In het oosten van Thailand bevindt zich Chantaburi, het thuisbasis voor de Chinese, Khmer, en Vietnamese gemeenschappen, wat ook werd beïnvloed door de Shan uit Birma en de Fransen, die het gebied regeerde van 1893 tot 1905. Deze cultureel gemengde erfgoed is duidelijk te zien in zowel het eten als architectuur. Om de diversiteit van Chantaburi te voelen, moet je vooral de smalle straten verkennen, waar je veel tempels, kerken en andere heiligdommen kan tegenkomen.
Wat Khao Sukim is een boeddhistische tempel hoog op een bergtop. De monnik ajarn Somchai kwam vaak in dit gebied om in de koele lucht te bidden. Het begon als een eenvoudige klooster in het bos, maar nu is het een veelbezochte tempel geworden voor de Thaise pelgrims.
Hoog op de berg vindt je een gebouw met een overvloed aan antiek, zoals peperdure Chinese vazen van keramiek van wel twee meter hoog, en gepolijste meubilair met gedetailleerde ontwerpen erin gegraveerd. Zie ook een levensechte wassenbeelden van gerespecteerde monniken, zittend naast een echte tijgertapijt met de kop er nog aan en waar de tanden er nog van uitsteken.
Aan de andere kant van Chantaburi, in de richting van Namtok Philo National Park, is een tempel te vinden die verschillend is van de Wat Khao Sukim, dat het moeilijk te geloven is dat beide onder dezelfde geloof vallen. Wat Mong Gorn Phuharam was 40 jaar geleden gebouwd in een Chinese stijl waar de vrolijke en felle kleuren je welkom heten.
Rode lantaarns hangen vrijwel in elke hoek van de 32 schrijnen die verspreid zijn. Chinese symbolen en afbeeldingen zijn overal langs de plafonds en muren te bewonderen, en perfect symmetrische lotussen zijn gegraveerd in de vloeren. Wierook rook en zachte muziek vullen de ruimte.
In de stad van Chantaburi kan je de Wat Bot Muang vinden, wat 400 jaar geleden gebouwd is tijdens de Ayutthaya periode, en wordt ook beschouwd als de oudste tempel van Chantaburi. De muurschilderingen vertellen de belangrijkste stukken uit het leven van Boeddha, en een gouden Sri Lankaanse stijl chedi is nog duidelijk zichtbaar termidden van Chantaburi’s bescheiden skyline.
Een langzaam vervaagde Chinese stijl standbeeld van de Mahayana Boeddha is te vinden op het terrein van de boeddhistische Theravada tempel. Hier zie je een goed bewaard gebleven Khmer ontwerp van 1000 jaar oud, waar een Hindu god Indra dansend is afgebeeld op zijn driekoppige olifant Erawan. Zelfs in deze oude Thaise tempel bewijst het dat de Chinese en Khmer invloeden hebben.
Een veel minder subtiele voorbeeld van een niet-Thaise invloed is te vinden aan de andere kant van de oude stad, in de vorm van de grootste kerk van Thailand: De Cathedral of the Immaculate Conception. De kerk is eerst gebouwd door Europese missionarissen begin 1700, en werd toen herbouwd door voornamelijk Vietnamese migranten in de jaren 1900. Chantaburi is de thuisbasis van de bloeiende Vietnamese gemeenschap, waarvan velen rooms-katholiek zijn.
In het noorden van de stad zijn twee kleine, maar hele belangrijke schrijnen, een monument voor koning Taksin (gebouwd in 1920), en de andere monument gebouwd door koning Taksin als toewijding aan de stad. Koning Taksin was een van de meest cruciale figuren uit de Thaise geschiedenis. Hij leidde 500 soldaten naar Chantaburi na de val van Ayutthaya in 1767, waar hij ongeveer 5 maanden spendeerde aan het hergroeperen, en terugkeerde met 5000 man sterke soldaten. Hij verdreef de Birmese indringers met succes en verenigde het land opnieuw.
Lokale mensen plaatsen elke dag offers voor de kleine standbeeld van de koning. Maar niet alleen Thaise mensen komen hier om hun respect te tonen. Taksin was half Chinees, en velen geloven dat hij Chantaburi heeft gekozen als plek om zijn leger te hergroeperen omdat hier de Chinese populatie heel groot was. Velen geloven ook dat het merendeel van de soldaten van Chinese afkomst waren.
Vlakbij de schrijn van koning Taksin vindt je de City Pillar schrijn, die Taksin gebouwd heeft na het bestijgen van de troon voor de beschermgeest van Chantaburi. Het omliggende terrein is voorzien van diverse monumenten in Chinese stijl, en eeuwenoude kanonnen.
Een van de belangrijkste tempels in Chantaburi is de 200 jaar oude Wat Kate Na Boonyaram. Wat Kate lijkt op het eerste gezicht op een Chinese Mahayana tempel, maar van dichtbij zie je een mix van Thais, Chinese en Vietnamese invloeden.
De poorten zijn versierd in Chinese stijl met beschermende draken, de buitenkant van de tempel heeft een grote gouden Garuda beeld, dat nog steeds het symbool is wat men in Thailand gebruik op alle officiële en overheidsdocumenten. Net onder de Garuda is de zegel van koning Rama V die de tempel liet renoveren begin 1900. Ga door de prachtige rode en gouden deuren met zowel Thaise als Chinese schrift.
Wat Kate is tegelijkertijd een Theravada/Mahayana en een Thais/Chinese tempel dat te vinden is in het centrum van de stad, wat het melting pot benadrukt in Chantaburi. Een trip naar deze stad zorgt ervoor dat je heel anders over Thailand gaat denken. Echt de moeite waard.
Ontdek Chantaburi met een minibus en een prive chauffeur en overnacht in een van de prachtige Chantaburi resorts, te boeken bij Green Wood Travel!