De Schatten van Sri Lanka (en het strand) (15 dagen)

Tourcode:SR-0006
Datum: Dagelijks
Tijd: 08.00
Category: Azië rondreis
Algemene waardering: uit of 5 beoordelingen. eerlijke recensies. Lees Recensie
Sri Lanka verdient het om ontdekt te worden. Er valt veel te genieten. Er zijn smaragdgroene rijstvelden, bronskleurige stranden, levendige dorpjes, woestijngebieden, tropische oerwouden met wilde dieren en een heuvelland vol theeplantages. Deze 15 daagse reis combineert hoogtepunten met opvallende plekken die meestal niet op de toeristenagenda staan. NIEUWE TOUR ! Exclusieve Green Wood Travel privé reis PERSOONLIJKE VOORKEUR BEPAALT DEZE REIS !
Zo komen weinig reizigers in de hoofdstad Colombo, weinig mensen aan het het strand van Koggala, toch een van de langste stranden van Sri Lanka. En ook Anuradhapura, het eerste koninkrijk van het eiland, wordt vaak overgeslagen. Maar niet op deze reis met de schatten van Sri Lanka.

REISROUTE: NEGOMBO - ANURADHAPURA ANCIENT CITY - SIGIRIYA LION ROCK - POLLONARUWA ANCIENT CITY - KANDY - DAMBULLA ROCK CAVE - PERADENIYA BOTANICAL GARDENS - NUWARA ELIYA (LITTLE ENGLAND) - TISSAMAHARAMA - YALA NATIONAL PARK - KOGGALA BEACH - COLOMBO

Uiteraard staan ook de locaties die u absoluut niet mag missen op het programma. Zoals de leeuwenrots van Sirigiya, die steekt zo'n 200 meter boven de jungle en de wijde omgeving uit. Het platform op de top van de rots werd in de gloriedagen van Sigiriya helemaal volgebouwd met koninklijke gebouwen. Dan: de rotstempel van Dambulla, ook wel bekend als de Gouden Tempel van Dambulla. Een geïsoleerde rotsmassa van 152 meter hoog en 1,5 kilometer (!) in doorsnede vormt het dak van een tempelcomplex. Maar ook: Klein Engeland, waar u zich even in een Brits heuvellandschap waant. En de Tempel van de Heilige Tand in Kandy. De tand van Boeddha in deze tempel is het belangrijkste religieuze relikwie van Sri Lanka. En dat is echt nog lang niet alles!

Sri Lanka en de Malediven vormen een prachtige combinatie. Eenmaal in Sri Lanka is het een 'kleine' stap naar de droomeilanden van de Malediven.
Overnachting: Camelot Beach Hotel
Maaltijden:
Vervoer: minibus
Dag 1: Aankomst op Sri Lanka. Naar Negombo.
Welkom op Sri Lanka. Waarschijnlijk wordt u op het Bandaranaike vliegveld al meteen met een Ayubowan verwelkomd, Sri Lanka's gebaar van welkom en respect. De handen worden gevouwen, de palmen tegen elkaar gedrukt. Met het hoofd wordt een lichte buiging gemaakt.

U wordt opgewacht door onze Engelssprekende gids en chauffeur en naar Negombo gebracht, een kilometer of tien van het vliegveld.

Negombo is aanzienlijk rustiger en kleiner dan hoofdstad Colombo. Het ligt aan de gelijknamige lagune en heeft een kilometers lang strand, waar uw reis dan ook echt gaat beginnen. In Negombo valt nog veel van het koloniale verleden te zien. De Portugezen hadden het lang in bezit, net als -u voelt het aankomen- de Nederlanders. De Portugezen lieten veel kerkjes na. Van het midden van de 17e eeuw tot in de 18e eeuw (toen werden de Nederlanders verjaagd door de Britten) werd hier veel kaneel vandaan gehaald. Er staat nog altijd een Hollandse Poort (nu onderdeel van een gevangenis) en er ligt een door Nederland aangelegd kanaal.


Overnachting: Alakamanda Hotel
Maaltijden: Ontbijt,
Vervoer: minibus
Dag 2: Naar Anuradhapura.
Na het ontbijt vertrekt u naar Anuradhapura, de eerste hoofdstad van het pre-historische Sri Lanka. U gaat eerst naar uw hotel om in te checken. Daarna volgt een tour naar de oude stad.

Anuradhapura staat op de Werelderfgoedlijst omdat op Sri Lanka nergens anders de ruïnes van de vroegere beschaving zo goed bewaard zijn gebleven. De stad was het middelpunt van meerdere koninkrijken en van het Theravada Boeddhisme (en woonplaats van veel boeddhistische filosofen). Nog altijd zijn er in dit gebied veel kloosters.

Ook ziet u de Sacred Bo Tree. De inmiddels heilige boom is volgens de overlevering de oudste boom op Aarde.


Overnachting: Fresco Water Villa
Maaltijden: Ontbijt,
Vervoer: minibus
Dag 3: Naar Sigiriya. Bezoek aan de Leeuwenrots van Sigiriya.
U wordt na het ontbijt naar uw hotel in Sirigiya gereden. Nadat u bent ingecheckt gaat u in de middag naar de leeuwenrots.

De leeuwenrots van Sigiriya steekt zo'n 200 meter boven de jungle en de wijde omgeving uit. Niet gek dat koning Kashyapa (477- 495 na Christus) besloot een fort bovenop de rots te bouwen. Het platform op de top van de rots heeft een oppervlakte van 1,6 hectare, en werd in de gloriedagen van Sigiriya helemaal volgebouwd met koninklijke gebouwen. Het fort kreeg de bijnaam de leeuwenrots.

Het bolwerk was een versterkte stad van 70 hectare, aan de basis omringd door een slotgracht, met een vestingmuur en uitgestrekte tuinen. De wereldberoemde fresco's (oorspronkelijk waren het er 500, waarvan er slechts 19 zijn overgebleven) bevinden zich in een beschutte alkoof in de rotswand, die alleen kan worden bezocht een via een spiraaltrap. Deze fresco's zijn met natuurlijke aarde pigmenten op gips geschilderd.

De oude trap naar de top van de rots voert door de mond van een hurkende leeuw, waarvan alleen de enorme poten zijn overgebleven. Die poten geven een indicatie hoe gigantisch groot het hoofd van de leeuw moet zijn geweest. De ruïnes van de eens zo prachtige koninklijke citadel bevinden zich op de top van de berg. Diverse grotten voor meditatie, publieke podia en baden completeren deze unieke locatie. De meest indrukwekkende facetten van het unieke complex zijn de watertuinen, de fresco's van mooie maagden, de spiegelmuur met oude graffiti en het oude fort.


Overnachting: Fresco Water Villa
Maaltijden: Ontbijt,
Vervoer: minibus
Dag 4: Excursie naar Pollonaruwa, de historische hoofdstad.
Een kleine duizend jaar geleden werd Pollonaruwa de hoofdstad van Sri Lanka (dat toen nog niet zo heette). Het land was hier vruchtbaar en een rivier zorgde ervoor dat het koninkrijk goed bereikbaar was. Nu is Pollonaruwa de beste plek op het eiland om iets te zien van de cultuur en rijkdom die toen volop aanwezig waren. Onder koning Parakramabahu floreerde de handel en de landbouw en werd een irrigatiesysteem gebouwd dat lang na de teloorgang van het rijk nog altijd werd gebruikt. Pollonaruwa vormde ook het religieus middelpunt op het eiland. Niet voor niets staat Pollonaruwa op de Werelderfgoedlijst van de Verenigde Naties.


Overnachting: Fresco Water Village
Maaltijden: Ontbijt, Lunch,
Vervoer: geen
Dag 5: De omgeving van Sigiriya.
Vandaag is de boog wat minder gespannen. We houden het rustig, maar wel leuk. Het wordt tijd om het platteland rond Sirigiya eens te bezoeken.

We gaan naar omliggende dorpjes, om goed rond te kijken en te lunchen. Ook maken we een ritje met de ossenkar, een methode van vervoer die hier ver terug gaat.


Overnachting: Athulya Villas
Maaltijden: Ontbijt,
Vervoer: minibus
Dag 6: Naar Kandy (Tempel van de Heilige Tand), Rotstempel Dambulla.
We gaan op weg naar Kandy, en mag Dambulla niet ontbreken.

De rotstempel van Dambulla, ook wel bekend als de Gouden Tempel van Dambulla, is een enorm geïsoleerde rotsmassa van 152 meter hoog en 1,5 kilometer in doorsnede. Stelt u zich dat even voor! Deze grotten beschermden ruim tweeduizend jaar geleden koning Walagamba uit Anuradhapura gedurende zijn 14 jaar in ballingschap. Toen hij de troon heroverde besloot hij onder dat massieve dak van steen een tempel te maken. Er zijn zo'n 80 verschillende grotten in dit tempelcomplex, maar 5 ervan verdienen er een bezoek. De meeste muurschilderingen en beelden staan in verband met het leven van Boeddha, maar sommige beelden zijn van koningen uit de geschiedenis van Sri Lanka.

Voor veel reizigers naar Kandy vormt de Tempel van de Heilige Tand de voornaamste reden. 's-Avonds gaan we er kijken (en naar een Kandyan dansvoorstelling). De tand van Boeddha in deze tempel is het belangrijkste religieuze relikwie van Sri Lanka. Wie deze tand bezit, zo wordt geloofd, heeft het recht het land te besturen. Niemand krijgt de tand te zien, deze zit goed opgeborgen in een kleine gouden stoepa (en wordt goed beschermd). Voor het bezoek maakt het niet veel uit. Er is genoeg te zien en te doen. Er zijn meerdere altaars, kleinere tempels en een museum. En er zijn dagelijks meerdere rituelen. Eens per week (op woensdag) wordt de tand ritueel gewassen. De tempel ligt binnen de muren van het koninklijk paleis, waar tot in de 19e eeuw de koning woonde.


Overnachting: Athulya Villas
Maaltijden: Ontbijt,
Vervoer: minibus
Dag 7: Kandy. Excurise naar de Peradeniya botanische tuin.
Kandy is vandaag onze thuisbasis. Toch staat er wel een uitstapje op het programma: de Peradeniya botanische tuin.

Het woord tuin doet hier een klein beetje afbreuk aan het 60 hectare grote park dat het in werkelijkheid is. De botanische tuin werd in 1371 aangelegd door koning Wickramabahu III van Peradeniya. Later, in de regeerperiode van koning Kirti Sri Rajasinghe (1747 tot 1780), werd van de deze tuin een koninklijke tuin gemaakt. Toen alleen bestemd voor leden van de koninklijke familie, maar tegenwoordig is iedereen welkom. U vindt er verschillende soorten orchideeën, een grote Javaanse vijgenboom die eruit ziet als een reusachtige paraplu, 40 meter hoog Birma bamboe, nogal geurig 'cannonball fruit' en een koninklijke laan met hoge palmen.

Voor de rest van de dag is er geen programma.


Overnachting: Oak Ray Summer Hill Breeze
Maaltijden: Ontbijt,
Vervoer: minibus
Dag 8: Naar Klein Engeland, Nuwara Eliya.
Vandaag gaat u meer dan eens denken dat u niet Sri Lanka als bestemming van uw reis hebt gekozen, maar Engeland. Het enige dat u doet beseffen dat u echt in Sri Lanka bent is het weer.

Nuwara Eliya wordt niet zonder reden het 'Klein Engeland' van Sri Lanka genoemd. Alweer lang geleden genoten hier de Britse- en Schotse theehandelaren van het prettige klimaat. Het is een van de koelste plekken op het eiland (het kan er 's nachts zelfs behoorlijk fris worden). Landschappelijk doet het ook erg aan de groene valleien van Engeland denken. Kijk rond bij de karakteristieke Britse landhuizen en Queen Ann stijl herenhuizen. Het wordt nog mooier door de achtergrond van bergen, valleien, watervallen en theeplantages. Het Victoria Park, in het midden van de stad, is een heerlijke plek voor een wandeling of een picknick en ideaal om vogels te bestuderen (er zitten hier zeldzame exemplaren). Ook voor veel Sri Lankanen is Nuwara Eliya een heerlijke plek om even op adem te komen en te ontsnappen aan de hitte en vochtigheid.


Overnachting: Blue Turtle Hotel
Maaltijden: Ontbijt,
Vervoer: minibus, jeep
Dag 9: Naar Tissa, jeep safari in het Yala National Park.
Tissamaharama, dat is een mond vol, maar gelukkig zeggen de Sri Lankanen meestal gewoon Tissa, is de bestemming van vandaag. De natuur dringt zich hier op. Er liggen meerdere natuurparken in de omgeving en de stad zelf ligt aan een fraai meer.

Als u al ooit een luipaard in het echt zult tegenkomen is de kans in Yala National Park het grootst. Hier leeft de grootste groep wilde luipaarden ter wereld. Trouwens ook wilde olifanten, beren, pauwen, herten en een enorm scala aan vogels. U maakt een jeep safari door dit park.

Toen Boeddha voor de derde keer Sri Lanka bezocht, ging hij als eerste naar Tissa. De verering van Boeddha is nog altijd het best waar te nemen bij de Tissamaharama Raja Maha Vihara tempel. Boeddha verbleef hier met 500 arhats, personen die allemaal de verlichting bereikte. Er ligt ook een oud klooster met de blikvanger van het complex, de Tissamaharama Dagoba stoepa. Het witte religieuze monument, dat al 200 jaar voor Christus door koning Kayantissa werd gebouwd, is 56 meter hoog en telt 165 meter als u er omheen loopt. (Een eventueel bezoek aan deze tempel is niet inbegrepen).


Overnachting: Koggala Beach Hotel
Maaltijden: Ontbijt,
Vervoer: minibus
Dag 10: Naar de zuidkust, naar Koggala.
We gaan vandaag verder richting het diepe zuiden van Sri Lanka. Onze bestemming ligt aan de kust bij de Indische oceaan.

Koggala is een klein stadje en nog amper ingesteld op toeristen. Haar geluk is dat de omgeving hier erg mooi is. Het heeft een van de langste stranden van Sri Lanka. En het is een waterrijk gebied, niet alleen vanwege de oceaan, maar ook omdat er een grote lagune ligt.


Overnachting: Koggala Beach Hotel
Maaltijden: Ontbijt,
Vervoer: geen
Dag 11: Vrije dag in Koggala Beach.
U verblijft hier in het Koggala Beach Hotel (of een soortgelijke accommodatie). Het Koggala ligt aan het strand, maar heeft ook een eigen zwembad. Er is een restaurant en bar. Alle kamers hebben een balkon of terras, airconditioning en gratis internet.


Overnachting: Koggala Beach Hotel
Maaltijden: Ontbijt,
Vervoer: geen
Dag 12: Vrije dag in Koggala Beach.
Er is voor vandaag geen programma. Mocht er toch op uit willen trekken, dan is Galle een goede optie. Het ligt maar op 13 kilometer van uw hotel.

Galle, aan de zuidwestelijke kust, was ooit de belangrijkste haven van het eiland, maar wordt nu vooral in een adem genoemd met het fort dat het stadje haar roem verschaft. Het iconische beeld is de vuurtoren. Het fort, gebouwd op een schiereiland, was het middelpunt van een legervestiging van de Portugezen in de 16e eeuw.

Later nog eens uitgebreid toen de Nederlanders er de macht namen. Nog altijd is er een 18e eeuwse Hollandse kerk te zien en zijn er straten met Nederlandse namen. Het fort heeft de twijfelachtige eer het grootste nog bestaande fort in Azië te zijn, gebouwd door Europese kolonisten.


Overnachting: Koggala Beach Hotel
Maaltijden: Ontbijt,
Vervoer: geen
Dag 13: Vrije dag in Koggala Beach.
Nog een dagje aan het strand van Koggala. Geniet zolang het kan....


Overnachting: Mirage Hotel
Maaltijden: Ontbijt,
Vervoer: minibus
Dag 14: Naar Colombo, de hoofdstad van Sri Lanka.
In Colombo vecht veel om voorrang (en niet alleen alle deelnemers in het verkeer). U ziet er drukke markten, koloniale gebouwen (Brits, Nederlands), rustige Hindoe tempels en er is een prettige boulevard aan de Indische oceaan.

De moeite waard is de oudste en grootste Hindoe tempel van de stad, de Sri Kailawasanathan Swami Devasthanam Kovil. U ziet niet veel echte Indiase Hindoe tempels op Sri Lanka, dus dat is bijzonder. Ook: de boeddhistische Gangaramaya tempel die haren van Boeddha bezit en daarom veel boeddhisten trekt. En voor de liefhebbers van een hectische maar kleurrijke markt is er de Pettah markt, voor eten, kleding, juwelen en nog veel meer. Dit is waarschijnlijk de drukste plek in Colombo, volgens velen daarom bij uitstek de locatie om het echte leven in de hoofdstad op te snuiven.


Overnachting: geen
Maaltijden: Ontbijt,
Vervoer: minibus
Dag 15: Einde van deze reis.
Na het ontbijt vertrek naar de luchthaven van Colombo voor de vlucht naar uw volgende bestemming.

Sri Lanka en de Malediven vormen een prachtige combinatie. Eenmaal in Sri Lanka is het een 'kleine' stap naar de droomeilanden van de Malediven.

Optionele Tours:

Avontuurlijk Sri Lanka (21 dagen)
Er is geen ontkomen aan. Avontuurlijk Sri Lanka overrompelt menige bezoeker al bij aankomst. Nieuwe kleuren, geuren en smaken gaan u hier veroveren. D
Opmerkingen:
 • Deze reis kan ook tegen half pension worden uitgevoerd (tegen een meerprijs).
 • Door plaatselijke omstandigheden, het weer, de conditie van de (water)wegen, hotelsluiting etc. kan route of hotel soms worden gewijzigd. We behouden het recht om veranderingen aan te brengen indien nodig. De intentie van deze De Schatten van Sri Lanka tour blijft te allen tijde gehandhaafd.
 • Inclusief de tour: alle vermelde maaltijden, entreegelden en omschreven transfers. Excursies als omschreven in de reisbeschrijving onder begeleiding van een professionele lokale Engelssprekende gids.
  Vervoer per airconditioned minibus en/of auto. Verblijf in toeristenklasse hotels op basis van logies en ontbijt, met airconditioning en eigen sanitair.
  Onze Persoonlijke Zorg en Attentie.
  Exclusief de tour: overige maaltijden, fris- en alcoholische drankjes, niet vermelde transfers, vliegtickets internationaal Amsterdam - Colombo (deze worden apart berekend in uw programma), online inchecken (lokaal en internationaal), visumkosten, luchthavenbelasting bij vertrek, bagageafhandeling, persoonlijke uitgaven en facultatieve excursies.
  Wij verplichten onze klanten aan om een reis-, medische-, annulering- en andere typen verzekeringen af te sluiten in Nederland of België. Dit soort verzekeringen met gelijkwaardige werelddekking kan niet in Sri Lanka worden afgesloten. Deze verzekeringen kunt u voordelig afsluiten via Green Wood Travel.

  Recensie voor De Schatten van Sri Lanka (en het strand) (15 dagen)

  Algemene waardering: uit of 5 beoordelingen. eerlijke recensies.

  Aanbevolen door Green Wood

  Vanaf:
  Contact
  De Schatten van Sri Lanka (en het strand) (15 dagen)

  Sri Lanka verdient het om ontdekt te worden. Er valt veel te genieten. Er zijn smaragdgroene rijstvelden, bronskleurige stranden, levendige dorpjes, woestijngebieden, tropische oer