Tel:NL 070 250 0062
THAI 66 (0)2 105 4614
Mij Reisplan

Thailand - De fruit ontdekkingsreis

Thailand is de hemel op aarde voor de liefhebbers van tropisch fruit. De talloze marktstalletjes tonen een kleurrijke verzameling van bekende en onbekende fruitsoorten, en behalve op markten kom je eigenlijk overal wel fruit tegen. Als het al niet aan de boom is dan wel langs de kant van de weg of aangeboden door de fruitverkopers op het strand. Het prachtig snijwerk van fruit als decoratie is een kunst op zich. En natuurlijk is heel veel fruit behalve om van te smullen ook zeer geschikt om verfrissende drankjes en cocktails van te maken. Als u in het Prince Palace hotel verblijft, moet u zeker even in de omgeving van het hotel kijken want daar speelt zich elke dag een fotogeniek schouwspel af met een overvloed aan allerlei soorten fruit.

De volgende soorten fruit kunt u tegenkomen op uw fruitontdekkingsreis door Thailand Sommige zijn het hele jaar door verkrijgbaar, sommige meer seizoensverbonden.

Foto's:

Thailand tropische fruitsoorten

Bananen:


Thaise naam: Kluai
Seizoen: alle bananensoorten zijn het hele jaar door verkrijgbaar

Meer dan 20 soorten zijn er in Thailand en de kleine banaantjes zijn overheerlijk. Ze worden vaak verwerkt in desserts en ook gebakken. Bovendien is het vaak het eerste vaste voedsel dat Thaise baby's krijgen.

Een paar voorbeelden: THAILAND ! Exclusieve Green Wood Travel rondreizen.
PERSOONLIJKE VOORKEUR BEPAALT DE REIS !

 • Kluai Hom Een gezonde en lekkere snack voor de hele dag. Verder veel gebruikt in desserts, cakes, ijs en als 'banana fritter'
 • Kluai Khai eibanaan Deze heeft een dunnere goudgele schil als hij rijp is en wordt vers gegeten of gekookt in een lichte siroop. Ook populair in gedroogde vorm als snoep en cake.
 • Kluai Nam Wa Kleverig en zoet als ze rijp zijn. Heeft een hoge voedingswaarde en wordt vaak gebruikt in Kluai Buat Chee, een dessert waarin stukjes van de banaan gekookt worden in kokosmelk. Het is ook een hoofdbestanddeel in gestoomde desserts met kleefrijst of rijstbloem zoals Khao Tom Mut of Khanom Kluai.
 • Kluai Hak Mook Deze bakbanaan is heerlijk als hij geroosterd is.
 • Hua Plee oftewel bananenbloesems worden gebruikt, gecombineerd met een chillidip, genaamd nam prik.


 • Ananas:


  Thaise naam: Sapparote
  Seizoen: december en januari en van april tot juli.

  Het lijkt misschien niet zo spectaculair maar een straat vol, zoals om de hoek van het Prince Palace Hotel, is iets wat u in Nederland niet zal tegenkomen en proef eens hoe sappig ze zijn!
  Of drink het als Smoothie Ananas draagt ook bij in de harmonie van de verschillende smaken die zo kenmerkend zijn voor de Thaise keuken en wordt gebruikt in curries zoals Kaeng Sapparote, Saow Nam of Khao Ob Sapparote, gebakken rijst geserveerd in een uitgeholde ananas. Verder zijn ze prima voor de spijsvertering.

  Durian:


  Thaise naam: Thurian
  Seizoen: het hele jaar verkrijgbaar maar vooral tussen april en augustus.

  De koning van het fruit, Durian heeft, zonder enige twijfel, een smaak waar je aan moet wennen, maar als dat het geval is dan bent u verkocht.
  Er zijn verschillende soorten en voor beginners is de Mon Tong oftewel de gouden kussen Durian met zijn roomachtige structuur een van de mildste soorten en overal in Thailand verkrijgbaar. De wat sterkere soorten zijn er voor de echte liefhebbers.
  U kunt het ook aantreffen verwerkt in Durianijs of Khao Nieow Turian - kleefrijst bedekt met in kokosnootpasta gekookte durian. Turian Kuan zijn durian toffees.
  Hoewel ze zeer proteïnerijk zijn moet men voorzichtig zijn met teveel ervan te nuttigen doordat dit kan leiden tot een ophoping van gassen en er wordt ook beweerd dat het de lichaamstemperatuur doet stijgen.
  De soms overweldigende, penetrante geur van de rijpe vruchten zorgen ervoor dat zij verbannen worden uit hotels, openbare gebouwen, vliegtuigen en bussen.

  Mangosteen:


  Thaise naam: Mang Khud
  Seizoen: tussen juni en november

  De koningin van het fruit, rond en een harde, paarse schil van buiten met van binnen 5 a 6 zachte segmenten van delicaat wit vruchtvlees. De combinatie van Durian en Mangosteen is een goede want de wat minder prettige gevolgen van een teveel aan Durian worden weer teniet gedaan door het eten van Mangosteen.

  Mango:


  Thaise naam: Ma Muang
  Seizoen: tussen maart en juni

  In vele soorten en de smaak varianten die op verschillende manieren worden gegeten. Sommige soorten met chili en suiker en sommige soorten uit het vuistje.
  Een heerlijke verfrisser en in Europa zeker niet zo lekker.

  Pomelo:


  Thaise naam Som
  Seizoen: augustus tot november

  Lijkt op een grapefruit maar de smaak is delicater en zoeter. Het zoete en sappige roze vruchtvlees van de Som O Thong Dee of het feitelijk doorschijnende en knapperige vruchtvlees van de Som O Khao Hom worden beschouwd als de beste Thaise pomelosoorten.
  Door de lichte, delicate smaak harmonieert de Som O Khao Hom erg goed in Thaise salades.

  Thaise sinaasappel:


  Thaise naam: Som of Som Keow Wan
  Seizoen: september tot februari voor de mandarijn en september tot november voor de sinaasappel

  De mandarijnen hebben een geurige, groen geelachtige schil en behalve heerlijk om zo te eten wordt het sap gebruikt in cocktails en als vers fruitsap. Heerlijk zo'n sapje overal te koop voor maar 20 bath.

  Carambola:


  Thaise naam: Ma Feung
  Seizoen: van oktober tot december

  Deze stervormige vrucht komt oorspronkelijk niet uit Thailand maar groeit er inmiddels wel. Het sap is met zijn zoetzure smaak heel verfrissend.
  In Thailand wordt gezegd dat zwangere vrouwen het niet moeten eten.

  Rose appel:


  Thaise naam: Champoo
  Seizoen: van juni tot september

  Ziet eruit als een klein donkerrood lampionnetje en heeft een frisse smaak.

  Rambutan:


  Thaise naam: Ngo
  Seizoen: van mei tot september

  Een rood monstertje met groene stekels dat er uitziet als een zee-egel maar het doorschijnende vruchtvlees is zoet en stevig.
  De soort Ngoh Rong Rian heeft zoet, sappig vruchtvlees dat aan de pit kleeft terwijl de ovale Si Chompoo, de roze rambutan, stevig wit vruchtvlees heeft dat makkelijk loslaat van de pit. Evenals de Durian kan een te veel van deze vrucht leiden tot problemen met de spijsvertering.

  Jackfruit:


  Thaise naam: Kanoon
  Seizoen: van januari tot mei

  De grootste vrucht ter wereld die aan een boom groeit. Van buiten groen of geel met vruchtvlees dat smaakt naar banaan. Ook gedroogd vaak geserveerd als snack.
  Door zijn natuurlijke zoete smaak en geur wordt deze vrucht vaak gebruikt bovenop een hele reeks Thaise desserts zoals het traditionele kokosijs, Ruam Mitr - een licht dessert met jonge kokosnoot, gekookte stukjes rijstbloem, siroop en een scheut kokosmelk met daar bovenop geschaafd ijs of Jackfruit.
  Gefrituurd jackfruit is eveneens een populaire snack en dessert evenals jackfruitijs. Elk deel van het jackfruit is eetbaar en de bladeren, bloemen en pitten worden gebruikt in geurige gerechten zoals curries of geserveerd met nam prik chilli dips.
  Veel mensen in Thailand kweken deze vruchten omdat ze garant zouden staan voor een goed en gelukkig leven.

  Langsat:


  Thaise naam: Langsaat
  Seizoen: van juli tot september

  Deze kleine vruchten groeien zowel in noord als Zuid-Thailand. Een bruine schil met doorzichtig wit sappig vruchtvlees dat zoet smaakt. De Langsat is ovaal en heeft een zoetzure smaak. Eet ze niet als u koortsig bent of last van uw keel heeft.

  Longan:


  Thaise naam: Lamyai
  Seizoen: van juli tot september

  Van dezelfde familie als de Langsat maar iets ronder met een dikkere schil en een iets meer zoete smaak.

  Papaya:


  Thaise naam: Malakaw
  Seizoen: het hele jaar door verkrijgbaar

  Overal in Thailand verkrijgbaar en in allerlei gerechten verwerkt. Zoals in de zeer populaire en soms nogal hete papayasalade Som Tam, in de lichte currie zonder kokosmelk Kaeng Som, of gekookt en geserveerd met nam prik, een chilli dip.
  Heren, kijk uit! De groene soort schijnt niet goed te zijn voor de potentie, de gele geeft geen problemen, althans volgens de Thaise volkswijsheid.

  Jujube:


  Thaise naam: Put Sa
  Seizoen: van februari tot september

  Groen en een ovale vorm. Lijkt qua smaak wat op de Golden Delicious appel maar om de lichte grondbijsmaak te onderdrukken wordt er altijd een zakje met een mengsel van zout, suiker en chili bijgeleverd.

  Guava:


  Thaise naam: Farang
  Seizoen: het hele jaar door

  Het woord Farang zult u vaak horen als u in Thailand bent en dan wordt er niet de vrucht mee bedoeld maar uzelf want het woord betekent: buitenlander.
  Deze vrucht komt dan ook niet oorspronkelijk uit Thailand maar uit Amerika. Ook deze vrucht wordt vaak met de dip van zout, suiker en chili gegeten en steeds meer in salades verwerkt.
  De Guava schijnt ook prima te werken als een natuurlijke ademverfrisser.

  Custard Appel:


  Thaise naam: Noi-Nha
  Seizoen: juni tot september

  Het zachte witte pulpvruchtvlees van de rijpe appels is erg zoet en de harde schil is gemakkelijk uit te lepelen. Vermengd met kokosmelk wordt er heerlijk ijs van gemaakt.

  Lychees:


  Thaise naam: Lin Chee
  Seizoen: van april tot juni

  In een aantal soorten te verkrijgen en vers, gedroogd, diepgevroren of ingeblikt worden ze over de hele wereld geëxporteerd. Een van Thailand's top agrarische exportproducten.

  Sapodilla:


  Thaise naam: Lamoot
  Seizoen: tussen september en december te verkrijgen

  De vorm van een kiwi maar dan met bruine schil. Het karamelkleurige vruchtvlees heeft een heerlijke honingachtige smaak die lijkt op verse vijgen.
  Sapodilla is bij uitstek een vrucht waarmee je een smoothie maken kan. Hij wordt ook gebruikt in taarten en als smeersel op een pannenkoek. Sommige mensen gebruiken het voor een vruchtensalade maar dan moet de vrucht niet volledig rijp zijn, anders valt hij helemaal uiteen.

  Watermeloen:


  Thaise naam: Taeng Mo
  Seizoen: van oktober tot maart

  Geserveerd in decoratieve balletjes, in sorbets, als desserts en natuurlijk als fruitsap. De Thaise watermeloenen behoren tot de beste ter wereld qua smaak en structuur.
  Er is de soort met een donkergroene schil en rood, zoet en sappig vruchtvlees dat, mits goed gekoeld, knapperig is.
  De andere soort heeft een lichtgroene schil met donkere strepen en sappig geel vruchtvlees. Er gaat weinig van de watermeloen verloren.
  Kaeng Som Taeng Mo Lek is een licht zoetzure hete soep die gemaakt wordt van jonge meloen vergezeld van een schotel gefrituurde gedroogde zoetwatervis. Dit is een smakelijk alternatief voor de wat dikkere curries. Gedroogde meloenzaden zijn ook een populaire snack.
  Er wordt in Thailand beweerd dat je er goede hersens van krijgt en er gaat een hardnekkig verhaal rond dat in een vluchtelingenkamp met Cambodjanen, de mannen na het eten van watermeloen plots last kregen van verschrompelde geslachtsdelen. Tja, u mag zelf kiezen wat u wilt geloven.

  Jonge kokosnoot:


  Thaise naam: Mapraow Onn
  Seizoen: van september tot december

  Het koele vruchtsap is heerlijk verfrissend en populair als welkomstdrank en in tropische cocktails. Wanneer de noten verder rijpen wordt het vruchtvlees geschaafd en verwerkt tot kokospasta dat een hoofdbestanddeel vormt in de Thaise keuken. Veel kokosnoot vocht drinken schijnt een reinigende uitwerking te hebben op het lichaam.

  Dragon fruit:


  Thaise naam: Gair Ow Mang Gorn
  Seizoen: het hele jaar door

  Deze spectaculair uitziende vrucht is er in twee soorten en de smaak ligt tussen een peer en een kiwi. De ene soort heeft wit vruchtvlees met kleine zwarte zaadjes, de andere, iets kleinere, heeft rood vruchtvlees. Het hele binnengedeelte kan geconsumeerd worden.

  Zoete Tamarinde:


  Thaise naam: Makarm.
  Seizoen: September tot November

  De zoete tamarinde kan vers gegeten worden en is in tegenstelling tot zijn zustersoort niet zuur maar zoet. Een teveel aan Tamarinde kan een laxerende werking hebben. Traditionele aanwendingen zijn vooral bij infectieuze diarree, hart en vaatziekten en zuivering van het bloed.

  Druif:


  Thaise naam: A-ngune.
  Seizoen: September tot April

  Van oorsprong niet Thais maar in steeds meer gebieden in Thailand wordt hij gekweekt en de smaak is heerlijk zoet.
  Wijn maken is de laatste jaren een snel groeiende bedrijfstak aan het worden en de kwaliteit van de wijnen wordt steeds beter. Behalve Loei zijn Hua Hin en Khao Yai opkomende gebieden met prima wijnen.

  << Sri Lanka voorbereidingen Hotel-categorie & symboolverklaring >>