The Naga fireballs

NagaFestivalElk jaar in oktober met volle maan vind er een fenomeen plaats dat bekend staat als de”The Naga fireballs” op de Mekong rivier in het noorden van Thailand/Laos. Wat precies een ”vuurbal” inhoudt is onduidelijk en onderwerp van debat, wat duidelijk is is dit: uit de Mekong rivier springen duizenden kleine lichtjes in de hemel voor slechts een nacht.

Een feest is ontstaan rond dit evenement genaamd de Phayanak Festival, dat plaatsvindt op de 15e dag van de 11e maanmaand. Het is meestal rond de nacht van Wan Awk Pansa, het einde van het regenseizoen.

Dus waarom worden deze vuurbollen ”Naga vuurbollen” genoemd?

Locals hebben altijd gesteld dat de vreemde lichten de eitjes zijn van de Naga koningin die stijgen in de nachtelijke hemel in brand als het ware. De Naga is een mythische slang, een legende die bekend is in alle Indische en Zuidoost-Aziatische culturen. Deze bijzondere Naga waarin de lokale bevolking gelooft leeft in de Mekong rivier en er wordt verondersteld dat dit de koning van de Naga’s moet zijn, en zijn vrouw is degene die schuldig is aan alle commotie rondom de jaarlijkse ”fireballs”.

De naam “Naga” hoor je steeds vaker. Een foto van een acht meter lange “Naga” die wordt vastgehouden door een groep Amerikaanse soldaten wordt trots getoond in heel Thailand en Laos, al is het in werkelijkheid gewoon een oarfish, een soort diepzee vis. Andere recente foto’s van de oarfish in Zuidoost-Azië zijn ook geclaimd als ”Naga”, hoewel natuurlijk geen van deze foto’s bewijzen van de aanwezigheid van de legendarische Naga in de Mekong.

De wetenschappelijke gemeenschap is geïnteresseerd in wat -indien van toepassing- het bewijs er kan zijn om uit te leggen hoe de vuurballen worden gevormd in de natuur en er zijn verschillende theorieën over het onstaan van dit natuurlijke fenomeen.Naga_Photo

Eerst onder de eervolle vermeldingen zijn de inspanningen van een tv-show genaamd ”Code kraken”. Met behulp van een bootje dat ze stilletjes over de rivier naar de de Laotiaanse kant laten varen, de crew van ITV filmen Laotiaanse soldaten die gloeiende licht kogels vuren richting de Thaise menigte. Zeer teleurstellende beelden, een afknapper.

Dit veroorzaakt een opschudding en woede onder de lokale bevolking wiens overtuigingen in twijfel werden gebracht. Echte waren deze SOS lichtkogels er nog niet in 1800, deze kan gewoon niet de echte verklaring zijn voor een zeer reëel fenomeen. Het is ook vermeldenswaard dat de Naga vuurballen niet stijgen op een bepaalde dag in oktober, maar binnen een algemene volle maans week, dit maakt het moeilijk om een feest te houden, en dus is het niet verwonderlijk dat de Thaise ambtenaren een backup hebben wanneer feestavond er aankomt.

De meest populaire en controversiële voorstel is de alomtegenwoordige moeras gas theorie, lang verdedigd door UFO complotdenkers. Deze theorie suggereert dat de luchtbellen van methaangas uit rottend materiaal op de bodem van de rivier af en toe naar boven zal drijven en dan als het ware in een vuurbal naar boven schiet.

Echter, onder de vele gebreken in dit idee is het feit dat een methaan kogel niet hemelwaarts zou stijgen, een brandende bal van methaangas zou een onvoldoende massa verhouding slepen om snel door de lucht te bewegen. Ook is er geen ontstekingsbron. Ook was er een laboratoriumtest op spontane ontbranding te wijten aan fosfine en fosfor tetrahydride, een uiterst onwaarschijnlijke combinatie dat resulteerde in helder blauw licht en zwarte rook, geen vuurballen.TDG_01

Al deze pogingen opgemerkt, de Naga vuurballen in Thailand zijn een ware mysterie van de natuur, en nog steeds wetenschappelijk onverklaarbaar.

Misschien moet gewoon worden aanvaard dat een gigantische Naga slang deze vlammende eieren de hemel in schiet om het einde van het regenseizoen te vieren!

Filmtip voor de liefhebbers;

Mekhong Full Moon Party

Mekhong Full Moon Party “The 15th Day of the 11th Month”) is a 2002 Thai comedy-drama about the Naga fireballs that arise from the Mekong at Nong Khai on the full moon in October. Written by Jira Maligool, the film was also Jira’s directorial debut.
The film takes a semi-documentary approach to its subject, examining the phenonmenon and its accompanying festival, which draws thousands of people to Nong Khai each year, as well as providing a glimpse at Isan culture, Thai folklore and such practices as eating insects.

Khan, a Nong Khai native now attending university in Bangkok comes home for the annual Naga fireballs festival, just as a debate is raging over the cause of the fireballs. A local physician, Dr. Nortai, believes there is a scientific explanation for the phenomenon. A university professor, Dr. Suraphol, thinks the fireballs are manmade and are a hoax.
Khan knows the truth: Having grown up as a dek wat at a Buddhist temple across the river in Laos, he helped the temple’s abbot and the monks there to create fireballs and plant them on the bed on the Mekong. It is how he grew up to become such a strong swimmer and obtain an athletic scholarship.

The temple’s abbot, Luang Poh Loh, seeks Khan out and begs him to once again help with the planting of the fireballs. But Khan, weary of perpetuating a myth and of the crowds that accompany it, refuses.
This sets up a conflict between science and religion that threatens to change the annual celebration.
For his part, Luang Poh Loh is philosophical, advising “Do what you believe, believe in what you do.”15 KUM_boxDVDcre

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *