Dag 1: Ayubowan, welkom in Sri Lanka.
Welkom op Sri Lanka. Waarschijnlijk wordt u op het Bandaranaike vliegveld al meteen met een Ayubowan verwelkomd, Sri Lanka's gebaar van welkom en respect. De handen worden gevouwen, de palmen tegen elkaar gedrukt. Met het hoofd wordt een lichte buiging gemaakt.
U wordt opgewacht door onze Engelssprekende gids en chauffeur en naar Negombo gebracht, een kilometer of tien van het vliegveld.
Negombo is aanzienlijk rustiger en kleiner dan hoofdstad Colombo. Het ligt aan de gelijknamige lagune en heeft een kilometers lang strand, waar uw reis dan ook echt gaat beginnen.
Dag 2: Fietsen in Negombo. Het oude Nederlandse Fort, bazaar en vismarkt.
In Negombo valt nog veel van het koloniale verleden te zien. De Portugezen hadden het lang in bezit, net als -u voelt het aankomen- de Nederlanders. De Portugezen lieten veel kerkjes na. Van het midden van de 17e eeuw tot in de 18e eeuw (toen werden de Nederlanders verjaagd door de Britten) werd hier veel kaneel vandaan gehaald. Er staat nog altijd een Hollandse Poort (nu onderdeel van een gevangenis) en er ligt een door Nederland aangelegd kanaal.
U gaat Negembo na het ontbijt per fiets ontdekken. Zo ziet u ook veel van de omgeving, zoals de vissersboten die binnenvaren met de vangst van de nacht. U maakt een wandeling over de vismarkt, bezoekt de bazaar en het Nederlandse Fort, en u maakt een korte boottocht over het zogenaamde Nederlandse Kanaal.
Dag 3: Naar Anuradhapura, middelpunt van meerdere koninkrijken.
Anuradhapura is de eerste hoofdstad van het pre-historische Sri Lanka. U gaat eerst naar uw hotel om in te checken. Daarna volgt een tour naar de oude stad.
Anuradhapura staat op de Werelderfgoedlijst omdat op Sri Lanka nergens anders de ruïnes van de vroegere beschaving zo goed bewaard zijn gebleven. De stad was het middelpunt van meerdere koninkrijken en van het Theravada Boeddhisme (en woonplaats van veel boeddhistische filosofen). Nog altijd zijn er in dit gebied veel kloosters.
Ook ziet u de Sacred Bo Tree. De inmiddels heilige boom is volgens de overlevering de oudste boom op Aarde.
Dag 4: Naar Sigiriya. Bezoek aan de Leeuwenrots van Sigiriya.
U wordt na het ontbijt naar uw hotel in Sirigiya gereden. Nadat u bent ingecheckt gaat u in de middag naar de leeuwenrots.
De leeuwenrots van Sigiriya steekt zo'n 200 meter boven de jungle en de wijde omgeving uit. Niet gek dat koning Kashyapa (477- 495 na Christus) besloot een fort bovenop de rots te bouwen. Het platform op de top van de rots heeft een oppervlakte van 1,6 hectare, en werd in de gloriedagen van Sigiriya helemaal volgebouwd met koninklijke gebouwen. Het fort kreeg de bijnaam de leeuwenrots.
Het bolwerk was een versterkte stad van 70 hectare, aan de basis omringd door een slotgracht, met een vestingmuur en uitgestrekte tuinen. De wereldberoemde fresco's (oorspronkelijk waren het er 500, waarvan er slechts 19 zijn overgebleven) bevinden zich in een beschutte alkoof in de rotswand, die alleen kan worden bezocht een via een spiraaltrap. Deze fresco's zijn met natuurlijke aarde pigmenten op gips geschilderd.
De oude trap naar de top van de rots voert door de mond van een hurkende leeuw, waarvan alleen de enorme poten zijn overgebleven. Die poten geven een indicatie hoe gigantisch groot het hoofd van de leeuw moet zijn geweest. De ruïnes van de eens zo prachtige koninklijke citadel bevinden zich op de top van de berg. Diverse grotten voor meditatie, publieke podia en baden completeren deze unieke locatie. De meest indrukwekkende facetten van het unieke complex zijn de watertuinen, de fresco's van mooie maagden, de spiegelmuur met oude graffiti en het oude fort.
Dag 5: Excursie naar Pollonaruwa, de historische hoofdstad.
Een kleine duizend jaar geleden werd Pollonaruwa de hoofdstad van Sri Lanka (dat toen nog niet zo heette). Het land was hier vruchtbaar en een rivier zorgde ervoor dat het koninkrijk goed bereikbaar was. Nu is Pollonaruwa de beste plek op het eiland om iets te zien van de cultuur en rijkdom die toen volop aanwezig waren.
Onder koning Parakramabahu floreerde de handel en de landbouw en werd een irrigatiesysteem gebouwd dat lang na de teloorgang van het rijk nog altijd werd gebruikt. Pollonaruwa vormde ook het religieus middelpunt op het eiland. Niet voor niets staat Pollonaruwa op de Werelderfgoedlijst van de Verenigde Naties.
Deze excursie beslaat een volle dag en begint met een tocht met de ossenkar, een methode van vervoer die hier ver terug gaat, en een wandeling. Ook een lokale lunch is inbegrepen. Uiteraard bezoekt u ook de historische stad.
Overnachting:
Far Cry Resort
Maaltijden: Ontbijt,
Vervoer: minibus, jeep
Dag 6: Naar het Wasgamuwa National Park, met Jeep Safari.
Tijd om verder te reizen. Van oude cultuur naar natuur, dit keer. Het Wasgamuwa National Park is een van de vier natuurgebieden in Sri Lanka die in de jaren tachtig zijn opgezet om ontheemde dieren een rustige plek om te leven te geven.
Zo trekken er rond de Mahaweli Rivier nog altijd kuddes wilde olifanten rond en heeft het park een bijzonder rijke vogelpopulatie, met onder meer pauwen, maraboes, toekans en lepelaars. Er leven makaken, waterbuffels, herten en er wordt zelfs af en toe nog een Sri Lankaans luipaard gespot. Ook qua flora is het gebied rijkelijk bedeeld, er staan tamarinde bomen die waarschijnlijk 1.700 jaar oud zijn.
Nadat u bent ingecheckt, maakt u onder begeleiding van een lokale ranger een jeep safari door dit Wasgamuwa nationale park.
Dag 7: Van Wasgamuwa naar Digana.
Het natuurschoon strekt zich verder uit dan alleen de nationale parken van Sri Lanka. Ook het gebied rond uw doel van vandaag, Digana, heeft een hoog ansichtkaarten gehalte.
Deze dag heeft, behalve dat u naar Digana wordt gebracht, geen verder programma. Alle gelegenheid dus om even op adem te komen in het Serendib Signature Hotel (of soortgelijke accommodatie) te genieten van de grote tuin waarin het complex zich bevindt.
Dag 8: Trektocht langs rijstvelden en dorpjes.
Gelukkig kunt u uitgerust beginnen aan deze dag, die vooral uit een lange trektocht bestaat. Samen met uw gids wandelt u door typisch Sri Lankaanse dorpjes, langs rijstvelden en theeplantages. Zonder dat u het merkt, het is namelijk nergens echt stijl, klimt u toch het meeste van de tijd.
U ontmoet Singalese rijstboeren en Tamil theeplukkers. U passeert kronkelige riviertjes, een waterval en wordt beloond met een mooi uitzicht over de bergen, de jungle en de valleien. Op een plek met veel uitzicht wordt een picknick lunch gehouden.
Overnachting:
Senani Hotel
Maaltijden: Ontbijt,
Vervoer: minibus
Dag 9: Naar Kandy, de Tempel van de Heilige Tand, Kandyan Dans.
Voor veel reizigers naar Kandy vormt de Tempel van de Heilige Tand de voornaamste reden. 's-Avonds gaan we er kijken (en we gaan naar een Kandyan dansvoorstelling).
De tand van Boeddha in deze tempel is het belangrijkste religieuze relikwie van Sri Lanka. Wie deze tand bezit, zo wordt geloofd, heeft het recht het land te besturen. Niemand krijgt de tand te zien, deze zit goed opgeborgen in een kleine gouden stoepa (en wordt goed beschermd). Voor het bezoek maakt het niet veel uit. Er is genoeg te zien en te doen. Er zijn meerdere altaars, kleinere tempels en een museum. En er zijn dagelijks meerdere rituelen. Eens per week (op woensdag) wordt de tand ritueel gewassen. De tempel ligt binnen de muren van het koninklijk paleis, waar tot in de 19e eeuw de koning woonde.
Dag 10: White water rafting in Kithulgala.
Kithulgala is de natste plek van Sri Lanka. Dat hoeft u niet af te schrikken, want het komt hier namelijk heel goed van pas. Bovendien regent het niet het hele jaar, vooral tijdens de moesson die zich twee keer per jaar meldt.
Veel van dat water komt terecht in de Kelani rivier, een rivier die soms bulkt van het water en zich door de omgeving kronkelt, maar ook soms, als het erg droog is, op sommige plekken ter voet doorwaadbaar is. Meestal knalt het water hier tegen de oevers en is het dus de perfecte plek voor white water rafting. En dat is precies waarom u hier bent.
Dag 11: Bezoek aan een theeplantage, naar Nuwara Eliya, Klein Engeland.
Nuwara Eliya wordt niet zonder reden het 'Klein Engeland' van Sri Lanka genoemd. Alweer lang geleden genoten hier de Britse- en Schotse theehandelaren van het prettige klimaat. Het is een van de koelste plekken op het eiland (het kan er 's nachts zelfs behoorlijk fris worden). Landschappelijk doet het ook erg aan de groene valleien van Engeland denken. Kijk rond bij de karakteristieke Britse landhuizen en Queen Ann stijl herenhuizen. Het wordt nog mooier door de achtergrond van bergen, valleien, watervallen en theeplantages. Het Victoria Park, in het midden van de stad, is een heerlijke plek voor een wandeling of een picknick en ideaal om vogels te bestuderen (er zitten hier zeldzame exemplaren). Ook voor veel Sri Lankanen is Nuwara Eliya een heerlijke plek om even op adem te komen en te ontsnappen aan de hitte en vochtigheid.
Op weg naar Nuwara Eliya bezoekt u een theeplantage, waar u te zien krijgt hoe er hier wordt gewerkt en wat er verder bij het maken van thee komt kijken.
Dag 12: Excursie naar het einde van de wereld. De Vlakte van Horton.
Dit is de dag waarvan u wist dat ie zou komen, u gaat naar 'het einde van de wereld'.
Horton Plains. De Sri Lankanen noemden het heel simpel 'de grote vlakte' (Maha Eliya). Maar omdat ene meneer Horton er ten tijde van het Britse bestuur er graag op jacht ging, staat het nu bekend als de Horton Plains, de vlakte van Horton.
Horton Plains, met savanne, watervallen en bos, ligt meer dan 2.300 meter boven zeeniveau en wordt omringd door de twee hoogste bergen van het eiland, de Krigalpottha en de Totupola. Ook de moeite waard: uw excursie naar 'World's End', een steil rotswand met een bijna 900 meter (!) diepe afgrond.
Dag 13: Met de trein naar Ella. Het landschap is groen, groen en groen.
Vijftig tinten groen, dat is de kortst mogelijke omschrijving van het landschap rond Ella, het hoog gelegen stadje waar u vandaag met de trein naar toe gaat. (Treintickets, mits beschikbaar)
Hier wordt het moeilijk niet de hele dag foto's te nemen. De panorama's behoren tot de mooiste die Sri Lanka te bieden heeft. U ziet er theevelden, heuvels en opvallende viaducten voor de trein. De beroemdste trein overgang is de Nine Arch Bridge. In de buurt van Ella zijn watervallen en grotten.
De middag en avond zijn vrij te besteden.
Dag 14: Excursie. Theeplantage, bij theeplukkers thuis, plantage, picknick lunch.
Misschien was het gewoon een gek ideetje van James Taylor, 17 jaar oud toen hij in 1867 voet aan wal zette op Sri Lanka, dat toen nog Ceylon heette. Taylor zag wel mogelijkheden om thee te verbouwen op Sri Lanka. Het indirecte gevolg is dat iedereen in de wereld nu weet wat Ceylon thee is. Sri Lanka is een van de grootste theeproducenten en -exporteurs ter wereld, ruim een miljoen Sri Lankanen hebben er werk door.
Nog altijd is thee een belangrijk exportproduct van het eiland. Vandaag gaat u op tuk tuk safari naar een van de beroemde theegebieden. U ziet onder meer een theefabriek, gaat op de plantage kijken en bij theeplukkers thuis. Omdat het een rustige dag wordt, is er alle tijd voor een picknick lunch.
Dag 15: Wandeling Little Adams Peak. Udawalawe olifanten opvanghuis.
In dit gebied staan twee bergpieken. De grootste is Adams Peak, kleiner en geschikter voor jong en oud te bewandelen is Little Adams Peak. Allereerst maakt u een excursie naar Little Adams Peak.
Hierna gaat het bergafwaarts richting Udawalawe. Daar bezoekt u het Udawalawe Elephant Transit Home, waar verstoten baby olifantjes worden verzorgd, op krachten mogen komen voordat ze terug de wildernis in gaan.
Dag 16: Jeep Safari Udawalawe National Park. Naar Koggala Beach.
In de ochtend gaat op jeep safari naar het Udawalawe National Park, sinds 1972 een beschermd natuurgebied, en ongetwijfeld een van de beste plekken op aarde om nog kuddes wilde olifanten te zien. En dat niet alleen. In dit enorme grasland met doornstruiken, dat omringd wordt door bergketens, leven ook veel herten, neushoornvogels, arenden, wilde zwijnen, apen, jakhalzen, felgekleurde pauwen en wilde buffels. Jammer genoeg wordt er nog maar heel zelden een luipaard gesignaleerd. Het gebied, dat doet denken aan de Afrikaanse savanne, heeft teak plantages en watergebieden bij het grote Udawalawe stuwmeer en de Walawe rivier.
We gaan verder richting het diepe zuiden van Sri Lanka. Onze bestemming ligt aan de kust bij de Indische oceaan. Koggala is een klein stadje en nog amper ingesteld op toeristen. Haar geluk is dat de omgeving hier erg mooi is. Het heeft een van de langste stranden van Sri Lanka. En het is een waterrijk gebied, niet alleen vanwege de oceaan, maar ook omdat er een grote lagune ligt.
Dag 17: Dagje Koggala Beach.
U verblijft hier in het Koggala Beach Hotel (of een soortgelijke accommodatie). Het Koggala ligt aan het strand, maar heeft ook een eigen zwembad. Er is een restaurant en bar. Alle kamers hebben een balkon of terras, airconditioning en gratis internet.
Optie voor een excursie (niet inbegrepen): Galle, aan de zuidwestelijke kust, was ooit de belangrijkste haven van het eiland, maar wordt nu vooral in een adem genoemd met het fort dat het stadje haar roem verschaft. Het iconische beeld is de vuurtoren. Het fort, gebouwd op een schiereiland, was het middelpunt van een legervestiging van de Portugezen in de 16e eeuw. Later nog eens uitgebreid toen de Nederlanders er de macht namen. Nog altijd is er een 18e eeuwse Hollandse kerk te zien en zijn er straten met Nederlandse namen. Het fort heeft de twijfelachtige eer het grootste nog bestaande fort in Azië te zijn, gebouwd door Europese kolonisten.
Overnachting:
Blue Magpie
Maaltijden: Ontbijt,
Vervoer: minibus
Dag 18: Trektocht met gids door het Singharaja regenwoud.
Trektocht met gids door het Singharaja regenwoud.
Het Singharaja regenwoud staat op de Wereld Erfgoedlijst vanwege het belang van dit natuurgebied voor het ecosysteem van Sri Lanka. Los daarvan is het het mooiste en grootste regenwoud van het eiland. Het plantenrijk is hier op z'n best, er zijn meer dan 830 bloeiende plantensoorten geteld.
Singharaja betekent leeuwenkoning, een verwijzing naar de Sri Lankaanse leeuw die hier leefde. Die treft u hier niet meer aan, maar wel apen, talloze vogels en mogelijk een olifant. Al zijn er hier niet veel meer van in dit natuurgebied.
Overnachting:
Mirage Hotel
Maaltijden: Ontbijt,
Vervoer: minibus
Dag 19: Naar Colombo, de hoofdstad van Sri Lanka.
In Colombo vecht veel om voorrang (en niet alleen alle deelnemers in het verkeer). U ziet er drukke markten, koloniale gebouwen (Brits, Nederlands), rustige Hindoe tempels en er is een prettige boulevard aan de Indische oceaan.
De moeite waard is de oudste en grootste Hindoe tempel van de stad, de Sri Kailawasanathan Swami Devasthanam Kovil. U ziet niet veel echte Indiase Hindoe tempels op Sri Lanka, dus dat is bijzonder.
Overnachting:
Mirage Hotel
Maaltijden: Ontbijt,
Vervoer: geen
Dag 20: Vrije dag in Colombo.
Colombo. Geen programma.
Naast de boulevard, de hindoetempel en de koloniale gebouwen is er nog meer. Wat te denken van de boeddhistische Gangaramaya tempel die haren van Boeddha bezit en daarom veel boeddhisten trekt.
En voor de liefhebbers van een hectische maar kleurrijke markt is er de Pettah markt, voor eten, kleding, juwelen en nog veel meer. Dit is waarschijnlijk de drukste plek in Colombo, volgens velen daarom bij uitstek de locatie om het echte leven in de hoofdstad op te snuiven.
Overnachting:
geen
Maaltijden: Ontbijt,
Vervoer: minibus
Dag 21: Laatste dag. Vertrek.
Na het ontbijt vertrek naar de luchthaven van Colombo voor de vlucht naar huis of, wie weet, een volgende vakantiebestemming.
Sri Lanka en de Malediven vormen een prachtige combinatie. Eenmaal in Sri Lanka is het een 'kleine' stap naar de droomeilanden van de Malediven.
Optionele Tours: