Tel:NL 070 250 0062
THAI 66 (0)2 105 4614
Mij Reisplan

Filipijnen 10++ Tips

Als u kijkt naar de namen van belangrijke bezienswaardigheden op de Filipijnen, dan lezen de namen als titels van stripboeken: 'De chocoladeheuvels van Bohol', 'De hangende doodskisten van Sagada', 'Rijstterrassen in het land van de koppensnellers', of 'Sabang, de ondergrondse rivier'. Ze vertellen veel over dit verrassende land, over hoe de mensen leefden en leven, over haar geschiedenis en de spirituele gewoontes en gebruiken.

De Filipijnen zijn een overweldigende groep eilanden. En niet zomaar een paar. Er zijn er zo'n 7600! Het is bijna ongelofelijk dat in deze tijd zoveel van die prachtige Filipijnse eiland nog nagenoeg onontdekt zijn en als het ware door de lokale bevolking als geheim worden gekoesterd. Het Filipijnse eiland Palawan, bijvoorbeeld, wordt in een adem genoemd met de Malediven, Bora Bora en de Galapagos Eilanden als het gaat om de mooiste eilanden ter wereld.

Dus! Hoe geweldig zou het zijn als Palawan, of wie weet Lagos, Apo, Boragay of Calaguas betekenis voor u krijgen en niet alleen nog maar een naam en een plaatje zijn op een website?

Natuurlijk vergeten we nu voor het gemak dat de Filipijnen nog een heleboel meer te bieden hebben. Die eilanden hebben de prachtigste stranden, uniek koraal en sommige zijn het ultieme doel van duikers en snorkelaars. Landrotten ontdekken misschien liever het Spaanse verleden in het stadje Vigan, Intramuros in de chaotische hoofdstad Manila of een van de 25 actieve vulkanen in het land.

Foto's:

Filipijnen 10 Tips ReistipsFilipijnen 10 Tips ReistipsFilipijnen 10 Tips ReistipsFilipijnen 10 Tips ReistipsFilipijnen 10 Tips ReistipsFilipijnen 10 Tips ReistipsFilipijnen 10 Tips ReistipsFilipijnen 10 Tips ReistipsFilipijnen 10 Tips ReistipsFilipijnen 10 Tips Reistips

Baai van Albay - zwemmen met walvishaaien


Filipijnen 10 Tips Reistips
Is zwemmen met Walvishaaien misschien iets voor u? Het kan (met wat geluk) in de buurt van Legazpi City. Deze prettige stad ligt aan de fraaie baai van Albay op het eiland Luzon, met een spectaculair uitzicht op de nog actieve Mayon Vulkaan.

De walvishaai is de grootste vis ter wereld, tussen de 4 en 12 meter lang, en leeft alleen van plankton. Zwemmen met deze vissen is een unieke belevenis!

Opmerking: de walvishaaien leven niet in gevangenschap en verhuizen soms naar andere plekken, afhankelijk van de hoeveelheid voedsel (plankton) die aanwezig is. Daarom weet men nooit helemaal precies waar de dieren zich bevinden.

Boracay


Filipijnen 10 Tips Reistips
Boracay is maar tien vierkante kilometer groot en al jaren een van de meest populaire eilanden van de Filipijnen. Ook de Filipino's zelf komen hier graag en wanneer ze maar kunnen.

De ingrediënten die u van een verblijf aan het strand verwacht zijn hier volop aanwezig. De zee is rustig en blauw, het strand van zacht zand en lang genoeg om een goede strandwandeling te maken. De boulevard wordt gevormd door palmbomen.

White Beach (4 kilometer lang) is het favoriete gedeelte van veel bezoekers. Hier vindt u dan ook de meeste restaurants en barretjes. Bulabog Beach is vanwege de sterke wind vooral het domein van watersporters. Wilt u een mooi overzicht over het eiland en de omgeving, beklim dan Mount Luho.

Boracay leek een paar jaar terug te bezwijken onder haar populariteit (bij de lokale bevolking). Gelukkig greep de Filipijnse overheid in. Het eiland werd een half jaar lang gesloten om de natuur ruimte te geven zich te herstellen. Nu is het eiland weer open voor bezoekers, maar geldt een maximaal aantal om eerdere overbevolkingsproblemen voortaan te voorkomen.

De hangende doodskisten van Sagada


Filipijnen 10 Tips Reistips
De hangende doodskisten geven het plaatsje Sagada, dat prachtig tegen de bergwand gedrapeerd ligt, iets mystieks. Het stadje ligt een beetje verscholen tussen de jungle en de heuvels, op een mooie manier ietwat geïsoleerd.

Hier wonen en leven sinds mensenheugenis vooral Igorot. Al vele honderden jaren lang (en misschien wel langer) hangen zij de overledenen in doodskisten tegen rotswanden. Dat deden (en doen) ze om de doden dichter bij hun voorouders te brengen, die geacht worden ergens daarboven te zijn. Maar vroeger ook om ervoor te zorgen dat vijandelijke stammen (uit Bontoc bijvoorbeeld) niet de hoofden konden stelen. Nog altijd wordt dit uitvaart-ritueel voltrokken, maar minder vaak. Igorot worden ook vaker 'gewoon' begraven.

Manila - Intramuros


Filipijnen 10 Tips Reistips
In de Filipijnse hoofdstad Manila mag u de ommuurde 'stad' Intramuros niet missen. Intramuros, het woord verklaart zichzelf, was ten tijde van de Spaanse overheersing de stad Manilla. De muur was uiteraard gebouwd om de stad tegen indringers te beschermen. Sommige delen waren bijna 7 meter hoog en 2,5 meter dik.

Intramuros ligt dicht bij de Manila Baai, aan de Pasig Rivier, met de citadel Fort Santiago als eerste bastion tegen vijanden. Aan de andere kant van Intramuros ligt nu het Rizal Park.

De eerste muren van de stad werden al in de 16e eeuw gebouwd. Binnen de muren lagen scholen, kerken en regeringsgebouwen. Het oude stadsdeel bleef goed intact tot bij een slag van de Amerikanen en Filipino's tegen de Japanners in 1945 een groot deel werd verwoest.

Intramuros werd in 1951 een officieel nationaal historisch monument en wordt sinds die tijd gerestaureerd en herbouwd. Zo zijn de oorspronkelijke 5 poorten weer hersteld. Fort Santiago is nog altijd een citadel, maar grotendeels een (populair) park. De San Agustin Kerk (geopend in 1607) staat ook binnen Intramuros en is de oudste kerk van de Filipijnen.

Busuanga


Filipijnen 10 Tips Reistips
Busuanga is een eiland aan de noordkant van de Palawan Eilanden, die tot de allermooiste ter wereld worden gerekend. Dit labyrintische watergebied is niet alleen een droom voor duikers en snorkelaars, maar ook voor liefhebbers van strand, koraal, zee, warmwaterbaden, jungle en lagunes. Tropischer kunnen we het niet maken. En mooier trouwens ook niet.

Een bijzonder avontuur is snorkelend op zoek te gaan naar een van de Japanse wrakken die hier zijn achter gebleven nadat ze in de Tweede Wereldoorlog tot zinken zijn gebracht. Bij de Lusong Eilanden ligt nog een ander wrak.

Palawan - de ondergrondse rivier Sabang


Filipijnen 10 Tips Reistips
Sabang, de ondergondse rivier is een uniek natuurfenomeen. De rivier ligt op het eiland Palawan. De 8,2 km lange stroom maakt onderdeel uit van het Puerto Princesa Subterranean River National Park dat sinds 1971 een beschermd gebied is.

De ruim 8 kilometer lange rivier is een stuk van de Cabayugan rivier en ligt in een grot die die 24 kilometer lang is! In het grottenstelsel ligt ook de zogenaamde Italiaanse kamer, een grot met een inhoud van 2,5 miljoen vierkante meter. Het is een van de grootste grotten ter wereld.

De ondergrondse rivier is de op een na langste ter wereld. Alleen in Mexico is een langere ondergrondse rivier aangetroffen.

Het park heeft spectaculaire kalksteenformaties. De rivier stroomt in zee en heeft daardoor brak water. Dit creëert een uniek eco-systeem. De 11 verschillende soorten mineralen, de unieke spelonken en een fossiel van 20 miljoen jaar oud maken dit tot één van de 7 wereldwonderen der natuur. Verder heeft het park een beschermd oerbos. Dit bos herbergt vele beschermde en bijna uitgestorven diersoorten en planten.

Palawan - El Nido


Filipijnen 10 Tips Reistips
El Nido ligt 238 km ten noorden van Puerto Princesa, op het eiland Palawan. Volgens velen is dit de beste strand en eiland bestemming in de Filipijnen vanwege de uitzonderlijk mooie natuur en het meest diverse ecosysteem van de Filipijnen.

El Nido heeft onder meer in totaal 50 witte stranden, 5 verschillende soorten bos, 26 verschillende soorten bedreigde vogelsoorten, 6 inheemse zeediersoorten, 4 bedreigde soorten zeeschildpadden, 100 verschillende soorten koraal en 813 verschillende soorten vis. Genoeg te zien en te beleven dus!

Ontdek 'Snake Island', een eiland dat zijn naam te danken heeft een een 'S'-vormige split wanneer het tij laag is. U kunt over dit kronkelige zandpad lopen naar het dichtbijgelegen eiland.

Ifugao - rijstterrassen in het land van de koppensnellers


Filipijnen 10 Tips Reistips
In het land van de Ifugao liggen de rijstterrassen letterlijk tegen de bergwanden opgestapeld. De Ifugao, die hier al eeuwenlang leven, waren ooit koppensnellers, die hun vijanden letterlijk een kopje kleiner maakten. Maar dat was ooit, inmiddels zijn het boeren.

Zij zijn het die met natuurlijke materialen als kalk en zand de rijstterrassen hebben gebouwd die zo in het oog springen. De terrassen zijn zo gevormd dat het water van het ene rijstterras in het andere loopt. De terrassen van Banaue zijn mogelijk al duizenden jaren oud (al zijn de geleerden het daar niet over eens). Grotendeels met de hand tegen de rotswand aangelegd en gedeeltelijk uitgehouwen in de rotsen.

Het is in deze omgeving prachtig wandelen. Bijvoorbeeld rondom Batad, waar de uitzichten over de rijstterrassen tot de mooiste behoren die er te zien zijn. Of loop van Batad naar het dorpje Banga-an. Het lijkt alsof iemand dit dorpje op de perfecte plek in het landschap heeft geplaatst. Fotogenieker wordt het niet.

Als dit gebied in Thailand of Vietnam zou hebben gelegen zouden hier drommen toeristen komen kijken. Maar in de Filipijnen is het nog lang niet zo ver.

De chocoladeheuvels van Bohol


Filipijnen 10 Tips Reistips
Het eiland Bohol ligt aan de noordoostelijke kant van Cebu. Het is kleiner dan Cebu.

Uniek zijn hier de chocoladeheuvels (Chocolate Hills). De chocoladeheuvels (ze heten zo omdat ze in het droge seizoen een bruine chocolade-achtige kleur krijgen) zijn een uniek natuurgebied van zo'n 1300 kleinere en grotere kalksteenafzettingen, slechts begroeid met gras, allemaal in de vorm van een piramide.

De kleinsten zijn zo'n 30 meter groot, de hoogsten wel 120 meter. Het hele gebied van heuvels bestrijkt meer dan 50 vierkante kilometer.

Let op! Ook zeer bijzonder zijn de spookdiertjes die hier leven. Er wordt gezegd dat het de kleinste apen zijn, het zijn primaten van slechts een centimeter of 12 (net zo groot als een mensenhand), van wie vooral de grote ogen opvallen.

Cebu


Filipijnen 10 Tips Reistips
Het eiland Cebu maakt uit van de Visayas, de eilanden die samen het middendeel van de Filipijnen vormen. Cebu bestaat uit het eiland Cebu en nog ruim 160 kleinere eilandjes die er omheen liggen.

Het heeft een ruige kalkstenen bergrug, maar ook een lange smalle kuststrook. Het is er meestal warm en droog weer, al kan er tussen juni en december behoorlijk veel regen vallen, meer in het noorden dan in het zuiden.

Cebu City is de oudste stad van de Filipijnen en het grote Cebu eiland is omgeven met stranden en koraalriffen.

Bezoek aan de Kawasan-watervallen. Deze reeks van watervallen, waarvan de eerste en grootste al van de hoofdweg te zien is, vormen een belangrijke trekpleister voor zowel lokale mensen als toeristen. Ze liggen in een dichtbegroeide omgeving en zijn te bereiken via een 1,5 kilometer lang voetpad de heuvel op.

Tip voor een dagtripje: het Sumilon Island Marine Reservaat. Het is het eerste water natuurgebied in de Filipijnen dat (in de jaren '70) een beschermde status kreeg. Met succes, het fraaiste koraalrif en mooiste azuurblauwe water is hier te vinden. Er zitten hier nog haaien en er is een rijk gevarieerde vogel populatie. Bijzonder ook is dat, afhankelijk van de waterstrand, er een aanzienlijke strook zand al dan niet zichtbaar en te bewandelen wordt.

Malapascua


Filipijnen 10 Tips Reistips
Malapascua is een eiland ten noordwesten van Cebu. Geniet hier van het parelwitte strand en van de turkooizen blauwe zee. Dit eiland is 2,5 kilometer lang en 1 kilometer breed.

Hier kunt u duiken met de voshaai (Tresher) en de majestueuze Manta Ray's. Deze haaien kunnen met hun lange staart 6 meter lang worden en komen uit een diepte van 300 meter naar een onderwater eiland (30 meter diep) waar ze worden schoongemaakt door kleine visjes.

De voshaai dankt zijn naam aan zijn lange, sierlijke staart, die net zo lang als de rest van het lichaam kan zijn en die wordt gebruikt om met een klap prooi te verdoven. Hij voedt zich met vissen zoals makrelen, inktvis-achtigen, schaaldieren, maar incidenteel ook wel met zeevogels.

Batan


Filipijnen 10 Tips Reistips
Batan island. Dit paradijselijke eilandje ligt ongeveer 2 uur varen van de kust en de kans bestaat dat u wordt begeleid door dolfijnen. U reist met een lokale houten passagiersboot, waar de gewone Filippino's ook mee varen. Op dit eiland komen geen andere toeristen, behalve u.

De bevolking is uitzonderlijk vriendelijk. Hier is alles nog puur en kunt u van dichtbij meemaken hoe de lokale bevolking leeft.

De Mayon vulkaan


Filipijnen 10 Tips Reistips
De Mayon vulkaan op het eiland Luzon is niet zomaar een van de 25 actieve vulkanen op de Filipijnen. Mayon heeft een bijzondere status en die is te danken aan haar perfecte voorkomen.

Ze is eigenlijk het ideale plaatje. Als mensen gevraagd worden een vulkaan te tekenen, tekenen ze zonder dat ze het weten de Mayon, het ultieme beeld van een vulkaan. Mayon wordt bovendien omringd door een vlak landschap, wat haar nog beter doet uitkomen.

De Mayon ligt in de provincie Albay, op het eiland Luzon, op maar tien kilometer van de baai van Albay, en is bijna 2500 meter hoog. In 2018 was er nog een vulkaanuitbarsting en in 2020 pruttelde Mayon, maar kwam het niet tot een uitbarsting.

<< Sri Lanka voorbereidingen