6 unieke dorpen in Indonesië

In Indonesië vindt je nog steeds kleine maar hele unieke dorpen, waarvan de cultuur nog niet is aangetast door de moderne wereld. Hieronder zes dorpen die je graag verwelkomen in hun community-based toerisme. Hier kan je een kijkje nemen, maar ook hun rituelen meemaken, en genieten van de lokale delicatesse.

1d2b262b785bf38e595b8768755a2d00

1. Baduy village, Banten
De Baduy Village is te vinden op de heuvels van Kendeng berg, op ongeveer 75km van het zuiden van Rangkasbitun. Van alle traditionele dorpen, ligt dit dorpje het dichtst bij Jakarta, en kan bereikt worden met de trein van Tanah Abang station naar Rangkabitung station. Je kan van daaruit met de lokale transport naar het dorpje. Het zal lijken alsof je terug gaat in de tijd wanneer je in het dorpje rondkijkt. De dorpelingen leven zonder elektriciteit, en huizen zijn gemaakt van bamboe en hout dat ze in het bos vinden. Om te koken gebruiken ze olielamp en hout. De dagelijkse bezigheden van een Badun hangt af van de omgeving. Ze oogsten fruit, groente, en rijst, en produceren hun eigen geweven kleding.
Elektronische apparaten zijn verboden in dit dorpje, zelfs camera’s zijn niet toegestaan.
Een trekking naar Badu Village is een goede manier om het stadsleven in Jakarta even te ontlopen. Het mooie berguitzicht, de bamboehuizen op de heuvel, en de frisse lucht begroeten je wanneer je hier bent.

0294117968bcefe88e4b2f350ad356d1

2. Tenganan village, Bali
Tenganan Village in Karangasem is een van de overgebleven gemeenschappen in Bali dat je de mogelijkheid biedt om te zien hoe het leven vroeger was op het eiland. Alhoewel het dorpje erg snel de modernisering inhaalt, kan je nog steeds een glimp opvangen van het traditionele leefwijze. De huidige dorpelingen in Tenganan zijn afstammelingen van degenen die op het eiland woonden ruim voor de Javanen aanlegden in Bali in de 15e eeuw. Het eerste wat je opvalt wanneer je Tenganan benaderd, is dat de oude huizen goed onderhouden zijn. Bezoekers kunnen het dorpje vanaf het zuiden, om zo erdoorheen te lopen richting het noorden. Tenganan heeft een jaarlijks festival benaamd ‘Usaba Sambah’, wat rond mei plaatsvindt. Tijdens het festival kan je zien hoe de mannelijke dorpelingen elkaar vechten met pandan bladeren in een match-making ritueel, terwijl de meisjes toekijken vanaf een traditionele reuzenrad.

Palawan_8096_6190-Edit-2

3. Bayan village, Lombok
Glegen in noord-Lombok, dit dorpje is te vinden aan de voet van op twee na de hoogste berg, omgeven door rijstvelden, vele watervallen, en een goed onderhouden oerwoud. Dit allemaal op 20 minuten van het strand vandaan. De Bayan keuken is niet hetzelfde als andere gerechten in Indonesie, de meeste gerechten zijn erg organisch, gekookt met simpele bereidingswijze. Ze gebruiken veel exotische bladeren, en eenvoudige kruiden wat sterk van smaak zijn.

aga_khan_award_2013_nominierung_mbaru_niang_01

4. Wae rebo village, Flores, East Nusa Tenggara
Dit is de enige dorp in East Nusa Tenggara dat nog steeds traditionele huizen heeft die er kegelvormig uitzien. Voor 2008 was dit dorpje helemaal niet bekend, omdat het diep in het oerwoud was verborgen, op een hoogte van 1,100 meter boven de zee. The dorpelingen geloven dat de cirkelvorm een symbool is voor eenheid, vandaar dat het dorpje ook in een cirkel is gerangschikt, en de vloer van de huizen zijn ook rond. De huizen worden gebouwd van materialen dat de dorpelingen in het oerwoud vinden. Je kan nu het dorpje bezoeken, en een dagje meekijken in hun dagelijkse leven.

indonesia

5. Sanjay village, West Sumatra
Maken bajamba, wat ook samen eten betekent, is een traditioneel gewoonte dat de gemeenschap verenigd. Vrouwen bereiden het eten op een lange tapijt naast het rijstveld, en de hele dorp komt bij elkaar op dan samen te eten. Deze traditie wordt meestal uitgevoerd tijdens festivals, bruiloften, en andere evenementen.

tattoo

6. Matotonan, Ugai, Butui and Madobak village, Mentawai
Matotonan, Ugai, Butui, en Madobak dorpen zijn de vier traditionele dorpen op het Siberut eiland, waar de inheemse Mentawai tattoo cultuur nog steeds wordt uitgeoefend. De tattoo vertegenwoordigt de clan maar het vertelt ook het levensverhaal van de drager. Met behulp van de scherpe versplinterde rib van een palmblad en natuurlijke inkt gemaakt van suikerrietsiroop en kokosnoot houtskool, een Mentawai tatoo artist tekent zorgvuldig een eenvoudig ontwerp op de huid van zijn cliënt. Na veel bloed en pijn kan het een lange tijd duren tot het genezen is. De dorpelingen gebruiken daarom speciale kruiden om het bloeden te stoppen. De tattoo wordt ook gezien als een inwijding tot het volwassenheid.

Heb je al zin in een reis naar Indonesië?
Bekijk onze aanbod of email voor meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *