Sri Lanka 10++ Tips

Welkom in Sri Lanka…

Ayubowan, zo luidt het welkom van de Sri Lankanen. De handen worden gevouwen, de palmen tegen elkaar gelegd en het hoofd iets gebogen. Deze groet is eeuwenoud, net als dit verrassende land. Reizigers die eens goed om zich heen willen kijken, met recht midden in een andere wereld willen staan, waar de nieuwsgierigheid nog wederzijds is; die reizigers hebben in Sri Lanka veel te zoeken. Dit zijn alvast een paar van onze Sri Lanka 10++ Tips.

Olifant op de voorgrond, Leeuwenrots op de achtergrond.

In Sigiriya steekt de Leeuwenrots zo’n 200 meter boven de jungle en de wijde omgeving uit. Niet gek dat koning Kashyapa (477- 495 na Christus) besloot een fort bovenop de rots te bouwen. Het platform op de top van de rots heeft een oppervlakte van 1,6 hectare en werd in de gloriedagen van Sigiriya helemaal volgebouwd met koninklijke gebouwen. Het fort kreeg de bijnaam de leeuwenrots. De oude trap naar de top van de rots voert door de mond van een hurkende leeuw, waarvan alleen de enorme poten zijn overgebleven. Die poten geven een indicatie hoe gigantisch groot het hoofd van de leeuw moet zijn geweest. De meest indrukwekkende facetten van het unieke complex zijn de watertuinen, de fresco’s van mooie maagden, de spiegelmuur met oude graffiti en het oude fort.

De Leeuwenrots. Tweehonderd meter boven de jungle.

Het Singharaja regenwoud staat op de Wereld Erfgoedlijst vanwege het belang van dit natuurgebied voor het ecosysteem van Sri Lanka. Los daarvan is het het mooiste en grootste regenwoud van het eiland. Het plantenrijk is hier op z’n best, er zijn meer dan 830 bloeiende plantensoorten geteld. Singharaja betekent leeuwenkoning, een verwijzing naar de Sri Lankaanse leeuw die hier leefde. Die treft u hier niet meer aan, maar wel apen, talloze vogels en mogelijk een olifant.

Kleurrijke bewoner van het Singharaja Regenwoud.

Galle, aan de zuidwestelijke kust, was ooit de belangrijkste haven van het eiland, maar wordt nu vooral in een adem genoemd met het fort dat het stadje haar roem verschaft. Het iconische beeld is de vuurtoren. Het fort, gebouwd op een schiereiland, was het middelpunt van een legervestiging van de Portugezen in de 16e eeuw. Later nog eens uitgebreid toen de Nederlanders er de macht namen. Nog altijd is er een 18e eeuwse Hollandse kerk te zien en zijn er straten met Nederlandse namen. Het fort heeft de twijfelachtige eer het grootste nog bestaande fort in Azië te zijn, gebouwd door Europese kolonisten.

Galle. Nederlandse sporen…..

De Tempel van de Heilige Tand in Kandy bezit een tand van Boeddha, het belangrijkste religieuze relikwie van Sri Lanka. Wie deze tand bezit, zo wordt geloofd, heeft het recht het land te besturen. Niemand krijgt de tand te zien, deze zit goed opgeborgen in een kleine gouden stoepa (en wordt goed beschermd). Voor het bezoek maakt het niet veel uit. Er is genoeg te zien en te doen. Er zijn meerdere altaars, kleinere tempels en een museum. En er zijn dagelijks meerdere rituelen. Eens per week (op woensdag) wordt de tand ritueel gewassen. De tempel ligt binnen de muren van het koninklijk paleis, waar tot in de 19e eeuw de koning woonde.

Schoolmeisjes bij de Tempel van de Heilige Tand.

Als je toch op Sri Lanka bent, kun je net zo goed even doorreizen naar de Malediven. Je bent er dan al toch bijna. De eilandengroep is de verzinnebeelding van een romantisch en exclusief verblijf op een van de mooiste plekken op aarde. Grijp die mogelijkheid als het kan. De Malediven liggen op slechts twee uur vliegen vanuit Sri Lanka en zetten de kroon op je rondreis door het voormalige Ceylon.

De Malediven….zo dichtbij…..

Al onze tips voor Sri Lanka vind je HIER. Kijk op Green Wood Travel voor rondreizen door Sri Lanka, voor achtergronden over Sri Lanka, tours naar de Malediven of neem contact met ons op.