Indonesië kan het doel zijn van een fantastische reis, maar ook het onderwerp van tientallen of zelfs honderden reizen. Het is een van de grootste landen in de wereld en omvat duizenden eilanden. Het spreekt voor zich dat er dus heel veel te ontdekken is en dat al die ervaringen soms wel lijken opgedaan in totaal verschillende landen. Bali is anders dan Java, Lombok is geen Sumatra. Misschien vind je het prettig een beetje structuur te krijgen, een steuntje in de rug bij het kiezen van je bestemming, je toekomstige favoriete eiland. Daarom doen wij alvast wat suggesties.
De Pura Besakih tempel op Bali wordt niet voor niks de ‘moedertempel’ genoemd, het is de belangrijkste tempel van het eiland. Omdat het complex tegen de helling van Bali’s hoogste berg, de vulkaan Mount Agung aanligt, krijgt het extra zeggingskracht. Het complex bestaat al meer dan duizend jaar en telt zo’n 80 individuele tempels, waarvan Pura Penataran Agung de grootste is. De betekenis van de tempel groeide toen in 1963 een desastreuze aardbeving Bali trof. Er stierven zo’n duizend Balinezen, maar de tempel werd gespaard. Volgens velen een teken van de goden. Zoals elke andere tempel op Bali gaat het cultureel erfgoed hand in hand met de verhalen over geesten en goden en de adembenemende natuur die hen omringt.
Op geen enkele andere plek ter wereld hebben verschillende kratermeren van dezelfde vulkaan allemaal een andere kleur. Dat kunt u alleen zien bij de Keli Mutu vulkaan, de Berg der Geesten op Flores. Hun kleuren steken als edelstenen af bij de diep grijze, lavakleurige omgeving. De buitenaards aandoende Keli Mutu wordt als een van de mooiste plekken van Indonesië beschouwd. De kleuren van de drie meren veranderen voortdurend door de afwisseling van de hoeveelheid mineralen in het water. Het is dan ook geen wonder dat deze locatie door de jaren heen een belangrijke plek is geworden voor verschillende rituelen. De mensen op Flores geloven dat de ziel van overledenen hier hun laatste rustplek vindt. Die van oude mannen in het ene meer, die van jongere mannen in het andere en het derde meer is bestemd voor de heksen. U bent gewaarschuwd.
De zeetempel Tanah Lot ligt op een klein rotseilandje en is een van de juwelen van Bali. En een van de meest fotogenieke locaties op het eiland. Een hogepriester zocht ooit deze plek uit om het Hindoeïsme te verkondigen en de zeegod Baruna te eren. Lokale bewoners waren er niet heel blij mee, vertelt het verhaal, maar de priester trok zich terug op dit rotseiland en kreeg hulp van zeeslangen om hem te beschermen. De rots was ooit groter maar sleet door de vele golven die eeuwenlang tegen het gesteente sloegen. In de jaren tachtig werd de rots verstevigd om te voorkomen dat dit juweel van Bali aan het water ten onder zou gaan.
Komodo eiland is een van de ruim 17.000 eilanden die Indonesië vormen en nog geen 400 km2 groot. Het is deel van de Lesser Sunda eiland en deel van het natuurgebied Komodo National Park. Uiteraard is Komodo het eiland van de varanen. Het zijn de grootste hagedissen ter wereld.
Er lopen draken op Komodo, was het verhaal aan het begin van de twintigste eeuw toen Nederlandse zeelieden wisten te vertellen dat de draken wel zeven meter groot waren en vuur spuwden. Een luitenant uit Nederland ging kijken. Hij trof geen draken aan maar wel de meterslange varanen die voortaan Komodo Dragon (draken) werden genoemd.
Dit is de tempel die Java een gezicht geeft: Borobudur, de grootste boeddhistische tempel ter wereld. Het complex is 123 meter bij 123 meter en is voltooid in de 9e eeuw (tijdens de Syailendra dynastie) en opgebouwd uit meerdere terrassen, die u kunt beklimmen. De stenen zijn als het ware gestapeld, er is geen cement of wat dan ook aan te pas gekomen. Het uitzicht vanaf het complex is prachtig. De duizenden verschillende reliëf tekeningen, 500 Boeddhabeelden en de 400 verschillende open stoepa’s verbeelden de weg naar het nirwana, de verlichting, het moment waarop een boeddhist zich alle deugden heeft eigen gemaakt en niet meer hoeft te reïncarneren. Opvallend is dat de tempel lang aan het zicht is onttrokken en pas (nou ja, pas) in 1815 onder het vulkaanstof werd ontdekt. In de jaren ’70 van de vorige eeuw sloegen de Indonesische overheid en de Verenigde Naties (Unesco) de handen ineen en werd de tempel in ere hersteld.
Wil je nog meer Indonesië 10++ Tips bekijken, of zien welke Indonesië reizen wij aanbieden (of naar andere landen), kijk dan op Green Wood Travel of neem even contact met ons op.