Pad Krapao is een fast food gerecht wat je overal in Thailand zult tegenkomen. Je kunt vrijwel naar ieder voedselstalletje waar dan ook toegaan en vragen voor Pad Krapao. Ook dit gerecht kun je met allerlei vlees en groenten soorten maken: kip, rundvlees of zelfs tofu maar persoonlijk vind ik de Pad Krapao met varkensgehakt het lekkerst. Sommige mensen vinden het ook lekker om grove uien of paprika aan het gerecht toe te voegen om het wat interessanter te maken. Maar het fijnste aan dit gerecht is, naast dat het ontzettend lekker is, ontzettend simpel te maken is.
Bereidingstijd: 20 minuten
Ingrediënten:
2 eetlepels oestersaus
1 eetlepel vissaus
Klein beetje suiker
2 eetlepels pindaolie
500 gram varkensgehakt
2 lange verse rode pepers, ontzaad, dun gesneden
2 teentjes knoflook fijn gehakt
150 gram sperziebonen in stukjes van 1 cm gehakt
1 kopje verse thaise basilicum bladeren
Bereidingswijze:
Verhit de olie in een pan op hoog vuur. Wacht tot de olie heet is en doe de pepers en knoflook in de pan, roerbak voor een paar seconden. Voeg het varkensgehakt toe en meng het goed door zodat de de peper en knoflook goed intrekt. Wanneer het gehakt klaar is, voeg de sperziebonen in, samen met de vissaus, oestersaus en suiker. Roer voor een paar minuten en zet het vuur uit. Voeg de basilicum toe en meng voor een paar seconde.
Serveer met rijst en een gebakken eitje! Eet smakelijk!
Er zijn verschillende SOORTEN Thaise basilicum..dit gerecht vraagt om de HOLY Basil. Gebruik je de Sweet Basil of de Lemon Basil (ook wel Hairy Basil genoemd), dan krijgt het gerecht een compleet andere smaak. Sweet Basil heeft een anijs smaak, Holy Basil is peperig, en Lemon Basil een citroen smaak. Soms kom je paarse Thaise basilicum tegen…dit is een variant van de Holy Basil die hetzelfde smaakt.
Jammer genoeg is het meestal alleen de Sweet Basil die te koop is in Europa. Kun je echt de Holy Basil niet vinden, en wil je per se zo dicht mogelijk bij de originele smaak komen, dan zou je de basilicum kunnen vervangen voor Shiso..een kruid dat met name in de Japanse keuken gebruikt wordt en wat makkelijker te vinden is in Europese winkels.
Tenslotte zou je in plaats van lange rode pepers, de Thaise chili-variant met zaad en al kunnen gebruiken, de Bird’s Eye chili. Deze is veel sterker dan de in Europa bekendere lange rode peper, dus je hebt er ook minder van nodig.