PRIVE Mystiek Myanmar (15 dagen)

Tourcode:BUR-006
Datum: Dagelijks
Tijd: 08.00
Category: Rondreis individueelPRIVE
Algemene waardering: 5.0 uit of 5 beoordelingen. 3 eerlijke recensies. Lees Recensie
De Eenheid van Myanmar - vroeger Birma geheten - is een geweldig land met een vriendelijke en gastvrije bevolking. Green Wood Travel heeft een bijzondere rondreis samengesteld om u de kans te geven dit absoluut niet-toeristische land te bezoeken. Ervaar de hoogtepunten die het land biedt. VERNIEUWD ! Exclusieve Green Wood Travel privé reis
PERSOONLIJKE VOORKEUR BEPAALT DEZE REIS !


Yangon met zijn koloniale sfeer en schitterende pagodes. Bagan waarvan de omgeving een archeologisch luilekkerland is met de indrukwekkende resten van meer dan 2000 tempels. Mandalay met zijn prachtige pagodes en kloosters, misschien wel de mooiste van Myanmar.

REISROUTE (zie kaart onderaan): Yangon - Bagan - Inle Lake - Kalaw - Bagan - Mandalay

Natuur en cultuur zijn hier nog onbedorven. Religie, lokale gewoontes en gebruiken zijn in Birma nog zoals honderd jaar geleden. De bevolking staat open voor de komst van toeristen en is altijd bereid om handen te schudden en een praatje te maken.

Myanmar is in opkomst als toeristische bestemming. Het land heeft veel te bieden en is een van de meest fascinerende bestemmingen van Zuidoost-Azië. Er zijn duizenden tempels en pagoden, bedrijvige markten, kleurrijke bergvolkeren, unieke historische monumenten en niet te vergeten een hoffelijke en gastvrije bevolking. Na decennia van isolement hebben de militaire machthebbers de deuren een klein beetje geopend voor de buitenwereld. Er leven meer dan zestig verschillende volken en etnische groeperingen in Birma, met elk hun eigen taal en tradities. Birma is een uitdaging voor reizigers die van echt reizen en ontdekken houden. De afstanden zijn groot, de wegen matig, het vervoer eenvoudig. Maar er liggen nog steeds verborgen (reis)schatten op u te wachten.
Overnachting: Grand United 21 St Downtown
Maaltijden:
Vervoer: minibus
Dag 1: Yangon, de Tuin van het Oosten.
Aankomst in Yangon (voorheen Rangoon), de grootste stad van Myanmar. De stad wordt ook wel liefkozend de Tuin van het Oosten genoemd vanwege de vele parken en de prachtige meren. Er zijn wijde boulevards en panden in 19e-eeuwse architectuur. Toch is het ook de smeltkroes waar verschillende culturen en geloven bij elkaar komen. En niet te vergeten het middelpunt van handel en de belangrijkste havenstad van Myanmar.

Op de luchthaven heet onze Engelssprekende gids u welkom. U wordt naar uw hotel gebracht en heeft de rest van de middag vrij om uit te rusten van de reis of zelf alvast eens rustig rond te wandelen. Bijvoorbeeld in Chinatown, dat 's-avonds tot leven komt met de scherpe aroma's van de openluchtrestaurants.


Overnachting: Grand United 21 St Downtown
Maaltijden: Ontbijt,
Vervoer: minibus
Dag 2: Stadstour. De Shwedagon Pagode, Kandawgyi Meer, Scott Market.
De Yangon stadstour begint bij de fotogenieke Karaweik Hal aan het Kandawgyi Meer, een kopie van een koninklijke statie-boot in de vorm van een enorme vogel, maar vooral vorstelijk gelegen in de tropische tuin rondom het meer. In de haven staat de Botataung Pagode. De pagode heeft de bijnaam 'de duizend militairen', dat verwijst naar de soldaten die tweeduizend jaar geleden de toen net overgebrachte Boeddha-relikwieën uit India kwamen bewaken

Het oude en centrale deel van de stad herinnert met zijn vele westerse gebouwen aan de tijd dat Birma nog een kolonie van Groot-Brittannië was. Het onafhankelijkheidsmonument in de Mahabandoola Gardens verwijst naar 1948 toen Birma zich los maakte van de Britten.

Na het National Museum ziet u de beroemde Scott Market, al 90 jaar oud, maar nog altijd een populaire trekpleister voor Birmese koopjesjagers op zoek naar handwerk, juwelen, kleding, eten en een grote hoeveelheid andere spullen. Er zijn zo'n 1600 kraampjes. De markt is overigens dicht op maandag en op feestdagen.

Hoogtepunt van de dag is het iconische beeld van Yangon: de Shwedagon Pagode. De bijna honderd meter hoge stoepa torent boven de stad uit. Van Birmese boeddhisten wordt verwacht dat ze minstens één keer in hun leven hier naar toe gaan. Het is indrukwekkend om te zien hoe de bevolking haar geloof elke dag opnieuw belijdt. Als de zon schijnt, bestaat de kans om 'zonaanbidders' te zien. Deze mensen kijken de hele dag rechtstreeks in de zon om de energie van dit hemellichaam op te vangen en door te geven aan anderen. Opvallend genoeg worden deze mensen niet blind, als gevolg van jarenlange training.


Overnachting: Grand United 21 St Downtown
Maaltijden: Ontbijt,
Vervoer: geen
Dag 3: Vrije dag. De liggende Boeddha van Chaukhtakyi? Sule Pagode? Theehuisje?
Vrije dag. Toch stellen we ons voor dat u er zelf op uit trekt vandaag. Er is reden genoeg voor. Door zijn koloniale erfenis is Yangon één van de meest fascinerende steden van Zuidoost-Azië.

De Chaukhtatkyi Pagode met zijn 70 meter lange liggende Boeddha loont ook de moeite. Hier treft u veel mensen aan die met alle plezier uw toekomst willen voorspellen. Of ga kijken bij de tweeduizend jaar oude Sule Pagode, waar een haar van Boeddha in zou liggen. De pagode is nog altijd het centrum van sociale en culturele activiteiten.

Niet vergeten af en toe even tussen de Birmezen te gaan zitten en eens goed om u heen te kijken. Dat kan bij een van de vele theehuizen waar u zoete melk-thee kunt drinken. Het theehuis speelt een belangrijke rol in het traditionele Birmese leven, omdat hier van oudsher allerlei zakelijke en sociale afspraken worden gemaakt.

U kunt een ook excursie naar het nabij gelegen Syriam maken om de Kyaikhmawwun Yele Pagode en de Kyaik-khauk Pagode te bezichtigen. (niet inclusief)


Overnachting: Grand United 21 St Downtown
Maaltijden: Ontbijt,
Vervoer: minibus
Dag 4: Ochtendexcursie naar Bago. De Grote Gouden God van het Mon volk.
Na het ontbijt maken wij een halve dagtocht naar Bago, een typisch Birmees stadje met een gigantische liggende Boeddha; 74 meter lang en 21 meter hoog. Ook is daar een prachtig paleis van een vroegere koning uit de Mon-dynastie. In de omgeving van de liggende Boeddha vindt u één van de grootste markten in houtsnijwerk.

Onderweg stoppen we bij de indrukwekkende Taukkyan Oorlogsbegraafplaats. Hier worden 27 duizend slachtoffers herdacht die stierven tijdens de aanleg van de beruchte Birma-spoorlijn. Deze werd in de tweede wereldoorlog door de Japanners aangelegd en kostte ongeveer honderdduizend krijgsgevangenen en burgerarbeiders het leven. De begraafplaats ligt in een grote tropische tuin.

Voordat we de Shwemawdaw Pagode bezoeken, kijken we nog even in een oud pottenbakkersdorp. Shwemawdaw betekent Grote Gouden God en is ruim duizend jaar geleden gebouwd door het Mon volk. Het is de hoogste pagode in Myanmar (114 meter) en heeft een diamanten ornament op de top. Via de plaatselijke en erg kleurrijke markt Van Bago gaan we naar de Kyaik Pun Paya Pagode met vier 27 meter hoge Boeddha's.


Overnachting: Amata Garden resort
Maaltijden: Ontbijt,
Vervoer: minibus, vliegtuig
Dag 5: Vlucht naar Heho. Naar het Inle meer en de Intha, zonen van het meer.
Na het ontbijt wordt u naar het vliegveld gebracht voor de vlucht naar Heho in het Shan gebied. Al snel bent u dan in een totaal andere omgeving dan toen u in Yangon uit bed stapte. De stad heeft plaatsgemaakt voor wonderlijke natuur.

Het prachtige, door bergen omsloten Inle Meer ligt op duizend meter hoogte en is 22 kilometer lang en 11 kilometer breed. Het meer is beroemd vanwege de opvallende op palen gebouwde dorpen en drijvende tuinen.

We zien de Intha, letterlijk: 'zonen van het meer'. Deze vissers staan bekend om hun unieke manier van roeien (met één been). Monniken varen hier dagelijks rond om hun eten op te halen. Op het meer drijven grote plakken grond waar groenten op verbouwd worden.

Uit pure nieuwsgierigheid gaan we eens kijken bij het klooster van de 'springende katten', Phaungdaw U. Het is het gevolg van een uit de hand gelopen hobby van de monniken. Gaat het zien!

Het Amata Garden Resort in Nyaung Shwe is de komende nachten uw rustplaats.


Overnachting: Amata Garden resort
Maaltijden: Ontbijt,
Vervoer: minibus, boot
Dag 6: Tour. De duizenden oude, kleine en soms overwoekerde pagodes van Indein.
Myanmar biedt heel wat sprookjesachtige beelden. U zag het in Yangon en Bagan en Mandalay moeten nog komen. Vandaag is het opnieuw de beurt aan het gebied rond het Inle Meer. We maken onder meer een boottochtje door deze omgeving.

Het dorpje Indein ligt in een ruïnegebied in de jungle met 16e eeuwse stoepa's eromheen. Het is pas een paar jaar geleden opengesteld voor toeristen. Op de heuvel ligt een stoepa, het is daar rustig en er waait een fijne bries. De kleine belletjes aan de paraplu van de stoepa maken een prettig geluid, het uitzicht is de moeite waard. Tegen de heuvels zijn duizenden oude en kleine pagodes te vinden, soms bijna helemaal overwoekerd door de junglebegroeiing. De heiligdommen zijn daar geplaatst door de koning van de Shan State.


Overnachting: Amata Garden resort
Maaltijden: Ontbijt,
Vervoer: boot
Dag 7: Het onbedorven en traditionele leven van de Birmezen.
Een ontspannen boottocht van ongeveer drie uur brengt ons vandaag naar het zuidelijke deel van het Inle Meer. We zien fraaie natuur, bloemrijke bomen en kleine nederzettingen aan de waterkant. Kyauktaing is er zo een. Het is een Shan dorp waar men leeft van het pottenbakken, we leggen er even aan.

Hierna gaan naar Sangha en Thakong dorpen om nader kennis te maken met de Birmezen, die mogelijk net zo graag meer van u willen weten als u van hen. Hier wordt duidelijk hoe deze bevolkingsgroepen al eeuwenlang leven, hun cultuur is nog onbedorven en traditioneel. We varen terug naar Nyaung Shwe voor de overnachting.


Overnachting: Dream Mountain Resort
Maaltijden: Ontbijt,
Vervoer: minibus
Dag 8: Naar Kalaw, vroeger bergstation van Engelse kolonisten.
Na het ontbijt wordt u per minibus naar het stadje Kalaw gebracht, het vroegere bergstation van de Engelse kolonisten. Het ligt hoog en droog op het Shan Plateau, ongeveer 70 kilometer ten westen van Taunggyi en is de hoofdstad van de Shan regio.

Vanwege het koelere klimaat in de bergen was dit de perfecte plaats om de hete zomers te ontvluchten. De Britse invloeden zijn in het vredige en sfeervolle stadje nog duidelijk zichtbaar. Op weg naar Kalaw wordt gestopt bij Nee Paya, een met gouden lakwerk versierde Boeddha van bamboe.


Overnachting: Bagan Thande Hotel
Maaltijden: Ontbijt,
Vervoer: minibus
Dag 9: Per minibus naar Bagan, de eerste hoofdstad van het Birmese Rijk.
U moet vroeg uit de veren omdat we vandaag naar Bagan zullen rijden. Een pittige rit van ongeveer 7 uur.

Bagan is een rustig dorpje gelegen aan de Irrawaddy rivier. De omgeving van dit dorp is van zeer grote archeologische waarde. Op slechts 42 vierkante kilometer bevinden zich de indrukwekkende resten van meer dan 2000 tempels. De stille getuigen van de Birmese Gouden Eeuw, van de 11e tot de 13e eeuw, met Bagan als eerste hoofdstad van het Birmese Rijk. deze tempels maken Bagan tot een van de grootste toeristische trekpleisters van Myanmar.

Bagan vormt zonder twijfel één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Azië en wordt beschouwd als een historisch wereldwonder. Hoewel minder bekend dan Angkor Wat in Cambodja of de Borobudur in Indonesië is Bagan minstens zo indrukwekkend. Ondanks dat de glorietijd van Bagan slechts een paar honderd jaar heeft geduurd, genoot het rijk over de hele wereld bekendheid. Hier zouden toen maar liefst een half miljoen mensen geleefd hebben. Naar verluidt waren zelfs de barbaren die Bagan in 1287 aanvielen en grotendeels verwoestten onder de indruk van de stad.


Overnachting: Bagan Thande Hotel
Maaltijden: Ontbijt,
Vervoer: minibus
Dag 10: Tour naar Bagan. Shwezigon Pagode, kloosters en zonsondergang.
De bevolking van het hedendaagse Bagan, lijkt zich niet zo bewust van een groots verleden en bewerkt gewoon traditiegetrouw de akkers tussen de monumenten, net als eeuwen geleden, toen hier meer dan tienduizend tempels stonden. Voor hen zijn de tempels en pagodes, ook al zijn het ruïnes, deel van het dagelijkse leven. Van oudsher waren het de boerenfamilies die voor het onderhoud van de tempels zorgden, net als nu.

De indrukwekkende Shwezigon Pagode is al in de 11e eeuw is gebouwd en de stoepa is het schoolvoorbeeld in Myanmar geworden. Er zouden een tand en een stukje bot van Boeddha in liggen. U bezoekt ook de bijna net zo oude Ananda pagode (weleens de Westminster Abbey van Birma genoemd) en het Ananda Ok Kyaung klooster.

Onderweg gaan we naar één van de vele werkplaatsen waar met echt paardenhaar schitterend lakwerk wordt gemaakt. Om dit lakwerk te drogen, wordt het onder de grond in kranten begraven. We sluiten de dag af met een bezoek aan de Dhammayangyi Pahto, een prachtige tempel. En we gaan de zon vanaf één van de terrassen zien ondergaan.


Overnachting: Bagan Thande Hotel
Maaltijden: Ontbijt,
Vervoer: minibus, boot
Dag 11: Boottocht over de Irrawaddy rivier. Kyun Thiri, omgeving van Bagan.
Tijd voor een korte boottocht over de Irrawaddy rivier naar het eiland Kyun Thiri, waar midden in de rivier een typisch Birmees boerendorp ligt. U kunt er rond wandelen, in contact komen met de bevolking of gewoon eens rustig kijken hoe het leven zich daar afspeelt. In een klein klooster daar worden lokale thee en snacks opgediend. U bent op tijd terug om zelf nog te kunnen lunchen, mocht u daar behoefte aan hebben.

Er is gelegenheid om even uit te rusten. Wat later die middag staan nog de dorpen Phawsaw en Thahtaykan op de agenda. Hier valt onder meer te ontdekken hoe precies het Birmese leven van alledag aansluit op de natuurlijke omgeving. Bij een hoog gelegen pagode laten we nog eens goed de zonsondergang op ons inwerken.


Overnachting: Victoria Palace Hotel
Maaltijden: Ontbijt,
Vervoer: minibus
Dag 12: Geesteshuizen bij de berg Popa. Per minibus naar Mandalay.
Mount Popa is een oude vulkaan en de betekenis van de naam, bloeiend, verwijst naar de vruchtbare grond. Hier groeien heel veel bloemen en zien we sandelhout-plantages. In spirituele zin wordt Mount Popa wel de 'Olympus van Birma' genoemd omdat er uitgebreide verzameling geesten en goden verblijft.

Tegenover de trap van Mount Popa staat het 'Nat-huis' waarin alle 37 Nats (geesten) te bewonderen zijn. Sommige Birmezen proberen op speciale feesten in trance te raken om al dansend de welwillendheid van de Nats te vragen. Het uitzicht over de Myingyan-vlakte is adembenemend en één van de mooiste uitzichten van Birma. Boven op de berg mag u geen rode of zwarte kleren dragen, geen vlees meenemen en niets slechts over anderen mensen zeggen. Als u dit toch doet, wenst één van de geesten u ongeluk.

Wellicht ontmoeten we tijdens het wandelen monniken die nog niet ingewijd zijn in de Yeti. Zij dragen hoge punthoeden en lopen langzaam naar boven.

Na het bezoek aan Mount Popa vervolgen we onze reis naar Mandalay.


Overnachting: Victoria Palace Hotel
Maaltijden: Ontbijt,
Vervoer: minibus, boot
Dag 13: Mandalay. Tour naar Mingun, Mahamuni, Shwenandaw klooster en Kuthodaw.
Mandalay dankt haar naam aan de 236 meter hoge heuvel die een fraai uitzicht over de omgeving garandeert. Het is een mooie stad, misschien wel de mooiste van Myanmar. Het laatste koninkrijk van het onafhankelijke Birma was hier gevestigd. In die tijd was het het toonbeeld van de Birmese Gouden Eeuw. Het koninklijk paleis van de Konbaung Dynastie herinnert daar nog aan. Nog altijd is Mandalay het culturele centrum van het land en ankerplaats voor verschillende boeddhistische kloosters.

Na het ontbijt wordt u met een jetty over de rivier naar Mingun gebracht. Rampspoed stond de eeuwige roem van deze locatie in de weg. Hier werd aan het begin van de 19e eeuw de grootste pagode ter wereld gebouwd, maar het overlijden van koning Bodawpaya en een vernietigende aardbeving bedierven de plannen. Een reusachtige sokkel herinnert ons aan deze ambities. We zien ook de Mingun klok die na de aardbeving naar een nieuwe tempel werd verhuisd.

Terug in Mandalay gaan we naar de Mahamuni Pagode, geliefd vanwege een heilig Boeddhabeeld. Duizenden Birmezen beplakken het bronzen beeld dagelijks met bladgoud. Het beeld is van oorsprong niet echt groot, maar is door het toegevoegde goed tientallen centimeters in omvang gegroeid. Verder staan ook het Shwenandaw klooster met de beroemde houtsnedes en de Kuthodaw Pagode op het programma. Hier ziet u wat weleens het grootste boek ter wereld wordt genoemd omdat het 729 marmeren stenen tableaus met boeddhistische inscripties bevat.

Als de tijd het toelaat gaan we naar Mandalay Hill om van het fraaie uitzicht op de stad en de Ayerwaddy rivier te genieten.


Overnachting: Victoria Palace Hotel
Maaltijden: Ontbijt,
Vervoer: minibus
Dag 14: Mandalay. Tour naar Amarapura, iconische houten brug en Inwa.
Amarapura was van 1841 tot 1857 de hoofdstad van Birma. Hier bezoeken we het Mahagandayon klooster, met meer dan 1700 jonge monniken het grootste klooster van het land. Het werd gesticht in 1950 en heeft op gebied van academische, boeddhistische vorming in het hele land een goede reputatie. De keuken in dit grote klooster is een bezienswaardigheid. Hier kunnen we zien hoe het eten elke dag wordt klaargemaakt voor de in het klooster wonende monniken.

Daarna brengen we een bezoek aan de 200 jaar oude U-Bein Brug, met 1,2 kilometer de langste teakhouten brug ter wereld. Er wordt gezegd dat de toenmalige burgemeester U-Bein de brug in opdracht van de koning liet bouwen en daarvoor stiekem gebruik maakte van het hout uit het verlaten Koninklijke paleis in Inwa, tevens onze volgende stop. De stad is gesticht in 1364 en was gedurende 400 jaar de koninklijke hoofdstad van Birma. Oud en nieuw gaan hier moeiteloos samen en zowel binnen als buiten de oude stadsmuren bepalen kleine dorpjes, boerderijen en ruïnes het aanzicht. De eerste twee eeuwen van haar glorietijd was de stad het middelpunt van het machtige Shan-rijk. We kijken in het bijna 200 jaar oude Bagaya Kyaung klooster, ook helemaal van teakhout.

Amarapura was door de ligging aan het water kwetsbaar en door de koning en zijn leger moeilijk te verdedigen tegen Britse veroveraars. Daarom besloot koning Mindon in 1857 te verhuizen naar Mandalay.


Overnachting: geen
Maaltijden: Ontbijt,
Vervoer: minibus
Dag 15: Een ervaring om nooit te vergeten.
Bagan, Mandalay, Yangon, Inle, de namen die aan het begin van uw reis als mysterieuze figuren klonken hebben allemaal betekenis voor u gekregen. U hebt kennis gemaakt met een eeuwenoude oorspronkelijke cultuur die nog onbedorven is en waarvan de bewoners nog open staan voor bezoekers. Myanmar is een ervaring om nooit te vergeten.

U wordt naar het vliegveld gebracht voor een reis naar huis of (wie weet) een volgende bestemming.
Optionele Tours:

Myanmar Kleurrijk Erfgoed (15 dagen)
Myanmar kan misschien best een likje verf gebruiken, maar het kleurrijk erfgoed ontvouwt zich aan eenieder die de ogen voor die schoonheid wil openen.
Myanmar Eigenwijs (11 dagen)
Ontdek Myanmar op eigen wijze. Elf dagen lang door een van de meest fascinerende bestemmingen in Zuidoost-Azië. Gemakkelijk, want wij regelen de vl
Myanmar Exclusive (8 dagen)
Het is natuurlijk niet zo, maar het lijkt wel of in Myanmar de tijd heeft stilgestaan. Voor reizigers is dat goed nieuws want het betekent dat er nog
Opmerkingen: het is mogelijk dat we het tour-programma moeten wijzigen als gevolg van omstandigheden zoals het weer, (water)wegen, hotelsluiting, opstand etc. De intentie van de tour blijft ten alle tijde gehandhaafd. We behouden het recht om veranderingen te maken indien nodig.
Inclusief de tour: alle vermelde maaltijden, entreegelden en omschreven transfers. Excursies als omschreven in de reisbeschrijving en begeleid door een lokale Engelssprekende gids. Vervoer per airconditioned minibus of auto, vermelde binnenlandse vluchten (Yangon-Mandalay-Bagan |Heho-Yangon) en open boot over Inle Lake. Verblijf in goede toeristenklasse hotels als omschreven met airconditioning en eigen sanitair.
Onze Persoonlijke Zorg en Attentie.
Exclusief de tour: overige maaltijden, alcoholische- en frisdranken, extra overnachting(en), fooien en persoonlijke uitgaven, internationale vliegtickets (Bangkok-Yangon | Yangon-Bangkok), luchthavenbelastingen ($10 pp.), visumkosten ($ 35 USD zie visa information, bagageafhandeling en facultatieve excursies.
Wij verplichten klanten om een reis-, medische-, annulering- en andere typen verzekeringen met wereldwijde dekking af te sluiten in Nederland of België. Dit soort verzekeringen met gelijkwaardige werelddekking kunt u niet in Myanmar, Thailand of Zuidoost-Azië afsluiten.

Recensie voor PRIVE Mystiek Myanmar (15 dagen)

Algemene waardering: 5.0 uit of 5 beoordelingen. 3 eerlijke recensies.
Name: Johan van Uffelen
Date: 02-Dec-19

Recensie: Een fantastische reis waarin je veel van het land ziet. Wij zijn een ouder echtpaar met een niet al te goede conditie. De gidsen hielden hier goed rekening mee. Myanmar is een heel fijn land om te bereizen: Veel groen, vriendelijke en behulpzame bevolking en heel veel cultuur. De bevolking is heel trots op hun land en waarderen de grote veranderingen / vrijheden die zich in een snel tempo voltrekken. Wij hebben de reis verlengd met een weekje strandvakantie in Ngapali beach. Het strand is schtterend en rustig. Helaas is het zeewater wat kouder dan we in bijv. Phuket gewend waren. In de vele restaurantjes kan je heerlijk en zeer voordelig eten.Rating
Algemene waardering:Service:Prijs/kwaliteit:

Name: H. van Dijk
Date: 01-Dec-19

Recensie: Wij hebben met 4 personen deze individuele reis gemaakt. Individuele reis onder leiding van een Burmese reisleider, gebruik gemaakt van busjes met chauffeur , op de diverse locaties, 3 maal gevlogen tussen resp Yangon/Mandelay en Mandelay/Bagan en Heho/Yangon. De vluchten werden uitgevoerd met prima vliegtuigen, incheck procedure zeer eenvoudig en zeer soepel gearrangeerd door de reisleider, betere service dan de europese vluchten. Een zeer goede reisleider (Michael), zijn engels was moeilijk te verstaan maar hij gaf ons een dusdanig goede service dat wij hierover heen stapten. Stemde de gehele reis af op onze wensen en paste daar waar mogelijk het schema aan zodat wij plaatsen bezochten met zo min mogelijk bezoekers en zo mogelijk niet toeristisch. Alleen het landarrangement geboekt, beginnend met de vlucht (Air Asia) vanaf Bangkok. Visum door GWT laten regelen, lag klaar bij aankomst in Yangon. Na betaling van 30 dollar werd ons het visum keurig en vlot zonder vragen verleend bij aankomst. Hier werden wij geconfronteerd met het geld probleem. Wij hadden dollars in Nederland bij Grenswisselkantoor gewisseld, werden echter niet allemaal geaccepteerd, het kleinst vouwtje of inktplekje of aantekening betekende afkeuring. Men accepteerde in feite alleen nagenoeg nieuwe bankbiljetten. Grote coupures bij voorkeur! Wisselen van dollars en euro's naar kyats gaat heel gemakkelijk maar wel met nieuwe biljetten. Op vele plaatsen te doen. Houdt dus rekening bij de mee te nemen contanten (geen pin of creditcard mogelijk)en dat u over voldoende contant geld beschikt. Euro's worden bij alle wisselkantoren geaccepteerd. Voor ons leverde dit zorgen op omdat veel van onze dollars en euros afgekeurd werden. Werden keurig afgehaald op Yangon, hoefden geen hand uit te teken naar de bagage.
Na aankomst een mooie rondtour door Yangon en aansluitend naar een zeer goed restaurant gebracht voor de lunch. Na de lunch naar het hotel. Ingecheched in Yuzana hotel (door het niet beschikbaar zijn van het Royal Park) en direct de stad in gelopen. Yuzana, oud engels, minder goed, superior kamer is onder de maat, de luxe kamer is in orde. Wandelen en de weg vinden is zeer eenvoudig in Yangon en je maakt dan meteen mee hoe de samenleving in elkaar zit. Interessante stad zoals de andere steden in ZO Azie er 50 jaar terug uitzagen. Heel veel markten en straat handel, alles vindt op straat plaats. Een stad zonder verkeersborden!! of richtingborden. Druk verkeer, wel met oudere auto's. Restaurants zijn moeilijk te vinden maar door te vragen wordt het snel duidelijk dat er een aantal zijn op loop afstand van het hotel. Zawgyi,Santino, Monsoon. Santino erg goed en redelijk in prijs, Monsoon erg goed doch europese prijzen. Yangon een stad waarin je je goed kan vermaken, pagodes (Sula en Sheragon), tempels, markten. De rivier met de boten en aanlegsteigers en veel mensen. De tweede dag stond in het kader van excursies naar de Shewagon pagode, liggende boedha, nationaal museum enz.,luch in Pandomar restaurant (beste van de hele reis).Rondrit door de stad naar de bekende punten, heel mooi. De dag hierna een vrije dag die met de info van de dag ervoor een heel goede aanvulling kan zijn, wandelen!!
De dag hierna met de auto naar Bago, onderweg ontmoeting met de colonne van Aung San Suu Kyi, indrukwekkend!! Pottenbakker, tempels, paleis, liggende boedha en lunch en witte olifanten, mooie dag. Dag hierna vroeg op en vliegen naar Mandelay.
Aangepast programma, bezoek aan grootste klooster, Ubein brug, teak tempel, rivier overtocht, tocht met paardenkar, veel pagodes.
Mandelay, tempel en pagodes bezoek, indrukwekkend, zonsondergang gezien vanaf Mandelay hill tempel, mooi!! Lunch aan de Irrawaddy rivier, prachtige plek. 's avonds een hapje gegeten in City Cafee, prima. Mooie dag. Overnachtingen in Mandelay Swan hotel, goed hotel, goed ontbijt.
De volgende dag eerst rondtour door Mandelay, bezoek paleis, bezoek en wandeling over de grote markt daarna naar vliegveld en naar Bagan. Kort vluchtje. Einde middag in het hotel, Amazing Bagan resort. Prachtige kamer, mooi hotel, goed eten en heel aangename sfeer. Buiten de stad. Gevolgd door 2 dagen excursie Bagan en omgeving. Indrukwekkend, zeer groot aantal pagodes en tempels, mooie bezoeken, zonsondergang indrukwekkend in dit mistieke landschap.
De dag hierna met ons busje naar Kalaw, zeer slechte wegen maar een mooi landschap. Veel werkende mensen (zeer jong) aan de weg op zeer primitieve manier. Onderweg bezoek aan mount Popa. Heel leuk, veel pelgrims, leuke gesprekken en ontmoetingen, lange beklimming van de trappen maar de moeite waard. In Kalaw in een mooi oud engels hotel ondergebracht, buiten de stad, verder niet veel te doen. Gegeten in het hotel en gewandeld in de mooie omgeving. Het is hier fris vanwege de hoogte.
De volgende dag eerst een excursie in de omgeving, wandeling, bezoek aan een boer, informeel, huis gezien op verzoek, alles zeer primitief bij heel aardige mensen. Gevolgd door een rit naar de lunch voordat we vertrokken naar ons hotel aan de oevers van het Inle meer. Tocht van 3 kwartier met de boot naar het hotel. Heel mooi hotel, goede kamers. Wandeling via de achteruitgang en smalle weggetjes naar een dorpje in de omgeving. Ossekarren, verwerking van suikerriet, boerderijtjes en heel aardige mensen, primitief. Schooltje bezocht en onze meegebrachte spullen afgeleverd. Ontvangen door 2 juffen met thee en veel dankbaarheid. Eten in het hotel. (duur).
Hierna 3 dagen met de priveboot gevaren over het Inle meer en vele mooie en leuke dingen gezien. Een zeer indrukwekkend bezoek en heel mooie dagen. Vissers, drijvende tuinen, tempels, lokale huis industrie, weverijen, markten enz. Een zeer mooi gelegen meer op 1000 meter hoogte, mooie boottochten, ontmoeting met lokale bevolking en bergvolken in de klederdracht. Vriendelijk en zeer belangstellend. Byzondere gebouwen op en boven het water. Leuke 5 dagen markten.
Hierna via Heho gevlogen naar Yangon, vroeg in de morgen aangekomen, met de reisleider nog een byzonder bezoek gebracht aan een tempel en een klooster met een zeer vooraanstaande monnik, uitgenodigd op de thee en lunch. De middag hebben we vrij gevraagd om onze wandeling in Yangon te doen en een mooie afronding van ons bezoek aan Birma te doen. Lange en mooie wandeling.
De dag hierna vroeg opgehaald en naar het vliegveld gebracht. Afscheid van onze reisleider, de dames kregen een cadeautje. Vlotte uit check. Geen kosten voor uitreis uit Birma.
Concluderend: een mystiek land, veel tempels, pagodes en stupa's, heel vriendelijke bevolking, zeer boeddhistisch, terug in de tijd, geen beperkingen ervaren van het regime, mensen durven zich nu redelijk uit te spreken, een heel indrukwekkende reis.
Advies; ga zo snel mogelijk naar dit land, de bevolking voelt zich hierdoor gesteund. Men verwacht verandering en meer democratisering op korte termijn waardoor het land snel zal veranderen.Rating
Algemene waardering:Service:Prijs/kwaliteit:

Name: Fam. Starink
Date: 16-Aug-19

Recensie: Dit is een schitterende rondreis, die we met zijn tweeen als prive-tour in juli hebben gemaakt. We twijfelden eerst om vanwege de onrust in Myanmar te gaan. We zijn nu blij dat we toch gegaan zijn: je doet zoveel ervaringen op, het leven is daar zo anders. Thailand is vergeleken met Europa al een andere wereld. Myanmar is weer geheel anders dan Thailand. Het verschil met de westerse wereld is echt heel groot. Aan de ene kant kun je moeilijker contact met thuis onderhouden via gebrekkig internet en hebben je mobieltjes op de meeste plaatsen geen bereik en lukt bellen via vaste telefoonlijn naar Europa meestal ook niet, maar aan de andere kant draait daar wel de laatste films.
Tijdens de rondreis merk je weinig van de politieke spanningen. Wel zie je, dat er lange wachtrijen voor de officiele benzinepompen staan en dat de verbindingswegen in het binnenland erg slecht zijn.
We hadden totaal niet een gevoel van onveiligheid. De uren/dagen, dat je vrij was, hebben we gewoon, zonder gids, rond gelopen. Dat hebben we vooral in Yangon gedaan: met een taxi de stad ingaan en daar rondkijken, cafes opzoeken en winkelen op Scott market.
Op het platteland hebben we ook door dorpjes en over marktjes gelopen. Als een van de weinige toeristen word je daar wel als attractie nagekeken, maar onveilig voelden we ons zeker niet.
In Mandalay kwamen schoolkinderen speciaal naar ons toe om een praatje te maken en om hun Engels te oefenen.
Vergeet ook niet, dat je de meeste tijd van de rondreis doorbrengt met bezienswaardigheden bekijken met de gids, die vanaf het begin van de reis bij je is. Zij kan je op plaatsen brengen, die je anders niet zo gauw ontdekt. Ze was ook heel flexibel.
De gids, die wij hadden, sprak goed Engels en door haar kwam je ook eenvoudiger in contact met de lokale bevolking. Door wat te kopen, ondersteun je de mensen naar onze mening meer dan thuis te blijven. Bijv. houtsnijwerk in het dorpje als je de U-Beinbridge bent overgestoken en lacquerware in Bagan.
Als je in Yangon aan komt (vergeleken met Bangkok een oase van rust), waan je jezelf direct 10 jaar terug in de tijd. Als je verder het binnenland in gaat, kom je op plaatsen waar het lijkt of je 30 jaar terug bent in de tijd. Op sommige plekken rijden alleen paarden- of ossenkarren.Rating
Algemene waardering:Service:Prijs/kwaliteit:


Aanbevolen door Green Wood

Vanaf:
Contact
Het ware gezicht van Myanmar (7 dagen)

Het ware gezicht van Myanmar toont zich rond de Golf van Martaban, in het land van de Mon, waar de natuur pronkt en de mensen een bijrol lijken te vervullen. Toch ziet u de menseli

Vanaf:
Contact
Myanmar Exclusive (8 dagen)

Het is natuurlijk niet zo, maar het lijkt wel of in Myanmar de tijd heeft stilgestaan. Voor reizigers is dat goed nieuws want het betekent dat er nog veel valt te ontdekken. Deze a

Vanaf:
Contact
Myanmar Eigenwijs (11 dagen)

Ontdek Myanmar op eigen wijze. Elf dagen lang door een van de meest fascinerende bestemmingen in Zuidoost-Azië. Gemakkelijk, want wij regelen de vluchten, transfers en de hotels

Vanaf:
Contact
Myanmar Kleurrijk Erfgoed (15 dagen)

Myanmar kan misschien best een likje verf gebruiken, maar het kleurrijk erfgoed ontvouwt zich aan eenieder die de ogen voor die schoonheid wil openen. In 15 dagen tijd zult u uw ha

Vanaf:
Contact
Magisch Myanmar (13 dagen)

Magisch Myanmar bestaat. Het zijn de geesten en goden die verblijven rond Mount Popa, de Olympus van Birma. Het zijn de schakeringen in het licht en de wolken die over de oneindige

Vanaf:
Contact
In de voetsporen van koning Anawrahta (16 dagen)

Ontdek Myanmar 16 dagen lang in de voetsporen van koning Anawrahta. Dat zijn de magisch klinkende plaatsen Bagan, met de indrukwekkende resten van meer dan 2000 tempels, Yangon met