Overnachting:
Tangerine Beach Hotel
Maaltijden:
Vervoer: minibus
Dag 1: Aankomst. Naar Wadduwa.
Aankomst op Sri Lanka. U wordt opgewacht door onze Engelssprekende chauffeur die u naar Wadduwa brengt.
Wadduwa, een vissersstadje, is gezegend met een kust vol palmbomen en een uitgestrekt zandstrand. Er is naast visserij vooral bedrijvige houtbewerking. Liefhebbers van een lang nachtleven hebben in Wadduwa niet veel te zoeken.
Overnachting:
Villa Amilisa
Maaltijden: Ontbijt,
Vervoer: minibus
Dag 2: Naar Galle, koloniale oud Hollandse vesting.
Galle, aan de zuidwestelijke kust, was ooit de belangrijkste haven van het eiland, maar wordt nu vooral in een adem genoemd met het fort dat het stadje haar roem verschaft. Het iconische beeld is de vuurtoren. Het fort, gebouwd op een schiereiland, was het middelpunt van een legervestiging van de Portugezen in de 16e eeuw. Later nog eens uitgebreid toen de Nederlanders er de macht namen. Nog altijd is er een 18e eeuwse Hollandse kerk te zien en zijn er straten met Nederlandse namen. Het fort heeft de twijfelachtige eer het grootste nog bestaande fort in Azië te zijn, gebouwd door Europese kolonisten.
Uw hotel ligt op het schiereiland, dicht bij het fort. Op weg naar Galle kunt u stoppen bij een schildpad broedplaats en het Tsunami Museum bezoeken.
Dag 3: Naar Tissamaharama, jeep safari door Yala National Park.
Tissamaharama, dat is een mond vol, maar gelukkig zeggen de Sri Lankanen meestal gewoon Tissa, is de bestemming van vandaag. De natuur dringt zich hier op. Er liggen meerdere natuurparken in de omgeving en de stad zelf ligt aan een fraai meer.
Toen Boeddha voor de derde keer Sri Lanka bezocht, ging hij als eerste naar Tissa. De verering van Boeddha is nog altijd het best waar te nemen bij de Tissamaharama Raja Maha Vihara tempel. Boeddha verbleef hier met 500 arhats, personen die allemaal de verlichting bereikte. Er ligt ook een oud klooster met de blikvanger van het complex, de Tissamaharama Dagoba stoepa. Het witte religieuze monument, dat al 200 jaar voor Christus door koning Kayantissa werd gebouwd, is 56 meter hoog en telt 165 meter als u er omheen loopt. (Een eventueel bezoek aan deze tempel is niet inbegrepen).
Als u al ooit een luipaard in het echt zult tegenkomen is de kans in Yala National Park het grootst. Hier leeft de grootste groep wilde luipaarden ter wereld. Trouwens ook wilde olifanten, beren, pauwen, herten en een enorm scala aan vogels. U maakt in de avond een jeep safari door dit park.
Dag 4: Ella, klein stadje met grootse uitzichten.
Vijftig tinten groen, dat is de kortst mogelijke omschrijving van het landschap rond Ella, het hoog gelegen stadje waar u vandaag naar toe gaat.
Hier wordt het moeilijk niet de hele dag foto's te nemen. De panorama's behoren tot de mooiste die Sri Lanka te bieden heeft. U ziet er theevelden, heuvels en opvallende viaducten voor de trein. De beroemdste trein overgang is de Nine Arch Bridge. In de buurt van Ella zijn watervallen en grotten.
Dag 5: Excursie naar Little Adams Peak.
In dit gebied staan twee bergpieken. De grootste is Adams Peak, kleiner en geschikter voor jong en oud te bewandelen is Little Adams Peak.
Allereerst maakt u een excursie naar Little Adams Peak. Als u daarna nog zin hebt in een trekking, dan is daarvoor ruimte. U kunt ook het stadje nog eens goed bekijken. De excursie is inbegrepen, een eventuele trekking niet.
Overnachting:
Oak Ray Summer Hill Breeze
Maaltijden: Ontbijt,
Vervoer: minibus
Dag 6: Naar Klein Engeland, Nuwara Eliya.
Nuwara Eliya wordt niet zonder reden het 'Klein Engeland' van Sri Lanka genoemd. Alweer lang geleden genoten hier de Britse- en Schotse theehandelaren van het prettige klimaat. Het is een van de koelste plekken op het eiland (het kan er 's nachts zelfs behoorlijk fris worden). Landschappelijk doet het ook erg aan de groene valleien van Engeland denken.
Kijk rond bij de karakteristieke Britse landhuizen en Queen Ann stijl herenhuizen. Het wordt nog mooier door de achtergrond van bergen, valleien, watervallen en theeplantages. Het Victoria Park, in het midden van de stad, is een heerlijke plek voor een wandeling of een picknick en ideaal om vogels te bestuderen (er zitten hier zeldzame exemplaren). Ook voor veel Sri Lankanen is Nuwara Eliya een heerlijke plek om even op adem te komen en te ontsnappen aan de hitte en vochtigheid.
Dag 7: Kandy. De Tempel van de Heilige Tand.
Na het ontbijt vertrekt u naar Kandy, een leuke en fascinerende stad vol energie. Het leven beweegt zich tussen oude tradities en gebruiken en invloeden van een modernere levensstijl.
Voor veel reizigers naar Kandy vormt de Tempel van de Heilige Tand de voornaamste reden. 's-Avonds gaan we er kijken. De tand van Boeddha in deze tempel is het belangrijkste religieuze relikwie van Sri Lanka. Wie deze tand bezit, zo wordt geloofd, heeft het recht het land te besturen. Niemand krijgt de tand te zien, deze zit goed opgeborgen in een kleine gouden stoepa (en wordt goed beschermd). Voor het bezoek maakt het niet veel uit. Er is genoeg te zien en te doen. Er zijn meerdere altaars, kleinere tempels en een museum. En er zijn dagelijks meerdere rituelen. Eens per week (op woensdag) wordt de tand ritueel gewassen. De tempel ligt binnen de muren van het koninklijk paleis, waar tot in de 19e eeuw de koning woonde.
Kandy wordt omringd door heuvels, theeplantages en regenwoud. Het Bogambara Meer (of Kandy Meer) vormt het hart van de stad. Beroemd is de Sri Dalada Maligawa, de Tempel van de Heilige Tand (van Boeddha). Kandy is een leuke en fascinerende stad vol energie. Het leven beweegt zich tussen oude tradities en gebruiken en invloeden van een modernere levensstijl. Je kunt er dus naar eeuwenoude tempels, maar even gemakkelijk ook een avondje uit. Van Kandy wordt weleens gezegd dat het er zelfs leuk is als er een halo van mist en regen rond de stad hangt.
Dag 8: Olifanten weeshuis Pinnawela. Peradeniya botanische tuin?
Na het ontbijt gaat u naar het olifanten weeshuis in Pinnawela. Al sinds 1975 worden hier verlaten en gewonde olifanten opgelapt en verzorgd. Meestal leven er rond de 60 olifanten die uit alle delen van Sri Lanka komen. Het zijn niet allemaal oude olifanten, er zitten ook baby olifantjes tussen. Er zijn in dit weeshuis al meer dan 20 olifantjes geboren. Afhankelijk van de tijd dat u er bent, ziet u het voederen of het baden van de olifanten in de nabijgelegen rivier.
U kunt er voor kiezen vandaag ook de Peradeniya botanische tuin te bezoeken (niet inclusief).
Het woord tuin doet hier een klein beetje afbreuk aan het 60 hectare grote park dat het in werkelijkheid is. De botanische tuin werd in 1371 aangelegd door koning Wickramabahu III van Peradeniya. Later, in de regeerperiode van koning Kirti Sri Rajasinghe (1747 tot 1780), werd van de deze tuin een koninklijke tuin gemaakt. Toen alleen bestemd voor leden van de koninklijke familie, maar tegenwoordig is iedereen welkom. U vindt er verschillende soorten orchideeën, een grote Javaanse vijgenboom die eruit ziet als een reusachtige paraplu, 40 meter hoog Birma bamboe, nogal geurig 'cannonball fruit' en een koninklijke laan met hoge palmen.
Dag 9: De rotstempel van Dambulla en de Leeuwenrots van Sigiriya.
Er staan vandaag twee hoogtepunten op het programma, terwijl u weg bent naar Sigiriya. De rotstempel van Dambulla, ook wel bekend als de Gouden Tempel van Dambulla, is een enorm geïsoleerde rotsmassa van 152 meter hoog en 1,5 kilometer in doorsnede. Stelt u zich dat even voor! Deze grotten beschermden ruim tweeduizend jaar geleden koning Walagamba uit Anuradhapura gedurende zijn 14 jaar in ballingschap. Toen hij de troon heroverde besloot hij onder dat massieve dak van steen een tempel te maken.
Er zijn zo'n 80 verschillende grotten in dit tempelcomplex, maar 5 ervan verdienen er een bezoek. De meeste muurschilderingen en beelden staan in verband met het leven van Boeddha, maar sommige beelden zijn van koningen uit de geschiedenis van Sri Lanka.
De Leeuwenrots van Sigiriya steekt zo'n 200 meter boven de jungle en de wijde omgeving uit. Niet gek dat koning Kashyapa (477- 495 na Christus) besloot een fort bovenop de rots te bouwen. Het platform op de top van de rots heeft een oppervlakte van 1,6 hectare, en werd in de gloriedagen van Sigiriya helemaal volgebouwd met koninklijke gebouwen. Het fort kreeg de bijnaam de leeuwenrots.
Het bolwerk was een versterkte stad van 70 hectare, aan de basis omringd door een slotgracht, met een vestingmuur en uitgestrekte tuinen. De wereldberoemde fresco's (oorspronkelijk waren het er 500, waarvan er slechts 19 zijn overgebleven) bevinden zich in een beschutte alkoof in de rotswand, die alleen kan worden bezocht een via een spiraaltrap. Deze fresco's zijn met natuurlijke aarde pigmenten op gips geschilderd.
De oude trap naar de top van de rots voert door de mond van een hurkende leeuw, waarvan alleen de enorme poten zijn overgebleven. Die poten geven een indicatie hoe gigantisch groot het hoofd van de leeuw moet zijn geweest. De ruïnes van de eens zo prachtige koninklijke citadel bevinden zich op de top van de berg. Diverse grotten voor meditatie, publieke podia en baden completeren deze unieke locatie. De meest indrukwekkende facetten van het unieke complex zijn de watertuinen, de fresco's van mooie maagden, de spiegelmuur met oude graffiti en het oude fort.
Overnachting:
The Nice Place
Maaltijden: Ontbijt, Lunch,
Vervoer: minibus
Dag 10: De oude hoofdstad Pollonaruwa.
Een kleine duizend jaar geleden werd Pollonaruwa de hoofdstad van Sri Lanka (dat toen nog niet zo heette). Het land was hier vruchtbaar en een rivier zorgde ervoor dat het koninkrijk goed bereikbaar was. Nu is Pollonaruwa de beste plek op het eiland om iets te zien van de cultuur en rijkdom die toen volop aanwezig waren. Onder koning Parakramabahu floreerde de handel en de landbouw en werd een irrigatiesysteem gebouwd dat lang na de teloorgang van het rijk nog altijd werd gebruikt. Pollonaruwa vormde ook het religieus middelpunt op het eiland. Niet voor niets staat Pollonaruwa op de Werelderfgoedlijst van de Verenigde Naties.
U luncht onderweg in een lokaal dorpsrestaurant. Ook staat een ritje met de ossenkar op het programma, een methode van vervoer die hier ver terug gaat.
Dag 11: Terug naar de kust. Negombo.
Uw laatste halte van deze reis ligt weer aan zee.
Negombo ligt aan de gelijknamige lagune en heeft een kilometers lang strand. In Negombo valt nog veel van het koloniale verleden te zien. De Portugezen hadden het lang in bezit, net als -u voelt het aankomen- de Nederlanders. De Portugezen lieten veel kerkjes na. Van het midden van de 17e eeuw tot in de 18e eeuw (toen werden de Nederlanders verjaagd door de Britten) werd hier veel kaneel vandaan gehaald. Er staat nog altijd een Hollandse Poort (nu onderdeel van een gevangenis) en er ligt een door Nederland aangelegd kanaal.
Overnachting:
geen
Maaltijden: Ontbijt,
Vervoer: minibus
Dag 12: Dit is het einde....
Zo als altijd: het was veel te kort. Vraag, mocht u nog wat tijd hebben, naar de mogelijkheden om deze reis met een strandvakantie te eindigen. U hoeft er niet verder voor te reizen, want Negombo is een heerlijke strandlocatie.
Na het ontbijt wordt u naar het vliegveld gebracht voor uw vlucht naar huis (of naar een andere bestemming).
Sri Lanka en de Malediven vormen een prachtige combinatie. Eenmaal in Sri Lanka is het een 'kleine' stap naar de droomeilanden van de Malediven.
Optionele Tours:
Exclusief de tour: overige maaltijden, fris- en alcoholische drankjes, niet vermelde transfers, vliegtickets internationaal Amsterdam - Colombo (deze worden apart berekend in uw programma), online inchecken (lokaal en internationaal), visumkosten, luchthavenbelasting bij vertrek, bagageafhandeling, persoonlijke uitgaven en facultatieve excursies.
Wij verplichten onze klanten aan om een reis-, medische-, annulering- en andere typen verzekeringen af te sluiten in Nederland of België. Dit soort verzekeringen met gelijkwaardige werelddekking kan niet in Sri Lanka worden afgesloten.
Deze verzekeringen kunt u voordelig afsluiten via Green Wood Travel.