Thaise Traditionele Tom Yum Kung

3075801953_0d4d922b5eBen je ook zo gek van Tom Yum Kung? Zoveel heerlijke gerechten hier in het land van de glimlach en iedereen is er gek op! Wij willen jullie ook het Thailand gevoel in Nederland en België geven door wekelijks een typisch Thais gerecht aan jullie voor te stellen. En laat ons wel weten of het gesmaakt heeft?
Tom Yum Soep heeft naast het feit dat het een van de populairste soepen in Thailand en nabij gelegen landen is, veel voordelen voor de gezondheid door de krachtige combinatie van kruiden en specerijen. In feite is deze Thaise soep momenteel onderwerp van wetenschappelijk onderzoek, of de soep immuniteitsverhogende kracht heeft en als een natuurlijke remedie kan gelden tegen verkoudheid en griep en weet welk coronavirus nog meer?
Eet smakelijk!

Bereidingstijd: 20-30 min.

Ingrediënten:
1 liter kippenbouillon

2-3 kafir limoenblaadjes of 1/2 tl limoenschil
2 stengels citroengras het onderste deel fijngehakt
3-4 teentjes knoflook fijngehakt
1 theelepel geraspte laos of gember
1 verse rode Spaanse peper gehakt, of 1-2 tl Thaise chilisaus
Royale handvol verse shiitake paddenstoelen in plakjes.
Sap van 1 limoen
2 eetlepel vissaus
1 eetlepel sojasaus
12 middelgrote tot grote garnalen gepeld
En een handvol verse basilicum andere groenten naar keuze: 1 handvol broccoli, kerstomaatjes, of baby paksoi
1 theelepel suiker
1/4 kop verse koriander

Bereidingswijze:
Doe de kippenbouillon in een grote pan. Voeg het gehakte citroengras en de overgebleven stengels citroengras plus lime bladeren toe. Breng aan de kook. Als soep kookt het vuur wat lager zetten. Voeg de knoflook, gember, pepertjes, shiitake, limoensap, de vissaus en de sojasaus toe. Roer goed en laat 3 minuten zachtjes koken. Voeg de garnalen plus eventuele andere groenten toe. Laat de garnalen zachtjes meekoken tot ze roze zijn (ongeveer 3 minuten). Proef de soep en zoek naar een evenwicht van zout, zuur en pittig. Als de soep niet zout of smaakvol genoeg is, voeg dan 1 eetlepel of meer vissaus of sojasaus toe. Indien te zuur, voeg meer suiker toe. Als de soep te pittig is (Tom Yum hoort pittig te zijn!), voeg dan een beetje kokosmelk toe. Als de soep te zout is, voeg dan nog een scheutje limoensap toe. De liefhebber kan nog wat Thaise Nam Prik Pao chilisaus (Sambal trassi) toevoegen. Schep de soep in kommen en leg er een strooi er royaal koriander over.
Smakelijk eten en blijf gezond en blijf genieten!!!tomyam-koong

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *