Tel:NL 070 250 0062
THAI 66 (0)2 105 4614
Mij Reisplan

Thailand - Feestdagen en festivals

Gedeeld plezier is leuk, vinden de meeste Thai. Ze hebben daarom vaak vriendschappelijke banden met collega's en zijn nooit te ver weg van hun familie. Met meer mensen heb je meer lol. Het verbaasd dus ook niet dat Thailand veel festivals kent. Voor iedereen die de Thaise cultuur en manier van leven wil leren kennen zijn de vele festivals een uitstekende manier om kennis te maken met de lokale bevolking en hun rijke cultuur.

Festivals voegen kleur toe aan het dagelijkse leven in Thailand. De oorsprong is nogal divers en vaak terug te voeren op eeuwenoude tradities. Religie, vermengd met agrarische gebruiken speelt een belangrijke rol. Sommige zijn typerend voor een bepaalde streek van Thailand, andere hebben te maken met de seizoenen en worden in elke streek weer anders gevierd. Lees over het wonderlijke Loy Krathong, waarbij de zorgen met bootjes het water op worden gestuurd, over Boeddhadagen waarop geen alcohol mag worden verkocht, over het grappige en spectaculaire raketfestival van Yasothon, over het muziekfeest Wonderfruit in Pattaya en het festival van de geesten in Loei. We hebben de belangrijkste nationale dagen, feestdagen en leukste festivals voor u op een rij gezet.

Voor meer informatie kunt u altijd contact met Green Wood Travel opnemen.

Foto's:

Thailand feestdagen en Thailand festivals Yi PengThailand feestdagen en Thailand festivals Paraplu festival Bo SangBloemenoffer festival Saraburi Thailand feestdagen Thailand festivalsThailand feestdagen en Thailand festivals Khao Phanom RungThailand feestdagen en Thailand festivals Satchanalai Elepehant ProcessionThailand feestdagen en Thailand festivals Wonderfruit PattayaThailand feestdagen en Thailand festivals Bloemen festival Chiang MaiThailand feestdagen en Thailand festivals Candle festival Ubon RatchathaniThailand feestdagen en Thailand festivals Yi PengThailand feestdagen en Thailand festivals Satchanalai Elepehant Procession

Januari - Paraplu Festival Bo Sang


Thailand Feestdagen Thailand festivals cheap tickets
Wie Bo Sang zegt, zegt paraplu's en parasols. Om te zorgen dat we niet vergeten dat Bo Sang de plek is in Thailand waar veelkleurige parasols worden gemaakt wordt er elk derde weekeinde in januari een festival gehouden.

Overal in Bo Sang zie je sierparaplu's die hier nog op traditionele wijze met de hand worden gemaakt. Dat ziet u goed in een van de kleine werkplaatsen. Op de binnenplaats zijn diverse mensen aan het werk. Een man is bezig om houten handvatten te maken, een vrouw is aan de slag met de baleinen die ze van bamboe maakt; weer een ander is bezig om een scherm te maken van rijstpapier, of is de parasols in vrolijke kleuren aan het schilderen.

Uiteraard kunt u ook zo'n paraplu of parasol kopen of een afbeelding op (uw) kleding laten schilderen. Tijdens het festival kunt u genieten van prachtige parades, dansvoorstellingen, muziek en Thaise dans, tentoonstellingen en er is natuurlijk heerlijk eten.

Januari / Februari - Chinees Nieuwjaar


Thailand Feestdagen Thailand festivals cheap tickets
Chinees Nieuwjaar is een groot evenement in Thailand. Niet alleen vanwege de miljoenen bezoekers uit China en de aanwezigheid in Bangkok van de grootste Chinatown buiten China. Van de 69 miljoen inwoners in Thailand stamt 15% af van Chinese voorouders. Het spreekt voor zich dat in Yaowarat, China Town het feest het grootst is. Chinees Nieuwjaar valt meestal in februari, maar soms al eind januari.

Nog steeds worden er enkele bijzondere oude tradities nageleefd: het gehele huis wordt schoongemaakt vóór nieuwjaarsdag omdat er een schoon begin gemaakt moet worden. Om middernacht worden ramen en deuren geopend om het oude jaar uit het huis te laten, en niemand mag iets van elkaar lenen op nieuwjaarsdag.

De dans van de leeuw is zeer populair tijdens de festiviteiten. De leeuw is een reusachtig, papier-maché hoofd met een lange gekleurde staart. Twee mensen dragen het hoofd dat door de straten slingert, gevolgd door de staart die door een tiental andere mensen gedragen wordt. De leeuw toont elke emotie, van geluk en vreugde tot aan het diepste verdriet. Een bezoek van de leeuw aan een winkel brengt de eigenaar voorspoed en succes. Vandaar dat veel winkels een krop sla buiten hun winkel ophangen in de hoop op een bezoek van de leeuw. Het toppunt van geluk is als de eigenaar zijn hoofd in de bek van de leeuw mag stoppen. De leeuw wordt begeleid door speciaal opgeleide trommelaars, die de hartslag van de leeuw laten horen zodra deze in beweging is. Toeschouwers bedanken de leeuw door de dansers geld te geven. Hoe meer geld er wordt gegeven, hoe beter het optreden wordt.

Februari - Bloemenfestival Chiang Mai


Thailand Feestdagen Thailand festivals cheap tickets
Chiang Mai wordt de Roos van het Noorden genoemd. In het eerste weekeinde van februari wordt veel van de bloemenpracht bijeen gebracht in het Bloemenfestival, dat drie dagen duurt. Er is op zaterdag een bloemencorso, waarschijnlijk het hoogtepunt van het festival.

Er is ook een Floral Queen Beauty Contest (een feestelijke avond met veel eten), er is traditionele dans en er zijn bloemententoonstellingen op tal van open plaatsen in de stad. Suan Buak Hat Park wordt een soort bloemen open lucht museum. Liefhebbers van orchideeën mogen dit weekeinde niet missen.

Februari - Koning Narai Festival Lopburi


Thailand Feestdagen Thailand festivals cheap tickets
Koning Narai is een van de grote koningen uit de geschiedenis van Ayutthaya. In de 17e eeuw, toen Ayutthaya de kern vormde van wat later Thailand zou worden, kende de stad een grote welvaart. Ayutthaya was de hoofdstad van het koninkrijk, Lopburi de provincie die mede tot bloei kwam.

In 1666 gaf de koning opdracht tot het bouwen van het Paleis van Phra op Narai Ratchanivet. Het duurde twaalf jaar om te voltooien. Vandaag de dag is het een plaats met een rijke en fascinerende geschiedenis. Vanwege zijn bijzondere architectuur en weelderige binnenhof is het Paleis van Phra een ideale locatie voor een levendig festival.

Elk jaar in februari is daarom gelukkig het Koning Narai Festival of de Koning Narai Fair. Bezoekers worden gestimuleerd traditionele kleding te dragen om het evenement, dat ongeveer een week duurt, levendiger te maken. Er zijn optochten, voorstellingen, demonstraties van ambachten (op de oude binnenhof), traditionele spelletjes voor kinderen, een bloemen- en planten tentoonstelling, licht- en geluidspresentaties over de geschiedenis en een apen show. Maar een bezoek aan het festival is ook een kennismaking met de architectonische geschiedenis van Lopburi.

Februari / Maart - Macha Bucha Day


Thailand Feestdagen Thailand festivals cheap tickets
Makha Bucha Day (of Magha Puja) is de eerste van vier belangrijke Boeddha dagen die elk jaar in Thailand worden gevierd. Afhankelijk van de stand van de maan valt de dag in februari of begin maart. Cambodja, Sri Lanka, Myanmar en Laos vieren een soortgelijke dag, maar niet noodzakelijk op dezelfde datum als in Thailand. Bij volle maan op de derde maanmaand (Tabodwe genoemd) kwamen negen maanden nadat Boeddha met preken was begonnen, spontaan 1250 monniken naar hem luisteren.THAILAND ! Exclusieve Green Wood Travel rondreizen.
PERSOONLIJKE VOORKEUR BEPAALT DE REIS !


Boeddha vertelde de belangrijkste principes van het Boeddhisme en zei deze Arhantas (de 'verlichten', monniken die door Boeddha zelf zijn ingewijd) dat ze de principes moesten doorvertellen. Het wordt gezien als een van de beslissende momenten waarop het Boeddhisme is begonnen. 45 Jaar later, in dezelfde maand, opnieuw bij volle maan, hield Boeddha een soortgelijke toespraak, waarin hij ook aankondigde zijn geest van het lichaam te scheiden. Hij had de status van Nirvana bereikt. Drie maanden later overleed Boeddha. Makha refereert aan de maan (vergelijk met maart) en Bucha staat voor het vereren, aanbidden.

In Thailand geven boeddhisten meer dan anders aalmoezen aan monniken. Of ze gaan naar de tempel om naar preken te luisteren. Bij deze dag hoort ook een ritueel waarbij zij met een kaars, wat bloemen en wierookstokjes in de hand drie keer om de tempel lopen. Op deze Boeddha dag is de verkoop van alcohol in Thailand verboden. Veel Thai zijn vrij op deze dag. Valt de Boeddha dag in het weekeinde, dan krijgen zij op maandag een compensatie vrije dag. Monniken van de Saket Tempel in Bangkok leiden op Makha Bucha dag een processie naar de top van Golden Mount (de hooggelegen stoepa van de Saket Tempel). Ook in Wat Benchamabophit (de Marmeren Tempel) is veel extra activiteit).

Maart - Vliegerfestival Hua Hin


Thailand Feestdagen Thailand festivals cheap tickets
Vliegeren in Azië is meer dan een spelletje. Vliegeren is verbonden met eeuwenoude verhalen over goede en kwade geesten. In Azië is de belangstelling voor het oplaten van vliegers heel groot. Dat is elk jaar in maart in Hua Hin goed te merken. Het vliegerfestival van Hua Hin trekt internationale deelnemers en bezoekers.

Er zijn drie dagen lang verschillende evenementen, de moeite waard voor jong en oud. Veel belangstelling gaat uit naar de grote vliegshow met deelnemers uit tientallen landen. Vliegers in allerlei vormen, van ruim tien meter lange slangen, draken en enorme superhelden en stripfiguren kruipen de lucht in.

Er zijn demonstraties van stunt vliegeren (!) en er zijn voorstellingen met een klassiek Thais Pi Phat ensemble. Families kunnen er ook zelf gaan vliegeren en je kunt er zelf een vlieger of boemerang maken, of leren hoe je een vlieger mooi kunt beschilderen. Er is volop gelegenheid om een vlieger te kopen en om te eten.

6 april - Chakri Day


Thailand Feestdagen Thailand festivals cheap tickets
In 1782 werd Bangkok gesticht, door de Thai nog altijd Krungthep genoemd. Nadat Ayutthaya door de Birmezen was vernietigd, werd er op de plek aan de Chao Phraya rivier waar Wat Arun staat een nieuwe hoofdstad gesticht, Thonburi. Omdat deze locatie moeilijk was te beveiligen en eigenlijk ook te klein, besloot men aan de andere kant van de rivier een nieuwe stad te bouwen, dat werd dus Krungthep.

Phra Buddha Yodfa Chulaloke werd daar de eerste koning, koning Chakri. Hij is de grondlegger van de Chakri Dynastie en werd veel later ook aangeduid als Rama I (de eerste koning); de huidige koning Maha Vajiralongkorn is inmiddels de 10e Rama. Elk jaar wordt er op 6 april stil gestaan bij de kroning van Rama I en de betekenis van alle koningen voor Thailand.

De koning en leden van de koninklijke familie wonen op deze dag religieuze ceremonies bij in de Koninklijke Kapel (van het Grand Palace) en brengen een eerbetoon in het Pantheon (ook in het Grand Palace en normaal gesproken niet open) aan de beelden van de eerste acht koningen uit de dynastie. Ook legt de koning een krans bij het beeld van Rama I bij de Memorial Bridge, de eerste brug die het oude Thonburi en het 'nieuwe' Krungthep verbindt.

7 april - Satchanalai Olifanten Processie


Thailand Feestdagen Thailand festivals cheap tickets
De Satchanalai Elephant Back Ordination Procession is een feestelijk ritueel op 7 april in het dorp Si Satchanalai, in de buurt van Sukhothai.

Het gaat al zo'n 150 jaar terug. Zo'n 20, 30 jongemannen, uitgedost in traditioneel kostuum (met donkere zonnebrillen en gekke hoedjes om hun kale hoofden nog te verbergen), maken per met verf gedecoreerde olifant hun opwachting in de Haat Siao Tempel voor een inwijdingsritueel tot monnik.

De tocht voert door de rivier waar de lokale bevolking in paarse shirts de olifanten nat gooit en erbij danst en zingt. Bij aankomst in de tempel helpen oudere dorpsbewoners de jongemannen van hun olifant en begeleiden ze naar de plek waar de inwijding plaats heeft.

13 april - Songkran, Thais Nieuwjaar


Thailand Feestdagen Thailand festivals cheap tickets
Thais vieren eigenlijk drie keer per jaar Nieuwjaar. Eerst op 1 januari, dan het Chinees Nieuwjaar en als derde en belangrijkste: Thais Nieuwjaar, Songkran. Het duurt drie dagen en wie het vervelend vindt om de kans op een nat pak te lopen, kan maar beter op 13, 14 en 15 april niet in Thailand zijn. In Bangkok zijn de grootste festiviteiten te vinden rond Silom, bij Central World en rond Khao San Road. U kunt overal waterpistolen kopen en plastic hoesjes om waardevolle spullen in te doen.

Aan het begin van het nieuwe jaar is er veel tijd voor ontspanning en vermaak, maar er zijn ook religieuze vieringen en veel Thai zoeken hun familie op. Jongeren besprenkelen de handen van hun ouders als teken van respect en om hun zegen te vragen en op de straten worden emmers met water benut om elke willekeurige voorbijganger met water nat te gooien. Deze gewoonte stamt af van een regenceremonie.

Volgens de legenden brachten de naga's (mythologische slangen) regen door water uit de zee te spugen. Hoe meer water ze spuugden, des te meer regen was er te verwachten en dus goed voor de oogst. Songkran betekent letterlijk 'passage' en refereert aan de positie van de zon binnen het zonnestelsel.

Op de eerste dag van Songkran staat het afscheid centraal, het afscheid nemen van het oude tijdperk; de tweede dag staat in het teken van voorbereidingen voor het nieuwe jaar en de derde dag wordt het nieuwe jaar ingeluid. In de praktijk zult u van die verschillen niet veel merken, van dat water wel.

April - Khao Phanom Rung Festival


Thailand Feestdagen Thailand festivals cheap tickets
Het Khao Phanom Rung festival in de provincie Buriram vindt elk jaar plaats op de dag dat de zon door alle 15 deuropeningen van het heiligdom van Khao Phanom schijnt en de schittering de ware schoonheid van de plaats en de onovertroffen vaardigheden van de bouwers van het heiligdom onthuld.

Khao Phanom is een Hindoe Khmer tempel, waarvan een eerste versie al tussen de 10e en 13e eeuw is gebouwd. Het fraaie complex lag op een route van tempels die uitkwamen bij Angkor Wat.

De activiteiten omvatten een optocht zoals die in de tijd van de Khmer plaats had, dansvoorstellingen en een show die door middel van licht en geluid uitleg geeft over het ontstaan van Phanom.

Mei - Koninklijke Ploegceremonie Bangkok


Thailand Feestdagen Thailand festivals cheap tickets
De ceremonie van het ploegen, een eeuwenoude traditie waarin de goden om een goede rijstoogst wordt gevraagd, wordt nog elk jaar in mei in Bangkok gevierd. De ceremonie wordt gehouden op Sanam Luang (het koninklijke veld voor het Grand Palace), in aanwezigheid van de koning, en markeert het officiële begin van het planten van de rijst.

Met dekkleden opgetuigde ossen trekken een ouderwetse ploeg over het terrein. De ceremoniemeester, gewoonlijk de minister van landbouw, loopt achter de ploeg en zaait de rijstzaadjes in de aarde. Brahmaanse priesters voorspellen of de rijstoogst goed zal zijn. Dit alles gaat gepaard met het geluid van trompetten en trommels.

Mei - Fruit Festival Chanthaburi


Thailand Feestdagen Thailand festivals cheap tickets
Het Chanthaburi Sports Stadium is jaarlijks dé plaats om de meest exotische fruitsoorten te proeven voor spotgoedkope prijzen. De vlakbij gelegen boomgaarden bieden een fantastische verscheidenheid aan fruitsoorten in deze tijd van het jaar.

De jaarbeurs die ter ere van de oogst gehouden wordt, biedt verschillend vertier. Er wordt de best versierde fruitboot gekozen, net als het lekkerste sap, er zijn wedstrijden in fruit eten en er wordt, hoe kan het ook anders, een Miss gekroond tijdens een schoonheidsverkiezing.

Het festival heeft demonstraties, zoals traditioneel Thais koken, juwelen slijpen, massagematjes vlechten en nog veel meer.

Mei - Raket Festival Yasothon


Thailand Feestdagen Thailand festivals cheap tickets
Het raketfestival, in Thailand bekend als 'Bun Bang Fai', is een oud traditioneel festival dat door de jaren heen is blijven bestaan. Het wordt elk jaar opnieuw vol enthousiasme gevierd door de lokale bevolking. Vaak wordt er lang van tevoren al aan een raket gewerkt.

Gemiddeld zijn deze zo'n 9 meter lang en gevuld met 20 tot 25 kilo aan buskruit. Dit alles om de raketten zo hoog mogelijk de lucht in te krijgen. De raketten worden in een parade naar de lanceringsplaats gebracht. Lokale dorpelingen in traditionele kostuums begeleiden de optocht al dansend.

De climax van het festival is het moment van lancering. De raketten worden één voor één gelanceerd van hun platforms, telkens gevolgd door luid gejuich. De raket die de grootste hoogte bereikt wordt tot winnaar uitgeroepen en de eigenaar van deze raket kan rekenen op cadeautjes uit het publiek.

De makers van raketten die explodeerden of er niet in slaagden te vliegen, worden in de modder geworpen. Na de raketlancering is er nog genoeg te zien; een cheerleaders-wedstrijd, de 'Miss Bun Bang Fai' schoonheidswedstrijd en er is toneel en theater.

Mei / Juni - Visakha Bucha Day


Thailand Feestdagen Thailand festivals cheap tickets
Visakha Bucha Day is een Boeddha dag in Thailand. Dat betekent dat veel mensen naar de tempel gaan (om naar preken te luisteren en om zich te bezinnen) en er geen alcohol mag worden verkocht. De datum voor deze dag wordt bepaald door de maanstand. Boeddhisten geloven dat er op deze dag drie belangrijke dingen zijn gebeurd.

Allereerst werd Boeddha bij volle maan geboren. Op dezelfde dag, op zijn 35e, bereikte Gautama Buddha (de stichter van het Boeddhisme) de verlichting en weer 45 jaar later overleed hij en bereikte hij het nirvana. Meestal valt deze dag in Thailand in mei, anders in juni. Op de foto: de Liggende Boeddha in Wat Pho in Bangkok. De liggende Boeddha verbeeldt de Boeddha die klaar is voor het nirvana.

Juni / Juli - Festival van de Geesten Loei


Thailand Feestdagen Thailand festivals cheap tickets
Dit is uw kans om de doden te zien herleven als vrolijk dansende geesten. Dit jaarlijks terugkerend spektakel Phi Tha Khon (Het festival van de geesten) in Dan Sai, in de bergen van de provincie Loei stamt af van een eeuwenoud ritueel om de kwade geesten te verdrijven en zo de kans op geluk te verhogen.

Jonge mannen uit de omgeving verkleden zich als geesten. Ze dragen kleurrijke kleding en enorme olifantenmaskers en fallussen gemaakt van kokoshout. Ook dragen ze een vreemd uitziende hoed, eigenlijk een rijstmand is, maar die nu ondersteboven als hoofddeksel wordt gedragen.

Men is overtuigd van de beschermende krachten die in het geestenmasker schuilen. De gedachte: Ben je niet verkleed, dan wordt je gemakkelijker getroffen door ziektes, helpt de oude traditie in stand te houden.

Juli - Bloemenoffer Festival Saraburi


Thailand Feestdagen Thailand festivals cheap tickets
Tijdens het Bloemenoffer-festival, in het Phra Phutthabat district van Saraburi wordt er al vroeg in de ochtend een grote verscheidenheid aan offers gebracht aan de monniken van de Wat Phra Buddhabat Tempel. Verschillende soorten voedsel, wierook, kaarsen en andere religieuze voorwerpen worden 's ochtends geofferd, maar later op de dag vooral Khao Phansa bloemen.

Deze bloemen worden eerder in de middag aan de voet van de berg geplukt door jonge geliefden. Het bijzondere aan deze gele bloemen is dat ze alleen tijdens deze periode in bloei staan. Omdat deze bloemen steeds zeldzamer worden, dienen lotusbloemen en rozen vaak als alternatief.

Verschillende dansoptredens zorgen ervoor dat niemand zich de rest van de dag hoeft te vervelen. In de namiddag wordt vanaf de tempel aan weerszijden van de straat een honderd meter lange rij van mensen gevormd. Hier lopen honderden monniken doorheen op weg naar de tempel. Ze ontvangen aalmoezen van de omstanders.

Juli - Kaarsen Festival Ubon Ratchathani


Thailand Feestdagen Thailand festivals cheap tickets
Het kaarsen festival in Ubon Ratchathani heeft alles te maken met de komst van de regen. Het is een oude traditie dat monniken zich in deze periode terug trekken in de kloosters en tempels (zie het volgende blokje). Monniken kregen kaarsen mee om zich van licht te kunnen voorzien in hun kleine verblijven in de tempels. Dit moment wordt zeker niet alleen in Ubon gevierd, maar in het hele land. Het grote verschil is dat het hier op een leuke manier uit de hand is gelopen.

Op het Kaarsen festival worden inmiddels grote 'kaarsen' door de stad gedragen. Het zijn niet alleen kaarsen (dat zou niet kunnen, de sculpturen zijn te groot), het zijn vaak houten constructies met een laag van was. De reusachtige afbeeldingen komen uit de boeddhistische- of hindoe mythologie.

Op Asanha Bucha Day (zie het volgende blokje) worden de 'kaarsen' naar het Thung Si Mueang park gebracht. Hier, in het midden van de stad, worden ze gedecoreerd en tentoongesteld. Er is muziek en dans en veel mensen brengen aansluitend een bezoek aan een tempel.

Juli - Asahna Bucha Day en Buddhist Lent


Thailand Feestdagen Thailand festivals cheap tickets
ASAHNA BUCHA DAY

Bij de eerste volle maan van de achtste maanmaand is het opnieuw een Boeddha dag: Asahna Bucha Day. Welke dag dat is hangt af van de maanstand. Er wordt herdacht dat Boeddha in Benares in India zijn eerste preek gaf. Daarmee was de stichting van het Boeddhisme, 2500 jaar geleden, een feit. In die preek sprak Boeddha over de principes van de nieuwe religie. Hij verklaarde het idee van de Vier Edele Waarheden (het leven bestaat uit lijden; de oorzaak van dat lijden is begeerte; het lijden kan beeindigd worden; het pad naar bevrijding) en het Achtvoudige Pad volgens welke Boeddhisten moeten leven (juist inzicht, juiste intenties, juist spreken, juist handelen, juiste wijze van levensonderhoud, juiste inspanning, juiste meditatie, juiste concentratie).Er zijn vijf boeddhistische dagen in het jaar waarop er geen alcohol mag worden verkocht. Nergens. Macha Bucha Day in het voorjaar, Visakha Bucha Day, Asahna Bucha Day en Khao Phansa in de zomer en Awk Phansa in oktober. Uitleg over deze dagen, vindt u op deze pagina.

Veel Thai gaan naar een tempel (vaak een tempel op de plek waar ze zijn geboren) en luisteren naar de preken van de monniken, meestal de eerste preek van Boeddha. Ze lopen een ceremonie die Wian Tian heet, met de klok mee lopen ze om het belangrijkste tempelgebouw met een kaars, wierook en een lotusbloem. Het is voor veel boeddhistische mannen in Thailand het moment om voor korter of langer monnik te worden. Ook op deze dag wordt er geen alcohol in Thailand verkocht.

BUDDHIST LENT DAY

Buddhist Lent Day hoort bij Asahna Bucha day. Het is het begin van Vassa, de vasten, de dag waarop de monniken zich drie maanden terugtrekken in de kloosters en tempels, meestal ook het begin van de regentijd. Deze dag valt altijd een dag na Asahna Bucha day. Buddhist Lent Day staat ook bekend als Khao Phansa. Op de dag zelf worden wassen kaarsen brandend gehouden. In Ubon is een speciaal festival waar na een parade met bijzondere kaarsen winnaars van de mooiste kaars-ontwerpen worden bekend gemaakt.

28 juli - Verjaardag van Koning Maha Vajiralongkorn


Thailand Feestdagen Thailand festivals cheap tickets
Op 28 juli vieren de Thai de verjaardag van koning Maha Vajiralongkorn. Hij werd op 1 december 2016 koning, een paar maanden na de dood van zijn vader. Zijn vader, koning Bhumibol, was zeventig jaar koning van Thailand.

Vajiralongkorn werd in 1972, hij was toen 20 jaar, door zijn vader aangewezen als troonopvolger. Hij volgde een militaire opleiding in Australië en studeerde rechten in Thailand. Na zijn studie bekleedde hij hoge functies in het leger van Thailand.

12 augustus - Moederdag


Thailand Feestdagen Thailand festivals cheap tickets
Moederdag valt in Thailand samen met de verjaardag van de koningin Sirikit, de moeder van koning Vajiralongkorn.

Moederdag werd in 1950 in Thailand ingevoerd en komt in grote lijnen overeen met moederdag zoals we die in Nederland kennen. Behalve dat het voor veel Thai wel een vrije dag is.

Sinds 1976 worden vaderdag en moederdag in Thailand gevierd op de verjaardagen van koning Bhumibol en koningin Sirikit. Gedachte daar achter is dat zij de 'vader en moeder van het gehele Thaise volk zijn'.

September - Langstaartbootracen Phichit


Thailand Feestdagen Thailand festivals cheap tickets
Het grootste jaarlijkse evenement van Phichit vond zijn oorsprong vele jaren terug. Langstaartbootracen is inmiddels onderdeel van Thailand's cultuur geworden en er zijn jaarlijks vele regatta's door heel Thailand.

De Phichit bootraces vinden plaats op de Nan rivier vóór de Wat Tha Luang, het klooster van Phichit. De datum (meestal september) varieert omdat er wordt gewacht totdat het water de hoogste stand heeft bereikt.

Tijdens dit evenement wordt er door verschillende langstaartboten, onder luid gejuich van het publiek, om de winst gestreden. Voorafgaand is er een parade van gedecoreerde boten. Ook zijn er gedurende dit tweedaagse festival optredens en een markt.

13 oktober - Commemoration Day Koning Bhumibol


Thailand Feestdagen Thailand festivals cheap tickets
Op 13 oktober 2016 overleed koning Bhumibol, die zeventig jaar koning van de Thai was geweest. Ongeveer een jaar later werd hij na een uitgebreide en grootse meerdaagse ceremonie gecremeerd in een special voor hem gebouwd koninklijk crematorium op Sanam Luang bij het Grand Palace.

Bhumibol werd opgevolgd door zijn zoon Maha Vajiralongkorn, die in 1972 door zijn vader als kroonprins werd aangewezen.

De status en populariteit van koning Bhumibol in Thailand overschaduwt die van andere monarchen in de wereld. Hij werd door de Thai spreekwoordelijk op handen gedragen. In 2017 werd besloten dat de dag van zijn overlijden voortaan een nationale herdenkingsdag is.

23 oktober - Chulalongkorn Day


Thailand Feestdagen Thailand festivals cheap tickets
Chulalongkorn Day herinnert aan de sterfdag van een van Thailands belangrijkste koningen. Op 23 oktober 1910 overleed koning Chulalongkorn, Rama V. Chulalongkorn heeft er voor gezorgd dat Thailand een natie werd en uit handen bleef van koloniserende machten als Frankrijk en Engeland.

Hij voerde sociale en politieke hervormingen door en moderniseerde Thailand, onder meer door de slavernij af te schaffen. Hij was ook de eerste koning die Europa bezocht. De invloed van die reizen is terug te vinden in de architectuur in het oude stadsdeel Banglamphu en bij de Europees uitziende Ananda Samakhom Throne Hall (foto).

Op deze nationale dag zijn overheidsinstanties gesloten en de meeste banken dicht.

Oktober - Awk Phansa en Bootprocessie Nakhom Phanom


Thailand Feestdagen Thailand festivals cheap tickets
AWK PHANSA

De regenperiode is voorbij (op papier althans) en dat betekent dat er ook een einde komt aan de vastentijd van de monniken en de tijd dat de monniken binnen de muren van kloosters en tempels blijven. Awk Phansa is het begin van een nieuw seizoen.

BOOTPROCESSIE NAKHOM PHANOM

Om dit nieuwe seizoen te vieren wordt op veel plaatsen een bootprocessie gehouden. Wij zetten de schijnwerper op het meerdaagse festival Lai Reua Fai in Nakhom Phanom. Er zijn culturele voorstellingen, dans, muziek en er zijn veel speciale eettentjes. Er worden ook drakenbootraces op de Mekong rivier gehouden tussen Thaise en Laotiaanse teams. Maar het hoogtepunt is de afsluitende processie van verlichte bootjes, waar heel veel werk van wordt gemaakt.

Oktober - Vegetarisch Festival Phuket


Thailand Feestdagen Thailand festivals cheap tickets
Veel Chinezen en Thai van Chinese afkomst vieren dit 9 daags festival in Phuket door gedurende deze periode geen vlees of vis te eten en op deze manier hun lichaam te 'zuiveren', zowel geestelijk als lichamelijk.

Degenen die nog een extra zuivering willen ervaren lopen over hete kolen en dragen soms waanzinnig grote piercings als bewijs van hun toewijding. Het geluid van trommels en het lawaai van vuurwerk is tijdens dit festival overal te horen, omdat dit volgens de lokale bevolking kwade geesten verdrijft.

Bij enkele tempels worden op de laatste dag een aantal festiviteiten gehouden, zoals het 'casting away bad fortune' ritueel, waarbij het meubilair letterlijk op straat wordt gegooid.

November - Loy Krathong en Yi Peng


Thailand Feestdagen Thailand festivals cheap tickets
LOY KRATHONG

Het festival is ontstaan in de provincie Sukhothai, zo'n 800 jaar geleden. Nog altijd is Sukhothai de plaats bij uitstek om dit festival mee te maken. Loy krathong vindt plaats bij volle maan tijdens de twaalfde maancyclus. Het einde van het regenseizoen wordt er gevierd en de Thai laten mooi versierde vlotjes te water, verlicht door een kaars en voorzien van drie wierookstokjes.

Verder wordt elk vlotje voorzien van bloemen, als teken dat de band tussen de geliefden wordt versterkt en dat alle zonden vergeven worden. De rivier verandert in een stroom van lichtjes!
Wanneer geliefden hun krathong te water laten wordt hun koers op de stroom aandachtig gevolgd. Drijven de krathongs samen weg dan betekent dit voor het koppel een lang samenzijn. De Thai geloven ook dat hun vlotjes de zonden van het vorige jaar meenemen en hun beschermen tegen het ongeluk. Overdag vindt een prachtige parade plaats tussen de historische ruines van Sukothai.

THAILAND ! Exclusieve Green Wood Travel rondreizen.
PERSOONLIJKE VOORKEUR BEPAALT DE REIS !
Elk dorp stuurt zijn beste vertegenwoordiging met mooie optochten en verschillende muziekgroepen. De lokale Miss Loy Krathong wordt door een aantal dragers rondgedragen en op het einde van de namiddag wordt de mooiste Miss Krathong verkozen. Er worden heel wat krathongs gemaakt en verkocht, in alle kleuren en formaten. Er wordt zelfs een wedstrijd georganiseerd om de mooiste en grootste krathong.

's Avonds vindt een klank -en lichtspel plaats. De show duurt ongeveer 45 minuten en verhaalt de geschiedenis en het ontstaan van Thailand en toont ons verschillende aspecten uit de Thaise cultuur. Het is een zeer kleurrijk en afwisselend spektakel, onder het licht van de volle maan, afgesloten met een mooi vuurwerk.

YI PENG

Yi Peng wordt alleen in het noorden van Thailand gevierd, vooral in Chiang Mai. Het achterliggende idee achter de twee festivals is min of meer hetzelfde, alleen de uitingsvorm is anders. Legendarisch zijn de foto's van oranje gekleurde lantaarns die massaal naar de horizon zweven. Deze lantaarns horen alleen bij Yi Peng.

5 december - Vaderdag


Thailand Feestdagen Thailand festivals cheap tickets
Koning Bhumibol, die in 2016 overleed, werd door de Thai 'de koninklijke vader' of de 'vaderlijke monarch' genoemd. Het vertelt veel over hoe de Thai hem zagen. Vaderdag viel, niet toevallig, samen met zijn geboortedag. Na zijn overlijden is besloten dat 5 december een nationale vrije dag en vaderdag blijft.

Op 13 oktober, zijn sterfdag, staan de Thai stil bij de overleden koning op een speciale herdenkingsdag.

Traditioneel wordt aan vaders en grootvaders op vaderdag een Buddha Ruksa bloem geschonken, ook bekend als de gele Canna lelie.

10 december - Constitution Day


Thailand Feestdagen Thailand festivals cheap tickets
In 1932 werd Thailand (toen nog Siam) een constitutionele monarchie. Dat moment wordt elk jaar op 10 december herdacht.

Een versie van de eerste grondwet ligt in het Monument van de Democratie (in de buurt van Khao San Road). De vleugels van het monument symboliseren politie, landmacht, luchtmacht en marine die de grondwet moeten beschermen.

December - Wonderfruit Pattaya


Thailand Feestdagen Thailand festivals cheap tickets
Wonderfruit in Pattaya is een meerdaags festival, een beetje hip, een tikje hippie, een scheutje alternatief, maar hoe dan ook het grootste kunst- en muziekfestival van Thailand. Het muziekprogramma is eigentijds en kijkt nadrukkelijk over de grens van Thailand heen.

Er is veel aandacht voor design, theater en eten. Gezond voedsel wordt op Wonderfruit in de spotlight gezet en er zijn workshops over milieu en duurzaamheid. Overkoepelend voor alles wat er gebeurt is: de positieve vibe.

Het festival is ook geschikt voor mensen met kinderen. Er zijn speciale voorstellingen voor kids in het speciaal voor hen gecreëerde Camp Wonder; ze kunnen er vliegers maken, er is muziek, poppenkast etc.

<< Sri Lanka voorbereidingen Laat U Verrassen! >>