Uiteten met Thais gezelschap

BestekEen aantal tips, aanwijzingen en tafelmanieren mocht je je ooit in Thais gezelschap bevinden.

Punt 1: Met lepel en vork

Je eet met lepel en vork, een mes is niet nodig omdat het Thaise voedsel hapklaar gemaakt wordt tijdens de bereiding. Eetlepel in je rechterhand en de vork in je linkerhand. De vork wordt gebruikt ter ondersteuning van de lepel, met de vork schep je het voedsel op de lepel en de lepel stop je in je mond.

De vork steek je nooit in je mond, dat is te vergelijken met het aflikken van een pindakaas mes om vervolgens het mes weer in het potje Calve te stoppen. Niet doen!

Punt 2: Het geklooi met chopsticks

Een veel voorkomend misverstand is dat elke Aziaat met chopsticks eet. In Thailand, en overige Aziatische landen, is dit niet zo. Enige keer dat je in Thailand met chopsticks zal eten is als je geen andere keus hebt. Waar dit voor kan komen is bij een eetstalletje op straat of als je een gerecht eet die oorspronkelijk uit China komt. Verder kom je de chopsticks heel weinig tegen.

In Nederland zie je nog vaak de chopsticks, of een mes, in een Thais restaurant. Dit is vaak omdat de eigenaar zelf ook niet precies weet hoe de vork in de steel zit.

Punt 3: Eet niet met je handen of …. wel

De Thai zijn erg kundig met lepel en vork en kunnen een kippenboutje volledig vlees vrij maken met deze twee gereedschappen. Maar op het platteland gaat het er anders aan toen. Daar is kleefrijst erg populair en wordt traditioneel met de hand gegeten. Alleen met de rechterhand, om overduidelijke redenen, trek je een stukje kleefrijst los en rol je het tot een bolletje, het bolletje gaat met een beetje groente of vlees in een hap in je mond. Smullen!

Punt 4: Soep(er)

Wij, Nederlanders, houden van een lekker tomatensoepje vooraf. Heerlijk! In Thailand is een soep niet als voorgerecht bestemd. Soep is een bijgerecht wat je eet afgewisseld met rijst en de overige gerechten op tafel. En dat is maar goed ook want de soepen kunnen ontzettend pittig zijn! Een kok uit Thailand is gek op rode pepers en andere kruiden, als je in één keer de kom soep naar binnen zou gieten dan krijg je bijna zeker het gevoel alsof je mond, keel en slokdarm in vuur en vlam staat. Het is daarom beter om beetje bij beetje de soep samen met wat rijst te eten. Dan sta je ook wat minder voor schut met je rode hoofd aan tafel.

Punt 5: Samen zullen wij alles delen

Voor een Thai is eten samen zijn en samen delen. Waarom zou je maar van een gerecht genieten als je in een zitting meerdere gerechten kan proeven. Je kan natuurlijk denken van: Ja, maar ik vind mijn biefstuk tournedos zo lekker, die wil ik voor mezelf houden! Logische gedachte waar je je dan ook niet voor hoeft te schamen. Dit is geen probleem aangezien in een echt Thais etablissement de tournedos niet aanwezig zullen zijn. Lekker delen en proeven dus!

Er is veel keus in de Thaise keuken daarom is het ook verstandig om een tafelhoofd aan te wijzen die de knopen doorhakt en de uiteindelijke beslissing neemt over de te bestelen gerechten. (Tip: Als weegschaal zijnde is deze taak dus het best te vermijden, ik spreek uit ervaring.) De tafelhoofd zorgt dat er voor ieder wat wils op tafel staat en is het aanspreekpunt voor de bediening.

Punt 6: Aanvallen maar!

Als je al een keer in Thailand op vakantie bent geweest dan zul je de situatie wel herkennen. Twee mensen hebben al een bord met eten gekregen en de derde zit nog te wachten. Je hebt al een lange dag wandelen en tempel bezoeken er op zitten en de geur van het eten doet je watertanden. Wacht je en ben je ‘ beleefd’ of gooi je je westerse beleefdheid overboord en is het aanvallen geblazen?

Nou dit is eigenlijk wel goed nieuws want je begint met eten zodra het bord voor je staat. De Thaise koks zijn niet zo van het op elkaar afstemmen van gerechten zodat een volledige tafel in een keer naar buiten kan. Nee, zij maken een gerecht en dat gerecht gaat zo vers en warm mogelijk direct naar degene die het besteld heeft.

Hier gaan we weer terug naar Punt 5, je deelt het eten toch met elkaar dus niemand zit hongerig voor zich uit te staren met een knorrende maag.

Ten slotte nog een aantal Do’s and Don’ts

Do’s:

  • Bord leeg eten
  • Praten en gezelligheid
  • Eerlijk zijn over wat je lust en wat niet
  • Respect hebben voor de keuken
  • Rekening betalen – geen split bill praktijken
  • Boven alles: geniet van het eten!

 

Don’ts

  • Boeren, slurpen of smakken
  • Met mondvol praten
  • Dooreten – hap hap weg

Heeft u nog opmerkelijke ervaringen tijdens een avond uiteten mee gemaakt?