Tel:NL 070 250 0062
THAI 66 (0)2 105 4614
Mij Reisplan

Thailand - Het weer

Het weer vormt altijd een geliefd onderwerp voor Nederlanders en Belgen. In Thailand praat niemand over het weer. Thai weten immers dat de zon bijna altijd schijnt.
THAILAND ! Exclusieve Green Wood Travel rondreizen.
PERSOONLIJKE VOORKEUR BEPAALT DE REIS !

Tijdens de regentijd, van mei tot oktober, valt wél de nodige regen te verwachten. De temperatuur schommelt altijd rond de 30 graden. En als het regent, gebeurt dat meestal vroeg in de ochtend en in de namiddag. Iedere Thai weet wanneer het gaat regenen. Eerst gaat het waaien, dan wordt het donker en pas daarna valt een gigantische bui. Na zo'n tropische wolkbreuk oogt alles fris en vrolijk en komt de natuur tot leven.

Green Wood Travel organiseert 20 verschillende fietstochten door Bangkok. Zelden komen klanten verregend terug. Het is doorgaans een kwestie van even schuilen, frisje drinken en weer verder gaan. Op de meeste strandbestemmingen gaat het net zo. Alleen in de tropische regenwouden zoals Khao Sok National Park of Khao Yai National Park blijft het soms dagen regenen, vandaar ook de naam tropisch regenwoud.

Als je naar de (online) weersverwachtingen kijkt, krijg je al snel het idee dat het in Thailand in het regenseizoen zo'n beetje 24 uur per etmaal regent. Er is namelijk altijd een kans dat er een bui valt, maar in de praktijk gebeurt dat niet. Het is meestal droog en af en toe valt er een flinke bui regen.

Thailand heeft drie seizoenen. Het droge seizoen (winter), van november tot eind februari. Het warme seizoen, van maart tot eind mei. En het regenseizoen, van juni tot oktober.

Wat voor weer zou het zijn in Bangkok?
De temperatuur


het weer Koh Tao Thailand
Het Thai Meteorological Department meet al lang genoeg de temperaturen in Thailand om er serieus wat meer over te kunnen zeggen dan dat het warm is. Al komt het daar in de praktijk wel op neer. Als je in de meeste streken van Thailand rondloopt ervaar je dat het warm is of zeer warm. Veel meer smaken zijn er niet. Toch is er qua temperatuur best een verschil tussen de droge periode (november tot eind maart), het warme seizoen (maart tot eind mei, begin juni) en het regenseizoen (van eind mei tot in oktober).

De temperaturen in de droge periode zijn het prettigst, vooral 's avonds is het op de meeste plekken prettig. De luchtvochtigheid is laag, en dat betekent wat. De hitte is dragelijker, het is minder klam. Tijdens de warme periode nemen de luchtvochtigheid en de temperatuur toe. De temperaturen gaan meedogenloos omhoog. Als het goed is brengt de regen enige verlichting in de hitte.

Het Thaise KNMI constateert een stijgende lijn in de gemiddelde temperaturen in Thailand. Was het gemiddelde in 1952 nog 32 graden Celsius, in 2011 was het gemiddeld bijna een graad warmer. Ook de pieken van de jaren waarin het extreem warmer is liggen in het recente verleden, het is dus warmer dan ooit in Thailand.

Wat voor weer zou het zijn in Kanchanaburi?
Regen


Regentijd Thailand het weer Chiangmai
We gaan opnieuw ten rade bij het Thaise KNMI, het Thai Meteorological Department. In de grafiek staan de harde, of beter natte cijfers. Augustus en september zijn de natste maanden. Al ervaren veel Thai de afgelopen jaren dat het in oktober en november langer regent dan vroeger. Op de bevestiging van de autoriteiten moeten we nog een paar jaar wachten.

Punt is wel dat het geen Hollands regenweer is, u weet wel van dat druilerige gure weer dat nooit op lijkt te houden (en dat ook niet doet). Behalve in sommige van de topische regenwouden van Thailand regent het eigenlijk nooit een hele dag. De buien zijn vaak heftig, maar ook kort. Een voordeel is: de regen is warm.

Uit de cijfers van het meteorologisch instituut blijkt ook dat het in het zuiden van Thailand het meest regent. In het zuidwesten nog meer dan in het zuidoosten. Ook Oost-Thailand krijgt het qua regen meer te verduren dan het noorden en het centrale deel.

Wat voor weer zou het zijn in Ayutthaya?
Uitersten


regenval Phuket regentijd Thailand
Onthoud goed wat hier staat. Deze informatie levert handige kennis op als u eens een lange rit in een busje door Thailand maakt. Test uw familie of vrienden met vragen over het Thaise weer.

Zo werd het in 1955 ooit 9,9 graden in Bangkok. Dat moet een koude nacht zijn geweest, want er zijn in de Thaise hoofdstad geen lager temperaturen gemeten (sinds men in 1951 met meten begon). Wij herinneren ons 2016 toen het op een verschrikkelijk koude januari nacht slechts 14,9 graden Celsius werd. Toen zagen we echt mensen met een dekbed op de rug 's ochtends op de brommer stappen.

Dat wil niet zeggen dat het niet koud kan zijn in Thailand. In het bergachtige noorden danken de temperaturen in het droge seizoen (winter) tot in de buurt van het vriespunt. In de bergen bij Nan werd het in 1975 slechts 1 graad. In 1999 werd het in Chiang Rai ook een keer niet warmer dan dat. Veel min temperaturen zijn er in de statistieken van het Thai Meteorological Department niet te vinden. In Sakon Nakhon werd het op 2 januari 1974 maar -1,4. En in Loei -1,3.

In Mae Hong Son noteerde men op 28 april 2016 een hitte van 44,6 graden Celsius. Dan kun je een ei op de motorkap bakken. In datzelfde jaar werd het in Sukhothai, de oude koningsstad, 44,5 graad. Met gemak werden er in Kanchanaburi meerdere keren 40+ temperaturen gemeten. In Bangkok werd het eind maart 2013 eens 40,1 graden, een record voor de hoofdstad.

Wat voor weer zou het zijn in Chiang Mai?
Het noorden


weersvoorspelling Chiangmai regenval en temperatuur
Het noorden van Thailand is het meest bergachtige gebied van het land. Vanzelfsprekend betekent dat ook dat de temperaturen hier gemiddeld lager liggen dan in bijvoorbeeld Bangkok. Voor sommige reizigers een reden om korter in Bangkok te blijven en langer in Chiang Mai.

Over het algemeen liggen de temperaturen in de Thaise winter (in Thailand noemen ze deze tijd het droge seizoen) overdag rond de 20 tot 23 graden Celsius. Het kan in de avond en nacht dus best flink afkoelen. Temperaturen onder 10 graden komen voor, maar alleen in het berggebied en zeker niet elk jaar.

In de maanden maart tot mei is het overal het warmst in Thailand, ook in het noorden. Reken op temperaturen boven de 30 graden.

Neem Chiang Mai. Daar schommelen de temperaturen in de wintermaanden tussen de 14 en de 30 graden. In het warme seizoen tussen 21 tot 36 graden. En in de regenperiode (juni-oktober) tussen 21 en 31 graden.

Wat het regenseizoen betreft komt het op smaak aan. Sommige mensen hebben geen zin in een bui en mijden deze regio. Best jammer, want alhoewel het hier behoorlijk kan regenen, is het zelden een hele dag slecht. Bovendien is zo'n tropische regenbui ook een ervaring.

Wat voor weer zou het zijn op Phuket?
Stranden en eilanden


wanneer mooi weer Thailand temperatuur
In de droge maanden, die wij winter noemen, kun je overal terecht. De kans dat je regen krijgt is minimaal.

Er loopt in het regenseizoen (juni tot oktober) een onzichtbare lijn van de Andaman Zee, die lijn doorkruist het smalle zuidelijke deel van Thailand, steekt de Golf van Thailand over en buigt boven Koh Chang af. De stranden en eilanden onder die denkbeeldige lijn krijgen het in het regenseizoen soms flink te verduren. De bekendste eilanden daar zijn Phuket en Koh Phi Phi in de Andaman Zee en Koh Chang in de Golf van Thailand.

We zeiden het eerder: het kan regenen, maar dat doet het niet de hele dag. Van die Hollandse buien die onverwacht in het weekeinde beginnen en een week lang teisterend doorregenen, die hebben we in Thailand niet. Hier gaat het tropisch tekeer, om even onverwacht weer te stoppen. Geen reden om niet te gaan, maar eerlijk is eerlijk, je kunt pech hebben.

Qua eilanden en strand kun je in deze periode het best je heil zoeken aan de Thaise Riviera (Hua Hin, Cha Am), op de eilanden Koh Samui, Koh Talu, Koh Tao, Koh Phangan in de Golf van Thailand, in Surat Thani of aan de andere kant van de Golf, in Pattaya of op Koh Samet.

Wat voor weer zou het zijn op Koh Chang?
De Isaan


regenval Bangkok weersverwachting Thailand
Het noordoosten van Thailand wordt in de Thaise volksmond de Isaan genoemd. Net als in de rest van Thailand is het er warm en meestal droog.

Het regenseizoen is eigenlijk een uitnodiging om dit rustigere deel van Thailand te bezoeken. De natuur leeft op, de regenwouden zijn groener dan groen, en de rijstvelden zo mogelijk nog groener. De regen brengt watervallen tot leven.

Kortom: wie van de Isaan wil genieten, moet overwegen juist dit seizoen te kiezen. Want al is het regenseizoen, het regent vaak niet meer dan een uur per dag, meestal aan het eind van de middag.

Wat voor weer zou het zijn in Khao Yai?
<< Sri Lanka voorbereidingen Hotel-categorie & symboolverklaring >>