Dag 1: Welkom in een andere wereld, Myanmar.
Welkom in een andere wereld, welkom in Myanmar. U wordt door onze Engelssprekende chauffeur op het vliegveld opgehaald en naar uw hotel gebracht.
Yangon (voorheen Rangoon en tot 2005 de hoofdstad van Myanmar) is de grootste stad van Myanmar. De stad wordt ook wel liefkozend de Tuin van het Oosten genoemd vanwege de vele parken en de prachtige meren. Het ook een smeltkroes waar verschillende culturen en geloven bij elkaar komen. En niet te vergeten het middelpunt van handel en de belangrijkste havenstad van Myanmar.
Het is een prettige stad met veel overblijfselen uit de koloniale tijd. Brede, met bomen omzoomde boulevards en geen knetterende tuk tuk's. De meeste gebouwen zijn weliswaar in slechte staat van onderhoud maar de sfeer van het verleden is nog aanwezig.
Overnachting:
Panda Hotel
Maaltijden: Ontbijt,
Vervoer: minibus
Dag 2: Yangon stadstour. Kandawgyi Lake, Shwedagon Pagode, Scott Market.
De eerste bezienswaardigheid in Yangon is het mooie Kandawgyi Lake met de Karaweik Royal Barge. De luchtige Botataung Pagode ligt daar vlakbij. De pagode heeft de bijnaam 'de duizend militairen', dat verwijst naar de soldaten die tweeduizend jaar geleden de toen net overgebrachte Boeddha-relikwieën uit India kwamen bewaken. U kunt er rustig langs het zilver, de oudheden, edelstenen en kunstobjecten wandelen.
Natuurlijk mag de beroemde Shwedagon Pagode niet ontbreken! Dit is een van de meest spectaculaire boeddhistische monumenten ter wereld en de heiligste plek in Myanmar. De wereldberoemde stoepa is 98 meter hoog en bedekt met tienduizenden plaatjes goud. Shwe betekent goud, Dagon verwijst naar de historische locatie waar de pagode staat. Meer dan 2500 jaar geleden is de eerste vorm van deze pagode gebouwd, maar helaas herhaaldelijk door aardbevingen (deels) vernietigd. Er zouden relikwieën van maar liefst vier Boeddha's in liggen. Twee van hen zouden het Nirvana hebben bereikt, de ultieme vorm van verlichting.
Yangon staat bekend om de vele markten. Misschien wilt u op zoek naar mooie souvenirs, naar leuke snuisterijen of bent u gewoon benieuwd hoe het er op de beroemde overdekte Bogyoke Aung San Market van Yangon aan toe gaat. Dit complex, ook bekend als Scott Market, is 90 jaar oud, maar nog altijd een populaire trekpleister voor Birmese koopjesjagers op zoek naar handwerk, juwelen, kleding, eten en een grote hoeveelheid andere spullen. Er zijn zo'n 1600 kraampjes. De markt is overigens dicht op maandag en op feestdagen.
Overnachting:
Myat Nan Taw Hotel
Maaltijden: Ontbijt,
Vervoer: minibus, vliegtuig
Dag 3: Vlucht naar Loikaw. Padaung langnek vrouwen, Taung-kwe Pagode.
U moet vroeg uit de veren, maar het gaat de moeite lonen. Dat beloven we. Om 8.00 uur vertrekt uw korte vlucht naar Loikaw. Daar wordt u opgehaald en in anderhalf uur naar een Padaung dorp gebracht voor een kennismaking met de buitengewone 'langnek' vrouwen.
De Padaung, ook wel Kayan Lahwi genoemd, behoren tot de Kayan, die weer tot de Red Karen behoren. Een etnische minderheid van ongeveer 60 duizend mensen die vooral in Myanmar leeft. In Thailand wonen er minder dan duizend. De vrouwen van de Padaung dragen ringen om hun nek die de indruk geven dat de nek langer is. In de praktijk vervormen de ringen het sleutelbeen waardoor het lijkt alsof de nek langer is. Alhoewel niet alle vrouwen nog ringen dragen, kiezen sommige jonge vrouwen er nog altijd voor deze traditie voort te zetten.
Tegen de tijd dat de zon onder gaat, zijn we bij de Taung-kwe Pagode die op twee verschillende heuveltoppen is gebouwd. Los van de religieuze betekenis voor de lokale bevolking, is een bezoek aan de pagode vooral een traktatie vanwege het geweldige uitzicht.
Overnachting:
Myat Nan Taw
Maaltijden: Ontbijt,
Vervoer: minibus, tuk tuk of brommer
Dag 4: Op bezoek bij de minderheden in Panpet.
U gaat vandaag opnieuw op visite bij een minderhedendorp. Ook in Panpet, een gemeenschap van een paar kleine nederzettingen, wonen Padaung of Kayan. Dat het dorpje, dat trouwens in een fraaie heuvelachtige omgeving vol groene rijstvelden ligt, niet op maat is gemaakt voor bezoekers bewijst de weg er naar toe. De laatste paar kilometers is de weg voor de minibus niet te berijden en stappen we dus in de tuk tuk of op de taxi brommer. Met een beetje geluk wordt er voor u gezongen en muziek gemaakt. In ieder geval komt u veel te weten over het leven van deze Kayan en zult u zich realiseren dat het welvarende Europa echt een andere wereld is.
U wordt terug gebracht naar Loikaw. De tour duurt ongeveer een halve dag.
Dag 5: Naar Nayung Shwe aan het Inle Meer. Dorpen op palen, drijvende tuinen.
Het prachtige, door bergen omsloten Inle Meer ligt op duizend meter hoogte en is 22 kilometer lang en 11 kilometer breed. Vandaag gaan we naar dit waterrijke natuurgebied, vol fotogenieke dorpjes. Eerst rijden we naar het dorp Pe Kohn, waar we op de boot verder gaan naar Nyaung Shwe, een tocht van ongeveer 5 uur. We pauzeren in Thar Khaung Village voor de lunch (niet inclusief).
Rond het Inle Meer liggen op palen gebouwde dorpen en drijvende tuinen. We zien de Intha, letterlijk: 'zonen van het meer'. Deze vissers staan bekend om hun unieke manier van roeien (met één been). Monniken varen hier dagelijks rond om hun eten op te halen. Op het meer drijven grote plakken grond waar groenten op verbouwd worden.
Dag 6: Tocht op het meer: Paung Daw Oo Pagode, kookles, tuinen bij Ngaphae Chaung.
Er is veel te zien in dit gebied. daarom gaan we vandaag nog eens met de (privé)boot het water op. De eerste halte is bij de in Myanmar beroemde Paung Daw Oo Pagode met zijn vijf afbeeldingen van Boeddha. Het is een traditie geworden dat er blaadjes goud op de afbeeldingen worden geplakt. Af en toe, als door het toegevoegde goud Boeddha onzichtbaar is geworden, wordt het goud weer verwijderd. Tijdens het Paung Daw Oo festival worden de afbeeldingen in een ceremoniële tocht meegedragen.
In het dorp Inpawkhone zien we de huizen op palen en hoe er traditioneel zijde wordt geweven. In een dorp verderop gaan we de handen uit de mouwen steken als u meedoet aan een kookles waarin traditionele Intha gerechten worden bereid. Om nog een keer goed van de drijvende tuinen te kunnen genieten, kijken we bij het Ngaphae Chaung klooster.
Dag 7: Met de lokale trein naar Aung Ban en via de grot van Myinmathi naar Kalaw.
Om 8 uur vertrekt de trein vanaf het Shwe Naung station naar Aung Ban, een rit van ongeveer 3 uur. Al moet die tijdsaanduiding met een korreltje zout worden genomen, want er is nogal eens vertraging. Geniet dus vooral van de ervaring van een tocht met deze lokale trein. De banken zijn hard en reserveren kan niet. U wordt een met de Birmezen. Na aankomst is het ongeveer 14 kilometer rijden naar de grot van Myinmathi. We bekijken de Boeddha's en stoepa's. Na ongeveer een half uurtje vervolgen we onze route naar Kalaw (aankomst aan het eind van de middag).
Kalaw is een rustig stadje, vroeger het bergstation van de Engelse kolonisten. Vanwege het koelere klimaat in de bergen was dit de perfecte plaats om de hete zomers te ontvluchten. De Britse invloeden hier zijn nog duidelijk zichtbaar.
In Kalaw kunt u, mocht er nog gelegenheid zijn, de 500 jaar oude Hnee Paya Pagode gaan zien, waar nonnen gelovigen en bezoekers thee en theebladeren-salade aanbieden. Het Boeddha beeld hier is gemaakt van een bamboe-achtige plant, Hnee. Daarna is de Boeddha gelakt en vervolgens met goud gekleurd. (niet inclusief)
Dag 8: Lange rit naar Bagan en de duizenden tempels. Mount Popa en palm wijn.
U moet vroeg uit de veren omdat we vandaag naar Bagan zullen rijden. Een pittige rit van ongeveer 7 uur. Maar we beloven een mooie onderbreking: Mount Popa.
Mount Popa is een oude vulkaan en de betekenis van de naam, bloeiend, verwijst naar de vruchtbare grond. Hier groeien heel veel bloemen en zien we sandelhout-plantages. In spirituele zin wordt Mount Popa wel de 'Olympus van Birma' genoemd omdat er uitgebreide verzameling geesten en goden verblijft. Tegenover de trap van Mount Popa staat het 'Nat-huis' waarin alle 37 Nats (geesten) te bewonderen zijn. Het uitzicht over de Myingyan-vlakte is adembenemend en één van de mooiste uitzichten van Birma. Boven op de berg mag u geen rode of zwarte kleren dragen, geen vlees meenemen en niets slechts over anderen mensen zeggen. Als u dit toch doet, wenst één van de geesten u ongeluk. Voordat we verder rijden naar Bagan bezoeken we een palm plantage waar 'wijn' en palmsnoepgoed wordt gemaakt.
Bagan is een rustig dorpje gelegen aan de Irrawaddy rivier. De omgeving van dit dorp is van zeer grote archeologische waarde. Op slechts 42 vierkante kilometer bevinden zich de indrukwekkende resten van meer dan 2000 tempels. De stille getuigen van de Birmese Gouden Eeuw, van de 11e tot de 13e eeuw, met Bagan als eerste hoofdstad van het Birmese Rijk. deze tempels maken Bagan tot een van de grootste toeristische trekpleisters van Myanmar.
Dag 9: Tour naar Bagan. Shwezigon Pagode, Dhammayangyi Pahto tempel.
De bevolking van het hedendaagse Bagan, lijkt zich niet zo bewust van een groots verleden en bewerkt gewoon traditiegetrouw de akkers tussen de monumenten, net als eeuwen geleden, toen hier meer dan tienduizend tempels stonden. Voor hen zijn de tempels en pagodes, ook al zijn het ruïnes, deel van het dagelijkse leven. Van oudsher waren het de boerenfamilies die voor het onderhoud van de tempels zorgden, net als nu.
De indrukwekkende Shwezigon Pagode is in de 11e eeuw gebouwd en de stoepa is het schoolvoorbeeld in Myanmar geworden. Er zouden een tand en een stukje bot van Boeddha in liggen. U bezoekt ook de bijna net zo oude Ananda pagode (weleens de Westminster Abbey van Birma genoemd) en het Ananda Ok Kyaung klooster.
Onderweg gaan we naar één van de vele werkplaatsen waar met echt paardenhaar schitterend lakwerk wordt gemaakt. Om dit lakwerk te drogen, wordt het onder de grond in kranten begraven. We sluiten de dag af met een bezoek aan de Dhammayangyi Pahto, een prachtige tempel. En we gaan de zon vanaf één van de terrassen zien ondergaan.
Dag 10: Boottocht naar Mandalay. Leven langs de rivier.
De haan kraait wederom op tijd, want er wacht (ook dat is wederom) een lange dag. Om 6 uur vertrekt de boot naar Mandalay. Typisch zo'n boottocht waarvan de ervaring misschien wel groter is dan het doel. Pas aan het eind van de middag legt de boot in Mandalay aan.
Ontspan en geniet van wat er op de oevers van de Irrawaddy rivier gebeurt en soms ook niet gebeurt. De boot legt hier en daar aan en de lokale bevolking zal u voor langere of kortere stukken gezelschap houden. Een mooie manier om onderdeel te worden van het dagelijks leven aan de rivier.
Dag 11: Stadstour Mandalay. U-Bein brug, Kuthodaw en Mahamuni Pagodes.
We gaan om te beginnen naar de oude koninklijke hoofdstad Amarapura, nu net buiten Mandalay. Eerst kijken we bij het Mahagandayon klooster waar veel jonge monniken een opleiding volgen. Daarna brengen we een bezoek aan de 200 jaar oude U Bein Brug, met 1,2 kilometer de langste teakhouten brug ter wereld. Er wordt gezegd dat de toenmalige burgemeester U-Bein de brug in opdracht van de koning liet bouwen en daarvoor stiekem gebruik maakte van het hout uit het verlaten Koninklijke paleis in Inwa.
Inwa is dan ook de tweede voormalige koninklijke hoofdstad die we vandaag bezoeken. De stad werd gesticht in 1364 en fungeerde ruim 400 jaar als hoofdstad. De Bagaya Kyaung is een houten klooster, gebouwd op 267 teakhouten palen. Robuuster is het stenen klooster Maha Aungmye Bonzan, een van de paar overgebleven gebouwen die nog laten zien hoe welvarend Inwa ooit was. Voordat u terugkeert naar Mandalay staat ook de hangende toren van Ava, zeg maar de Birmese toren van Pisa, op het programma.
Terug in Mandalay gaan we naar de Mahamuni Pagode, geliefd vanwege een heilig Boeddhabeeld. Duizenden Birmezen beplakken het bronzen beeld dagelijks met bladgoud. Het beeld is van oorsprong niet echt groot, maar is door het toegevoegde goed tientallen centimeters in omvang gegroeid. Verder staan ook het Shwenandaw klooster met de beroemde houtsnedes en de Kuthodaw Pagode op het programma. Hier ziet u wat weleens het grootste boek ter wereld wordt genoemd omdat het 729 marmeren stenen tableaus met boeddhistische inscripties bevat. Als de tijd het toelaat gaan we naar Mandalay Hill om van het fraaie uitzicht op de stad en de Irriwaddy rivier te genieten.
Dag 12: Vrije dag in Mandalay.
Deze laatste volle dag van deze, denken wij, overweldigende reis door Magisch Myanmar, kunt u vrij besteden.
Van Mandalay wordt weleens gezegd dat hier het echte Myanmar te vinden is. De ziel van het land, de oude pagodes en tempels, maar ook wel de drang naar vooruitgang en vernieuwing. U mag zelf bepalen of dat goed of slecht is. Mandalay dankt haar naam aan de 236 meter hoge heuvel die een fraai uitzicht over de omgeving garandeert. Het is een mooie stad, misschien wel de mooiste van Myanmar. Het laatste koninkrijk van het onafhankelijke Birma was hier gevestigd. In die tijd was het het toonbeeld van de Birmese Gouden Eeuw. Het koninklijk paleis van de Konbaung Dynastie herinnert daar nog aan. Nog altijd is Mandalay het culturele centrum van het land en ankerplaats voor verschillende boeddhistische kloosters.
Overnachting:
geen
Maaltijden: Ontbijt,
Vervoer: minibus
Dag 13: Einde van deze reis. Begin van nieuwe avonturen.
Na het ontbijt wordt u naar het vliegveld van Mandalay gebracht voor de reis naar huis of naar een volgende bestemming.
Optionele Tours:
Exclusief de tour: overige maaltijden, alcoholische- en frisdranken, extra overnachting(en), fooien en persoonlijke uitgaven, internationale vliegtickets (zoals Bangkok-Yangon-Bangkok), luchthavenbelastingen ($10 pp.), visumkosten ($ 35 USD zie
visa information, bagageafhandeling en facultatieve excursies.
Wij verplichten klanten om een reis-, medische-, annulering- en andere typen
verzekeringen met wereldwijde dekking af te sluiten in Nederland of België. Dit soort
verzekeringen met gelijkwaardige werelddekking kunt u niet in Myanmar, Thailand of Zuidoost-Azië afsluiten.