Dag 1: Aankomst in Hanoi. Wandeling door de stad?
Na aankomst staat uw chauffeur klaar om u naar het centrale, oude stadsdeel van Hanoi te brengen. U verblijft in Hong Ngoc Dynastie of een vergelijkbaar hotel.
Hanoi is de hoofdstad van Vietnam, maar maakt geen grootschalige indruk. De stad oogt overzichtelijk met veel kleine straatjes waar de Vietnamezen hun handel drijven of een restaurantje bezoeken. Het tempo is er prettig, al zult u snel merken dat het er boordevol scooters en brommers is. Veel bestuurders gebruiken hun claxons om zich te laten gelden. Gelukkig zijn er parken en waterrijke gedeeltes, historische boulevards en honderden tempels en pagodes; u treft er Vietnamese, Chinese en Franse invloeden aan. Het verleden is hier nooit ver weg.
Als u nog energie (en tijd) heeft kunt u alvast een wandelingetje maken om een beetje bekend te worden met de stad.
Dag 2: Hanoi. Naar de markt, lekker proeven en kookklas (en weer proeven).
Om 8.30 uur haalt uw gids u op om naar de lokale markt te wandelen. Van daar uit gaat het verder naar Old Quarter, de oudste stadswijk van Hanoi. Het is de levendige smeltkroes waar alle kleuren en smaken van Vietnam bij elkaar lijken te komen. Natuurlijk zijn er, zoals in elke Aziatische stad, ongekende mogelijkheden om te eten.
Proef er Pho Bo (noodle met rundvlees), Banh Cuon (een soort gestoomde pannenkoek van rijstmeel met gekruide kip of varkensvlees en paddenstoelen en bosuitjes), Cha Ca La Vong (een typisch noord-vietnamees visgerecht met dille), maar ook echte Vietnamese koffie. Er is ook lunch: Bun Cha (noodles met gegrild varkensvlees).
In de middag gaat u zelf kokkerellen tijdens de kookklas in het Anh Tuyet Restaurant. U leert er drie traditionele gerechten te maken. U koopt (met de kok) zelf de producten op de markt terwijl u van alles over de locale kruiden en specerijen hoort. ook vertelt de kok hoe u de producten moet snijden. Op het menu staan dan: Nem (loempia's met vlees), Ca Hap (gestoomde vis) en Nom (een Vietnamese salade). Smakelijk koken en eten!
Dag 3: Optie: French Quarter, de erfenis van Ho Chi Minh, One Pillar Pagoda.
U kunt deze dag in Hanoi naar eigen inzicht besteden. Als u de stad gaat ontdekken, begin dan vroeg bij het Ho Chi Minh Mausoleum, waar de revolutionaire leider, die Vietnam na de oorlog herenigde, ligt opgebaard. Ga vroeg, want het kan hier namelijk erg druk worden. Ook het Presidentieel Paleis, de Presidentiële Tuinen, Ho Chi Minh's Stilt House en de One Pillar Pagode, een van de iconische tempels in Vietnam, al daterend uit de 11e eeuw, zijn de moeite van een bezoek waard.
Om goed te kunnen zien hoe men in het oude centrale Hanoi leeft en woont, bevelen we een fietstochtje door het historische deel van de stad aan. Ontdek waarom het oude French Quarter de bijnaam het 'Parijs van het Oosten' heeft gekregen.
Overnachting:
V Spirit Premier
Maaltijden: Ontbijt, Lunch, Diner
Vervoer: shuttle bus, jonk
Dag 4: Met de jonk naar het natuurlijk wereldwonder Halong Bay.
Na het ontbijt vertrekt u (tussen 7:45 en 8:30 uur) per (gedeelde) shuttlebus naar Halong Bay waar u aan boord gaat van de "jonk".
Probeert u zich dit even voor te stellen: het gebied van Halong Bay is ruim 1500 km2 groot en bevat duizenden grotere en kleinere kalksteenformaties. Sommige van die kalksteentoppen hebben er 500 miljoen jaar over gedaan zich te vormen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat dit gebied enkele tienduizenden jaren geleden al bewoond werd. Het is indrukwekkend en uniek in de wereld. Niet zo gek dat het tot de nieuwe natuurlijke wereldwonderen wordt gerekend en het op de Werelderfgoedlijst van de Verenigde Naties staat.
Lunch wordt op de jonk geserveerd. We maken daarna een korte wandeling om vanaf een heuveltop over de baai uit te kijken en gaan naar een rustig strand om te zwemmen of uit te rusten. Ook de boot heeft een zonnedek. We leggen nog aan bij een vissersdorpje waar de families al generaties lang in de baai wonen. U kunt rond zonsondergang met een bamboe kano het water op gaan of aan boord lekker een drankje drinken. Diner aan boord.
Dag 5: Uitzicht over Halong Bay, terug naar Hanoi.
Wedden dat zodra u wakker bent geworden op de jonk, u eerst uit het raam kijkt om te zien wat uw uitzicht is? Na het ontbijt varen we naar een van de grotere grotten in dit gebied. Daarna wordt het tijd om langzaamaan richting haven te varen.
Na de lunch (aan boord) keert u per (gedeelde) shuttlebus terug naar Hanoi. Rust even uit van alle geweldige indrukken of maak een wandelingetje door de oude stad waar vroeger elke straat het exclusieve domein van een bepaald gilde was, zo zijn er straten vol ijzersmeden, zilverwinkels, papierwinkels en nog veel meer.
Overnachting:
Muca Hoi An Resort
Maaltijden: Ontbijt, Lunch,
Vervoer: vliegtuig, minibus, boot
Dag 6: Vlucht naar Danang, vervoer naar Hoi An. Stadswandeling, boottochtje.
In de ochtend wordt u naar het vliegveld gebracht voor uw vlucht naar Danang. Daar wordt u weer opgewacht en naar Hoi An gereden.
Hoi An was in de 17e eeuw vooral een haven, die ook veel door Nederlandse handelaren werd aangedaan. Tegenwoordig is het een vriendelijke en sfeervol historisch stadje aan de Thu Bon rivier met klassieke Japanse handelshuizen, Chinese tempels, authentieke Vietnamese theehuisjes en de markt van Can Nam eiland. En wat opvalt: er worden heel veel kleurrijke lampions verkocht. Hoi An is van een echte handelsvestiging een openlucht museum voor toeristen geworden, dat de reputatie van een uitstekende keuken te verliezen heeft. Locale specialiteit: Cao Lau noodles en kip met rijst.
In de middag maakt u een wandeling door Hoi An. Het hart van het stadje wordt gevormd door zo'n elfhonderd stenen en houten huizen, vaak bestaand uit een woon- en een winkelgedeelte, gelegen rond smalle, sfeervolle straatjes, soms aan het water. Ook staat een boottochtje over de Thu Bon rivier op het programma. Langs de rivier worden mosselen en vis gevangen en er wordt op het land gewerkt.
Dag 7: Hoi An. Kookklas op de markt. Naar het groente dorp. Broodje Banh My Phuong.
De dag begint (min of meer) op de vismarkt bij Hoi An. De markt is beroemd in de hele regio, 's nachts gevangen vis ligt hier verser dan verser op kopers te wachten. In de ochtend volgt u een kookklas. Ook hier wordt er eerst boodschappen gedaan en uitgelegd welke ingrediënten nodig zijn voor een paar heerlijke lokale gerechten. Deels heeft de les op de markt plaats omdat er her en der wordt gedemonstreerd hoe een gerecht te koken. U ziet hoe rijstpapier wordt gedroogd op bamboe, hoe verse baguettes worden gemaakt en hoe noodles met de hand boven open vuur worden gestoomd. U leert onder anderen hoe u mango salade met garnalen maakt, knapperige pannenkoekjes met varkensvlees, garnalen en bonenkiemen en kip met limoenblad. De recepten krijgt u mee.
Na de lunch gaat u op bezoek in het groente dorp Tra Que. Er worden nog op een ouderwetse manier gewassen verbouwd. Machines komen er niet aan te pas. Het is de os, een riek en menskracht. Ook gaat u naar een plaatselijke fabriek waar brood wordt gemaakt. In Banh My Phuong proeft u de legendarische baguette Banh My (met vlees, koriander, zure wortel en komkommer) en op weg terug nog de sterke Vietnamese koffie.
Dag 8: Geen programma. Wandeling in Hoi An. Fietsen en koken in Tra Que?
Er is vandaag geen programma.
U bent vast nog niet uitgekeken op dit charmante plaatsje. Overweeg een bezoekje aan de Quang Cong Tempel, de Japanse brug en de Phuoc Lham Pagode. Het merendeel van de gebouwen in Hoi An is gebouwd in traditionele 19e en 20e-eeuwse bouwstijl. Zowel de gebouwen als het stratenplan weerspiegelen inheemse en buitenlandse invloeden. Hoi An kent veel pagodes, tempels en andere godshuizen, veelal ontstaan als gevolg van de multiculturele havengemeenschap in Hoi An.
Misschien vindt u dit leuk: U was gisteren al even in het groente dorp Tra Que. Daar worden ook kooklessen gegeven. U kunt er (onder begeleiding van een gids) naar toe fietsen. Na een welkomstdrankje maakt u een wandeling door de groentetuinen. Ondertussen wordt er door de boeren natuurlijk gewoon doorgewerkt. In het restaurant wacht dan de chef om de geheimen van een perfecte Vietnamese maaltijd te verklappen. U leert de groente salade Tam Huu te maken, Vietnamese pannenkoeken, Banh Xeo en Hoi An loempia's (hoe kan het ook anders). Meer weten? Kijk op:
Hoi An - Fietsen en Koken in het Groente-Dorp
Overnachting:
Sonnet Saigon
Maaltijden: Ontbijt, Lunch,
Vervoer: minibus, vliegtuig
Dag 9: Vlucht naar Saigon. Rondleiding door de stad.
U stapt vandaag opnieuw op het vliegtuig. Vandaag heet de bestemming Saigon (officieel is het Ho Chi Minh City, maar veel Vietnamezen hebben het nog altijd over Saigon).
Saigon is een prettige stad, het charmante is dat het centrale deel van de stad zich gemakkelijk te voet laat ontdekken. Er zijn parken, aantrekkelijke restaurants en een gevarieerd nachtleven.
Na aankomst begint meteen een tour (met lunch). Het Reunification Palace is belangrijk in de Vietnamese geschiedenis en de tijd lijkt er te hebben stilgestaan. Hier denderden de tanks in 1975 door de poort om een eind te maken aan de Vietnam oorlog. De Notre Dame kerk en het Centrale Postkantoor zijn overgebleven uit de Franse koloniale tijd. De 19e eeuwse Thien Hau Tempel is opgedragen aan de godin van de zee. Wat ook niet mag ontbreken is de Bin Thay Markt. Al in de 30-er jaren werd deze markt door de Chinese ondernemer Quach Dam begonnen. Zijn standbeeld en graftombe staan centraal op de markt.
Overnachting:
Sonnet Saigon
Maaltijden: Ontbijt, Lunch,
Vervoer: geen
Dag 10: Saigon. Naar de Ben Thanh markt en de laatste kooklessen.
De bekendste markt van de stad is Ben Thanh, waarvan gezegd wordt dat ze er alles verkopen behalve auto's en huizen. Mensen gaan er op zoek naar kleding of misschien gewoon naar iets lekkers om te eten. U in ieder geval wel, want vandaag wacht u de laatste kookklas. En die begint op deze markt met het uitzoeken van fruit en groente.
In het Vietnam Cookery Center gaat u aan de slag met potten en pannen. Er wordt salade, een lokale soep en vis of varkensvlees gemaakt. Uiteraard vormt u ook zelf het testpanel.
De middag en avond zijn vrij te besteden.
Overnachting:
geen
Maaltijden: Ontbijt,
Vervoer: minibus
Dag 11: Tijd om thuis Vietnamees te gaan koken.
Het wordt -helaas- tijd om al die opgedane kookkennis thuis uit te gaan proberen. U wordt op tijd naar het vliegveld gebracht voor uw vlucht naar huis (of wie weet naar een andere bestemming).
Optionele Tours:
Exclusief de tour: overige maaltijden, transfers, vliegtickets internationaal en eventuele hoog/piek seizoentoeslagen voor de vermelde binnenlandse vluchten* Hanoi - Danang & Danang - Ho Chi Minh City. Deze worden apart berekend in uw programma. Online inchecken (lokaal en internationaal), visumkosten
Vietnam E-visa, persoonlijke uitgaven, bagageafhandeling en facultatieve excursies.
Wij raden klanten aan om een reis-, medische-, annulering- en andere typen verzekeringen af te sluiten in Nederland of België. Dit soort verzekeringen met gelijkwaardige werelddekking kan niet in Vietnam of Zuidoost-Azië worden afgesloten.
Deze verzekeringen kunt u voordelig afsluiten via Green Wood Travel.