Proef de Som Tam in je eigen keuken!

Som_tam_in_YasothonSom Tam (Papaya Salade) is een zeer populair gerecht in Thailand. Het is in feite de meest populaire salade in Thailand, en is voornamelijk geliefd bij vrouwen – misschien om deze zo weinig calorieën en vet bevat, maar tevens zoveel smaak bevat. Je kan de som tam overal vinden. In lokale restaurants, straatstalletje of in high class restaurants. Som tam is verrukkelijk op zichzelf, of probeer dit gerecht te eten zoals ze in Thailand doen: met een kommetje rijst of kleefrijst, en een stuk gebraden kip.

Bereidingstijd:

Ingrediënten:
2 kopjes versnipperde papaya
2 eetlepels geroosterde pinda’s
2 teentjes gepelde knoflook
1 of 2 chili pepers (op eigen smaak)
1 eetlepel gedroogde garnalen
1/2 eetlepel palmsuiker
7 cherry tomaten
het sap van een halve limoen
1 eetlepel vissaus
2 eetlepels sperziebonen in stukjes van 2 cm gesneden

 

Bereidingswijze:

Maal een handvol ongezouten pinda’s met een vijzel en stamper. Veeg hierna de vijzel en stamper schoon. Smelt de palmsuiker in een kleine pan op laag vuur en voeg hier 2 eetlepels water bij. Dit zou moeten resulteren in een glanzende, dikke siroop. Op deze manier is het makkelijker de suiker te mengen in de salade. Pel de papaya en versnipper deze met een groente schaaf in dunne streepjes en dompel deze in koud water terwijl je de rest van de salade bereid. Dit maakt de papaya extra knapperig en ontdoet zich op deze manier van overtollig zetmeel. Snijd de sperziebonen in kleine stukjes en gooi de uiteinden weg. Neem de pepers en de gepelde knoflookteentjes en maal deze rustig met de vijzel en stamper. Het moet geen puree worden maar je moet als je klaar bent stukjes peper en knoflook kunnen zien. Voeg hier de garnaal aan toe en ga door met stampen. Voeg hier tenslotte de gemalen pinda’s aan toe en mix het geheel goed door elkaar. Voeg de papaya toe en ga door met stampen, maar niet te hard. Net genoeg zodat de mix alles goed in zich op kan nemen. Voeg de vloeibare palmsuiker, tomaten, sperziebonen, limoensoep en vissaus toe. Ga door met licht stampen en het geheel te mixen. Serveer de salade in een kom of op een grote schaal en strooi nog wat pinda’s op om de salade af te maken. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *