege de ruim 1000 bochten die beide plaatsjes van elkaar scheiden.

Pai is net als Mae Hong Son een 'mistig stadje aan de rivier de Pai' en wordt omgeven door hoge bergen. De tijd trekt zich hier niets aan van andere tijdszones. Pai is Pai en leeft haar eigen leven.

De kronkelende, bepaald niet rustige rivier zorgt hier voor opwinding: u kunt hier raften, maar ook naar warmwaterbronnen, watervallen en prehistorische grotten. Hier leven Thai Yai, Lisu, Lahu en Karen bergstammen. Tegelijkertijd heeft Pai een hippe kant, met kunstenaars en chille cafeetjes.

GREEN WOOD TRAVEL TIP - De heuvel-tempel Wat Phra That Mae Yen met de witte Boeddha ligt een paar kilometer buiten het stadje. Wie de moeite neemt om de ongeveer 350 treden te beklimmen wordt beloond met een mooi uitzicht over het stadje en de omgeving. Naast de witte Boeddha vindt u er ook enkele kleine gouden stoepa's.

Mae Hong Son


Green Wood Travel Noord Thailand informatie
Mae Hong Son is Thailand, maar ligt zo dicht bij de grens dat het net zo goed Birmees had kunnen zijn. Niet zo gek dat u van beide culturen veel meepikt in dit kleine grensstadje. Dat het zo'n beetje de grens vormt tussen Myanmar en Thailand zorgt er voor dat het hier verre van slaperig is. Daar komt bij dat het de perfecte uitvalsbasis is voor jungle trektochten of boottochtjes op de Pai. De omgeving waarin u verblijft bestaat uit bergen, groene valleien en dichtbegroeide jungle.

In Mae Hong Son trekt de tempel Wat Phra That Doi Kong Mu met zijn liggende boeddha en witte pagodes de meeste aandacht.

Het grottenstelsel van Tham Lod verdient en bezoek vanwege de bijzondere rotsformaties en de kunstige vormen. Een andere mogelijkheid zijn de calciet grotten (de enige in Zuidoost-Azië) van het Kaeo Komon Cave Forest Park. Het calciet geeft de muren de aanblik van ijs.

Bij de Pai Canyon, bijgenaamd de Grand Canyon van Thailand (al roept dat natuurlijk onmogelijk te vergelijken associaties op) is de aarde door erosie open gescheurd. In combinatie met de bergachtige omgeving een mooi gezicht.

Waterliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij meerdere watervallen (zoals de Mo Paeng), bij de met vissen gevulde grot van Tham Pla National Park, gaan river raften of een van de warmwaterbronnen bezoeken. De geiser van Pong Dueat Hot Spring spuit water twee meter de lucht in.

Chiang Rai


Green Wood Travel Noord Thailand informatie
Chiang Rai was al in de 13e eeuw het middelpunt van het Lanna koninkrijk. Pas zo'n 500 jaar later werd het ingelijfd bij Siam, wat later Thailand zou worden. Het is een van de mooiste streken van Thailand, met prachtige rijstvelden en bergen. U treft er bergstammen en een authentieke levensstijl.

Ook was Chiang Rai onderdeel van de Gouden Driehoek, een verwijzing naar het gebied waar de rivieren de Ruak en de Mekong samenvloeien en Myanmar, Laos en Thailand elkaar treffen. De Gouden Driehoek is inmiddels een synoniem voor de opiumhandel in deze regio. In het midden van de vorige eeuw werd hier de meeste opium ter wereld geproduceerd. Mede door de inzet van koning Bhumibol zijn veel boeren overgeschakeld van opiumteelt op het verbouwen van groente.

GREEN WOOD TRAVEL TIP - De Wat Rong Khun is een hedendaagse en onconventionele boeddhistische tempel, in 1997 ontworpen. Het meest in het oog springt -uiteraard- de witte buitenkant, waarmee de architect de reinheid van Boeddha probeert weer te geven. Met een wit mozaïek wordt de wijsheid van Boeddha weerspiegeld. De tempel is nog niet af (net zoals bijvoorbeeld de Sagrada Familia in Barcelona nog niet af is, maar al wel beroemd), pas rond 2070 is het complex compleet. Het zal dan uit negen gebouwen bestaan, ieder met een eigen betekenis.CHIANG RAI Exclusieve Green Wood Travel individuele reis
THAILAND REIS VAN DE GLIMLACH


Chiang Rai heeft een levendige avond bazaar waar bergstammen uit de regio hun spullen komen verkopen. Glimmend middelpunt is de klokkentoren, die 's avonds op verschillende manieren wordt belicht.

Ook in de nabije omgeving van Chiang rai is genoeg te beleven:

-Mae Sai grensmarkt tussen Thailand en Myanmar. Mae Sai is de noordelijkste stad van Thailand en ligt dus erg dicht bij Myanmar (het oude Birma). Leuk om even te stoppen en de dagelijks gang van zaken te aanschouwen. Koopjesjagers kunnen goede zaken doen op de markt. We raden niet een specifieke markt aan, eigenlijk is heel Mae Sai een grote openlucht markt. Uiteraard zijn er veel restaurants. Onder de brug naar Myanmar bijvoorbeeld.

-Drielandenpunt van Thailand-Myanmar-Laos (Golden Triangle). Het drielandenpunt wordt gevormd door het plaatsje Sop Ruak, waar de grens eigenlijk wordt bepaald door de samenvloeiende rivieren Nam Ruak en Mekong. Mooi te zien vanaf de heuvel waar ook de 1200 jaar oude Phra That Phu Khao tempel staat. Vanuit Sop Ruak kunt u boottochtjes maken door het grensgebied of naar het souvenirdorp Done Xao in Laos.

-Opium Museum (Golden Triangle). De Opiumhal geeft informatie over het telen en gebruiken van opium in de afgelopen 5000 jaar. Het vertelt hoe opium naar Azië kwam en hoe de opiumoorlog tussen China en Engeland verliep. In het Opiumhuis zijn attributen die nodig zijn om opium te verbouwen en gebruiken tentoongesteld. Ook zijn er getuigenissen van vroegere opiumverslaafden opgetekend.

Phayao


Green Wood Travel Noord Thailand informatie
Als u een voet zet in Phayao, staat u meteen stevig in de Thaise geschiedenis. De regio Phayao was al in de 11e eeuw een nederzetting. Sterker nog, niet zomaar eentje, maar een zelfstandig koninkrijk dat zich kon meten met Lanna en Sukhothai, en dat zegt wat. Pas veel later werd het noodgedwongen opgenomen in het Lanna koninkrijk.

U stapt dan wel met een voet in dat verleden, als u Phayao binnenwandelt, maar heel veel van die grandeur is er niet meer te merken. Het is nu een slaperige streek, waar vooral de natuur wat heeft te laten zien.

-Wat Analayo Thipphayaram. Niet alleen een mooi gebied om rond te lopen, maar ook een sfeervol (en groot) tempelcomplex in de bergen met een prachtig uitzicht.

-Phu Langka Forest Park. Met bijgenaamd de Magic Mountain, waar 's ochtends de laaghangende mist tussen de bergen de ware attractie is. Uniek uitzicht!

-Wat Nantaram. Teak houten tempel in Birmese stijl, indertijd gebouwd op deze locatie door de Birmezen.

Nan


Green Wood Travel Noord Thailand informatie
Nan was ooit onderdeel van het Lanna koninkrijk. Hier, op de grens met Laos, is geen plaats voor een grote stad. Nan wordt omringd door nationale parken en natuur, en doorkruist door de rivier die deze rustige plaats haar naam geeft.

GREEN WOOD TRAVEL TIP - Wat Phumin in Nan is iets bijzonders. Alleen al vanwege de muurschilderingen van bebaarde, pijprokende buitenlandse zeelieden en dik aangeklede Europese vrouwen en een grote driemaster. De tempel is in 1596 gebouwd op de rug van twee reuzenslangen. Het maakt Phumin tot een origineel en heilig onderkomen. De vier ingangen zijn bewerkt met houten poorten en het altaar is gedecoreerd met Boeddhabeelden.


GREEN WOOD TRAVEL TIP - De Phra That Chae Haeng Tempel. Al gebouwd in de 14e eeuw, net over de brug van de Nan-rivier. Fraaie tempel met een mooi uitzicht over de stad en de vallei.

De omgeving van Nan lijkt geschilderd maar is echt. De bergen, soms verborgen achter de mist, de drijvende teakhouten huisjes op een verloren meertje, rijstvelden en hier en daar woest uitziende kalkstenen rotspieken. De zon bepaalt wanneer mensen opstaan en de dag een dag noemen, de seizoenen bepalen welk werk er op het land moet worden gedaan. Mens en dier hebben zich hier aangepast aan de omgeving en het klimaat. Het leven is nog grotendeels traditioneel, veel bewoners behoren nog tot een van de bergstammen die dit meest noordoostelijke stukje Thailand al eeuwenlang bevolken.

Wilt u op een originele, leerzame en leuke manier Nan en de omgeving van Nan ontdekken, maak dan gebruik van DE NAN REISBUTLER.

Phrae


Green Wood Travel Noord Thailand informatie
Phrae leent zich bij uitstek om de Thai wat beter te leren kennen. Waarom? Omdat u het pure Thailand het best leert kennen als u dicht op het dagelijks leven van de Thai zit, en dan nog het best in een deel van Thailand waar het leven nog weinig aangetast is door westerse invloeden en niet wordt geregeerd door de mobiele telefoon. In Phrae is dat zo. U kunt hier bij Thaise families thuis in hun teakhouten huis logeren. De families waar u kunt verblijven zijn deel van de Red Brick Homestay gemeenschap in Ampher Song, in de vallei van Phrae.

U gaat met ze naar de markt, schoolkinderen gaan voor u koken. Bezoek de kruidentuin of de kleine waterval in de buurt. Die waterval is overigens vooral in de regentijd de moeite waard. In de avond zult u waarschijnlijk naar de lucht kijken, het avondlicht kan hier erg bijzonder zijn. De familie waarbij u logeert begeleidt u naar de versmarkt, waar u een typisch Kan Toke stijl ontbijt krijgt geserveerd. Uiteraard kijkt u rond op de markt en laat uw 'gids' u zien welke ingrediënten hier belangrijk zijn voor een heerlijke Noord-Thaise maaltijd. Dat kan natuurlijk niet zonder zelf te proeven!

-Ban Nun. Is Ban Nun een openluchtmuseum of heeft hier de tijd stil gestaan? Waarschijnlijk het laatste, want het dorp is weliswaar oud maar leeft volop. U gaat er met de lokale songtaew taxi naar toe. U ziet er ouderwets smidsen en andere handarbeid. Het hangt een beetje van het seizoen af of u kunt zien hoe de rijst wordt geoogst. Als dat zo is dan zijn hele families bezig om te helpen. Misschien wilt u het zelf ook even proberen?

Met enig geluk ziet u een Bai Sri ceremonie, die al dateert uit de tijd dat deze regio nog onderdeel van het Lanna koninkrijk uitmaakte, zo'n beetje het prilste begin van wat later Thailand werd. Lunch wordt gemaakt door studenten van de lokale school. U biedt ze de kans even Engels te kunnen spreken.

Lampang


Green Wood Travel Noord Thailand informatie
Het zou ons niet verbazen als het leuke stadje Lampang, op ongeveer 100 kilometer ten zuiden van Chiang Mai, een beetje een minderwaardigheidscomplex heeft. Het speelde een vooraanstaande rol in de lang voorbije dagen van het Lanna koninkrijk, maar Chiang Mai en Chiang Rai overschaduwden Lampang qua aandacht voor die geschiedenis. Het stadje kwam wat in verval en hoorde vervolgens nergens echt bij. Het was een paar eeuwen Birmees en later werd het weer ingelijfd door Siam.

Toch zien veel Thai de charme wel van dit eeuwenoude plaatsje waar het populairste vervoer nog paard en wagen is. De oude charme wordt dus gekoesterd. Er zijn tempels waar de Birmese invloed herkenbaar is (negen van de ongeveer 30 resterende Birmese tempels in Thailand staan in Lampang).

De sierlijke Wat Phra That Lampang Luang is hier de bekendste tempel, een kilometer of 18 buiten het stadje, maar de moeite waard. De ommuurde Lanna tempel stamt uit de 15e eeuw en is waarschijnlijk een van de oudste houten gebouwen in Thailand. U ziet in de omgeving veel rijstvelden, ananas plantages en suikerriet velden.

Reizigers die op weg zijn naar Chiang Mai stoppen vaak even bij het Elephant Conservation Center.

GREEN WOOD TRAVEL TIP - De tempel Wat Chaloemprakiat ligt op het platteland van Lampang, hoog op een rotsachtige piek, bijna 1000 meter boven zeeniveau. Het is niet alleen een interessant boeddhistisch altaar, het is ook de plek voor een fantastisch uitzicht over de Thung Thung Vallei aan de voet van de rots.

Doi Inthanon


Green Wood Travel Noord Thailand informatie
Het Doi Inthanon Nationale Park wordt vaak 'het dak van Thailand ' genoemd. Het uitzicht over de bergen bevestigt dat die naam terecht is. De bergen hier zijn uitlopers van het Himalaya gebergte, met de Doi Ithanon met 2565 meter als hoogste top in Thailand. U vindt er watervallen, bijzondere vogels, afgelegen bergdorpjes en meer dan genoeg uitkijkpunten.

Een van de laatste koningen van Chiang Mai, koning Inthawichayanon, maakte zich al zorgen over het behoud van dit prachtige gebied en nam maatregelen om te zorgen dat het intact zou blijven onder de naam Doi Inthanon. Zijn as heeft een speciale plek in het park gekregen.

In het park leven wilde beren, gibbons, herten, vleermuizen en bijna 200 verschillende soorten vogels. Het is door de matige temperaturen en de vochtigheid een buitengewoon groen gebied met veel vegetatie. Nadeel is dat het er ook regelmatig mistig is.

Chiang Dao


Green Wood Travel Noord Thailand informatie
In het noorden van Thailand, al behoorlijk in de buurt van Myanmar, ligt in een denkbeeldige driehoek tussen Chiang Mai, Chiang Rai en Pai een van de mooiste streken van het land, Chiang Dao, met als letterlijk hoogtepunt de ongeveer 2200 meter hoge Doi Chiang Dao, de op twee na hoogste berg van Thailand.

De heilige berg van het Lanna Koninkrijk, zoals een van de bijnamen van de berg luidt, trekt de aandacht, maar het ruim 1100 vierkante kilometer grote nationale park waar de berg onderdeel van is, mag er ook zijn. Het park is beroemd vanwege de gevarieerde vogel populatie, u kunt er kamperen, wandelen of een trekking lopen, in warmwaterbronnen zitten en grotten bezoeken.

Onze Chiang Dao Grot en Mae Sa Waterval Tour brengt u naar het beroemde Chiang Dao grottencomplex. In een van dit 12 kilometer diepe grottenstelsel staat een marmeren Birmees Boeddhabeeld. De gids gaat u graag voor. U gaat naar één van de vele bergstammen, die elk met hun eigen gewoontes en gebruiken in Noord-Thailand leven. En u kijkt uw ogen uit bij een orchideeënkwekerij, waar meer dan 100 schitterende soorten permanent in bloei staan.

<< Sri Lanka voorbereidingen Hotel-categorie & symboolverklaring >>